در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

گزارش مرکز ملّی ارزیابی خارجی در مورد صدور انقلاب

تحلیل شرایط داخلی ایران و انقلاب اسلامی؛ شخصیت های انقلاب اسلامی ایران؛

گزارش مرکز ملّی ارزیابی خارجی در مورد صدور انقلاب

تحریم های علیه ایران

تحریم ایران؛

تحریم های علیه ایران

تحلیل شرایط سیاسی ایران

تحلیل شرایط داخلی ایران و انقلاب اسلامی؛

تحلیل شرایط سیاسی ایران

برنامه های دیپلماتیک در قبال ایران

کودتا و براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران؛ شرایط سیاسی آمریکا در خاورمیانه؛ ارتباط آمریکا با مقامات ایرانی؛ روابط خارجی ایالات متحده آمریکا؛

برنامه های دیپلماتیک در قبال ایران

گزارش سیاست آمریکا پس از پایان بحران گروگان‌گیری

شرایط سیاسی داخل آمریکا؛ تحلیل شرایط داخلی ایران و انقلاب اسلامی؛ تحریم ایران؛

گزارش سیاست آمریکا پس از پایان بحران گروگان‌گیری

گزارش وضعیت سیاسی و گزینه های آمریکا در قبال گروگان گیری

تحلیل شرایط داخلی ایران و انقلاب اسلامی؛ تحریم ایران؛ کودتا و براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران؛ عملیات نجات گروگان ها؛

گزارش وضعیت سیاسی و گزینه های آمریکا در قبال گروگان گیری

گزارش برنامه های نجات گروگان ها

عملیات نجات گروگان ها؛

گزارش برنامه های نجات گروگان ها

جلسه شورای امنیت ملّی آمریکا برای بررسی تسخیر سفارتخانه در تهران

واقعه تسخیر لانه جاسوسی و ابعاد آن؛

جلسه شورای امنیت ملّی آمریکا برای بررسی تسخیر سفارتخانه در تهران

برنامه ریزی برای خاتمه دادن به گروگان گیری

واقعه تسخیر لانه جاسوسی و ابعاد آن؛ عملیات نجات گروگان ها؛

برنامه ریزی برای خاتمه دادن به گروگان گیری

تحریم ایران

تحریم ایران؛

تحریم ایران

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره

تحلیل وقایع داخلی ایران

موضوع سند

متن سند

یادداشت دستیار وزیر امور خارجه در امور خاور نزدیک و جنوب آسیا (ساندرز) برای وزیر امور خارجه، ونس[1]

واشنگتن، 27 فوریه 1980

موضوع:

           ارتباطات با حقوق‌دانان در ایران

به پیوست، دو یادداشت گفت‌وگو حاوی گزارشی دربارۀ: 1. گفت‌وگوی طولانی امروز صبح با ویلالون؛ 2. ترجمۀ تلگرام سفیر لانگ تقدیم میشود.

برخی از نکاتی که از گفت‌وگوی امروز برداشت میشود، بدین‌قرار است:

-      به‌سبب ناتوانی قطبزاده برای کنارآمدن با رئیس کمیسیون، این دو حقوق‌دان نقش میانجی را پیدا کردهاند.[2] آن‌ها این وظیفه را دوست ندارند و میخواهند از این شرایط خارج شوند. از ارتباطات ما با سازمان ملل کاملاً روشن است که رئیس کمیسیون تمایل دارد که آن‌ها در این فرایند دخیل نباشند.

-      حقوق‌دانها از کمیسیون، به‌خاطر عدم انعطاف در تنندادن به خواستههای ایرانیها مبنی‌بر سفر به قسمتهای مختلف شهر، یعنی نمایش یک تلاش تحقیقاتی فعالتر، انتقاد کردند. گویا آن‌ها توانستهاند کمیسیون را متقاعد کنند تا به هرکدام از اعضا وظیفهای جداگانه محول کند.

-      تا جایی که ما اطلاع داریم، شورای انقلاب دو روز قبل با بازدید اعضای کمیسیون از سفارت موافقت کرد.[3] قطبزاده در تعامل با دانشجویان، با مشکل مواجه بوده است. آن‌ها تنها با ملاقات کمیسیون با برخی از گروگانها موافقت کردند. امروز قطبزاده برای آن‌ها ضربالاجل مشخص کرد و خواستار این شد که دیدار با همۀ گروگانها صورت بگیرد. اگر گروگانگیرها امتناع ورزند، شورای انقلاب نامهای علنی در مخالفت با این مسئله به امام ارسال خواهد کرد. حقوق‌دانها گمان میکنند که احتمالاً بیست نفر از گروگانها در سفارت نگهداری نمیشوند.

-      کمیسیون امروز با بروس لینگن و دو تن از همکارانش به‌صورت مخفیانه جلسه داشت. بریتانیا این موضوع را تأیید کرده است.

-      انتقال گروگانها به بیمارستان یا مکانی دیگر مورد تأیید «مقامات ردهبالا» قرار گرفته است. دو مرحله در این میان ضروری است؛ یعنی بازدید از سفارت و ارائۀ گزارشی مختصر ازسوی کمیسیون (هر دو مرحله در سناریو پیشبینی شدهاند.)

-      بهشتی فردی توصیف شده است که مشکلات جدی برای بنیصدر به وجود آورده است (این برخلاف پشتیبانی ظاهری بهشتی در شورای انقلاب از سناریو است).

-      گفته شده است که بنیصدر خمینی را متقاعد ساخته است تا اختیار تصمیمگیری دربارۀ گروگانها را به مجلس جدید بدهد؛ چراکه بنیصدر و خمینی از این ناراحت بودند که والدهایم در اعلام تشکیل کمیسیون عجله کرده است؛ بنابراین سبب شده است که ایران از فرصت اعلام یک موفقیت دیپلماتیک محروم شود.

-      دو حقوق‌دان کاملاً از دغدغههای ما نسبت‌به نبود یک پیشرفت ملموس آگاه هستند. آن‌ها همچنان بر این باور هستند که تعهدی مستحکم در رهبری ایران درقبال سناریو وجود دارد و نسبت‌به بنیصدر نیز این‌چنین است؛ چراکه به کمیسیون گفته است به «جزءجزء» این برنامه پایبند است.

-      حقوق‌دانها به‌واسطۀ ایفای نقش میانجی بین ایرانیها و کمیسیون مردد هستند که قول ترک ایران برای دیدار با ما را بدهند یا خیر. بنابراین آن‌ها ترجیح میدهند تا منتظر تحولات 24 ساعت آینده بمانند. پیشنهاد آن‌ها این است که برای مثال یک نفرشان جلسهای با ما خارج از ایران داشته باشد.

تلگرام لانگ تقریباً بیشتر نکاتی را که در گفت‌وگوی تلفنی مطرح شده بود، در بر داشت. در تلگرام، حقوق‌دانها از لانگ میخواهند تا از ما بخواهد که صبروحوصله به خرج بدهیم و از اظهارات افشاکننده اجتناب کنیم. اشارات متعددی به حالت بیقراری و ناآرامی خمینی درقبال بحران موجود شده است. حقوق‌دانها قصد دارند تا خمینی را برای جلوانداختن تاریخ آزادی، یعنی قبل‌از شروع به کار مجلس جدید، تحت فشار قرار بدهند. لانگ از تعهد حقوق‌دانها به مجموعهای از گامهای کوچک متقابل سخن میگوید؛ همان فرایندی که قطبزاده در اظهارات دیروزش که واشنگتن پست[4] منتشر کرد، ترسیم شده است.



[1].  Carter Library, Office of the Chief of Staff, Jordan’s Confidential Files, Box 1.

سرّی؛ حساس؛ تنها برای مشاهدۀ گیرنده.

[2]. اشاره دارد به رئیس آگیلار. در گفت‌وگوی تلفنی 27 فوریه، ویلالون اظهار داشت که والدهایم هر اشتباهی را که امکان انجامش بوده است، مرتکب شده است و همچنین به این واقعیت اشاره کرده است که کمیسیون، مستقیم در موضوع انتقال گروگانها از سفارت مداخله کرده است؛ درحالیکه این موضوع خارج از اختیارات و شرح وظایفش است. همچنین به اظهارات آگیلار اشاره شد مبنی‌بر اینکه هدف کمیسیون «حل‌وفصل بحران»، ابزاری برای اعمال فشار بر قطبزاده است.

[3]. آنگونه که در تلگرام 50233 ارسالی به همۀ دیپلماتها و کنسولها در تاریخ 25 فوریه گزارش شده است.

National Archives, RG 59, Central Foreign Policy File, D800097–0838.

ویلالون در گفت‌وگوی تلفنی 27 فوریه تصریح میکند که «تقابلی بزرگ»، بین شورای انقلاب و دانشجویان وجود دارد، ولی بااین‌وجود، اجازۀ ملاقات با گروگانها صادر شده است.

[4]. Michael Weisskopf, “Ghotbzadeh Says U.N. Mission Will See American Hostages,” Washington Post, February 29, 1980, pA1.

تصاویر سند