Post
35793
از: گریوز، سفارت آمریکا، تهران - 11509
متفرقه
به: سازمان ارتباطات بین المللی، واشنگتن دی. سی - فوری
1358-08-08- 1979-10-30
متن سند
سند شماره 362
بدون طبقه بندی
30 اکتبر 1979 - 8 آبان 1358
از: سفارت آمریکا، تهران - 11509
به: سازمان ارتباطات بین المللی، واشنگتن دی. سی - فوری
رونوشت: وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا، واشنگتن دی. سی
موضوع: واکنش رسانه ها نسبت به شاه
1- جمهوری اسلامی ارگان [مطبوعاتی] حزب جمهوری اسلامی: این روزنامه در اعتراض به اقدام دولت ایالات متحده آمریکا دایر بر پناه دادن به شاه، خواستار برگزاری تظاهرات در
ص: 718
مقابل سفارت آمریکا در تهران در روز پنجشنبه شده است. این روزنامه در سرمقاله روز چهارشنبه خود دولت ایالات متحده آمریکا را دارای سیاست های شیطانی خطاب کرده بود.در ذیل گزیده هایی از مطالب مطرح شده در این روزنامه ارائه می گردد:
سفر شاه سابق ایران به کشور ایالات متحده آمریکا، برای مردم ایران بیش از یک هشدار معمولی تلقی می گردد؛ این موضوع حاکی از فساد و انحراف و کوری سیاست های ایالات متحده آمریکا ... در قبال فصل جدیدی از تاریخ جهان، یعنی احیای اسلام، است.
نظام سیاسی ایالات متحده آمریکا چطور به خود اجازه می دهد که یک قاتل و آدم کش را به بهانه معالجه درمانی امان دهد؟ پس جماعت میلیونی مردم که توسط آمریکا قربانی و قصابی شده اند چه؛ آیا آنها نیازی به خدمات درمانی و معالجه ندارند؟ آیا وجدان دولتمردان آمریکا دست در دست یکدیگر به جز منافع کارتل ها و سازمان های آمریکایی به چیز دیگری هم فکر می کند؟ آیا حضور شاه در آن کشور حاکی از این نیست که رژیم آمریکا به کثیف ترین و پست ترین حد ممکن تنزل کرده است ...
قدر مسلم تقارن حضور شاه در ایالات متحده آمریکا و دستگیری دانشجویان ایرانی مقیم انگلیس که به رویکردهای خصمانه دولت انگلیس در قبال انقلاب اسلامی ایران اعتراض کرده بودند، تصادفی نبوده است. ما به دولت ایالات متحده آمریکا هشدار می دهیم که این سیاست ها و مانورهای سیاسی صرفاً نابودی جنایتکاران را به دنبال خواهد داشت ...
2- روزنامه انقلاب اسلامی در تحلیل های خود، انگیزه سیاسی دولت ایالات متحده آمریکا از پذیرش شاه سابق را دو عامل عنوان کرده است: یکی شرایط پزشکی و درمانی شاه و دیگری پاسخ های ضعیف دولت موقت انقلاب اسلامی [در قبال موضوع تعمیق روابط با ایالات متحده آمریکا]. گزیده ای از سرمقاله عصر روز سه شنبه با عنوان «سفر شاه مخلوع به ایالات متحده آمریکا» در ذیل آورده شده است:
... طرح دیپلماسی ایالات متحده آمریکا به شرح ذیل است:
•پذیرش شاه در خاک خود به دلیل درخواست مصرانه شاه.
•تلاش برای تحریک ترحم و دلسوزی عموم مردم و در نتیجه اختفای جنایت های مختلف او در سایه این ترحم.
•افزایش محبوبیت ایالات متحده نزد جنایتکاران و دیکتاتورها.
•جذب میلیاردها دلار سرمایه همراه شاه.
•تمرکز فعالیت های ضد انقلابی حول محور شاه- بختیار ...
... مقامات بیمارستان کرنل اعلام کرده اند که شرایط جسمانی شاه بحرانی است و احتمالاً وی بیش از 6 ماه دیگر زنده نخواهد بود. اما بعد از عمل جراحی، دکتر مورتن تصریح کرد که شانس زنده ماندن شاه بیش از 50-50 است. این بدان معناست که وضعیت جسمانی او آنچنان وخیم و بحرانی نیست و می تواند در کشور مکزیک مورد مداوا قرار گیرد. ... با همه این
ص: 719
اوصاف، چنین به نظر می رسد که سیاست خارجی دولت ایران ضعیف است و این دولت، چشمان خود را بسته است: دولت ایران ادعا کرده است که دو پزشک ایرانی را برای معاینه شاه اعزام کرده است. این موضوع چه معنایی دارد و چه چیز را به اثبات می رساند؟ چنانچه شاه سابق بیمار نیست، بنابراین، این اقدام یک حیله و ترفند سیاسی است. و در صورتی که او بیمار است، پس چرا به او روادید نامحدود ارائه شده است؟ با این اوصاف، پذیرش شاه در ایالات متحده با هیچ دلیل و منطقی برای ملت ایران توجیه پذیر نیست.
چه اقدام دیپلماتیک برای استرداد شاه خائن صورت گرفته است ...؟ سیاست واقعی دولت ایالات متحده آمریکا چیست؟ چرا این سیاست به طور دقیق تبیین و تشریح نشده است؟
3- دوهفته نامه دنیا در خصوص موضوع سفر شاه به آمریکا ابتدا مقوله بیماری وی را زیر سئوال برده و سپس به تشریح اهداف احتمالی این سفر می پردازد. این دوهفته نامه در گزارشی تحت عنوان «تردید متخصصین ایرانی درباره بیماری سرطان شاه» به بیان دیدگاه های خود پرداخته است. گزیده هایی از این گزارش به شرح ذیل است:
متخصصین ایرانی بیماری سرطان از این نکته ابراز شگفتی می کنند که چگونه ممکن است شاه در مرکز پزشکی کرنل نیویورک تحت عمل جراحی قرار گرفته باشد و تنها 24 ساعت بعد از این عمل جراحی بزرگ، از تخت بیرون آمده و با آسودگی خاطر در حال پیاده روی بوده باشد.
... وی چگونه توانسته به مدت 6 سال بیماری سرطان خود را پنهان نگه دارد. بیماری سرطان، مرضی نیست که بتوان آن را پنهان کرد. این بیماری به سرعت پیشروی می کند دقیقاً شبیه درختی که روز به روز ریشه می دواند. ... سرطان وی یک سرطان غیرایرانی است. رایج ترین نوع سرطان در ایران سرطان پوست است که 23 درصد مردم ایران به آن مبتلا هستند.
... این در حالی است که تنها یک درصد از مردم ایران مبتلا به سرطان لنفاوی هستند. یک پزشک اتریشی به نام دکتر فلینگر سالانه دو بار وی را مورد آزمایشات کامل قرار می داد و هرگز بیماری سرطان را تشخیص نداد. وی حتی بیماری های کمر درد (لومباگو)، پروستات و فشار خون بالا نیز نداشت. اگر شاه سرطان مثانه و یا صفرا داشته، پس عمل جراحی وی آسان بوده است و در ایران به راحتی قابل معالجه است. بنابراین، قطعاً امکان انجام این عمل جراحی در مکزیک وجود داشته است.
... تمامی دلایل ارائه شده [از سوی دولت ایالات متحده آمریکا] با هدف توجیه پذیرش شاه در آمریکا صورت گرفته است؛ چرا که وی ایالات متحده آمریکا را وطن دوم خود محسوب می کند. شاه در بدو امر به شهر نیویورک رفت زیرا یکی از دوستان نزدیک او به نام جاکوب جاویتز در این شهر زندگی می کند؛ جاکوب جاویتز یک یهودی است که سناتور ایالت نیویورک نیز می باشد. ... یهودیان، به ویژه یهودیان آمریکا، سال هاست که از سیاست های شاه در
ص: 720
سرتاسر جهان حمایت نی کنند.
4- رادیو ملی ایران در بخش های صبح و عصر خود جزییات و اهمّ نکات تظاهرات صبح و عصر فردا را پخش کرد. رادیو در برنامه عصرگاهی خود بیانیه «حزب نهضت آزادی» را پخش کرد که در آن از تظاهرات کنندگان خواسته شده بود از بروز خشونت و روشن کردن آتش خودداری نمایند. اخبار ساعت 14 نیز گزیده ای از مصاحبه خبرنگار رادیو تلویزیون ملی با ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه، قبل از سفر به الجزایر را پخش کرد.
خبرنگار خطاب به یزدی اظهار داشت که دولت موقت از این منظر مورد انتقاد قرار گرفته است که در موضوع شاه تسامح به خرج داده و با قاطعیت برخورد نکرده است.
یزدی در پاسخ به این موضوع تأکید کرد که «ما نمی توانیم نیروهای مسلح خود را به ایالات متحده آمریکا اعزام کرده و آنها را مجبور به استرداد شاه مخلوع نماییم. هر آنچه که امکان انجام آن از طرق دیپلماتیک وجود داشته، ما به انجام رسانده ایم و رسماً نیز به دولت ایالات متحده آمریکا اعتراض کرده ایم.»
گریوز
زمان یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!