Post
35817
گزارشی پیرامون عملیات اطلاعاتی شوروی علیه آمریکایی ها و تأسیسات آمریکایی
یادداشت سفارت آمریکا در مورد تشکیل دفتر جدید رابط دفاعی بعد از انقلاب
گزارشی پیرامون بخش عملیات خدمات عمومی سفارت
بررسی فعالیتهای آژانس ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران
گزارشی پیرامون جاسوسی شوروی از آمریکا
گزارش جاسوسی پیرامون شوروی
گزارش پیرامون کنسولگری آمریکا در اصفهان
گزارشی پیرامون بخش امور کنسولی سفارت
گزارش وضعیت افغانستان
گزارشی پیرامون نیروی محافظ سفارت آمریکا
از: لینگن، سفارت آمریکا، تهران
متفرقه
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی.
1358-08-10- 1979-11-01
متن سند
سند شماره 374
1 نوامبر 1979 - 10 آبان 1358
از: سفارت آمریکا، تهران
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی.
موضوع: ناآرامی های دانشجویی
1- (محرمانه - تمام متن)
2- خلاصه گزارش: گردهمایی های مختلف دانشجویی و تظاهرات طی چند روز گذشته، تظاهرات تهران و تبریز همراه با خشونت بین گروه های مخالف، همراه با افزایش شعارهای ضدخمینی و ضدرژیم؛ به هر حال تاکنون، به نظر می رسد تظاهرات غیرمتمرکز، و درخواست ها متفاوت است و شاید ناشی از ناآرامی های عمومی باشد. پایان خلاصه.
3- تهران چند روز است که شاهد تظاهرات و درگیری های پراکنده است. گزارش شده است که حداقل 6 دانشجو در تظاهرات نزدیک دانشگاه تهران زخمی شده اند. دانشجویان نارضایتی شان را علیه ممنوعیت تحمیلی دولت در خصوص بحث ها و فعالیت های سیاسی در دانشگاه ها ابراز می کردند. منابع خبری ادعا می کنند که شش پاسدار که قصد بر هم زدن تظاهرات را داشتند به وسیله تظاهرکنندگان دستگیر شدند و درحضور محمد ملکی رئیس دانشگاه تهران به محاکمه کشیده شدند. احکام صادره در مورد آنها گزارش نشده است.
4- تظاهرات تهران فقط محدود به دانشجویان دانشگاه تهران نبود بلکه شامل دانش آموزان دبیرستان ها نیز می شد. بعضی منابع دیگر گزارش می کنند که شعار «مرگ بر خمینی» را در تظاهرات دانشجویان شنیده اند، هر چند که منابع خبری مطلبی در این مورد ذکر نکرده اند.
5- تاکنون، وسعت تظاهرات نسبتاً کوچک بوده است و سفارت نیز تخمین درستی از حد و حدود تظاهرات ندارد. بعضی از شاهدان رقم 25000 نفر را برای تظاهرات 29 اکتبر اعلام می کنند، همان رقمی که بی بی سی نیز بعداً اعلام نمود.
6- در تبریز تظاهرات مشابهی در 29 اکتبر به وقوع پیوست، و روزنامه ها اعلام کردند که 4 دانشجو دستگیر و 5 تن دیگر زخمی شدند. تظاهرات به دنبال تحصنی در اداره آموزش که تقریباً از دو هفته پیش شروع شده بود، به وقوع پیوست. به نقل از استاندار استان آذربایجان شرقی، معلمین شهر حمایتشان را از دانشجویان اعلام کرده اند. منابع سفارت در تبریز به مأمور سیاسی گفته اند که تظاهرات دانشجویان همراه با خشونت زیادی بود و زمانی شروع شد که گروهی از پاسداران انقلاب به تظاهرکنندگانی که از 28 اکتبر در تحصن بودند حمله نموده و ضمن کتک زدن آنها با زنجیر قصد بیرون کردنشان را از ساختمان اداره آموزش داشتند. در 29 اکتبر دانشجویان مدارس عالی از جمله بسیاری از دختران جوان دست به تظاهراتی زدند تا حمایتشان را از دانشجویان مصدوم به وسیله پاسداران انقلاب نشان دهند. این تظاهرات نیز با زنجیر مورد حمله قرار گرفت و چند دختر در دانشگاه ملی مجروح شدند. وقتی حمله با زنجیر موفقیت آمیز نبود، پاسداران انقلاب دست به تیراندازی هوایی زدند و سرانجام
ص: 730
دانشجویان پراکنده شدند. یکی از استادان دانشگاه تبریز به مأمور سیاسی سفارت گفت که چند گروه از دانشجویان شعارهای ضدخمینی می دادند و طی این دو روز آنها در بعضی اوقات (برای استهزاء رژیم جدید) سرود شاهنشاهی می خواندند. (سرود ملی خاندان پهلوی). این منبع ادعا می کرد از زمانی که اعتراضات و تظاهرات، محدود به خیابان های شهر شده محوطه دانشگاه تبریز آرام است. او ادعا نمود که میتینگ های دانشجویان در دانشکده تقریباً نظم مشخصی ندارد و مخلوطی از هواداران کمونیسم و اسلام و آمریکا می باشند. او اضافه نمود که از این دستجات کسی نیست که از انتقاد به خمینی بترسد و توهین و لعنت وی در میتینگ های دانشکده امری شایع است.
7- تظاهرات دانشجویان حداقل به واسطه انگیزه های بی شمار و گروه های متفاوت شرکت کننده در آن، از پیچیدگی برخوردار است. شماری از اعتراض کنندگان را دانش آموزان هنرستان ها (مدرسه فنی) تشکیل می دهند که خواستار پذیرش آسان تر برای ورود به دانشگاه و حذف امتحان نهایی که برای وارد شدن به مرحله بالاتر تحصیل صورت می گیرد، هستند. بعضی دیگر از معترضین از جمله دانش آموزانی هستند که خواستار لغو قانون منع فعالیت های سیاسی در کلاس های درس می باشند. اکنون فارغ التحصیلان دبیرستان ها به عدم فقدان وجود بازار کار اعتراض می دارند و اینکه حالا آنها وارد مرحله ای شده اند که بازار کاری برای اشتغال آنان وجود ندارد. با وجود اینکه احکام تحمیلی دولت باعث این مشکلات شده، دولت موقت ایران کوششی در جهت توقف این گونه تظاهرات نکرده است. گروه های دانش آموزی در دوران انقلاب درباره کارساز بودن اعتصابات و تظاهرات تجربیاتی به دست آوردند و احتمال کمی وجود دارد که آنان از این تجربیاتی که در دوران انقلاب کارساز بوده است دست بکشند.
لینگن
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!