در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

ملاقات سولیوان با امیر انتظام برای عادی سازی روابط ایران و آمریکا

موضوع سند

ملاقات با امیر انتظام برای عادی سازی روابط ایران و آمریکا
مشخصات ارسال سند

از: ناس

محرمانه

به: وزارت خارجه - واشنگتن

1358-01-20- 1979-04-09

متن سند

از: سفارت آمریکا در تهران تاریخ ۹ آوریل ۷۹ - ۲۰ فروردین ۵۸
محرمانه
به: وزیر خارجه - واشنگتن
تهیه شده: توسط ناس
موضوع: ملاقات با معاون نخست وزیر «امیرانتظام»
۱- تمام متن محرمانه است.
۲- دو روز پیش (۷ آوریل)، برای عرض ادب با امیرانتظام معاون نخست وزیر، یک ملاقات داشتم. او را مطلع ساختم که بر مبنای ملاقات اخیر وزیر (آمریکایی) و کاردار جدید ایران در واشنگتن و همچنین مکالمه‌های اخیر من در وزارتخانه، ایالات متحده علاقه مند است روابط خود را با ایران به حالت عادی برگرداند و من نیز متذکر شدم که علیرغم تغییرات انقلابی که در ایران به وقوع پیوسته، منافع مشترک می‌تواند پایه‌های روابط خوبی در آینده باشد. استقلال، ثبات، تمامیت ارضی و پیشرفت اقتصادی ایران برای ما دارای اهمیت شایانی است.
۳- همچنین به او گفتم به خاطر برخی دلایل، از زمان انقلاب تا کنون روابط ما در سطح پایین و محدودی بوده است. مهمترین این دلایل این بوده که آبروریزی و مشکل و دردسری در روند روزمره دولت جدید پیش نیاید. من متذکر شدم که در این دوره مسئولیتم از ارائه نظریاتی که او و دیگران در مورد گام هایی که هر دو طرف در جهت عادی کردن روابط می‌توانند بردارند، قدردانی کنم. و نیز پیشنهاد کردم که گفتگوهای بی پرده ای در اینجا و در واشنگتن داشته باشیم و اجازه ندهیم که سوءظنها عمیق تر شود.
برای نمونه به تبلیغاتی اشاره کردم که شوروی در سراسر ایران براه انداخته و در آن آمریکا را متهم به دخالت در کردستان و ترکمن صحرا نموده است و مطبوعات ایران نیز این تبلیغات را تکرار می‌کنند. آیت اللّه خمینی خود نیز اخیراً گفته که عوامل آمریکا مسئول ناآرامی ها در این دو ناحیه هستند. من از او خواستم که به آیت اللّه اطمینان بدهند که علاقه اصلی آمریکا به استقلال و تمامیت ارضی ایران است و اینکه در حال حاضر و در آینده عملی در جهت بی ثباتی ایران انجام نخواهیم داد.
۴- امیرانتظام گفت که دولت وی نیز همچنان خواهان روابط خوبی با آمریکاست و در عین حال خواهان روابط خوبی با سایر کشورها می‌باشد. او متذکر شد که بازرگان اخیراً این تمایل را به طور علنی اظهار داشته است. او گفت در عین حال ایالات متحده باید این را درک کند که در طول ۲۵ سال، دولت آمریکا وابستگی نزدیکی با رژیم سلطنتی سابق داشته و در سال ۱۹۵۳ (۱۳۳۲) علیرغم خواست مردم، شاه را به قدرت رساند. به همین دلیل این موضوع قابل درک است که احساسات ضد آمریکایی در ایران شدید و گسترده باشد و عادی کردن روابط می‌بایست با دقت صورت گیرد. او از اطمینان خاطری که آمریکا در مورد درگیر نبودن در حوادث ناراحت کننده داد، سپاسگزاری نمود و اظهار امیدواری کرد که این موضوع حقیقت داشته باشد.
۵- در مورد مسایل دیگری که با معاون نخست وزیر مورد بحث قرار گرفت، به طور جداگانه گزارش خواهد شد.
ناس

منبع: اسناد لانه جاسوسی آمریکا - جلد 1 - کتاب 1 - صفحه 523
تصاویر سند