در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

265- گفت‌وگو بین فرماندهی نیروی رزمی مشترک با کاخ سفید

عملیات نجات گروگان ها؛

265- گفت‌وگو بین فرماندهی نیروی رزمی مشترک با کاخ سفید

299- گفتگو برای آزادی گروگان ها

واقعه تسخیر لانه جاسوسی و ابعاد آن؛

299- گفتگو برای آزادی گروگان ها

345- نامۀ اداره‌کنندۀ اطلاعات مرکزی (ترنر) برای رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح

عملیات نجات گروگان ها؛

345- نامۀ اداره‌کنندۀ اطلاعات مرکزی (ترنر) برای رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح

204- برنامه های آمریکا در قبال گروگانگیری

واقعه تسخیر لانه جاسوسی و ابعاد آن؛

204- برنامه های آمریکا در قبال گروگانگیری

180- سناریو برای حل بحران گروگان‌گیری

واقعه تسخیر لانه جاسوسی و ابعاد آن؛ تحریم ایران؛ کودتا و براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران؛ عملیات نجات گروگان ها؛

180- سناریو برای حل بحران گروگان‌گیری

217- گزارش برنامه های نجات گروگان ها

عملیات نجات گروگان ها؛

217- گزارش برنامه های نجات گروگان ها

58- گزارشی در مورد اسناد سفارتخانه ایران

اسناد خارجی؛ واقعه تسخیر لانه جاسوسی و ابعاد آن؛ روابط خارجی ایالات متحده آمریکا؛

58- گزارشی در مورد اسناد سفارتخانه ایران

168- شرایط مذاکره با ایران

واقعه تسخیر لانه جاسوسی و ابعاد آن؛ تحلیل شرایط داخلی ایران و انقلاب اسلامی؛ ارتباط آمریکا با مقامات ایرانی؛

168- شرایط مذاکره با ایران

157- محرک‌های وضعیت کنونی ایران

تحلیل شرایط داخلی ایران و انقلاب اسلامی؛

157- محرک‌های وضعیت کنونی ایران

130- بررسی شرایط داخلی ایران

تحلیل شرایط داخلی ایران و انقلاب اسلامی؛

130- بررسی شرایط داخلی ایران

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره

58- گزارشی در مورد اسناد سفارتخانه ایران

موضوع سند

متن سند

یادداشت دبیر اجرایی وزارت امور خارجه[1] (تارنوف[2]) برای مشاور امنیت ملی رئیسجمهور (برژینسکی)[3]

واشنگتن، 24 نوامبر 1979

موضوع:

           دستیابی به اسناد در تهران

این یادداشت پاسخی است به یادداشت 22 نوامبر شما خطاب به وزیر.[4]

گزارش پیوست[5] خلاصهای است از اطلاعات موجود تا 23 نوامبر، دربارۀ اسناد سفارت تهران که در اختیار ایرانیها قرار دارد.

هیچ‌یک از پروندههای کاری مربوط به کاردار، بخش سیاسی، بخش اقتصادی، دفتر وابستۀ دفاعی و گروه مشورتی کمک نظامی از بین نرفتهاند.

پیامهای با سطح طبقهبندی غیرقابل انتشار و با انتشار محدود دربارۀ شاه، تلگرامی حاوی گزارش جلسه با یزدی و بازرگان، [یک‌ونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است] یک تلگرام وزارت امور خارجه و نیز نامه و یادداشت این وزارتخانه دربارۀ ورود احتمالی شاه به ایالات متحده، ازجمله اسنادی بودند که به دست آن‌ها افتاده است.

پروندههای بخشهای اقتصادی و سیاسی، محتوی اطلاعاتی هستند دربارۀ منابع محلی، مصاحبهها با اعضای گروههای اقلیت و دادههای بیوگرافی که میتواند برای آسیب‌‌رساندن به افراد بیگناه مورد استفاده قرار بگیرد.

محتوای پروندههای دفتر وابستۀ دفاعی مربوط به همکاری آمریکا ـ ایران، در ارزیابی فنی تجهیزات نظامی ساخت شوروی است. پروندههای گروه مشورتی کمک نظامی، دربردارندۀ اسنادی دررابطه‌با همکاری تهیۀ تدارکات نظامی بود که تا زمان تسخیر سفارت ادامه داشته است.

به‌طور خلاصه: اگرچه در زمان آزادی آخرین گروه از گروگانها، هنوز برخی گاوصندوقها باز نشده بودند، ولی پروندههای سفارت که در اختیار ایران است، میتواند بسیاری از رابطین ما را در معرض خطر قرار بدهد و اگر افشا شود یا به‌عنوان مبنایی برای تولید روایات ساختگی به کار رود، آسیب غیرقابل‌پیش‌بینی به دنبال خواهد داشت.

اگرچه تقریباً تمامی اسناد مربوط به سیا در سفارت نابود شدهاند، ولی یک گاوصندوق حاوی [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است] ایرانی، آمریکایی و اسکناس به دست ایرانیها افتاده است.[6] این موارد سوءظن ایرانیها نسبت‌به انجام فعالیتهای جاسوسی در سفارت را تأیید خواهد کرد.

ما نمیدانیم که آیا اسناد و مدارک مربوط به [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است] اخیر، همراه پروندههای دیگر بخش مرکزی سفارت نابود شده است یا خیر. همچنین گمان میکنیم که فایلهای مربوط به جلسۀ اطلاعاتی انتظام و یزدی از بین رفته باشند. پس‌از گفت‌وگو با کارکنانی که بهتازگی از تهران برگشتهاند و با پروندههای دفتر وابستۀ دفاعی و نیز گروه مشورتی کمک نظامی آشنا هستند، برآورد مفصلتری از مدارک موجود در معرض خطر در آن ادارهها ارائه خواهیم کرد.

پیتر تارنوف

دبیر اجرایی



[1]. Executive Secretary of the Department of State

[2]. Tarnoff

[3]. Carter Library, National Security Affairs, Staff Material, Middle East File, Box 35, Subject File, Iran Cables & Memos 11–12/79.

سرّی؛ حساس.

[4]. چنین یادداشتی یافت نگردید؛ ولی ظاهراً یادداشت بیان‌شده، درخواست کارتر برای کسب اطلاعات دربارۀ دسترسی ایران به اسناد را که به‌صورت دستنویس در گزارش جلسۀ 20 نوامبر کمیتۀ هماهنگی ویژه نوشته بود، رسمیت میبخشد. در دستنوشتۀ کارتر میخوانیم: «ونس ـ خلاصۀ اسناد آسیبدیده در اختیار تهران را که ممکن است برای همگان افشا شود، آماده شود. همچنین توضیحاتی نیز برای ارائه در زمان نیاز فراهم گردد»

Carter Library, National Security Council, NSC Institutional Files (H- Files), Box 106.

در یادداشتی به تاریخ 26 نوامبر، برژینسکی از سیک میخواهد تا «اهمیت فوری‌بودن این موضوع را برای هال [ساندرز] تشریح کند»

Carter Library, National Security Affairs, Staff Material, Middle East File, Box 35, Subject File, Iran Cables & Memos 11–12/79.

[5]. به پیوست وجود دارد، ولی چاپ نشده است. در گزارشی که به نسخۀ دیگری از این یادداشت پیوست شده است، سودارث مینویسد: «براساس این یادداشت، به نظر میرسد که تقریباً تمامی فعالیتهای ما در جریان تسخیر سفارت تهران افشا شده است»

Department of State, Records of David D. Newsom, Under Secretary of State for Political Affairs, Subject Files, 1978–1981, Lot 81D154, Iran; Captured Documents.

[6]. سازمان سیا همچنین میزان خسارت احتمالی حاصل از تسخیر سفارت را برآورد کرد. ترنر خطاب به کارتر اینگونه نوشت: «مشغول بررسی شواهد دیگری هستیم که به دست ما رسیده است تا دستکم بدانیم که اتهامات احتمالی که قرار است در محاکمۀ علنی علیه ما مطرح شوند، درست هستند یا خیر»؛ [متن از طبقهبندی خارج نشده است]

Memorandum from Turner to Carter, November 27; Carter Library, National Security Affairs, Brzezinski Material, Country File, Box 30, Iran 11/21/79–11/27/79.

بودلر (Bowdler) و پرکت نیز میزان آسیب وارده و نوع واکنش لازم را برآورد کردهاند.

Memorandum from Bowdler to Newsom, November 28; Department of State, Records of David D. Newsom, Under Secretary of State for Political Affairs, Subject Files, 1978–1981, Lot 81D154, Intelligence Iran.

تصاویر سند