Post
18282
مقدمه و معرفی اسناد کتاب سی و یکم
گزارش کلی در مورد مسئله کردستان و معرفی حزب دمکرات
وضعیت شورشیان کرد در ایران
ارتباط شوروی با حزب دمکرات
گزارش یک کرد عراقی بنام احمد رئوف النقیب
بررسی رابطه کردها و شوروی
تلاش کردها برای قدرتگیری بعد از سقوط شاه
گروه صدای ملی ایران از کردها دفاع کرد
فعالیتهای حزب دمکرات و فداییان خلق در کردستان
تشریح وضعیت ایران تیر 58
از: سفارت آمریکا - تهران
محرمانه
به: وزارت امور خارجه واشنگتن دی. سی. - با حق تقدم 4281
1358-07-24- 1979-10-16
متن سند
سند شماره (80)
تاریخ: 16 اکتبر 1979 - 24 مهر 1358
خیلی محرمانه
از: سفارت آمریکا - تهران
به: وزارت امور خارجه واشنگتن دی. سی. - با حق تقدم 4281
موضوع: تماسهای مربوط به حقوق بشر
1- (تمام متن خیلی محرمانه)
2- طی مذاکرات 10 اکتبر در مورد حملات مطبوعات ایران به آمریکا بر سر کردستان، کفیل اداره چهارم سیاسی وزارت خارجه، پارس کیا، یک بار دیگر مسئله صحبت کاردار با صباغیان، وزیر کشور، در مورد حقوق بشر را پیش کشید. پارساکیا باهوش، صمیمی نسبت به ما و شخصا پیرامون «زیاده رویهای» دولت موقت نگران است. ظاهرا بیشتر نگرانی وی در این مورد بود که ما به عوض روی آوردن به یزدی، وزیر خارجه، مسئله را با صباغیان در میان گذارده بودیم. او گفت که برای پوشیده نگاهداشتن چنین مذاکراتی می توان به اداره خارجه اعتماد کرد. به علاوه، یزدی وزیر خارجه می داند چگونه بیانات آمریکا را بزبانی که بهترین تأثیر را در قم داشته باشد یا حداقل دردسر چندانی برنینگیزد ترجمه کند. وی به ما اطمینان داد که نظرگاههای آمریکا به هر حال مسیر خود را طی خواهند کرد.
3- پارساکیا متذکر خط استاندارد روشنفکران دنیوی گردید که «انقلاب هنوز تمام نشده». وی گفت همان طور که می دانید دو دولت وجود دارد و در عین حال که ما مایلیم این امور خاتمه یابند. هنوز نمی توانیم اوضاع را کنترل نماییم.
ص: 328
4- اظهار نظر: همزمان با ابراز همدردی سفارتخانه نسبت به تشویق افرادی چون پارساکیا و تأسف آن بابت اینکه بیانات صباغیان موقعیت بسیار نامناسبی را پیش آورد، اطلاع عمومی از اعتراض آمریکا به اعدامها، اعتبار سفارتخانه را در نظر بسیاری از میانه روهای ایران افزایش بخشیده است. عدم تأیید دولت ایالات متحده به سهولت عصب خیلی حساس را که منتهی الیه آن ایران بود، لمس نمود که شاید نشانگر وجود ناراحتی روزافزون حتی بین حامیان انقلاب از زیاده رویهای گاه و بیگاه دولت جدید خود بود.
ضمنا یادآوری می کنیم که صباغیان یکی از اعضای سابق کمیته حقوق بشر بوده است.لینگن