Post
23042
بررسی فعالیتهای آژانس ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران
گزارش اقتضائات مساعدت های امنیتی آمریکا به ایران
ارزیابی اوضاع سیاسی ایران 1348
ارزیابی اطلاعاتی درباره حکومت پهلوی
معرفی ایران برای کارمندان سفارت آمریکا
شیوه نامه ارتباط با دولت انقلابی ایران
تحلیل طرز فکر ایرانیان در مورد خارجی های مقیم ایران
یادداشت سفارت آمریکا در مورد تشکیل دفتر جدید رابط دفاعی بعد از انقلاب
صنعت نفت کویت
گزارشی پیرامون روابط ایران با کشورهای کمونیستی
از: وزارت امور خارجه در واشنگتن دی - سی
محرمانه
به: سفارت آمریکا در تهران
متن سند
سند شماره (11)
تاریخ: 19 آبان 1357
طبقه بندی: خیلی محرمانه
از: وزارت امور خارجه در واشنگتن دی - سی
به: سفارت آمریکا در تهران
عطف به: 19 آبان 1357
موضوع: کمک کویت در جهت جبران کاهش تولید ایران در حال حاضر بدون تردید انجام خواهد شد
1- خلاصه. کل تولید کویت (با درنظر گرفتن سهم آن از منطقه مشترک کویت و عربستان سعودی) در حال حاضر حدود 1/2 میلیون بشکه در روز است. حتی اگر دولت کویت بخواهد نیز نمی تواند تولید خود را بیش از 9/2 میلیون بشکه در روز افزایش دهد، چون کارهای زیادی در حوضچه های نفتی آن باید انجام شود که سالها وقت می گیرد و قبل از سال 1358 امکان پذیر نیست. نماینده شرکت نفتی گلف معتقد است که عراق، کویت، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به توافق رسیده اند که در پاسخ به کاهش تولید نفت ایران تولید خود را حداقل به مدت یک یا دو هفته افزایش ندهند تا اوضاع روشن تر گردد. (پایان خلاصه).
2- پس از ارسال مرجع ب، ما با مقامات وزارت نفت و شرکت نفت کویت که بزرگترین تولیدکننده نفت کویت است، و نیز نمایندگان شرکت نفتی گلف و نیز معاون رئیس شرکت در بخش بازاریابی گفتگوهایی انجام دادیم. نتیجه تحقیقات مربوط به امکان افزایش تولید نفت کویت در جهت جبران کمبود تولید نفت ایران به شرح زیر است.
3- ظرفیت. معاون مدیر کل شرکت نفت کویت و مسئول عملیات (حفاظت شود) در تاریخ 11 آبان ماه به ما گفت گرچه شرکت نفت کویت در نظر داشت در اوایل دهه 70 ظرفیت تولیدی خود را به 4/3 میلیون بشکه برساند، لیکن به علت ملی شدن و سیاست صرفه جویانه دولت کویت، هزینه های لازم برای انجام کارهای لازم و حراست از چاه ها اختصاص نیافته است. در حال حاضر اوضاع طوری است که شرکت
ص: 721
نفت کویت نخواهد توانست بیش از 6/2 میلیون بشکه در روز تولید نماید. شرکت نفت کویت کارهای لازم در مورد چاهها را احتمالاً در سال 1358 آغاز خواهد کرد، ولی اگر میزان سرمایه کافی نباشد، شرکت نفت کویت نخواهد توانست سالانه بر روی بیش از 20 حلقه چاه از 700 چاه موجود کار کند.
مدیر شرکت فکر می کند که ظرفیت تولیدی شرکت افزایش نخواهد یافت مگر آن که سقف کنونی میانگین تولید 2 میلیون بشکه در روز از بین برود. در رابطه با ظرفیت باقیمانده تولیدی کویت در منطقه ای که با عربستان سعودی در آن سهیم است، قرار نیست تولید 000/450 بشکه در روز شرکت نفت عربی افزایش یابد (که سهم کویت از آن 225000 بشکه در روز می باشد)، و ظرفیت تولید آمین اویل سابق نیز افزایش نخواهد یافت (که سهم کویت از آن 000/90 بشکه در روز می باشد). معنی آن این است که تولید مؤثر کویت کمی بیش از 9/2 میلیون بشکه در روز می باشد.
4- تولید واقعی، طبق آمار و ارقام داخلی وزارت نفت، در آبان ماه ظرفیت کلی تولیدی کویت معادل 1/2 میلیون بشکه در روز بود - که 83/1 میلیون بشکه در روز آن مربوط به شرکت نفت کویت و 000/280 بشکه در روز آن مربوط به سهم کویت در منطقه مشترک است. تولید 1/2 میلیون بشکه در روز نشانگر 5 درصد افزایش در مقایسه با آبان سال 1356 است. در ده ماه اول سال 1357 کل تولید شامل سهم کویت از منطقه مشترک حدود 2 میلیون بشکه در روز و 77/6 درصد بیش از 10 ماهه اول سال 1356 بود. ارقام تولیدی به شرح زیر است (به بشکه در روز).
آبان- دیماه- آبان ماه
شرکت نفت کویت- 180166-1799124
عملیات آمین اویل پیشین- 83525-80799
شرکت نفت عربی- سهم - 200120-141380
جمع- 2113811-2019303
5 - مقامات شرکت نفتی گلف اظهار داشتند که آنها و دو برداشت کننده بزرگ (شل و بریتیش پترولیوم) تقاضا کرده اند که با وزیر نفت در مورد افزایش تولید گفتگو نمایند، لیکن وزیر تا به حال به این موضوع علاقه ای نشان نداده است. گلف که معمولاً در مورد اوضاع بازار ناله می کند، می گوید که قادر نیست حداقل تکالیف قراردادی خود را انجام دهد و حداکثر نفت مجاز در قرارداد خود با کویت را خریداری کند (575000 بشکه در روز). به نظر می آید شل و بریتیش پترولیوم نیز همین کار را انجام می دهند. بنا به اعتقاد نمایندگان گلف، عراق، عربستان سعودی، کویت و امارات متحده عربی توافق کرده اند که به دنبال کاهش تولید نفت ایران و حداقل تا یکی دو هفته پس از آن تولید خود را افزایش ندهند تا وضع روشن تر شود.
6- اظهار نظر. به نظر ما کویت مایل نیست به منظور کسب منافع کوتاه مدت در نتیجه مشکلات موقتی نفت ایران، به ایرانیها اهانت نماید. از طرف دیگر اگر این وضع ادامه یابد کویت ظرفیت تولیدی خود را به کمی بیش از 9/2 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد داد تا همگام با عربستان سعودی، امارات متحده
ص: 722
عربی و دیگران نیاز معقول جهانی را برآورده سازد.
7- وزارتخانه در صورت تمایل می تواند این تلگرام را به سفارت آمریکا در تهران ارسال دارد.
مائسترون