در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره 34

گزارش سفر عرفات به عراق

موضوع سند

فعالیت عرفات در عراق
مشخصات ارسال سند

از: دفتر حفاظت منافع آمریکا در بغداد

محرمانه

به: وزارت امور خارجه در واشنگتن دی - سی

1358-08-08- 1979-10-30

متن سند




سند شماره (34)


تاریخ: 8 آبان 1358 - 30 اکتبر 1979


طبقه بندی: خیلی محرمانه


از: دفتر حفاظت منافع آمریکا در بغداد


به: وزارت امور خارجه واشنگتن دی - سی با اولویت


موضوع: عرفات به عراق سفر می کند


1- (طبقه بندی نشده) سرپرست ساف یاسر عرفات در تاریخ 5 تا 7 آبان همراه با عبدالرحیم عمر دبیر کل جبهه آزادیبخش عربی و سرپرست روابط خارجی فتح یعنی محمد ابومیزر از بغداد دیدار به عمل آورد، معاون نخست وزیر و سرپرست فرماندهی کل و نبرد مسلحانه فلسطینی یعنی نعیم حداد میزبان رسمی عرفات و تنها عراقی بود که در ملاقات چهار ساعت و نیمه عرفات با صدام حسین شرکت داشت.


2- (خیلی محرمانه) عرفات در آبان 1357 برای شرکت در اجلاسیه بغداد و در اسفندماه نیز برای شرکت در این اجلاسیه در سطح وزراء به عراق رفته بود. ولی پس از سالها این اولین سفری است که به منظور انجام امور دو جانبه صورت گرفته است. برخلاف سفرهای گذشته، این بار برای اولین بار به جای فلسطینیهای «رام شده عراقی» ، نماینده جبهه آزادیبخش عرب به عنوان عضو هیئت نمایندگی ساف شرکت جسته بود. با گذاشتن مسؤلیت میزبانی به عهده حداد، دولت عراق از پذیرش عرفات به عنوان رئیس یک دولت خودداری ورزیده است که به هیچ وجه از دید وی (عرفات - م) پنهان نخواهد ماند.


3- (خیلی محرمانه) گرچه اطلاعات چندانی در مورد ملاقات صدام و عرفات تراوش نکرده، ولی مدت غیرعادی آن توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. بیانیه های عمومی بر «هماهنگی» تدارک اجلاسیه عربی درست مانند بیانیه های صادره در هنگام سفر شاه حسین تأکید داشتند. یکی از موارد مهمی که باید در مورد آن به تفاهم دست یافته شود، اختلاف سوریه و عراق است که مشکلاتی را برای عراق (و حتی اردن) در رابطه با منزوی شدن آنها از اجلاس طائف در تاریخ 24 مهرماه پدید آورده است.


4- (خیلی محرمانه) با مقایسه گزارشات صدای فلسطین و خبرگزاری عراق در مورد مصاحبه تلویزیونی عرفات متوجه می شویم که لبنان یکی ازموضوعات مهم بحث و تبادل نظر را تشکیل می داده است. عراق هنوز هم موضع محدود خود را در مورد برنامه کار اجلاسیه عربی (مرجع ج) مورد تأکید قرار می دهد، اما مروری بر مطالب صدای فلسطین نشان می دهد که عرفات نیز در این زمینه شدیدا با عراق


ص: 218





مخالفت می ورزد.


5- (خیلی محرمانه) نگرانی قابل ملاحظه دیگر عراق گرایش کند و غیر قابل قبول عرفات، به میانه روی موجود در ابتکار اروپایی است. به همین دلیل بسیاری از همکاران دیپلماتیک ما معتقدند که به طور حتم به عرفات مطالبی در مورد رعایت اصول قطعنامه بغداد گفته شود که همانا حفظ جبهه متحد علیه مشارکت در مذاکرات خاورمیانه است. (و گمان می کنیم که عرفات نیز برای نشان دادن اعتبارهای خود در زمینه تندروی نماینده جبهه آزادیبخش عربی را به همراه آورده است. شایعه موجود حاکی از آن است که ملاقاتهای عرفات و شاه حسین با صدام آنها را موظف به تأیید مجدد قطعنامه بغداد در اجلاسیه بعدی و نمایش وحدت عربی علیه قرارداد و پیمان کمپ دیوید کرده است.


6- (خیلی محرمانه) اظهار نظر: تعمق قابل ملاحظه لیکن کاملاً نامربوطی در مورد مواضع احتمالی عرفات و حسین در زمینه هدف از این مذاکرات در قبال مذاکرات خود مختاری وجود دارد. اکثرا معتقدند که این مذاکره سرانجام موجب پیدایش نوعی فرمول مذاکره اشتراکی خواهد شد، لیکن معترفند که با عراق مخالفت خواهد شد و وضع و شرایط موجود مذاکرات خودمختاری زمان نامناسبی را برای پیدایش ابتکار اردن و ساف فراهم آورده است. سند ناتمام است




منبع: اسناد لانه جاسوسی - جلد 42 - کتاب 42 - صفحه 218
تصاویر سند