در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره 361

ملاقات ابوالقاسم صادق، مدیرکل جدید مطبوعات خارجی وزارت ارشاد

موضوع سند

ملاقات ابوالقاسم صادق، مدیرکل جدید مطبوعات خارجی وزارت ارشاد
مشخصات ارسال سند

از: گریوز، سفارت آمریکا، تهران - 1418

متفرقه

به: سازمان ارتباطات بین المللی، واشنگتن دی. سی

1358-08-08- 1979-10-30

متن سند



سند شماره 361


استفاده محدود اداری


30 اکتبر 1979 - 8 آبان 1358


از: سفارت آمریکا، تهران - 1418


به: سازمان ارتباطات بین المللی، واشنگتن دی. سی


رونوشت: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی


موضوع: ملاقات با مدیرکل جدید مطبوعات خارجی


1- در تاریخ 29 اکتبر، روزن وابسته مطبوعاتی در یک دیدار دوستانه به ملاقات ابوالقاسم صادق، مدیرکل جدید مطبوعات خارجی وزارت ارشاد ملی رفت. ابوالقاسم صادق که سابقاً روزنامه نگار روزنامه های زنجیره ای کیهان و اطلاعات بود، هفته گذشته جایگزین علی بهزادنیا، مدیرکل سابق مطبوعات خارجی وزارت ارشاد ملی شد. وابسته مطبوعاتی چند ماه پیش نیز در جریان ملاقات با مهدی ممکن، معاون وزیر ارشاد ملی، با صادق دیدار کرده بود که البته وی [ابوالقاسم صادق] در آن زمان یک محقق نسبتاً پایین دست در بخش مطبوعات وزارت ارشاد ملی بود.


2- روزن به نشست معارفه صادق با نمایندگان مطبوعات خارجی در پنجشنبه گذشته اشاره کرد و خاطرنشان کرد که «به اعتقاد خبرنگاران خارجی فعال در ایران، برگزاری این گونه ملاقات ها باعث تعمیق تفاهمات متقابل خواهد شد.» وی افزود که مطبوعات ایالات متحده آمریکا به ویژه روزنامه هایی همچون نیویورک تایمز، لس آنجلس تایمز تمایل شدیدی دارند که خبرنگاران زبده و کار کشته خود را به مدتی کوتاه به ایران اعزام نمایند تا این خبرنگاران چیره دست بتوانند تحلیل هایی تحت عنوان «ایران یک سال بعد» تهیه نمایند؛ وی تأکید کرد که در


ص: 717





همین راستا ممکن است که از سردبیران سرشناسی همچون هریسون سلیزبری بازنشسته درخواست شود که مقالات عمیق و پرمغزی درباره ایران به نگارش درآورد و از این رهگذر واقعیت زندگی در ایران انقلابی را به تصویر بکشد.


3- صادق در واکنش به این موضوع پاسخ داد که با عنایت به جایگاه وی، اعطای مجوز به خبرنگاران خارجی درباره پوشش مسایل ایران برعهده وی می باشد و او نیز در شرایط کنونی حاضر به پذیرش این موضوع نیست. صادق در ادامه با طرح یک رجزخوانی رایج، ایالات متحده آمریکا و سازمان سیا را متهم به ایجاد امپریالیسم اقتصادی در جوامع جهان سوم کرد و خاطرنشان کرد که «ایران یک کشور کاملاً مستقل است و هیچ کس نمی تواند به آن صدمه ای وارد نماید.» وی تصریح کرد که «ما چگونه می توانیم با دولت آمریکا به تفاهم برسیم درحالی که دولت ایالات متحده آمریکا آن جنایتکار (شاه) را پناه داده است. » وی سپس به ماجرای شکنجه برادرزاده اش توسط ساواک اشاره کرد؛ برادرزاده صادق از اعضای کمیته مرکزی مجاهدین بوده است. وی اظهار داشت که « مادامی که شما آن قاتل جنایتکار را به ایران تحویل ندهید ما عملاً از عادی سازی روابط معذور هستیم.» وی افزود که به هر ترتیب، پیشنهاد وابسته مطبوعاتی را با دکتر ممکن مطرح خواهد کرد که البته تأیید نهایی موضوع با وزارت امورخارجه خواهد بود.


4- نظریه: با عنایت به این که صادق هنوز در این جایگاه تثبیت نشده، پیش بینی نمی شود که حتی در صورت اراده وی، تغییر و تحول مثبتی به وجود آید. به رغم این که صادق صراحتاً آزردگی و خشم خود را از ایالات متحده آمریکا به زبان می آورد، اما به مراتب از علی بهزادنیا که فردی عجیب و غریب بود، منطقی تر و باهویت تر خواهد بود چرا که سابقه روزنامه نگاری دارد. روزن قصد دارد که با جدیت موضوع بازگشت خبرنگاران آمریکایی به ایران را پیگیری نماید و امیدوار است که با گذشت چند هفته از ماجرای حضور شاه در ایالات متحده آمریکا، تب و تاب حول این ماجرا فروکش کرده و مشکلی از این ناحیه وجود نداشته باشد.


گریوز




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 10 - کتاب 10 - صفحه 717
تصاویر سند