Post
34575
تحلیل سفارت آمریکا در مورد دولت موقت
تلاش دولت موقت برای رابطه با آمریکا و عدم پاسخ دولت آمریکا
مقدمه و معرفی اسناد جلد 15
اخراج خبرنگاران ان. بی. سی و روابط ایران و آمریکا
گزارش پیچیدگی اوضاع سیاسی بین ایران و آمریکا
تحلیل سیاسی ، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی انقلاب اسلامی
موقعیت آمریکا در ایران, آینده روابط بین ایران و آمریکا
انتقاد امیرانتظام از مذهبی شدن دولت موقت در جلسه با مامور سیا
نظر مساعد آمریکا و دولت موقت برای رابطه حسنه
ملاقات با امیرانتظام برای مسائل بین ایران و آمریکا (تلاش برای تامین نظر آمریکا توسط انتظام)
از: لینگن، سفارت آمریکا، تهران - 6776
محرمانه
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی.سی
1358-04-09- 1979-06-30
متن سند
سند شماره 234
محرمانه
30 ژوئن 1979 - 9 تیر 1358
از: سفارت آمریکا، تهران - 6776
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی.سی
موضوع: خلاصه ای از رویدادهای هفته گذشته
1- (محرمانه - تمام متن)
2- خلاصه: کنترل سلاح همچنان با مشکلات متعددی همراه است. محاکمه ها و اعدام ها ادامه دارد. گزارش اقدامات تروریستی بر ضد مقامات دولت موقت. خمینی علیه هتک حرمت روحانیان و انحراف از موازین اسلامی هشدار می دهد. نمایندگان سابق مجلس تا استرداد کامل حقوق هایی که دریافت کرده اند، ممنوع الخروج شده اند. زمین های شهری بایر از سوی دولت ضبط می شوند. پایان خلاصه.
3- بر اساس گزارش روزنامه ها، پاسداران انقلاب یک انبار بزرگ اسلحه را در روز 21 ژوئن در تهران کشف کردند که متعلق به سازمان مارکسیستی فداییان خلق است. فداییان هرگونه ارتباط با این انبار اسلحه را شدیداً تکذیب کرده اند. در گزارش دیگری که درباره کشف سلاح های غیرقانونی در روزنامه ها منتشر شده، آمده است که مقامات 6000 سلاح خودکار کلاشینکف را در مرز عراق از قاچاقچیان کشف و ضبط کردند. این سلاح ها ظاهراً قرار بود به استان آشوب زده خوزستان در جنوب غربی ایران قاچاق شود که اقلیت عرب زبان در آن ساکن هستند. هنوز اتهام های متقابلی در مورد توزیع سلاح غیرقانونی زده می شود. حزب دموکراتیک کردستان مدعی است که پاسداران انقلاب در کردستان «صدها» قبضه اسلحه بین خوانین فئودال که با خودمختاری کردها مخالفند، توزیع کرده است. تلاش هایی نیز برای جمع آوری سلاح، اخیراً در ارومیه (که نام سابق آن رضائیه بود) و رشت در جریان است. در شهر رشت، ضرب الاجلی تا 30 ژوئن برای تحویل سلاح های غیرمجاز اعلام شده است. در هر دو شهر اعلام شده است که دارندگان سلاح های غیر مجاز در دادگاه های انقلاب اسلامی محاکمه خواهند شد.
4- محاکمه ها و اعدام ها در ایران ادامه دارد. مأموران ساواک به نام های بهمن نادری پور (با
ص: 517
نام مستعار تهرانی) و فریدون توانگری (با نام مستعار آرش) پس از پوشش خبری گسترده محاکمه آنها در مطبوعات و تلویزیون در روز 24 ژوئن اعدام شدند، و بدین ترتیب شمار رسمی اعدام شدگان از ماه فوریه به بیش از 300 نفر رسید. محاکمه آرش و تهرانی از جمله ی طولانی ترین محاکمه ها در دادگاه های انقلاب بود که 9 جلسه طول کشید. یکی از دلایل طولانی شدن دادگاه این دو مجرم اطلاعات مفصلی بود که به اقتضای شغلشان در ساواک داشتند. با وجود این، بسیاری از منابع معتقدند که علت اصلی پوشش خبری گسترده دادگاه این دو متهم در تلویزیون اشاره آنها به سازمان فداییان خلق بوده است. آنها مدعی اند که دولت موقت ایران سعی داشت از این طریق زمینه را برای مقابله با سازمان فداییان خلق فراهم کند. در اصفهان، سرتیپ مرتضی شیرانی معاون سابق پلیس، به حکم دادگاه انقلاب تیرباران شد. پنج مقام سابق کشور نیز در هفته گذشته در شهرهای نجف آباد، گچساران، و مشهد اعدام شدند.
5- روزنامه اطلاعات مدعی شد که در روز 23 ژوئن تلاش نافرجامی برای بمبگذاری در خانه یدالله سحابی، وزیر مشاور در دولت موقت، صورت گرفت. طبق گزارش این روزنامه، نوه وزیر بمب مذکور را پیدا کرده و با تصور اینکه یک اسباب بازی است، آن را به داخل خانه آورده بود. ولی یک مأمور امنیتی متوجه بمب شده و آن را خنثی کرده بود. امیرانتظام، سخنگوی دولت، بعداً قوع چنین رویدادی را تکذیب کرد.
6- آیت الله خمینی، حداقل در دو سخنرانی هفته گذشته خود درباره انحراف از «تعالیم اسلام» هشدار داد و بر حفظ خویشتنداری از سوی «آخوندها» تأکید کرد. او خطاب به گروهی از دیدارکنندگان که به قم آمده بودند گفت که عده ای مدعی اند «دیکتاتوری پهلوی جایش را به دیکتاتوری آخوندی داده است.» در نطق دیگر خود خطاب به گروهی از پاسداران انقلاب گفت آنهایی که به مذهب و یا روحانیان می تازند «دارند به دشمنان ایران خدمت می کنند.» هشدار خمینی به روحانیان و در عین حال تاختن به منتقدان آنها نشان می دهد که او هم از گسترش آخوندستیزی در جامعه آگاه است. احساسات ضد آخوندی در جامعه که در جوک های رکیک تا ادعاهای شدیداللحن در مورد مسئول بودن آخوندها در ادامه خونریزی و آشوب ها انعکاس می یابد، ظاهراً در میان اقشار مختلف طبقه متوسط، ارتش و پلیس بسیار شایع است. کارمندان سفارت شایعاتی را درباره حمله به خانه شخصیت های مذهبی شنیده اند، و بسیاری منابع از نگرانی های موجود درباره امنیت روحانیان برجسته صحبت می کنند. اتحاد چندانی نیز بین روحانیان وجود ندارد و تعدادی از آنها از زمان انقلاب تا کنون «خلع لباس» شده اند. شایعات و گزارش های فراوانی درباره وجود نارضایتی در بین رهبران مذهبی عالی رتبه وجود دارد، و به نظر می رسد که این شکاف در کل سلسله مراتب روحانیت وجود دارد.
7- در روز 27 ژوئن دادستان کل دادگاه های اسلامی 757 نفر از نمایندگان سابق مجلس را تا زمانی که کل حقوق های دریافتی در طول مدت خدمتشان را مسترد ننمایند، از کشور
ص: 518
ممنوع الخروج کرد. حکم استرداد حقوق ها شامل همه کسانی می شود که از سال 1963 تا زمان انقلاب نماینده مجلس و یا سنا بوده اند. ضرب الاجل استرداد حقوق 31 ژوییه تعیین شده است. این حکم شامل 8 نماینده سابق مجلس که بعد از انقلاب با حکم دادگاه های اسلامی اعدام شده اند نیز می شود و بدین ترتیب نمکی است بر زخم خانواده هایشان. لازم به تذکر نیست که استرداد این پول برای بسیاری از نمایندگان غیر ممکن است.
8- در روز 26 ژوئن شورای انقلاب اسلامی لایحه لغو مالکیت زمین های شهری موات را تصویب کرد. وزارت مسکن و شهر سازی این قانون ملی سازی را اجرا خواهد کرد. روزنامه ها گزارش های ضدونقیضی در این ارتباط منتشر ساخته اند و هنوز معلوم نیست که چه زمین هایی باید ضبط شود و اینکه آیا ملی سازی زمین ها باید فوراً صورت گیرد و یا پس از یک یا سه سال که مالکانشان همچنان آنها را به حال خود رها کردند، این کار باید صورت گیرد. مالکیت زمین از زمان انقلاب فوریه تا کنون مسئله بغرنجی بوده است. البته زمین های بزرگی که به خاندان پهلوی تعلق داشت، و همچنین املاک و زمین های متعلق به مقامات رژیم سابق همگی ضبط شده اند.
در برخی مناطق روستایی، روستاییان بر زمین های دیگران دست انداخته اند، هر چند هنوز معلوم نیست که مالکان آنها واقعاً مجرم باشند، و ظاهراً نهادهای انتظامی محلی توان رسیدگی به این دعاوی را ندارند. دولت موقت ایران در تحقق هدف خود مبنی بر تشویق کشاورزی و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با معضل ذاتی تأمین زمین کافی برای زارعان و اعاده اعتماد مالکان زمین های کشاورزی بزرگ که از ضبط زمین هایشان هراس دارند، مواجه است. بر اساس گزارش روزنامه ها، اختلاف نظر بر سر مالکیت زمین یکی از دلایل مهم درگیری های هفته جاری در استان کردستان بوده است.
لینگن
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!