Post
9725
نظری سادات در مورد شاه و اوضاع ایران
تاثیر انقلاب ایران بر قیمت نفت
گزارش ارزیابی موضع گیری و مقاصد شوروی درباره اوضاع ایران
مشکلات قیمت نفت بعد از انقلاب ایران
دیدار از دکتر رضا صدر وزیر بازرگانی دولت موقت
مقدمه و معرفی اسناد کتاب شانزدهم
مقدمه و معرفی اسناد کتاب 47
نامه به هنری پرشت و تحلیل اوضاع ایران
گزارشی از اوضاع ایران اردیبهشت 1358
گزارش تحولات انقلاب ایران 10بهمن 1357
از: سفارت آمریکا در تهران
محرمانه
به: هیئت نمایندگی ایالت متحده در ناتو
1357-12-17- 1979-03-08
متن سند
موضوع : ارزیابی وضع ایران
1- علیرغم ارزیابی که در تلکس مرجع صورت گرفته، ما دلیلی برای خوشبینی معتدل نسبت به وضع فعلی ایران نمی بینیم. تمام نکات ضعفی که در مورد موقعیت بازرگان ذکر شد صحیح می باشند، ولی مسائلی که به عنوان نمایانگر قدرت بازرگان از آنها یاد شده اصلاً واقعیت ندارد.
2- مثلاً ایرانیان زیادی در حالی که مایل هستند به مشکلات ایران پایان دهند ولی قدرتی برای انجام این کار ندارند. وقایع خارج از کنترل هر فرد یا گروهی اتفاق افتاده اند و حالا با شتاب خودشان به سوی پایانی پیش می روند که برای اکثریت، غیر قابل تصور و ناخوشایند است.
3- گذشته از آن به نظر می رسد که اختلاف فزاینده ای میان خمینی که برخواست هایش برای تصفیه نفوذ خارجی از جامعه ایرانی و اسلامی کردن کامل جامعه هرچه بیشتر پافشاری می کند و بازرگان که سعی دارد همه را راضی کند (ولی مؤثر نیست) وجود دارد. کمیته های انقلاب از خمینی حرف شنوی دارند و از دولت موقت مستقل هستند و سعی دارند برای خود قانون وضع کنند و اعمال آنها اکثراً مانع کوشش های دولت موقت در جهت تثبیت حاکمیتش می باشند.
4- میلیون ها نفر هنوز از خمینی حرف شنوی دارند، حال یا از روی اطاعت کورکورانه و یا از ترس، ولی صحبت های اخیرش به جای اینکه گروه های متفرق را در جهت مشترکی وحدت بخشد در جهت تفرق جامعه ایرانی بوده است. حمله او به دولت بازرگان در 7 مارس نشان می دهد که تحلیلش مبنی بر پاکسازی جامعه ایرانی از تأثیرات خارجی او را واداشته تا بر علیه نخست وزیری که خودش انتخاب کرده موضع بگیرد.
5 - در حالی که تولید نفت دوباره در حد محدودی آغاز شده و بخش تجاری اقتصاد، حیات خود را آغاز کرده ولی به طور کلی اقتصاد در معرض نابودی است. عملاً میلیون ها نفر بیکار هستند، کارخانه های معدودی کار می کنند و تجارت بین المللی نابسامان است.
6- از سرگیری کلاس های درس در سطح دبیرستان اهمیت کمی دارد، چون دانش آموزان را می توان در عرض چند دقیقه به داخل خیابان ها کشاند. بازگشایی دانشگاه ها فقط زمینه افزایش اختلافات فزاینده سیاسی داخل جامعه ایرانی را ایجاد کرده، بحث های دانشگاه اکثرا به جبهه گیری های افراطی منجر می شود و وحدتی در نظرات سیاسی به وجود نمی آورد.
7- ارتش و قوای انتظامی در نابسامانی کامل به سر می برند، روی این سازمان ها نمی توان در آینده نزدیک به عنوان نیروی انتظامی با ثبات حساب کرد.
8 - با توجه به تقسیمات سیاسی که در حال شکل گیری است، ممکن است که صرف تمایل به یافتن توافق وجه المصالحه ای برای رسیدن به این گونه توافق ها کافی نباشد. اختلاف میان گروه ها آنچنان آشتی ناپذیر است که ممکن است به مقابله خشونت بار منجر شود.
9- به طورکلی خواسته بازرگان مبنی بر هدایت موفقیت آمیز ایران از دوران بعد از انقلاب به سوی جمهوری میانه رو طرفدار غرب، بسیار بعید به نظر می آید.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!