در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

معرفی واسطه ها و دلالان صاحب نفوذ حکومت پهلوی

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛

معرفی واسطه ها و دلالان صاحب نفوذ حکومت پهلوی

گزارشی در مورد ابوالفتح محوی

خرید تجهیزات نظامی؛ سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛

گزارشی در مورد ابوالفتح محوی

گزارش فساد در تمام قسمت های ساختار اداری و سیاسی حکومت پهلوی

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛

گزارش فساد در تمام قسمت های ساختار اداری و سیاسی حکومت پهلوی

درخواست اطلاعات در مورد ابوالفتح محوی

خرید تجهیزات نظامی؛ سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛

درخواست اطلاعات در مورد ابوالفتح محوی

دستور شاه مبنی بر حذف ابوالفتح محوی از معاملات ایران

خرید تجهیزات نظامی؛ فساد اداری پهلوی؛

دستور شاه مبنی بر حذف ابوالفتح محوی از معاملات ایران

تحلیل حکومت پهلوی

تحلیل حکومت پهلوی؛

تحلیل حکومت پهلوی

جلسه شریف امامی و اقبال

تحلیل حکومت پهلوی؛ تلاش برای بقا در ایران؛

جلسه شریف امامی و اقبال

چهره های و شرکت های صنعت نفت دوره پهلوی

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛ نفت؛

چهره های و شرکت های صنعت نفت دوره پهلوی

گزارش تحلیلی وضعیت سیاسی،اقتصادی و اجتماعی ایران دهه 50

سیاسی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛

گزارش تحلیلی وضعیت سیاسی،اقتصادی و اجتماعی ایران دهه 50

تقسیم قدرت در ایران دوره پهلوی

سیاسی؛ جریان روشنفکری؛ گزارش سیاسی؛

تقسیم قدرت در ایران دوره پهلوی

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 11

معرفی واسطه ها و دلالان صاحب نفوذ حکومت پهلوی

موضوع سند

معرفی واسطه ها و دلالان صاحب نفوذ حکومت پهلوی
مشخصات ارسال سند

از:

سری

به:

متن سند



سند شماره (11)


ضمیمه - د


سری



فهرست نشان دهنده واسطه ها و دلالان اعمال نفوذ



عبدالکریم ایادی (سپهبد)


سپهبد ایادی، بهایی و پزشک خصوصی شاه، در چندین شرکت مانند شرکت نفت پارس سهامدار است و بین 15 تا 40 درصد از سهام این شرکت را در دست دارد. در بعضی موارد سهام تحت نام های مختلف مانند عبدالکریم، کریم ایادی به ثبت رسیده است. ژنرال ایادی حق انحصار در پرورش و صید میگو در خلیج فارس دارد (رجوع شود به ضمیمه الف).




خسرو اقبال


خسرو اقبال برادر ناتنی منوچهر اقبال رئیس شرکت ملی نفت ایران، ابتدا به عنوان دلال نفوذ در سال 1956 طرف توجه سفارت قرار گرفت، یعنی زمانی که پس از بیش از یک سال معامله او سرانجام برای یک شرکت خارجی فروش آشیانه های هواپیما را به ارتش شاهنشاهی ایران به نتیجه رساند. او پاداشی به مبلغ دو میلیون ریال یعنی ده درصد معامله دریافت کرد که از این مبلغ یک میلیون و هشت هزار ریال را ناگزیر بود به عنوان حق و حساب به ژنرال هایی که در این باره با آنها مذاکره کرده بود بپردازد.


در سال 1967 خسرو اقبال به نفع شرکت وستینگهاوس فعالیت کرد و نفوذ خود را با نهایت موفقیت در مورد شرکت پتروشیمی که شعبه ای از شرکت ملی نفت ایرانی بود برای به دست آوردن فروش هایی برای مجتمع پتروشیمی بندر شاهپور به کار برد، از آن زمان او در انواع وسیعی از معاملات بین شرکت های مختلفه آمریکایی و سایر شرکت های خارجی و حکومت ایران دست داشته است.


آقای اقبال سمت مشاور حقوقی کنسرسیوم آلمانی مرکب از شرکت های KRUPP, DEMAG, STAHL UNION, MANESMANNو غیره را دارد. این گروه در طرح هائی نظیر کارخانه فولاد و پالایشگاه تهران و خطوط لوله گاز طبیعی IGAT دست دارد.


خسرو اقبال در شرکت های زیر علایق مستقیم دارد :


شرکت بازرگانی مادون دفتر مشاوره حقوقی و اقتصادی همراز (در سال 1965 او به ریاست این گروه انتخاب شد).




رضا فلاح


ص: 419







فلاح یکی از اعضاء با سابقه صنایع نفت ایران است که زندگی حرفه ای خود را به عنوان یک دانشجوی مهندسی نفت در انگلستان با بورس شرکت نفت انگلیس و ایران آغاز کرده است. به عنوان مرد دوم در شرکت ملی نفت ایران پس از منوچهر اقبال رئیس و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و عنوان مشاور شخصی شاه در امور نفتی. فلاح از شبکه ای از همکارانش که از دوران قبلی زندگیش در صنایع نفتی که اکنون از زیر دست های او در شرکت ملی نفت ایران می باشند برای به دست آوردن فرصت هایی جهت پاداش و حق حساب استفاده می کند. او در جریان تهیه و اجرای خط لوله گاز طبیعی IGAT از IMEG حق و حساب هایی دریافت کرد و تا آنجایی که سفارت اطلاع دارد، خدمات خود را به هر کمپانی که از میان کمپانی های خارجی که در مقاطعه ساختمانی بزرگ شرکت ملی نفت ایران پول بیشتر بپردازد، عرضه کرده است.


او از چندین مرحله پاکسازی کارمندان فاسد در شرکت ملی نفت ایران، از طریق هدایت اقدامات انضباطی نسبت به کارمندان زیردست که با او در عملیات مفسده انگیز دست داشته اند، جان سالم به در برده است.




محمدامیر خاتمی (فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی ایران)


ژنرال خاتمی در سال 1957 از طرف شاه به فرماندهی نیروی هوایی شاهنشاهی ایران منصوب شد، سه سال بعد با والاحضرت فاطمه (خواهر ناتنی شاه) ازدواج کرد.


در سال 1964 ژنرال خاتمی به ریاست شرکت هواپیمایی ملی ایران منصوب شد. چهار سال بعد او به ریاست هیئت مدیره شرکت هواپیمایی ملی ایران انتخاب شد.


ژنرال خاتمی صاحب شرکت ایرتاکسی است. این شرکت تنها گروه مجاز خدمات هوایی در ایران برای فعالیت است. (چندین کوشش برای تأسیس خطوط هوایی رقیب به عمل آمده ولی این کوشش ها به نحو ملایمی وادار به قطع فعالیت شده اند.) ژنرال خاتمی همچنین صاحب مشترک شرکت ساختمانی دِی است.


این شرکت کارهای ساختمانی مسکن را برای پایگاه رادار نیروی هوایی شاهنشاهی ایران انجام می دهد.




ابوالفتح محوی


آقای محوی یک مرد کوچک ممتازنما که به داشتن نشان گل همایون بر سینه خود افتخار می کند، از زمانی که وفاداری خود را به شاه در دوران مصدق نشان داده، نزدیک به شاه بوده است یا چنین تظاهر کرده است. ظرف 20 سال گذشته او یک فهرست طولانی از خدمات ویژه برای اعضاء متعددی از خاندان سلطنتی انجام داده، یا به عنوان پیشکار آنها عمل کرده است. او یکی از اشخاص مورد اعتماد نزدیک به ژنرال خاتمی فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی ایران است. در سال های اخیر او در به کار بردن نفوذ خود برای به دست آوردن قراردادهایی برای فروش تجهیزات و خدمات به نظامیان ایران، به مرحله کارشناسی رسیده است. از میان همه نام هایی که در این ضمیمه ذکر شده است، نام او بیش از نام های دیگران از سوی ایرانیان به اعضاء بخش اقتصادی سفارت با اکراه ذکر شده است.




مهدی مشایخ


ص: 420







آقای مشایخ شرکت گاید را برای شاهزاده شهرام که دوست چندین ساله نزدیک او بود است، سازمان داد، درباره شرکت گاید در متن این نامه هوایی شرح داده شده است. شاهزاده شهرام دارای دفتری در ساختمان شرکت گاید می باشد و در مقابل همین ساختمان بود که کوششی برای ربودن شاهزاده شهرام به عمل آمده بود.


آقای مشایخ از کارمندان سابق کنسرسیوم بوده است تا این که بالاخره در نتیجه انباشته شدن شواهد نیرومندی درباره حق و حساب و رشوه از عرضه کنندگان در مزایده ها و مناقصه ها درباره مقاطعه ها ناگزیر به ترک آن شد. در این فعالیت ها در همکاری نزدیک با رضا فلاح کار می کرد. و رضا فلاح برای آنکه برای خود اسباب زحمت فراهم نکند به اصرار کنسرسیوم مشایخ را قربانی این شواهد کرد.




شاهپور ریپورتر (نام دیگر اردشیر جی)


ریپورتر یک پارسی از شهر بمبئی هند است و دارای تابعیت دوگانه هندی و ایرانی است و اوایل زندگی حرفه ای او در امور اطلاعاتی به وسیله سفارت انگلیس مورد بهره برداری قرار می گرفت و سفارت انگلیس هنگامی که در دوران 1951 تا 1955 تعطیل شده بود، از ما خواست تا او را به عنوان مشاور سیاسی تحویل گرفته و از او حمایت کنیم. از آن زمان به بعد او حرفه ای به عنوان فروشنده نفوذ عامل بازرگانی برای خود ایجاد کرده است. او با برادران آقایان، یعنی فلیکس و شاهین روابط نزدیکی داشت و گاه به گاه از دسترسی آنها به دربار و دسترسی خود به دربار استفاده کرده است او از سوی TMAG در به دست آوردن و توسعه قرار داد خطوط لوله کشی گاز IGAT مورد استفاده قرار گرفته است. او به لحاظ به کار بردن تماس های به ظاهر چشمگیر خود به نحو متقاعد کننده ای برای بدست آوردن پاداش جهت اعمال نفوذ خود بدون آن که عملاً کاری انجام داده باشد شهرت عجیبی دارد. ما عمیقا سوءظن داریم که هنگامی که از طرف MEILL-PRICE به کار فراخوانده شده بود، همین کار را انجام داده بود، همانطوری که در متن عمده ذکر آن رفته است.





ضمیمه ج


شرکت های آمریکایی و دلالان اعمال نفوذ


شرکت های بزرگ و سرشناس آمریکایی که تا آن اندازه که سفارت اطلاع دارد نفوذ اشخاصی را که با آن ذکر شده است خریداری می کنند، به شرح زیر هستند. برای شرح مختصر بعضی از این اشخاص به ضمیمه I Iمراجعه شود این فهرست تمامی آنها را در بر نمی گیرد. تنها نمونه ای است.


جنرال الکتریک (آلیس اینجین) - ابوالفتح محوی شرکت نورث روپ - ابوالفتح محوی شرکت بوئینگ ایرکرافت - ابوالفتح محوی سیتی سرویس - خسرو اقبال شرکت مک دانل داگلاس - ابوالفتح محوی شرکت رادیویی آمریکا - رضا رزم آرا نِیل پرایس - شاهپور ریپورتر







منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 2 - کتاب 2 - صفحه 419
تصاویر سند

    زمان یافت نشد!

    اتفاق و وقایعی یافت نشد!