در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

افراد مرتبط از طرف سفارت آمریکا و سیا با شریعتمداری

جاسوسی از کشور های منطقه؛ نفوذ در بدنه انقلاب؛

افراد مرتبط از طرف سفارت آمریکا و سیا با شریعتمداری

مقدمه و معرفی اسناد کتاب بیست و هشتم

توضیحات دانشجویان پیرو خط امام؛

مقدمه و معرفی اسناد کتاب بیست و هشتم

تحلیل شخصیت و وضعیت شریعتمداری

نفوذ در بدنه انقلاب؛ سیاست‌های آمریکا در منطقه؛

تحلیل شخصیت و وضعیت شریعتمداری

گزارشی از فعالیت‌های شریعتمداری، مناقبی و اسلامی‌نیا علیه جریان انقلابی

تحلیل انقلاب اسلامی؛ تحلیل روحانیت شیعه؛ نفوذ در بدنه انقلاب؛ روحانیت وابسته؛ رهبران مذهبی؛

گزارشی از فعالیت‌های شریعتمداری، مناقبی و اسلامی‌نیا علیه جریان انقلابی

گزارش تحولات انقلاب توسط اسلامی‌نیا، تیر57

گزارش تحولات انقلاب؛

گزارش تحولات انقلاب توسط اسلامی‌نیا، تیر57

پذیرش همکاری با آمریکا توسط شریعتمداری

دشمنی با انقلاب اسلامی؛ حمایت از جریانات منحرف سیاسی؛ روحانیت وابسته؛ روحانیت؛

پذیرش همکاری با آمریکا توسط شریعتمداری

تلاش نهضت آزادی و شریعتمداری برای جایگزینی شورای سلطنت

تحلیل انقلاب اسلامی؛ گزارش تحولات انقلاب؛

تلاش نهضت آزادی و شریعتمداری برای جایگزینی شورای سلطنت

گزارش فعالیت های شریعتمداری

دشمنی با انقلاب اسلامی؛ حمایت از جریانات منحرف سیاسی؛

گزارش فعالیت های شریعتمداری

درگذشت آیت الله طالقانی

گزارش تحولات انقلاب؛

درگذشت آیت الله طالقانی

برخی از نظرات شریعتمداری در مورد پیش‌نویس قانون اساسی، شیخ شبیر خاقانی و...

نفوذ در بدنه انقلاب؛ روحانیت وابسته؛ روحانیت؛

برخی از نظرات شریعتمداری در مورد پیش‌نویس قانون اساسی، شیخ شبیر خاقانی و...

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 9

تلاش نهضت آزادی و شریعتمداری برای جایگزینی شورای سلطنت

موضوع سند

تلاش نهضت آزادی و شریعتمداری برای جایگزینی شورای سلطنت
مشخصات ارسال سند

از: سولیوان، سفارت آمریکا در تهران

محرمانه

به: وزارت امور خارجه واشنگتن ـ فوری

1357-09-13- 1978-12-04

متن سند




سند شماره (9)


خیلی محرمانه


از: سفارت آمریکا در تهران


تاریخ: 4 دسامبر 1978 - 13 آذر 1357


به: وزارت امور خارجه واشنگتن - فوری


عطف به: (الف) تهران 11097 - (ب) تهران 11083


موضوع: طرح های مخالفین برای رفتن شاه


خلاصه: دکتر میناچی به کارمند سفارت گفت که پیشنهاد کارمند سفارت مبنی بر ایجاد شورای سلطنت در 4 سپتامبر به نمایندگان اصلی خمینی ارائه می شود، آنها به پاریس خواهند رفت تا خمینی را متقاعد کنند اگر لازم بود با فشار، که آنها را قبول کند، میناچی شایعاتی شنیده است که شاه احتمالاً برای قبول شورای سلطنت آماده است.


علی امینی به میناچی گفته است که «مستشاران نظامی خارجی» گفته اند که فرماندهان نظامی با خروج شاه موافقت نخواهند کرد و گفت که اگر نظریه تعیین شورا پذیرفته شود، شاه باید فرماندهان نظامی را عوض کند.


کارمند سفارت، این حرف را از قول مستشاران نظامی تکذیب کرد. میناچی گفت که مخالفان خواهند پذیرفت که فرماندهان فعلی ارتش در شورای سلطنت باشند، وقتی میناچی پرسید که آیا به کوشش هایش ادامه بدهد. کارمند سفارت گفت که تمام تلاش های مسالمت آمیز مفید و لازم هستند و افزود که واقعیت امور باید بر تمام جوانب تحمیل گردد.(پایان خلاصه)


ص: 282





1- به درخواست میناچی، استمپل با او ملاقات کرد. میناچی خزانه دار کمیته دفاع از حقوق بشر است و همین طور دستیار آیت اللّه شریعتمداری است، میناچی می خواست که اوضاع جدید را بررسی کند و در این میان آخرین نظریات آمریکا را هم بداند، زیرا می خواست 2 نفر از 3 نفر نماینده عالیرتبه خمینی را که در دو سه روز آینده به پاریس خواهند رفت، هنگام نهار آماده نموده و اطلاعات کافی در اختیار آنان بگذارد.


این 2 نفر، منتظری از قم و رفسنجانی از تهران هستند (که با طالقانی از تهران می شوند 3 نفر، به گفته میناچی این سه نفر «فرماندهی عالی» خمینی در ایران می باشند).


آنها طرح شورای سلطنت را پیش روی خمینی خواهند گذاشت که این شورا جایگزین شاه شده است، (برای ذکر جزئیات به تلگرام مرجع رجوع نمایید) و بعد دولت مؤتلفه را انتخاب خواهند نمود. آنها آماده هستند تا خمینی را مجبور کنند که این پیشنهاد را بپذیرد. تمام مخالفان و گروه شریعتمداری در قم و مشهد قبول کرده اند که با این دولت همکاری و از آن حمایت کنند.


2- میناچی مذاکرات ده روزه خود با علی امینی و همچنین نخست وزیر سابق شریف امامی را که به اوضاع فعلی انجامید شرح داد و گفت که شریف امامی و امینی هر دو در همان مرحله اول شنیدن طرح های او را ارجمند دانسته، اما بعد خود را کنار کشیدند. (در جریان مذاکرات میناچی با امینی، امینی گفته بود که آمریکایی ها تنها تماس با شما را تجویز کرده اند. کارمند سفارت این موضوع را تکذیب می کند و می گوید که ما فقط امینی و دیگران را تشویق به مذاکره با همه افراد ذینفع کرده بودیم). اطلاع کارمند سفارت این است که شاه هرگونه راه حلی که سلطان بودن و فرماندهی کل ارتش را از او بگیرد، رد خواهد کرد.


میناچی نباید اجازه دهد که افکار آرزومندانه این نکته را از نظر گروهش به دور دارد. میناچی گفت که نه او و نه اعضای گروهش در آخرین تحلیل به امینی و شریف امامی اعتماد ندارند.


3- مشکل دیگر، موقعیت درونی ارتش بود که در آخرین ملاقات میناچی و کارمند سفارت مورد بحث قرار گرفت. بنابه سخنان میناچی، امینی به او گفت که: افسران نظامی خارجی، که مشاور و راهنمای نیروی مسلح ایران هستند، به وی (امینی) گفته اند که اگر شاه برود، فرماندهان نظامی دیگر، از افرادی که بعدا حکومت خواهند کرد، اطاعت نخواهند نمود، کارمند سفارت پرسید که آیا آن افسران آمریکایی بوده اند یا نه و میناچی گفت که حتما منظور امینی همان افسران آمریکایی بوده اند، که چنین حرفی را به رهبران سیاسی اظهار داشته اند.


کارمند سفارت صریحا این حرف را از قول نظامیان تکذیب کرد که چنین حرفی را خصوصا به رهبران سیاسی اظهار داشته باشند.


همان طوری که میناچی می دانست، کارمند سفارت در آخرین ملاقات (تلگرام مرجع الف) اظهار تردید کرده بود که افسران نظامی با طرح مشتمل بر خروج شاه به هر حال از روی میل برخورد خوبی داشته باشند. میناچی گفت که شاه قبل از خروج خود، هر وقت که اراده کند، می تواند فرماندهان ارتش را عوض کند، و به هر صورت در شورای سلطنت افراد وفادار به شاه جای خواهند داشت. او نام چندین نفر از این نظامیان را که مورد قبول مخالفان هستند، بدین قرار اعلام کرد: اسقاوی، جم، باتمانقلیچ، گارزان و رضوانی، به علاوه دریادار بازنشسته مدنی که بسیار مورد اعتماد شاه و فردی است درخشان و همفکر با جبهه ملی. وقتی که کارمند سفارت راجع به این موضوع که فرماندهان نظامی در حال خدمت خود راجع به


ص: 283




برکناری خود ساکت بمانند و تن به تعویض دهند، اظهار تردید کرد، میناچی امکان این مدعا را تصدیق کرد و اما بعدا گفت حضور این نظامیان در شورای سلطنت هیچ اشکالی نخواهد داشت.


کارمند سفارت بار دوم از او سؤال کرد، میناچی گفت که این درست است، نکته اساسی خلع قدرت از شاه است. تمام مخالفان، موافقت خود را با خدمت آنها تحت ریاست شورای سلطنت، که رهبران نظامی فعلی هم در آن شرکت دارند، اعلام کرده اند. (اظهارنظر: این با نظرات قبلی تفاوت معتدلی را نشان می دهد. در حالی که تغییر مذکور این پیشنهاد را برای شاه خوش آیندتر نخواهد کرد، مفید خواهد بود که آن را به یاد داشته باشیم.)


4- میناچی از دیدگاه خود و مخالفان، طرح شورای سلطنت را این طور بیان کرد که این شورا آن هیئت مشورتی که در اصلاحیه ماده 38 متمم قانون اساسی 1907 آمده است، نیست. نظریات مخالفان بر این است که، شورای سلطنت به صورت یک گروه سلطنت را به جای شهبانو به دست خواهد گرفت و هیچ احتیاجی به شورای مجسمه وار نیست، شورا ترکیبی از 2 یا 3 نفر تیمسار از افراد فوق الذکر، رئیس ستاد ارتش و دیگر نمایندگان سازمان هاست، البته اگر این یکی لازم بود. کارمند سفارت حرفی نزد جز اینکه گفت که طرح، ظاهرا مورد قبول شاه نخواهد بود.


5 - در نتیجه گیری مذاکرات، میناچی نظر شخص کارمند سفارت را پرسید که آیا او باید به مذاکرات این طرح ادامه دهد و حتی آیت اللّه هایی را به پاریس بفرستد، با توجه به اینکه ظاهرا موقعیت ها هنوز خیلی مساعد نشده است. در جواب کارمند سفارت گفت که ادامه مذاکرات نسبت به خشونت ارجحیت دارد و از امکان اینکه رهبران درون کشوری و جناح های شریعتمداری و خمینی از اصرار شدید بر رفتن شاه منحرف گردند، پرسش کرد.


این سؤال برای میناچی کمی ناخوشایند بود، اما نهایتا اظهار داشت که چنین تغییر عقیده ای غیرمحتمل به نظر می رسید. او اظهار امیدواری کرد که حوادث و اتفاق ها، نقطه نظرها را در هر دو جهت تغییر دهد و آرزو کرد که خشونت با فعالیت های مستمر پس از زمان منع رفت و آمد همراه نباشد. کارمند سفارت از او با تأکید خواست که موقعیت را آن طور که هست با حداکثر دقت ممکن با آیت اللّه ها در میان بگذارد و افزود که هیچ کدام از ماها خونریزی را دوست نداریم و بهترین راه جلوگیری از آن این است که مردم هم کمی بیشتر انعطاف نظر داشته باشند و عقاید خود را بر چیزی مبتنی نمایند، که بتواند دستمایه مصالحه گردد.


میناچی سر را به علامت این که فهمیده است تکان داد.


6- میناچی این موضع گیری مرسوم را هم افزود که آمریکا این طرح را به پادشاه نشان دهد «تا راه را هموار کرده باشد، و ریشخند کارمند سفارت را که او بار دیگر سعی داشت آمریکا را به دخالت در اوضاع داخلی ایران وا دارد با صمیمیت پذیرفت. دیگر بحث ها راجع به زندانیان سیاسی در تلگرام جداگانه ای گزارش می شود.


7- اظهارنظر: جدا از قبول شرکت نظامیان عالیرتبه فعلی در شورای سلطنت پیشنهادی، تنها تغییری که در اوضاع روی داده حرکت آینده ایست که در رابطه با خمینی صورت خواهد گرفت.


تا آنجایی که ما می دانیم، این تنها تلاش در آینده نزدیک از طرف طرفداران مخالفان برای تحت فشار قرار دادن خمینی است، تا در موضع خود جایی برای دادن قدری «امتیاز» باز کند.


سولیوان




منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 3 - کتاب 3 - صفحه 282
تصاویر سند