در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

گزارش معرفی چریک های فدایی

موضوع سند

گزارش معرفی چریک های فدایی
مشخصات ارسال سند

از: سفارت آمریکا ـ تهران

محرمانه

به: وزارت خارجه ـ واشنگتن دی.سی.

1357-12-13- 1979-03-04

متن سند


چریک های فدایی -1


شماره سند: 2681


محرمانه


از: سفارت آمریکا تهران


 به: وزارت خارجه واشنگتن دی.سی.


تاریخ: 4 مارس 1979 -  1357/12/14


گزارشگر: استمپل


موضوع: ایرانی های چپ، مارکسیست، غیراسلامی و در حال رشد


1 - محرمانه تمام متن


2 - خلاصه: فداییان خلق که شاخه نظامی مخالفین دست چپی انقلاب اسلامی است، سازمان یافته به نظر می رسد، ولی هنوز ازضعف رهبری رنج می برد. رنگ و بوی قوی فلسطینی در سازمان فداییان خلق وجود دارد. گروه های کوچکتر کمونیست با یکدیگر منازعه می کنند. ضد آمریکایی بودن گرایش مسلط بر ایدئولوژی است که با تقاضا برای دموکراسی خالص به طور نزدیک دنبال می شود. بعضی پیش بینی نمی کنند که تا هنگام انتخابات مجلس مؤسسان فعالیت عمده ای از جانب چپ صورت گیرد اما فداییان خلق همچنان به طور ثابت بر دولت ایران فشار خواهند آورد.


3 - در گفتگو با چند تن ایرانی مطلع و یک روزنامه نگار غربی که از (مقر) ستاد فداییان خلق دیدن کرده، مأمور سیاسی برداشت های زیر را از فداییان خلق و دیگر گروه های مارکسیست که در صحنه ایران پدیدار شده اند پیدا نموده است.


4 - بزرگترین و مهمترین گروه که شماره افراد آن به 5000 در چندین واحد می رسد (شماره به وسیله خودشان به روزنامه نگار داده شده) فداییان خلق است (که قبلاً در گزارش سفارت چریک فدایی خلق معرفی می شد). این سازمان یک دفتر مرکزی در شمال دانشگاه تهران دایر کرده که دارای قسمت مطبوعات و قسمت های مختلف که امور اداری سازمان را اداره می کند می باشد. روزنامه نگاری که از دفتر دیدن کرد،  تحت تأثیر سازمان اداری قرار گرفته بود، ولی گفت که رهبری آن به صورت یک مشکل باقی می ماند. هیچ رهبر واحدی یا سری رهبرانی که از خفا بیرون آمده تا فرماندهی به رسمیت شناخته شده سازمان را به دست بگیرند،  وجود ندارد. سرخ پوست های زیادی هستند ولی رئیس وجود ندارد. (و یا مطابق گفته دیگران که با گروه تماس هایی دارند: رؤسای زیادی هستند ٬ ولی سرخ پوستی وجود ندارد)


5 - نیروی اصلی فداییان آن دسته افرادی هستند که در سازمان آزادی بخش فلسطین تعلیمات اساسی دیده اند. این موضوع و تمایل به سازمان آزادیبخش در اعلامیه های عمومی آن و تکنیک سازمانیش منعکس می باشد.تعدادی معتقدند که سازمان به طورموفقیت آمیزی درقسمت هایی از جنبش اسلامی نفوذ کرده است. در هفته گذشته دو جریان به عنوان تلاش های فداییان برای پابرجا ساختن سازمانیش به عنوان یک سازمان مهم سیاسی نمایان بوده اند ؛اولی ضدآمریکایی بودن (که باضدامپریالیسم وضدصهیونیسم مخلوط گردید) که برای حذف نفوذ سیا و ایالات متحده از ایران کوک شده است. حداقل دو منبع معتقدند که به خاطراین موضوع سفارت آمریکا دست کم به عنوان هدف سمبلیک این گروه باقی می ماند. امکان حملات بیشتری به سفارت رد نشده است.


فداییان خلق شروع به دایر کردن (یا علنی کردن) شعباتی در جاهای دیگر کشورنموده اند. مطبوعات در 13 اسفند اعلام کردند ستاد فداییان خلق در آبادان دایر شده است.


ص: 147




6 - دومین جریان، لزوم ادامه انقلاب است تاحصول نتیجه ذاتی آن من جمله برقراری دمکراسی خالص (دمکراسی که به وسیله ایده آل های اسلامی محدود نشده باشد به گزارش دیگری در این باره رجوع کنید). در این مقوله خواست هایی برای جایگزینی گارد ملی انقلابی به جای ارتش، کنترل صنایع، بانک ها و غیره به وسیله کمیته های خلق و حملاتی به تبعیت دولت از ایدئولوژی اسلامی به عنوان اینکه این ایدئولوژی تنگ نظر می باشد ٬ شده است.


7 - فداییان خلق و دیگر گروه های چپی، همچنین تلاش های ویژه ای در میان دانشجویان دانشگاه به عمل آورده اند. علیرغم ادعاهای رسمی خارج کردن فداییان خلق از دانشگاه تهران، رابط های دانشگاهی ایرانی گزارش می کنند که حضور آنها دائمی و اساسی است اگرچه تمایل دارند به اینکه حضورشان را از کانال بحث ایدئولوژیکی دنبال کنند، تا حضور مسلحانه.


8 - حداقل 3 گروه قابل شناسایی مارکسیست دیگر فعلاً در صحنه ایران وجود دارند، اما هیچ کدام جناح مسلح ندارند (حداقل هیچ کدام از آنها که در صحنه ظاهر شده اند). اولی خط قدیمی سازمان توده است که خصوصاً درداخل ایران فعال نبوده است. ظاهراً خیلی از اعضای آن با ظهور توانمندانه انقلاب به فداییان خلق پیوستند. دومی حزب کمونیست ایران است (که ادعا می کند از توده جدا است) که در داخل دانشگاه ها فعال بوده است و ظاهراً نزدیکی و وابستگی بیشتری از سازمان قدیمی توده به مسکو دارد.


فداییان خلق به اندازه کافی از طرف این گروه آزرده شده بود که در 12 اسفند اعلامیه ای منتشر کرد که می گوید آنها(فداییان) هیچ رابطه ای با حزب کمونیست ایران ندارند واز حزب کمونیست شدیداً. به خاطر ابزار منافع خارجی ”بودن انتقاد کرد. کشمکش بین چپی ها دومین ستیزه آشکارش را در 12 اسفند به خود دید، وقتی که اعضای حزب کمونیست ایران یا فداییان (در اینجا ابهاماتی وجود دارد) به گردهمایی گروه سوم مارکسیست که یکی از مؤسسین آن رضا براهنی است (حزب کارگران سوسیالیست ایران) حمله بردند.حزب موردحمله گروهی که علایم (یانکی به خانه ات برگرد)وپوسترهایی که می گفت (براهنی باید برود) را در دست داشتند، واقع شد. دیگران، حزب کارگران سوسیالیست ایران را شاخه تروتسکیست جنبش مارکسیست می دانند.


9 - چپی های تندروتر به وضوح خودشان را به عنوان یک نیرو در سیاست های ایران مطرح کرده اند. آنها حتی یزدی معاون نخست وزیر را که به آنهااخطار کرد، به یادداشته باشند که انقلاب ایران اسلامی است و حتی اگر مارکسیست ها از آزادی فعالیت سیاسی بهره مند می شوند ،نباید به اساس اسلامی انقلاب حمله کنند، یک هدف قرار داده اند. از لحاظ جنبه های عملی چنان حمله هایی ادامه داشته است و واحدهای فداییان خلق به قرارگاه های پلیس و دیگر تأسیسات به طور منظمی در دو هفته گذشته حمله کرده اند.


عقاید در این مورد که آیافداییان خلق در آینده نزدیک به اقدامی عمده برای به دست گرفتن قدرت دست خواهند زد یا نه ٬متفرق است.چند تن از ناظران مطلع معتقدند که فداییان خلق فشار را برروی دولت ایران حفظ خواهند کرد، تا هم یک ابزار سودجویی و هم تلاشی باشد در جهت اینکه دولت جدید ایران را نامتعادل نگهدارد و به موفقیت هایی که می تواند دست یابد. با این نظریه فشار اصلی چپی ها، بعداز رفراندوم و در زمان انتخابات مجلس مؤسسان خواهد بود، مگر اینکه دولت اسلامی براثر ضربه های ایذایی از هم بپاشد.


ص: 148




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 3 - کتاب 3 - صفحه 147
تصاویر سند