در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

پیام سفیر سوئیس در ایران (لانگ) به وزارت امور خارجه آمریکا

موضوع سند

متن سند

پیام سفیر سوئیس در ایران (لانگ) به وزارت امور خارجه[1]

تهران، 1 جولای 1980، 1:15 بعدازظهر

شب گذشته ساعت 11:30 با من تماس گرفته شد تا دربارۀ موضوعات زیر راهنمایی بدهم:

1.    دولت ایران اهمیت زیادی برای وضعیت شاه سابق قائل است.

2.    اگر امکان دارد، جزئیاتی دربارۀ وضعیت جسمانی و آخرین خبرها ارائه شود.

3.    قطبزاده تأکید میکند که اگر حال شاه وخیم است یا حتی در آستانۀ مرگ است، برای دولت ایران بسیار مهم است که ـ ازطریق او ـ و قبل‌از اطلاع رسانههای جمعی، از این مسئله آگاه شود. دولت ایران در آن موقع نیاز دارد تا برخی اقدامات را در داخل کشور انجام بدهد و در این زمینه از دیگران عقب نماند. این موضوع دررابطه‌با بحران گروگانگیری نیز اهمیت پیدا میکند.

4.    قطب‌‌زاده در پایان، دوباره بر اهمیت این مسئله تأکید نمود و به‌خاطر تماس دیروقت از من عذرخواهی کرد.

5.    دیدگاه شخصی: دیروز ساعت 4 بعدازظهر، کایسر و من قطبزاده را دیده بودیم، ولی او هیچ‌چیزی در این رابطه نگفت؛ ولی ساعت 11:30 شب، منشی قطبزاده از من خواست تا با او ازطریق شمارهای ناشناس تماس بگیرم و در حین گفت‌وگوی تلفنی نیز سروصدای محل حضور قطبزاده نشان میداد که گویا جلسه یا گفت‌وگویی در جریان است.

6.    هر اتفاقی ممکن است رخ بدهد. من نخواستم مثبتترین فرضیه را که بیش از حد برای اتفاقافتادن خوب است، بپذیرم؛ یعنی ابراز محبت و ملاطفت هنگام مرگ فلانی. البته فرضیۀ کمتر مثبت ولی جالب، عبارت است از ایجاد بهانهای برای موضوع گروگانها، به لطف احساساتی که دراثر مرگ آن فرد مستبد شعلهور میشود.

 با مرور گفت‌وگویی که با «ب» و «و» داشتم، میگویم شاید حتی خوب باشد که مقامات ایران یک گواهی رسمی فوت صادر کنند. بیشک شاه سابق از «برکتی» بهره میبرده است (فرار از سوءقصدها در سال 1953، ترک ایران بدون هیچ مشکلی در سال 1979 و...) که نشان میدهد که قدرتهای شیطانی داشته است؛ ازاینرو، با درنظرگرفتن این ترکیب دین و خرافات، ضروری است که شاهدی بر مرگ و دفن او داشته باشیم تا او دیگر نتواند برگردد و ایران را تسخیر کند.

 این مسئله ممکن است بیمعنا به نظر برسد، ولی «ب» تصریح میکند که او چنین جنبه و نگرشی را در چندین نفر از مخاطبینش مشاهده کرده است؛ بنابراین میتوان چرایی اصرار بر بازگشت زندۀ شاه سابق به کشور را متوجه شد؛ چراکه با این کار، امکان نظارت بر خاک‌سپاری او وجود دارد و وی دیگر نمیتواند به کشور آسیبی وارد آورد.

در پایان، پیشِپاافتادهترین توضیح که البته محتملترین نیز هست، عبارت است از اینکه دولت میخواهد از مرگ شاه سابق بهترین بهره را ببرد و اجازه ندهد که بنیادگراها یا هر شخص دیگری که ممکن است به ذهن شما خطور کند، از آن سود ببرند.

لانگ

[محتوای قسمت پیگیری پیام از این قسمت حذف شده است.]



[1]. Carter Library, National Security Affairs, Brzezinski Material, Country File, Box 33, Iran Update 7/80.

خیلی محرمانه. سند به پیوست یادداشت 3 جولای ساندرز برای موسکی، کریستوفر و نیوسام با عنوان «آخرین اطلاعات دربارۀ ایران ـ 4 جولای» و نیز پیام 30 ژوئن لانگ برای وزارت امور خارجه قابل‌مشاهده است؛ نک: سند 305.

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند

    زمان یافت نشد!

    اتفاق و وقایعی یافت نشد!

    تجهیزات یافت نشد!

    قرارداد یافت نشد!

    سایر کلمات یافت نشد!

آلمان آمریکا آینده انقلاب آینده ایران اروپا اسرائیل اسلام اسناد لانه جاسوسی اشغال ایران اقدام سیاسی امام خمینی انتخابات انقلاب ایران انگلستان اویسی ایالات متحده ایران بحران گروگان گیری بحران گروگانگیری بحزان گروگانگیری براندازی برژینسکی بنی ­صدر بنی صدر بنی­ صدر تحریم تحلیل تسخیر سفارت تهران جبهه ملی جمهوری اسلامی جهان عرب جیمی کارتر حزب توده حمله به ایران حمله نظامی حمله نظامی به ایران خاورمیانه خلیج فارس داخل ایران دسپلماسی دولت موقت دیپلماسی رابطه ایران و آمریکا روابط خارجی ریچارد کاتم سازمان سیا سازمان ملل سحابی سرهنگ غلام­علی اویسی سفارت سوئد سوئیس سیاست سیاست خارجی سیاست داخلی سیاست منطقه ای سیاست های منطقه ای شاه شاپور بختیار شریعتمداری شورای امنیت شورای انقلاب شوروی صدو انقلاب ضد انقلاب ضدانقلاب طبس عملکرد ایران عملیات نجات عملیات نظامی ـمریکا فرانسه فروپاشی فشار اقتصادی فشار بر ایران فشار به ایران فشار سیاسی فشارهای اقتصادی فلسطین قطب زاده مداخله نظامی مذاکرات صلح مذاکره معاهده 1921 مقابله با شوروی نجات گروگان ها نفوذ وشعیت کشور وضعیت کشور وضعیت گشور پهلوی کاخ سفید کودتا گروگان ها گروگان گیری گروگانها گروگانگیری گروگنگیری گزارش