در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

عبدالعظیم ولیان و وزارت اصلاحات ارضی

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛

عبدالعظیم ولیان و وزارت اصلاحات ارضی

گزارشی پیرامون اصلاحات ارضی

تحلیل حکومت پهلوی؛

گزارشی پیرامون اصلاحات ارضی

فروش تجهیزات نظامی به شاه

سیاسی؛ ارتباطات با کشورهای همسایه؛ پیمان نامه‌های خارجی؛ نظامی و امنیتی؛ پیمان‌‎های امنیتی؛ خرید تجهیزات نظامی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛

فروش تجهیزات نظامی به شاه

تاریخچه قدرت گیری علی امینی

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛

تاریخچه قدرت گیری علی امینی

دکتر عزت اللّه یزدان پناه، نماینده مجلس از حزب ایران نوین

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛

دکتر عزت اللّه یزدان پناه، نماینده مجلس از حزب ایران نوین

گزارش تحلیل وضعیت ایران از دید رحمت الله مقدم 1342

تحلیل حکومت پهلوی؛

گزارش تحلیل وضعیت ایران از دید رحمت الله مقدم 1342

مخالفت علی امینی با شاه

سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛

مخالفت علی امینی با شاه

زندگی و شخصیت سید محمد علی کشاورز صدر

جریان روشنفکری؛ سران و شخصیت‌های سیاسی دوره پهلوی؛ جریانات مخالف شاه؛

زندگی و شخصیت سید محمد علی کشاورز صدر

گزارش بررسی وضعیت کشورهای مستعمره آمریکا

تحلیل انقلاب اسلامی؛ سیاست‌های آمریکا در منطقه؛

گزارش بررسی وضعیت کشورهای مستعمره آمریکا

معرفی انقلاب سفید ایران

تحلیل حکومت پهلوی؛

معرفی انقلاب سفید ایران

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 6

معرفی انقلاب سفید ایران

موضوع سند

معرفی انقلاب سفید ایران
مشخصات ارسال سند

از:

محرمانه

به:

متن سند



سند شماره (6)


طبقه بندی : خیلی محرمانه


می 1972 - اردیبهشت 1351


برنامه اصلاحی


خلاصه


انقلاب سفید ایران که در سال 1962 آغاز شد در سال های اخیر قدری از پویایی خود را از دست داده است. برنامه اصلاحی 13 ماده ای که قرار بود ملت ایران را وارد قرن بیستم بنماید، در زمینه هایی چون اصلاحات ارضی و سوادآموزی موفقیت بسیار داشته، لیکن در زمینه های دیگر از قبیل اصلاح امور اداری و انقلاب آموزشی موفقیت چندانی در برنداشته است. تأثیر کل برنامه اصلاحی سبب تغییر وجهه شاه از فردی فاقد حس اعتماد به فردی علاقه مند به کشور و قادر به حکومت شده، لیکن فقدان حس اصلاحات سیاسی کافی در آینده مسائلی را ایجاد خواهد کرد.


در اثر پویایی وجهه شخصی شاه و قدرت اجرایی تکنوکرات های ذی صلاح ایرانی برنامه اصلاحی به صورت بخشی از حیات جامعه ایرانی درآمده است، از زمان اعلام برنامه اصلاحی 6 ماده ای در سال 1962 اصلاحات زبانزد خاص و عام گشته و تلاش های بسیاری صرف می شود تا هرگونه قانونی هر چند بی ربط با برنامه اصلاحی مربوط گردد.


برنامه اصلاحی ظاهرا در طول دو سال گذشته تحرک خود را از دست داده، لیکن طی سال آتی یا پس از آن مجددا تحرک بیشتری خواهد یافت. واقعیت این است که بعضی از برنامه های خیالی انقلاب سفید کمک زیادی به پیشرفت ایران در سال های اخیر کرده و شاه اغلب اوقات با غرور بسیار از موفقیت های خویش دم می زند. واقعیت این است که بعضی از برنامه های اصلاحی ایران سرمشق برای دیگر کشورهای کمتر توسعه یافته شده است.


انقلاب سفید شامل برنامه های زیر است:


1- اصلاحات ارضی


2- ملی شدن جنگل ها


3- فروش سهام کارخانجات دولتی


4- سهیم شدن کارگران در سود کارخانه ها


5- اصلاح قانون انتخابات


6- سپاه دانش


7- سپاه بهداشت


8- سپاه ترویج و آبادانی


9- خانه های انصاف و شوراهای داوری محلی


10- ملی شدن منابع آب


11 - بازسازی کشور


12 - انقلاب اداری و آموزشی


13- سپاه دین


نیمی از این برنامه ها راه را برای پیشرفت و ترقی ایران هموار کرده است. اصلاحات ارضی زیربنای


ص: 679




تمام برنامه های اصلاحی است و موفق ترین آنها نیز بوده است و سبب آزادی دهقانان از چنگال سیستم فئودالیته غالب شده و راه را برای زمیندار شدن آنان باز کرده است. در نتیجه فعالیت جوانان مشمول خدمت در نظام وظیفه در مناطق استانی به عنوان سپاه دانش، سطح سواد از سال 1956 دو برابر شده و برنامه عمرانی سازمان ملل که مشغول اجرای برنامه های سوادآموزی است، اعلام کرده است که کشور در حال شکستن سد بزرگ بی سوادی است. سپاه بهداشت که تسهیلات طبی را در نقاط دور افتاده کشور فراهم می کند و سپاه عمران که خدماتی را در نقاط دور افتاده همین کشور ارائه می کند هم نتایج خوبی داشته و هم در حال گسترش است. خانه های انصاف عدالت را برای اولین بار در تاریخ کشور به روستاها برده است.


دیگر جنبه های انقلاب سفید به سادگی قابل رؤیت نیست. ملی شدن جنگل ها و منابع آب به تدریج اجرا شده و نقش چندانی در پیشرفت ایران نداشته اند، لیکن ظاهرا در درازمدت منافعی برای کشور به همراه خواهند داشت. فروش کارخانجات دولتی هواداری چندانی را برنینگیخته و ظاهرا تلاشی است از طرف دولت برای شانه خالی کردن از زیر بار سرمایه گذاری های فاقد سود. سهیم شدن کارگران در سود کارخانه ها هنوز به مرحله مورد نظر نرسیده و اصلاح قانون انتخابات وضع مبارزات سیاسی کشوررا بهبود نبخشیده است (واقعیت این است که این کار با وجود سیستم سیاسی موجود تحقق پذیر نیست و برای شاه جنبه تبلیغاتی داشته تا یک اصلاحات واقعی). بازسازی کشور ثمری نداشته و اصلاحات اداری هنوز هم با بدبینی و تردید مورد برخورد قرار می گیرد، و به خاطر عدم موفقیت در کمک به عدم تمرکزگرایی بوروکراسی حجیم ایران مورد انتقاد قرار گرفته است. اصلاح آموزشی که در تابستان 1968 با جنجال بسیار بازگشایی شد (که ما فکر می کردیم شاید نوعی تعادل در این نهضت اصلاح طلبانه ایجاد کند)، نتوانسته است مشکلات دانشگاه ها و دانشجویان و اساتید ایرانی را حل کند و به همین دلیل همه این عناصر نسبت به اصلاحات آموزشی بی تفاوت می باشند. سپاه دین به خاطر فشارهای اعمالی از طرف ملاهایی که این برنامه را طرحی دولتی در جهت کاهش نفوذ خود در میان مردم به حساب می آوردند، راکد مانده است.


انقلاب سفید مهمترین تأثیر را در بخش روستایی به جا گذاشته است: در حال حاضر دهقانان صاحب زمین خود بوده و وضع زندگی در روستاهایشان بهبود یافته است. آنها از منافع جنبی بسیاری برخوردارند و راه مشارکت آنها در ترقی کشور به طرز قابل توجهی باز شده است. جمعیت روستایی در کامیابی اقتصادی ناشی از اصلاحات سهیم است، لیکن دانشجویان و روشنفکران در اجرای برنامه های اصلاحی شرکت نکرده و در امتناع از این کار می گویند که نباید عمران اقتصادی را به جای اصلاحات واقعی اجتماعی و سیاسی پذیرفت.


وجهه شاه نیز به خاطر همین برنامه های اصلاحی دستخوش تغییر بسیار در چند سال گذشته شده است. ترس سال های پیشین دهقانان از بین رفته و احترام جدیدی جای آن را گرفته است. به کمک فعالیت های انسان دوستانه ملکه فرح، شاه دیگر شهرت خود را به عنوان یک فرد زن باز از دست داده و به صورت یک فرمانروای جدی درآمده که به رفاه کشور و مردمش چشم دوخته است. در عین حالی که همه این گونه احساس هواداری نسبت به او را ندارند، ولی ایرانی ها به طور کلی دریافته اند که این تنها شاه است که توان پیشبرد برنامه های اصلاحی را در مدتی کوتاه دارد، و به لحاظ عملکرد وی احترام او افزایش یافته


ص: 680




است.


تعهد شاه نسبت به برنامه های اصلاحی و شواهد موجود مبنی بر اینکه برنامه های اصلاحی به قوت خود باقی خواهند ماند، سبب شده که میزان چشم داشت ها نیز افزایش یابد. فشار وارده بر اعمال اصلاحات بیشتر به خصوص در زمینه سیاسی افزایش خواهد یافت، چون ماه عسل سیاسی شاه نیز رو به پایان است.


وی شخصا معترف است که مردمش باید آماده رسیدن روزی باشند که مشارکت بیشتر آنها در دولت متبوعشان الزامی خواهد بود. ولی از طرف دیگر وی میل ندارد به آنها اجازه مشارکت دهد. اینکه او چگونه این دو موضع را با یکدیگر منطبق می سازد و خود را با اوضاع دائما متغیر وفق دهد معلوم نیست.


ولی پاسخ به این سؤال ها کلید اصلی آینده سیاسی ایران است، زیرا مشخص است که در سال های آتی بارها و بارها باید با مشکلات اصلاحی برخورد نمود.




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 6 - کتاب 6 - صفحه 679
تصاویر سند