Post
10512
مقدمه و معرفی اسناد کتاب 36
وضعیت غیرعادی هیئت نمایندگی اسرائیل در تهران
تمایل نماینده اسرائیل برای گسترش روابط با ایران
موافقت بی سر و صدای دولت ایران با بسط شمول لایحه کاپیتولاسیون
آمریکا حامی اشغالگران قدس
از:
محرمانه
به:
1351-07-22- 1972-10-14
متن سند
سند شماره (۶)
صورت مذاکرات
محرمانه
شرکت کنندگان: آقای آمون بن یوحنان - وزیر اسرائیل در تهران، آندرو آی، کیلگور - کنسول سیاسی
مکان: هیئت نمایندگی اسرائیل - تهران
موضوع: وضعیت غیرعادی هیئت نمایندگی اسرائیل در تهران
آقای بن یوحنان اظهار داشت که هیئت نمایندگی اسرائیل در تهران در هر رابطه حقیقی (واقعی) از طرف دولت ایران مثل هر سفارتخانه دیگری با آن محترمانه رفتار میشود. سفیر کبیر مئیر عزری (ازری) به سهولت به شاه و دیگر مقامات بالای ایران دسترسی دارد. وقتی سفیر کبیر در مسافرت است آقای بن یوحنان نیز قادر است که مقامات بالای ایرانی منجمله شاه را که او برای انجام امور بین ایران و اسرائیل احتیاج دارد ببیند، ملاقات نماید. فقط در جنبههای تشریفاتی است که با هیئت نمایندگی اسرائیل به صورت متفاوت از دیگر سفارتخانههای معمولی در تهران رفتار میشود. پرچمی از اسرائیل در هیئت نمایندگی افراشته نیست و هیچ علامتی در جلوی ساختمان آن را به عنوان هیئت نمایندگی اسرائیل مشخص نمی کند. سفیر کبیر عزری در تشریفاتی که آداب و رسوم دیگر سفرا را ملزم به شرکت میکند، حضور پیدا نمی کند. به هر صورت بن یوحنان ارجحیتی در عدم اجبار به بازی کردن نقش تشریفاتی که اغلب وقت زیادی از دیگر سفرا میگیرد، میبیند.
بن یوحنان گفت که سفارتخانههای کشورهای عرب در تهران کاملاً آگاهند که هیئت نمایندگی اسرائیل در اینجا بجز برای موارد تشریفاتی در حقیقت مثل تمام سفارتخانههای دیگر میباشد. آنها کاملاً این وضعیت غیرعادی امور را قبول داشته اند و هیچ نکوهشی در مورد آن به دولت ایران نکرده اند. وزیر اسرائیلی ادامه داد که بنابراین موقعیت آنچنان است که تا زمانی که استحکام واقعی مهیا باشد و مادامی که اعراب بتوانند استحکام روابط نزدیک ایران و اسرائیل را تحمل کنند و تا جایی که این جریان از نشانههای سطحی، آشکار نباشد، اسرائیلی ها متمایل به پیش رفتن با حقههای دیپلماسی تشریفاتی هستند. بن یوحنان تشخیص میدهد که جهت اسلامی قوی خیلی از ایرانیان آنها را متمایل میکند که با همکیشان مسلمانشان در مشاجرات اسرائیل - اعراب همدردی کنند و آن را برای ایران سودمند میسازد، که سیاست های حقیقی خود را به وسیله وانمود کردن اینکه اسرائیل را به رسمیت نمی شناسد، بپوشاند.
شاه یک رهبر بااستعداد است
در زمینه ظهور سریع ایران به عنوان یک کشور جلودار در این قسمت از دنیا، وزیر اسرائیل به سفر جاری شاه به اتحاد شوروی اشاره کرد. با نگرشی به حرکت های داخلی و بین المللی شاه در ۱۰ سال گذشته، بن یوحنان پادشاه ایران را یک مرد فوق العاده زیرک برای رهبری یافته بود. وقتی من از وزیر سؤال نمودم که آیا او فکر نمی کند که جاه طلبیهای شاه برای ایران از احتمالات واقع بینانه کشور فراتر رفته است، او پاسخ داد این طور فکر نمی کند. وقتی شاه گفت که ایران خودش را در طول یک یا دو دهه در هر جنبه ای به حد بریتانیای کبیر بالا خواهد برد چه کسی میتوانست بگوید که او اشتباه میکند. البته شاه مجبور است که سرمایه سنگینی در زمینه آموزش و پرورش به منظور داشتن مردمی با سطح علمی و تکنیکی لازم برای اداره جامعه ایکه او در نظر دارد، مصرف نماید. به هر حال از نظر افزایش سریع درآمد از نفت و دیگر منابع هیچ دلیل قابل مشاهده ای برای اینکه چرا این کار نمی تواند انجام پذیرد، وجود ندارد.
یادداشت بیوگرافیکی
بن یوحنان احتمالاً نزدیک به ۵۰ سال دارد. او انگلیسی را خیلی خوب صحبت میکند و میگوید که یک دیپلمات اسرائیلی حرفه ای است. وی چندین سال در دفتر نخست وزیر مرحوم اسرائیل - لوی اشکول - کار کرد. پس از آن بیش از ۲ سال برای آباابان - نخست وزیر که نسبت به او خیلی علاقه مند است کار کرد. او گمان میبرد چنانچه ژنرال موشه دایان و پنیاس سفیر - وزیر مالیه - برای نخست وزیر شدن به بن بست رسید آبان - وزیر خارجه - شانس نخست وزیری اسرائیل شدن را دارا میباشد. آشکار بود که او امیدوار بود که وقایع به این طریق صورت پذیرد. بن یوحنان برای ۲ سال در تهران بوده است و انتظار دارد که حداقل یک سال بیشتر نیز اقامت داشته باشد و شاید هم ۲ سال. او فوق العاده باهوش و در مورد امور ایران با اطلاع به نظر رسید.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!