Post
35746
گزارشی پیرامون عملیات اطلاعاتی شوروی علیه آمریکایی ها و تأسیسات آمریکایی
یادداشت سفارت آمریکا در مورد تشکیل دفتر جدید رابط دفاعی بعد از انقلاب
گزارشی پیرامون بخش عملیات خدمات عمومی سفارت
بررسی فعالیتهای آژانس ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران
گزارشی پیرامون جاسوسی شوروی از آمریکا
گزارش جاسوسی پیرامون شوروی
گزارش پیرامون کنسولگری آمریکا در اصفهان
گزارشی پیرامون بخش امور کنسولی سفارت
گزارش وضعیت افغانستان
گزارشی پیرامون نیروی محافظ سفارت آمریکا
از: سفارت آمریکا، تهران - 10697
محرمانه
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی - با اولویت
1358-07-12- 1979-10-04
متن سند
سند شماره 339
محرمانه
4 اکتبر 1979- 12 مهر 1358
از: سفارت آمریکا، تهران - 10697
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی - با اولویت
موضوع: مجموعه اخبار سیاسی هفته
1- (محرمانه - تمام متن)
2- خلاصه: در دو هفته گذشته موجی از تظاهرات و اعتراض فزاینده توسط بیکاران ایران را فراگرفته است و ماهیت جدی این مخالفت ها ممکن است دلیل اصلی تحریم تظاهرات و گردهمایی های غیرمجاز باشد. اقدامات تروریستی و خرابکارانه همچنان ادامه دارد و خوزستان و کردستان مناطق اصلی بروز این ناآرامی ها هستند. شهر مشهد اخیراً شاهد «ترور بود که قربانیان هر دو از روحانیون بوده اند. به نظر می رسد که در سیستان و بلوچستان مشکلات امنیتی بین اهالی قبایل و نیروهای دولتی توسط رهبران قبایل و استاندار محل حل و فصل شده باشد. در شهرهای سرتاسر ایران تلاش می شود تا کمیته های نامنظم را تحت کنترل درآورند. پایان خلاصه.
3- صحنه سیاسی ایران در طول هفته گذشته شاهد تغییرات عمده ای در کابینه، ادامه کار مجلس خبرگان در مورد قانون اساسی جدید، انتقادات از شرکت ملی نفت ایران که از قم سرچشمه می گیرد بوده است. این انتقادات از حسن نزیه منجر به خروج وی از شرکت نفت و ناپدید شدن او شده است و بر اساس شایعات حدس زده می شود به پاریس رفته باشد.
4- بنا به اظهارات طباطبایی معاون نخست وزیر دولت تمامی تظاهرات و راهپیمایی ها، گردهمایی های غیرمجاز را ممنوع کرده و هشدار داده است که با آنهایی که بر چنین اعتراضاتی اسرار ورزند برخورد شدید خواهد شد. این ممنوعیت احتمالاً نتیجه رشد شکایت ها و تظاهرات طبقه بیکار در سرتاسر کشور می باشد.
یکی از گویاترین نشانه های وخامت این شکل حجم جمعیتی بود که در نزدیکی دفاتر ایران ایر در تهران در روز 23 سپتامبر تجمع کرده بودند. آژانس خبری پارس ادعا می کند که «هزاران نفر» موجب بروز راه بندان های بزرگی شدند و لازم بود برای پراکندن آنها از ماشین های پلیس و هلی کوپتر استفاده گردد. این جمعیت در اطراف ساختمان ایران ایر جمع شده بودند تا برای آگهی پذیرش 20 مهماندار هواپیما که توسط ایران ایر در روزنامه ها آگهی کرده بود درخواست شغل نمایند. در بابل یکی از شهرهای ساحل دریایی خزر 300 معلم که اخیراً فارغ التحصیل شده بودند به منظور درخواست شغل در اداره آموزش و پرورش شهر تحصن کردند و حادثه مشابهی نیز در ساری از شهرهای نزدیک آن بروز نمود. در نوشهر و لنگرود 1200 نفر از دیپلمه های دبیرستانی به منظور جلب توجه به بیکاری خود تظاهرات کردند. در شهربابک در نزدیکی کرمان نیز 200 نفر به همین منظور تظاهرات کردند. در سیاهکل نیز 150
ص: 684
نفر از فارغ التحصیل های دبیرستانی در مقابل اداره آموزش و پرورش تجمع کردند. کارمندان آن را اخراج نموده و به دلیل بیکاری خود تحصن نمودند. در 25 سپتامبر «صدها» جوان بی کار در مقابل نخست وزیری تجمع کردند تا توجه مقامات را به اوضاع وخیم فارغ التحصیلان که گروهی ادعا می کردند بالغ بر 210000 نفر هستند جلب نمایند. در 26 سپتامبر نیز گروهی دیگر بالغ بر 350 نفر در مقابل وزارت کار تظاهرات کردند. تظاهرات در مقابل نخست وزیری در طول هفته ادامه داشت و تعداد جمعیت تا 1200 نفر افزایش یافت و در نتیجه پاسداران انقلاب با تیراندازی هوایی و دستگیری 6 تظاهرکننده در اول اکتبر آنها را متفرق کردند. تظاهرکنندگان مقابل نخست وزیری عصبانی شدند و ظاهراً بعضی از تظاهرکنندگان علیه خمینی شعار می دادند.
با توجه به حداقل تعطیلات در صنایع خصوصی و توانایی جذب سیستم دانشگاهی ایران که فقط می تواند درصد کوچکی از متقاضیان تحصیلات عالی را جذب نماید و اینکه خدمت در ارتش تاکنون به صورت مطلوبی حل نشده به نظر می رسد هیچ راه حل سریعی برای حل مشکل بیکاران وجود نداشته باشد.
5- تلاش های آرام اما یکنواخت شهرهای سرتاسر ایران که یا خواستار انحلال ساختار پیچیده کمیته ها هستند و یا خواستار ادغام آنها در شهربانی یا پاسداران انقلاب با موفقیت های مختلفی روبرو شده است در طول ماه هایی که از آغاز انقلاب تاکنون می گذرد کمیته ها بحران های بسیاری را بوجود آورده اند و کمیته های تعطیل شده عمدتاً به جنایاتی از قبیل دزدی، شکنجه و دستگیری غیرقانونی متهم بوده اند. خمینی در روز 11 سپتامبر دستور داد تا نهادهای انقلابی خودسرانه در کارهای دولتی دخالت نکنند. اخیراً نمونه هایی به چشم می خورد به خصوص در تبریز که اعضای کمیته ها به جرم اقدامات ضدانقلابی دستگیر و محاکمه شده باشند. در تهران آیت الله محمدرضا مهدوی کنی رئیس کمیته های انقلاب ایران اعلام کرد که تمام کمیته های محلی انقلاب منحل شده اند. در حال حاضر تهران برای هر کدام از مناطق 14 گانه خود یک کمیته انقلاب دارد و تعداد کمیته های فرعی حدود 1200 عدد تخمین زده می شود.
بر اساس اظهارات مهدوی کنی عضویت در کمیته های 14گانه شدیداً تحت کنترل خواهد بود و هر فردی که سوابق مسئله داری داشته باشد پاکسازی خواهد شد.
6- اقدامات تروریستی و خرابکارانه در طول اواخر سپتامبر و اوایل اکتبر در سرتاسر ایران ادامه داشته است. بر اثر انفجار یک بمب در بازار خرمشهر چندین مغازه خسارت دید ولی هیچ مصدومی گزارش نشده است. در 30 سپتامبر یک دکل مخابراتی 70 متری در جاده خرمشهر اهواز منهدم گردید و حسن اسلامی وزیر پست و تلفن و تلگرام ادعا کرد که این انفجار توسط یک بمب ساعتی صورت گرفته است. دکل بر روی یک ایستگاه رله در مجاور خود سقوط کرد و ساختمان آن را تخریب نمود. در نتیجه ارتباطات بین شهرهای اصلی استان
ص: 685
نفت خیز با سایر نقاط کشور قطع گردید. در 30 سپتامبر انفجار دیگری در نزدیکی دفتر فرمانداری خرمشهر اتفاق افتاد. هیچ مصدومی گزارش نشده است. در 3 اکتبر به هنگام انفجار یک بمب در قطار تهران خرمشهر حداقل 8 نفر کشته و 17 نفر زخمی شدند. هنوز هیچ نشانه ای از اینکه چه کسی بمب را کار گذاشته وجود ندارد. در 23 سپتامبر یک آتش سوزی در سفارت افغانستان در تهران روی داد. سخنگوی سفارت ادعا کرد که آتش سوزی توسط خرابکاران صورت گرفته است. ظاهراً خسارات وارده به کیوسک نگهبانی سفارت محدود شده است. در 24 سپتامبر به هنگام برگزاری مراسم رسمی روز ملی عربستان سعودی انفجار دیگری که شاید ناشی از یک نارنجک باشد در بیرون سفارت عربستان روی داد. دو ترور در مشهد صورت گرفت که در هر دو آنها روحانیون مورد حمله قرار گرفتند. در اواخر شب 22 سپتامبر حاج ماشاءالله همایی به ضرب گلوله از پای درآمد. یک خبرنگار گزارش داد که این روحانی از حامیان شاه بوده است. در اول اکتبر یک روحانی دیگر در شهر مورد سوء قصد قرار گفت. سیداحمد احمدی در مقابل پلکان منزل خود مورد اصابت گلوله قرار گرفت و شایعات منتشره در مشهد حاکی از آن است که این سوءقصد قسمتی از طرح از بین بردن 21 شخصیت روحانی در شهر می باشد.
7- در طول چند روز گذشته مناطق کردنشین نیز در بروز ناآرامی سهیم بوده اند. در 3 اکتبر 8 ساختمان در نقده از جمله مرکز تصفیه آب شهر، ستاد مرکزی ژاندارمری و خانه های مردم توسط حمله با نارنجک انداز صدمه دیده اند. خشونت های پراکنده نیز در سایر شهرهای منطقه کردنشین روی داده است و از سردشت، بانه، سقز، مهاباد و ارومیه ( رضاییه) گزارشاتی مبنی بر زدوخورد واصل شده است. در اول اکتبر منزل یکی از پاسداران انقلاب در سنندج به وسیله انفجار بمب صدمه دید. در 2 اکتبر گروهی متشکل از 24 پاسدار انقلاب در سردشت مورد حمله قرار گرفتند که در نتیجه 5 نفر از پاسداران کشته، 8 نفر زخمی و بقیه دستگیر شدند.
8- منطقه بلوچستان نیز اخیراً شاهد بروز ناآرامی بوده است. در 20 سپتامبر صدها نفر از ساکنین زاهدان که توسط مردم خاش و ایرانشهر حمایت می شدند علیه موادی از قانون اساسی جدید که اعلام می کرد مذهب رسمی ایران مذهب شیعه جعفری است دست به تظاهرات زدند. اکثر مردم منطقه بلوچستان سنی هستند. شایعات تأیید نشده در مورد آرام شدن منطقه مکرراً به گوش می رسد ولی در مطبوعات ایران پوشش چندانی به آن داده نمی شود. دکتر حریری استاندار سیستان و بلوچستان اخیراً به قم رفته است تا در مورد وضعیت در استان خود گزارش نماید و ادعا می کند که منطقه تحت کنترل می باشد. در منطقه لاشار افراد بومی به دو پاسگاه ژاندارمری حمله کرده و نیروهای امنیتی آنها را خلع سلاح نموده و مشکلاتی را ایجاد کرده اند. مذاکره با رؤسای قبایل به این نتیجه رسید که مهاجمین به پاسگاه بخشیده شوند و حریری ادعا می کند این افراد بومی سلاح های خود را تحویل خواهند داد.
لینگن
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!