در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

گزارش روابط اقتصادی نظامی شاه و آمریکا

سیاسی؛ ارتباطات با کشورهای همسایه؛ روابط خارجی ایران؛ پیمان نامه‌های خارجی؛ نظامی و امنیتی؛ پیمان‌‎های امنیتی؛ خرید تجهیزات نظامی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛ ارتش ایران؛

گزارش روابط اقتصادی نظامی شاه و آمریکا

ارزیابی اطلاعاتی درباره حکومت پهلوی

تحلیل حکومت پهلوی؛

ارزیابی اطلاعاتی درباره حکومت پهلوی

گزارش بررسی وضعیت کشورهای مستعمره آمریکا

تحلیل انقلاب اسلامی؛ سیاست‌های آمریکا در منطقه؛

گزارش بررسی وضعیت کشورهای مستعمره آمریکا

تقسیم قدرت در ایران دوره پهلوی

سیاسی؛ جریان روشنفکری؛ گزارش سیاسی؛

تقسیم قدرت در ایران دوره پهلوی

وضعیت مخالفان سرسخت غیر کمونیست در ایران دوره پهلوی

تحلیل حکومت پهلوی؛

وضعیت مخالفان سرسخت غیر کمونیست در ایران دوره پهلوی

بررسی چارچوب حکومت پهلوی

سیاسی؛ سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛

بررسی چارچوب حکومت پهلوی

گزارش تحلیلی وضعیت سیاسی،اقتصادی و اجتماعی ایران دهه 50

سیاسی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛

گزارش تحلیلی وضعیت سیاسی،اقتصادی و اجتماعی ایران دهه 50

ارزیابی اوضاع سیاسی ایران 1348

تحلیل حکومت پهلوی؛

ارزیابی اوضاع سیاسی ایران 1348

مقدمه و معرفی اسناد کتاب دوازده

تحلیل انقلاب اسلامی؛ توضیحات دانشجویان پیرو خط امام؛

مقدمه و معرفی اسناد کتاب دوازده

مقدمه و معرفی اسناد کتاب دوازده

توضیحات دانشجویان پیرو خط امام؛

مقدمه و معرفی اسناد کتاب دوازده

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 26

گزارش عکس العمل‌های اجتماعی نسبت به مصاحبه شاه

موضوع سند

گزارش عکس العمل‌های اجتماعی نسبت به مصاحبه شاه
مشخصات ارسال سند

از: سولیوان

محرمانه

به: وزارت امور خارجه واشنگتن

1357-02-31- 1978-05-21

متن سند


سند شماره (۲۶)
از: سفارت آمریکا- تهران
تاریخ: ۲۱ می‌۱۹۷۸- ۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۷
به: وزارت امور خارجه - واشنگتن
طبقه بندی: محرمانه
گزارشگر: ج. ب. لمبراکیس.
موضوع: عکس العمل‌های اجتماعی نسبت به مصاحبه شاه
۱- طی چند روز گذشته سفیر و دیگر مقامات سفارت عکس العمل‌هایی از جانب افراد مختلف، مطلع و کم اطلاع در مورد مصاحبه شاه در ۱۳ می‌دریافت داشته اند. قسمت اعظمی از آنها از چیزی که این افراد عدم قاطعیت، عصبی بودن و عدم صراحت در نحوه انجام مصاحبه به وسیله شاه به نظرشان رسیده بود، حیرت زده، مأیوس و شاید کمی ترسیده بودند. آنها به ما می‌گویند که انتظار داشته اند که مصاحبه اول با نمایندگان رسانه‌های گروهی ایرانی انجام شود و عمدتاً در امور داخلی صراحت داشته باشد و رهنمودی به دولت و مردم در مقابل تردیدهای مختلف که تقریباً به وسیله تظاهرات روزانه و خرابکاری در سطح کشور همچنین شایعات نسبتاً خارج از کنترل به وجود آمده باشد.
۲- برخلاف رفتارش در گذشته در چنین نمودهایی، شاه عصبانی و به نظر بعضی حتی کمی متزلزل و ترسیده مشاهده شد. به سئوالاتی که از وی می‌شد جواب نداد. برای مثال یک سؤال مستقیم در مورد علت تظاهرات و اغتشاشات، او مانند گذشته از دادن جواب مورد منازعه خودداری ورزید که مثلاً مداخله خارجی را سرزنش کرد و یک خط سازش را که امکان دیگری بود، آزمایش نکرد. خیلی از کسانی که از شاه حمایت می‌کنند و روی رهبری او حساب می‌کنند، معتقدند که دو راه در مقابل او هست: سخت گیر و راسخ، یا ملایم و سازشکار. در عوض آنها تفسیر گفته‌های او و یا به دست آوردن یک نظریه در مورد مسیری که شاه از آنها می‌خواهد بروند را مشکل می‌بینند.
۳- جالب توجه است که یکی از مرتبطین با سفارت که با دستگاه مذهبیون محافظه کار زیاد سروکار دارد می‌گوید که مصاحبه در آن مجامع نسبتاً به خوبی پذیرفته شد. مصاحبه به اندازه کافی مصالحه جویان به نظر می‌رسید، که امید نوعی از گفتگو بین رهبران اسلام و شاه را اجازه بدهد.
۴- تفسیر: سفارت این مصاحبه را به عنوان یک نمونه دیگر از تردید شاه در این مرحله از برنامه‌های آزادی‌های داخلی او می‌بیند، او قمار بزرگ ناآشنایی را شروع کرده است. سست کردن زمام قدرت و اجازه بیان به مخالفین از بخش‌های مختلف، بدون اینکه اجازه دهد یک تهدید معتبر برای سلسله اش ایجاد شود.
او همچنین امیدوار است که بدین وسیله هواخواهی عمومی بیشتری برای حکومتش و برنامه هایش به وجود آورد. تجربه او از قدرت تا به حال با درآوردن قدرت از چنگ مخالفینی که در مقابل از دست دادن آن مقاومت می‌کرده اند و بعد استحکام بخشیدن به آن بدون در نظر گرفتن آزادی بیان برای مخالفینش بوده است. در حالی که مهارت‌های سیاسی در استحکام بخشیدن به قدرت می‌بایستی که نقش اولیه را بازی کرده باشد، عوامل دیگری مثل استواری و استحکام علیرغم بدبختی و فلاکت، وفاداری کامل مبارزه جویی و آمادگی برای مواجهه به وسیله زور تماماً یک نقش مهمتری را ایفا کرد.
۵ - در طول ۱۵ سال گذشته، که شاه انقلاب شاه و ملتش را در مقابل مخالفان خود از مذهبی و چپی به جلو می‌برده است، مهارت‌های سیاسیش پیشرفت کمی داشته است. او اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده و به تدریج خود را در موقعیتی قرار داده که با تعداد کمتری از اشخاص به منظور کسب راهنمایی مشاوره کند.
بسیاری از دستگاهیان این کم شدن گفتگو بین شاه و حامیان نسبتاً نزدیکش را متذکر شده اند. در حالی که حکومت او به مقدار زیادی شخصی است و تمام تصمیمات در هر درجه از اهمیت به وسیله او باید گرفته شود. درک جهتی که او در پیش گرفته برای پیروانش و همچنین مخالفانش اهمیت پیدا می‌کند.
۶ - با این حال هنوز آزادی‌خواهی دقیقاً چیزی است که شاه شخصاً با آن کمتر آشنایی دارد. تردیدهای او در استفاده از تاکتیک‌ها برای پیروان او به عنوان عدم اعتماد بنفس معنی شده اند. تمایل قابل ستایش او در جهت آزمایش در یک تلاش برای مشارکت عمومی، بیشتر ممکن است به عنوان قادر نبودن او در تصمیم گیری تلقی شود. نتیجه گیری طبیعی که بسیاری می‌کنند، این است که او قدرتش را از دست می‌دهد.
ما مطمئن نیستیم که شاه به اندازه کافی اطلاعات برای تشخیص این تصویری که خودش حداقل در بعضی بخش‌ها طرح می‌ریزد، داشته باشد. بنابراین فاصله بین شاه و پیروانش با تلاش او در اتخاذ یک سیاست طنزآمیز اینجا است که سابقه معروف خود شاه در داشتن مداومت غیرعادی بر اکثر مسایل (که بعضی آن را سماجت می‌خوانند) در این رابطه علیه او کار می‌کند.
۷- ضمناً در اینکه او بتواند تمام وسایل قدرت را در کنترل داشته باشد، ما زیاد تردید نداریم. بدین ترتیب واقعیت با تصویر او تفاوت دارد. شاه آمادگی بیشتری از خیلی از پیروان تندروش برای تغییر تاکتیک دارد. چیزی که به نظر بعضی از آنها عدم اعتماد بنفس و ضعف می‌باشد، احتمالاً به نظر شاه به عنوان حل یک مسئله مشکل می‌آید.
سولیوان


منبع: اسناد لانه جاسوسی آمریکا - جلد 1 - کتاب 1 - صفحه 726
تصاویر سند