Post
26727
تحلیل نظر عمومی مردم در مورد دولت آموزگار
گزارش تحولات انقلاب
طرح رژیم پهلوی برای حذف مخالفان
تحلیل وقایع انقلاب مرداد 57
بررسی دولت جمشید آموزگار
تلاش برای ضربه و نفود در بدنه مذهبی انقلاب
جلسه جان دی. استمپل مقام سیاسی سفارت آمریکا، گواننادی کازانکان سفارت روسیه
مقدمه و معرفی اسناد کتاب 61
گزارش تحولات انقلاب
گزارش تحولات انقلاب
از: تامست، کنسولگری آمریکا در شیراز
محرمانه
به: وزارت امور خارجه
1357-02-07- 1978-04-27
متن سند
سند شماره (10)
تاریخ: 27 آوریل 1978 - 7 اردیبهشت 1357
طبقه بندی : خیلی محرمانه
از : کنسولگری آمریکا در شیراز
به : وزارت امور خارجه
موضوع : برداشت های عمومی در مورد دولت آموزگار
طی چند ماه گذشته این واحد تلاش کرده تا با تماس با تعدادی از افراد موجود در جنوب ایران از نظریات آنان در مورد دولت آموزگار که از تابستان قبل روی کار آمده مطلع گردد. پاسخ بسیاری از آنها به خصوص مقامات دولتی و افراد دارای خیال پروری های سیاسی بیشتر مطالب کلیشه ای و معلول از جمله ایران در حال ورود به دروازه های تمدن بزرگ است، می باشد. با این حال، اظهارات صریح تر حاکی از نارضایتی نستبا وسیع است. این نارضایتی نیز ناشی از خطاهای ملموس دولت نیست. بلکه علت اصلی آن این است که همه معتقدند که این دولت هیچ کار خاصی انجام نداده است، از جمله علل احتمالی این نحوه برداشت می توان موارد زیر را نام برد:
سال هاست که ایرانیها تحت تأثیر سخنان مقامات برای یافتن پاسخ تمام مسائل توجه خود را به دولت مرکزی معطوف ساخته اند. شخص آموزگار گاهی تأکید کرده است که در هیچ موردی راه حل معجزه آسایی وجود ندارد، که به نظر بسیاری از ناظران بی طرف، نظری واقع گرایانه و سالم است. با این خیال شخص نخست وزیر نیز عاری از مبالغه گری های یک سیاستمدار نبوده است. نتیجه این شد که حضار وی علائم گیج کننده ای دریافت کرده اند یعنی یک روز از آنها خواسته می شود که سطح توقعات خود را پایین بیاورند و روز دیگر تعاریف پر آب و تاب از وضعیت موجود آغاز می گردد.
آموزگار بخاطر شهرتی که در زمینه مدیریت داشت به این سمت منصوب گردید. بسیاری گمان می کردند که او خواهد توانست در آخرین ماه های دولت هویدا که توأم با اختلالات اجتماعی و اقتصادی بوده نظم و ترتیب را حکمفرما سازد. ولی نه ماه بعد همان نومیدی ها یعنی تورم، افزایش قیمت ها، کمبودها، نابرابری های اقتصادی، کاغذبازی های اداری دوران قبل از انتصاب آموزگار به جای هویدا، هنوز هم به چشم می خورد. روند واپس گرایانه اقتصادی بسیاری پر حرارت که همزمان با آغاز دولت آموزگار پدیدار شده بود، سبب گردید که بسیاری از رابط های سفارت به خصوص در بخش خصوصی نسبت به دولت وی بدبین شوند. در عین حال که علت اصلی گسترش سریع اقتصادی از نظر همین افراد ناشی از بسیاری از عدم موازنه ها بود و سکونی موقت می توانست فرصت ایجاد استحکام و انسجام را پدید آورد، ولی در چند ماهه اخیر همه این افراد از روزهای پر جنجال سال های 1974 و 1975 دم می زنند.
سیاست های دولت در قبال ناآرامی های داخلی، از نظر بسیاری از آنها، نشانه ناتوانی آن در برخورد واقع گرایانه تر با مسائل بحرانی است. طرز برخورد افراد در قبال ناآرامی ها نیز بسیار پیچیده بوده و ناشی از بی میلی افراطی بسیاری از عناصر متجدد جامعه ایران در درک منابع و مفاهیم آن است، اما همه در برابر نوسانات دولت بهت زده می شوند، چون گاهی متوجه می شوند که دولت نمی داند در انتخاب دو راه یعنی بردباری در برابر نظرات ناراضیان و سرکوب کدام یک را برگزیند. جاه طلبی ها گرچه شاخص اصلی
ص: 792
منتقدین نیست، ولی از نظر آنها این مسائل نقاط ضعف دولت محسوب می گردند.
خلاصه اینکه، دولت آموزگار تا حدودی قربانی شرایط موجود گشته است. چنین نتیجه گیری شده که به خاطر عدم توان خود در برابر شرایطی که موجود است نمی خواهد به صورت وسیله ای درآید. شکسته نفسی و واقعگرایی در برخورد با مسائل پیچیده همیشه به عنوان نقاط ضعف تعبیر شده است، معذالک، چنین به نظر می رسد که دولت نتوانسته است آنچنان رهبری را به وجود آورد که موجب از بین رفتن نارضایی ها از عملکرد آن به خصوص در جنوب ایران گردد.
تامست
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!