در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

بررسی فعالیتهای آژانس ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران

فعالیت‌های رسانه‌ای؛ برنامه‌های فرهنگی؛

بررسی فعالیتهای آژانس ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران

گزارش تحلیل حوادث انقلاب ایران مهر57

تحلیل انقلاب اسلامی؛ تحلیل حکومت پهلوی؛ گزارش تحولات انقلاب؛

گزارش تحلیل حوادث انقلاب ایران مهر57

گزارش سالیانه پیرامون وضعیت سیاسی ، اجتماعی و منابع ایران

سیاسی؛ ارتباطات با کشورهای همسایه؛ روابط خارجی ایران؛ اقتصادی؛ پیمان‌‎های امنیتی؛ مستشاران نظامی؛ ساواک و ادارات امنیتی؛ خرید تجهیزات نظامی؛ بورسیه‌ها؛ تحلیل حکومت پهلوی؛ تجارت داخلی ایران؛ جریانات مخالف شاه؛ روابط سیاسی ایران و آمریکا؛

گزارش سالیانه پیرامون وضعیت سیاسی ، اجتماعی و منابع ایران

روابط ایران و آمریکا و موضوع حقوق بشر

تحلیل انقلاب اسلامی؛ اقلیت‌های قومی و مذهبی؛ روابط سیاسی ایران و آمریکا؛

روابط ایران و آمریکا و موضوع حقوق بشر

طرح رژیم پهلوی برای حذف مخالفان

تحلیل حکومت پهلوی؛

طرح رژیم پهلوی برای حذف مخالفان

برنامه ریزی سفارت آمریکا برای ادامه نفوذ فرهنگی در ایران بعد از انقلاب

فعالیت‌های رسانه‌ای؛ برنامه‌های فرهنگی؛ نفوذ فرهنگی؛

برنامه ریزی سفارت آمریکا برای ادامه نفوذ فرهنگی در ایران بعد از انقلاب

سفر وزیر خارجه ترکیه به ایران

ارتباطات با کشورهای همسایه؛

سفر وزیر خارجه ترکیه به ایران

پیش نویس گزارش حقوق بشر سفارت آمریکا

تحلیل حکومت پهلوی؛

پیش نویس گزارش حقوق بشر سفارت آمریکا

روابط ایران و آمریکا و موضوع حقوق بشر

اقلیت‌های قومی و مذهبی؛ روابط سیاسی ایران و آمریکا؛

روابط ایران و آمریکا و موضوع حقوق بشر

مقدمه و معرفی اسناد کتاب دوازده

تحلیل انقلاب اسلامی؛ توضیحات دانشجویان پیرو خط امام؛

مقدمه و معرفی اسناد کتاب دوازده

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 38

وضعیت حقوق بشر در ایران

موضوع سند

وضعیت حقوق بشر در ایران
مشخصات ارسال سند

از: لینگن، سفارت آمریکا در تهران

محرمانه

به: وزارت امور خارجه واشنگتن دی.سی

1358-07-23- 1979-10-15

متن سند




سند شماره (38)


از: سفارت آمریکا در تهران


تاریخ: 15 اکتبر 1979 - 23 مهر 1358


به:وزارت امور خارجه واشنگتن دی.سی


خیلی محرمانه


گزارشگر: الیزابت سوئیفت


موضوع: مباحثه یک وکیل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران


1- تمام متن خیلی محرمانه


2- قائم مقام کنسول سیاسی سفارت در دهم اکتبر با ع. ک. لاهیجی، وکیل برجسته و نایب رئیس کمیته ایرانی دفاع از حقوق بشر ملاقات ناهاری داشت (منبع حافظت شود). فضای ملاقات بسیار دلتنگ کننده بود، چرا که لاهیجی احساس می کرد امیدهای او و دیگر نیروهای مترقی برای انقلاب ایران بر باد رفته اند و او نمی داند آنها چگونه می توانند، انقلاب را به مسیر اصلی بازگردانند.


3- لاهیجی دوست نزدیک نزیه، متین دفتری و وزیر جدید علوم آموزش عالی و فرهنگ، حسن حبیبی می باشد. او همچنین به وزیر امور خارجه ابراهیم یزدی نزدیک بود، که به لاهیجی شغلی در وزارت امور خارجه پیشنهاد کرده بود و او از پذیرفتن آن امتناع ورزیده بود. او پیش از انقلاب در کانون وکلا فعال بوده و پس از فوریه یکی از اعضای گروه کوچک وکلا که خمینی را در نگارش قانون اساسی جدید یاری کردند، بوده است.


4- وضعیت عمومی: لاهیجی گفت که در حال حاضر برای یک وکیل غیر ممکن است که بتواند در ایران کار کند. او و دیگر اعضای کمیته حقوق بشر شب قبل از این جریان به طور جدی درباره امکان انحلال کمیسیون حقوق بشر بحث کرده اند. سیستم دادگاه های انقلاب بسیار قدرتمند است. لاهیجی گفت که از ابتدا با ایده دادگاه های انقلاب مخالف بوده چون می ترسید آنها به صورت یک نهاد دائمی درآیند. در این دادگاه ها هیچ تأمینی برای مدافع وجود ندارد.


جلسات خیلی کوتاه و مختصر بوده و عموما 2 تا 3 ساعت طول می کشد، این هیچ وقتی برای متهم باقی نمی گذارد تا بتواند مدارکی جمع کند و از خودش دفاع کند. وکلا اجازه ورود به این دادگاه ها را ندارند. لاهیجی وکیل یکی از ژنرال های رژیم قبل بوده است، ولی بیش از دو ماه به او اجازه ملاقات با متهم را نداده اند، او هیچ اطلاعی از اینکه چه زمانی این ژنرال محاکمه خواهد شد نداشت. کمیسیون حقوق بشر تا به حال تعداد بی شماری نامه به خمینی و رهبران دولتی نوشته اند و در آن به این وضعیت اعتراض کرده اند ولی تا به حال جوابی نگرفته اند. در حال حاضر بیان کردن چنین مطالبی تدریجا خیلی خطرناک می شود. او به مورد حسن نزیه اشاره کرد، و گفت برای مثال اگر قرار باشد مقالاتی بر علیه دولت کنونی ایران بنویسید و یا از یکی از طرفداران شاه در محاکمه اش دفاع کند، ممکن است با اتهامات و مسایل دروغین مواجه بشود، همچنانکه نزیه شد.


5 - در رابطه با فقدان قدرت در وزارت دادگستری لاهیجی گفت که این شغل دادستان های دادگستری


ص: 469





است که درباره اتهامات وارد بر نزیه تحقیق کنند نه دادستان های دادگاه انقلاب، شهشهانی، دادستان، خیلی ضعیف و بدون قدرت بوده است و حتی اعتراضی هم نکرده بود. لاهیجی صریحا فکر می کند که سیستم دادگاه ها بیش از پیش اسلامی خواهد شد و دادگاه های انقلاب قضاوت های خیلی خلاصه حداقل تا هنگامی که خمینی در قدرت است باقی می ماند، و در سیستم جدید جایی برای وکلای تحصیل کرده غرب وجود نخواهد داشت.


6- در خلال مباحثه، مأمور سیاسی نگرانی خودش را درباره سلامتی متین دفتری ابراز داشت و اظهار امیدواری کرد که او در امان باشد. لاهیجی گفت که متین دفتری در وضع بدتری از نزیه قرار دارد، چرا که از حمایت افرادی چون بازرگان یا شریعتمداری برخوردار نیست. لاهیجی گفت که دفتری دوست خیلی نزدیکی است، ولی در مورد مشکلات فعلی او خود مقصر است.. او اعتبارش را نزد رهبران میانه روی دولت موقت ایران مانند بازرگان، به خاطر ارتباط نزدیکش با گروه ها چپ، از دست داده است. متین دفتری رهبران گروه های چپ را به جبهه دمکراتیک ملی خود راه داده و اجازه داده تا آنها به وسیله توصیه های خود او را به مواضع افراطی سوق دهند. در طی چهارماه گذشته او از سازمان خود در جهت حمایت از فداییان استفاده کرده و همچنین سعی کرده از شرکت آنها در جنبش های خودمختاری طلبانه کردستان، خوزستان و ترکمن صحرا حمایت کند. این مسئله حامیان قبلی او مانند بازرگان را منزوی کرده بود. پس از تظاهرات آزادی مطبوعات که در تاریخ 11 اوت انجام شد، زمانی که دولت انقلابی علیه او اقدام کرد، او هیچ حامی نداشت.


نظریه: لاهیجی نگفت، ولی به نظر می رسد که اشاره کرد که متین دفتری هنوز در ایران است، اما سفارت همچنین توسط یک رابط مطبوعاتی ایرانی مطلع شده است که متین دفتری در آلمان است.


7- مأمور سیاسی سفارت تلاش کرد از لاهیجی در مورد بهترین طریق حمایت آمریکا از کوشش هایی که برای بهبود وضع حقوق بشر صورت می گیرد، مطالبی را بیرون بکشد. اگر چه سؤال به خوبی برایش روشن نبود، ولی به نظر می رسد که فشار پشت پرده به افرادی مانند بازرگان و یزدی را به هرگونه مقابله علنی ترجیح می داد. به نظر می رسد لاهیجی احترام مختصری برای بازرگان قائل است و او را فردی ضعیف، خوش نیت و کاملاً بی قدرت می دید.


نظریه: سفارت چندین هفته سعی کرده بود که با لاهیجی تماس بگیرد. اگر چه او چند دفعه خارج از شهر بوده، ولی جالب توجه است که این ملاقات اتفاقا بلافاصله بعد از نشر خبر صحبت های کاردار با صباغیان درباره اعدام سناتورها صورت گرفت.


لینگن




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 3 - کتاب 3 - صفحه 469
تصاویر سند