در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره 20

نظرات وزیر نفت کویت در مورد ملی شدن شرکت آمین اویل

موضوع سند

نظرات وزیر نفت کویت در مورد ملی شدن شرکت آمین اویل
مشخصات ارسال سند

از: سفارت آمریکا در کویت

محرمانه

به: وزارت امور خارجه در واشنگتن دی - سی

متن سند




ملی شدن شرکت آمین اویل و منطقه جدا شده سعودی و کویت


ص: 743





سند شماره (20)


تاریخ: 18 دیماه 1357


طبقه بندی: خیلی محرمانه


از: سفارت آمریکا در کویت


به: وزارت امور خارجه در واشنگتن دی - سی


موضوع: نظرات وزیر نفت کویت در مورد ملی شدن شرکت آمین اویل و منطقه جدا شده سعودی و کویت


1- روزنامه (السیاسه) کویتی مورخ 15 دیماه با انتشار مقاله ای پیش بینی کرده است که تلاش شرکت نفت مستقل آمریکایی (آمین اویل) برای مطرح کردن دعاوی خود در دادگاه بین المللی (که اشتباها دادگاه جهانی خوانده) با موفقیت روبرو نخواهد شد. در ملاقات سفیر با وزیر نفت الکاظمی و معاون وزیر العدسانی در تاریخ 17 دیماه (تلگرام جداگانه) العدسانی گفت که پژوهش مورد درخواست شرکت در 30 آذر ماه کاربرد نخواهد داشت، چون شرکت مزبور هم اکنون تحت تصرف درآمده است (مرجع ب).


العدسانی گفت پس از ملی شدن تقاضای پژوهش زمانی می تواند مصداق پیدا کند که حاکمیت دولت کویت مورد سؤال باشد. وزیر نیز گفت تقاضای پژوهش آمین اویل به دفتر امور حقوقی و اداری وزارت کشور ارجاع شده است. سفیر معتقد است که با وجود جالب بودن نظرات العدسانی، وکلا ممکن است به طرز دیگری با آن برخورد کنند.


2- سفیر پس از آن سؤال کرد که آیا شایعه مربوط به احتمال ادغام شرکت نفت کویت - وفرا یا شرکت نفتی دولتی جانشین آمین اویل با مهمترین تولید کننده نفتی کویت یعنی شرکت نفت دولتی کویت صحت دارد. وزیر گفت وی شخصا به دو دلیل با این ادغام مخالف است. (1) چون شرکت نفت کویت - و فرا جانشین آمین اویل است و دولت کویت هنوز اختلاف خود را با این شرکت حل نکرده است. و اگر شرکت نفت کویت وفرا به صورت یک نماینده دیگر درآید وضع پیچیده تر خواهد گردید، و (2) از نظر سیاسی نیز درست نیست که یک شرکت دولتی با شرکت گتی که صاحب امتیاز آن سعودی است در بهره برداری از منطقه جدا شده شریک شود.


3- وزیر در رابطه با مشکل دیرین مشخص کردن مرز سعودی و کویت در بخش خارج از خشکی منطقه بی طرف گفت که مباحثات نیز مانند قیمت نفت متوقف مانده است. با این وصف وی گفت که امیدوار است که طرفین برای گفتگو پیرامون این مسئله در ماه جاری گرد هم جمع شوند. معاون وزیر العدسانی گفت بهتر است سعودی ها و کویتیها اختلافات مرزی خارج از خشکی خود را حل کنند تا بتوانند در یک جبهه مشترک در برابر اینها مقاومت نمایند. کاظمی گفت کویت خیلی میل دارد مسئله مرزی حل شود تا بتوانند از منابع عظیم گازی حوزه دو را در بخش جدا نشده منطقه بی طرف بهره برداری کند. معاون وزیر العدسانی گفت یکی دیگر از دلایل عدم ادغام شرکت نفت کویت و شرکت نفت کویت وفرا این است که مطالعات وزیر نشان داده که این کار مقرون به صرفه نمی باشد.


4- اظهارنظر: یکی از دلایل دیگری که مقامات به آن اشاره نکرده اند، ولی در اینجا از اعتبار خاصی برخوردار است، این است که وزیر بر شرکت نفتی و پتروشیمیایی دولت کویت (شرکت نفت کویت،شرکت ملی نفت کویت، و شرکت صنایع پتروشیمی) کنترل مؤثر ندارد، خواهان ایجاد شرکت نفتی مختص به خودش می باشد. علاوه بر این کاظمی برادرزاده اش فئوادلمتروک را به عنوان سرپرست شرکت نفت کویت


ص: 744




وفرا منصوب کرده است، لیکن وی به عنوان فردی فاقد صلاحیت شناخته شده است. عامل دیگر عامل مذهبی است، چون هر دوی آنها مسلمان شیعی مذهب هستند و کارمندان برجسته شرکت نفت کویت وفرا را تعداد زیادی از شیعیان تشکیل می دهند.


مائسترون








منبع: اسناد لانه جاسوسی - جلد 4 - کتاب 4 - صفحه 743
تصاویر سند