Post
18736
گزارش بازار نفت تا پایان سال 1985
تحلیل وضعیت کشورهای رو به رشد، امکانات نفتی، سیاستها و محدودیتها
گزارش صنعت بین المللی نفت در سال 1980
گزارشی پیرامون روندهای اقتصادی و سیاسی در شبه جزیره عربستان
وضعیت نفتی عربستان سعودی - 1978
صنعت نفت کویت
گزارش پیرامون صنعت نفت و گاز شوروی
گزارش وضعیت کشور عراق
رویدادهای نفتی عمان در سال 1975
صنعت بین المللی نفت در سال 1980
از: سفارت آمریکا - جده
محرمانه
به: وزارت امور خارجه - واشنگتن دی. سی
1356-11-10- 1978-01-30
متن سند
سند شماره (3)
30 ژانویه 1978 - 10 بهمن 1356
طبقه بندی: محرمانه
از: سفارت آمریکا - جده
به: وزارت امور خارجه - واشنگتن دی. سی
موضوع: فروش نفت و صنعتی شدن عربستان سعودی
1- بنا به گزارش منابع سفارت ژاپن در اینجا (عربستان - م) یمانی وزیر نفت عربستان سعودی در دیدار اخیر خود با سوندا وزیر امور خارجه ژاپن گفته است که نمی توان از دولت عربستان سعودی انتظار داشت که در اواسط سالهای 1980 به میزان 18-16 میلیون بشکه نفت تولید نماید. این عدم توانایی توسط سیا و در مطالعات دیگر هم ذکر شده است، یمانی اظهار داشت که دولت عربستان سعودی با افزایش تولید بیش از حداکثر 5/8 میلیون بشکه در روز مخالف است.
وی یک بار دیگر خاطرنشان ساخت که دولت عربستان سعودی انتقال تکنولوژی را هنوز هم یکی از شرایط گسترش تولید نفت سعودی می شمارد.
2- یمانی به ژاپنی ها گفت که نفتی که به وسیله عربستان سعودی تولید می شود، گذشته از امتیازاتی که
ص: 351
به شرکتهای مادر آرامکو داده شده است (تبصره: 2 میلیون بشکه در روز) در آینده به وسیله دولت عربستان سعودی به دولتهای دیگر فروخته خواهد شد و خریداران را موظف خواهد کرد که از نظر صنعتی و تکنولوژی نقش خود را ایفا نمایند.قراردادهای خرید نفت توسط ژاپن در پایان سال 1978 به پایان خواهد رسید.
به گفته سفارت ژاپن، دولت عربستان سعودی درباره پروژه پتروشیمی در جبیل به ژاپن فشارهایی وارد کرده است. این پروژه هم اکنون به وسیله میتسوبیشی و میتی در دست «مطالعه» است و تا ماه ژوئن ادامه خواهد داشت. در صورتی که ژاپنی ها با این پروژه موافقت نمایند (که به نظر ما میتسوبیشی از دیگر کارخانه های پتروشیمی ژاپن نیز خواهد خواست تا در تأسیس این پروژه سهیم شوند)، پروژه وارد مرحله دیگری خواهد شد و آن مرحله سرمایه گذاری مشترک سعودی - ژاپنی و مطالعات در مورد امکان تأسیس آن می باشد.
وست