InternationalDocument
43642
تحریم ایران
پیام سفیر سوئیس در ایران (لانگ) برای وزارت امور خارجه آمریکا
دربارۀ مجموعۀ اسناد روابط خارجی
جلسه کارتر با یکی از گروگان ها
تحریم ها علیه ایران
بررسی گزینه های نظامی علیه ایران
تحریم ایران
تحریم و حمله نظامی
مداخله نظامی آتی اتحاد جماهیر شوروی در ایران
تحریم های ایران
متن سند
واشنگتن، 11 ژانویه 1980
موضوع:
گفتوگو با دکتر برژینسکی، 9 ژانویه 1980 [علامت نشاندهندۀ طبقهبندی از طبقهبندی خارج نشده است.]
[محتوای غیرمرتبط با بحران گروگانگیری از این قسمت حذف شده است.]
4. من گزارش خود را دربارۀ قطعنامۀ احتمالی دربارۀ موضوع گروگانها ارائه کردم.[2] من تأکید کردم که خط سیر اصلی اقدام در این موضوع، تا حدودی متفاوت از رویکرد درقبال مقامات مسلمان بوده است. من به این نکته اشاره کردم که پساز سال نوی میلادی، این موضوع را بهصورت شفاهی با وزیر ونس مطرح کردهام. من در یادداشت به دو نکته اشاره کردم که [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است] هر دو اظهارنظری مشابه داشتند.[3] دکتر برژینسکی با این نکته موافق بود، ولی پرسید که چگونه میتوانیم این رهبران را انتخاب کنیم؟ در پاسخ گفتم که درواقع امکان شناسایی این افراد برای ما فراهم نیست، ولی باید یک رویکرد انتخاب تصادفی داشته باشیم و فردی مانند هال ساندرز را به سفری طولانی بفرستیم تا موارد زیر را تشریح نماید:
أ. برآورد ما از آنچه در افغانستان اتفاق افتاده است؛
ب. سیاست صبر ما درقبال ایران و گروگانها؛
ج. این واقعیت که صبر ما حدومرزی دارد و اینکه سرانجام ممکن است اقدام نظامی لازم آید.
دکتر برژینسکی از من خواست تا برای ارائۀ این توضیحات در جلسۀ کمیتۀ هماهنگی ویژه آماده باشم.[4] [علامت نشاندهندۀ طبقهبندی از طبقهبندی خارج نشده است.]
1. دربارۀ گروگانها نیز توصیه کردم که ما اقدامات حوزۀ روابطعمومی را ازسر بگیریم که بر این اساس، یک چهرۀ مهم آمریکایی تقریباً بهصورت روزانه، به یک موضوع متفاوت میپردازد. من گفتم که دسترسی به گروگانها در زمان کنونی بسیار حیاتی است و نباید اجازه دهیم به فراموشی سپرده شود. او با نظر من موافق بود و دوباره از من خواست تا آمادۀ ارائۀ این مطالب در جلسۀ فردا صبح کمیتۀ هماهنگی ویژه باشم. من همچنین بر اهمیت دسترسی به زندانیان تأکید کردم تا بدینوسیله اطلاعات بیشتری از محل نگهداری آنها به دست آوریم. [علامت نشاندهندۀ طبقهبندی از طبقهبندی خارج نشده است.]
2. سپس من بررسی کردم [یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است] تلاشهای جمعی که علیه گروگانها انجام شده است [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است].
3. نسبتبه عملیات نجات نیز به او گفتم که به نظر من 50 درصد احتمال موفقیت برای این اقدام خوشبینی است. به اعتقاد من، استفاده از ناو هواپیمابر تنها راه بهبود عامل غافلگیری است. اگر قرار باشد این کار را انجام بدهیم، باید ابتدا با به پرواز درآوردن هواپیما از روی ناو در خلیج، مبادرت ورزیم و سپس ناو را وارد این منطقه نماییم، سپس آن را عقب بیاوریم و دوباره بعداز چند روز، آن را وارد خلیج کنیم تا دستمان رو نشود.
همچنین گفتم به نظر من، روز ۲۵ ماه برای این کار خیلی زود است و طرح دربارۀ نائین بسیار مبهم است و آنها زمان بیشتری برای سازماندهی دقیقتر آن نیاز دارند. او از من خواست تا با دیوید جونز، پیوسته دربارۀ موضوع ناو هواپیمابر صحبت کنیم تا ببینیم آیا میتوان به نتیجهای رسید یا خیر. [علامت نشاندهندۀ طبقهبندی از طبقهبندی خارج نشده است.]
4. من سؤال کردم که اگر اعدامی اتفاق افتاد، آیا برنامهای داریم که پیاده کنیم؟ او در پاسخ گفت: «بله، بمباران.» در ادامه من گفتم که امیدوارم واقعاً این موضوع را بررسی کرده باشند؛ به نظر من واکنش خوبی نیست. ترجیح من این است:
أ. مینگذاری؛
ب. اقدامات هشداردهنده مبنیبر صفآرایی نیروهای زمینی برای حضور در منطقه، اتفاقی که ممکن است نیازمند زمان باشد، ولی بااینحال تهدیدی آشکار خواهد بود؛
ج. من گفتم که معتقد هستم که بمباران هیچ امتیاز قابلتوجهی ازنظر تخریب و اعمال فشار بر ایران ندارد و بهشدت افکارعمومی مسلمانان را علیه ما شعلهور خواهد کرد.
دکتر برژینسکی پرسید آیا شاهدی دارم که این چشمانداز محتملتر است؟ در پاسخ گفتم: «تنها گزارش اطلاعاتی دیروز افبیآی که چندان مطلوب نبوده است.» [علامت نشاندهنده طبقهبندی از طبقهبندی خارج نشده است.]
استانسفیلد ترنر
[1]. Central Intelligence Agency, Office of the Director of Central Intelligence, Job 95M01183R: Policy Files (1977–1981), Box 1, Folder 3: DCI Turner-Eyes Only Files-Memos and Meetings with Various Officials and Subjects..
بهکلی سرّی.
[2]. متنی که توسط ادارهکنندۀ اطلاعات مرکزی آماده شده بود، «وضعیت گروگانها» به تاریخ 9 ژانویه. ترنر اینگونه نوشت که آزادی زودهنگام گروگانها بعید است. خمینی کلید آزادی آنهاست و فشارهای اقتصادی تأثیر منفی بر شرایط میگذارند.
Carter Library, National Security Affairs, Brzezinski Material, Country File, Box 30, Iran 1/1/80–1/10/80.
[3]. [اسم شخص از طبقهبندی خارج نشده است.] با دیدگاه ترنر موافق بود که ایالات متحده باید برای تأثیرگذاری بر خمینی، ازطریق سران کشورهای اسلامی ازطریق یک «رویکرد انتخاب تصادفی» تلاش کرد (همان).
[4]. ترنر این موضوع را در جلسۀ 11 ژانویه کمیتۀ هماهنگی ویژه مطرح کرد. پاول موافقت خود را با دیدگاههای او اعلام نمود و آرون پیشنهاد داد تا یک کارگروه بین سازمانی تحت هدایت شورای امنیت ملی تشکیل دهد و موضوعات مربوط به وجهۀ عمومی آمریکا را بررسی نماید.
Carter Library, National Security Affairs, Staff Material, Office File, Box 18, SCC Meeting #249 held 1/11/80.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!