Post
19216
از: وزارت امور خارجه - واشنگتن دی - سی
متفرقه
به: سفارت آمریکا - جده با اولویت 1109
1358-06-08- 1979-08-30
متن سند
ص: 407
سند شماره (42)
تاریخ: 30 اوت 1979 - 8 شهریور 1358
از: وزارت امور خارجه - واشنگتن دی - سی
به: سفارت آمریکا - جده با اولویت 1109
موضوع: نظریات یمانی درباره وضع انرژی در آینده
1- یمانی وزیر نفت سعودی در بیست و هشتم اوت ضمن بحث مفصلی با معاون وزارت امور خارجه کوپر نظریات خویش را به شرح زیر ارائه داد.
2- یمانی پیش بینی کرده است که در بقیه سال، مازاد نفت طوری خواهد بود که با توجه به تولید افزایش یافته، قیمت نفت در بازار سیاه کاهش می یابد. با وجود نزول وضع اقتصادی در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و محدودیت تقاضای ناشی از آن در سال 1980، وی معتقد است که افزایش تولید نفت خام در نتیجه افزایش تولید نفت دریای شمال و مکزیک سبب کاهش تقاضا در رابطه با نفت اوپک خواهد گردید. وی معتقد است که چون بعضی از کشورهای تولید کننده نفت اوپک به دلیل توسعه های مورد نیاز، لازم می دانند تا حد ممکن تولید نمایند، بالاخره در اوپک به اتحاد د ر زمینه قیمت نفت دست یافته خواهد شد.(در تمام طول مباحثات خود،یمانی از اظهار نظر پیرامون طرح تولید نفت سعودی خودداری نمود.)
3- یمانی درباره مدت زمان بین سالهای 85-1981 اظهار نگرانی شدید نمود. طبق نظر وی در این مدت اوپک به افزایش تولید دست نخواهد زد. وی خاطرنشان ساخت که آن دسته از کشورهای اوپک که نیاز شدیدی به درآمد بیشتر دارند از قبیل اندونزی و نیجریه از نظر فنی در زمینه افزایش تولید با مشکلات جدی روبرو هستند. کویت می خواهد تولید خود را به سطح 6/1 میلیون بشکه در روز کاهش دهد.
دیگران نیز می خواهند تولید خود را محدود نمایند. ولی در این دوره کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در رابطه با بیکاری شدید دچار چنان مشکلاتی خواهند بود که نمی توانند به توسعه اقتصادی دست یازند. به طوری که حتی میزان 2 درصد افزایش در نیاز انرژی کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی سبب به وجود آمدن مشکلات بسیار جدی خواهد شد. البته روشهای آسانی جهت حفظ انرژی و ایجاد منابع جایگزین به وجود خواهد آمد، ولی تا سال 1985 و پس از آن تغییر جدی در زمینه منابع انرژی پیدا نخواهد شد. با این وصف یمانی خاطرنشان ساخت که در صورتی که به اهداف اجلاس توکیو دست یافته شود ما قادر خواهیم بود تا سال 1985 بدون ایجاد محدودیت جدی در بازار برنامه ها را به پیش ببریم.
4- یمانی تأکید نمود که این ارزیابی بر اساس این احتمال است که شرایط کشورهای تولید کننده نفت اوپک به صورت کنونی باقیمانده و خصوصا نفت ایران دچار نقصان و کاهش شدید نشود. در این جا وی نگرانی زیادی ابراز داشت چون مطمئن نیست که ایران بتواند بدون کمک خارجی سطح تولید خود را حفظ کند و در این باره که کاهش 000/400 بشکه در روز از نفت ایران مربوط به وضع بد آب و هوا یا خلیج فارس باشد، اظهار شک و بدبینی نمود.
5 - یمانی تأکید نمود که در این دوره بین سالهای 1981 تا 1985 ضرورت دارد که قیمت نفت به تدریج و با دقت افزایش یابد. این کار برای محدود کردن تقاضا بسیار ضروری بوده و سبب جلوگیری از به وجود آمدن شکافهای تولیدی شده، محرکه های اقتصادی را جهت یافتن منابع جایگزین ایجاد خواهد
ص: 408
نمود.
6- یمانی در بیانات خود تأکید نمود که تا اواسط 1980 آمریکا و دیگر مصرف کنندگان عمده نفت باید از اقتصاد متکی به نفت کناره گرفته منابع دیگر انرژی را به کار گیرند. وی نسبت به برنامه انرژی رئیس جمهور و نیز به وضع مالیات بر منافع بادآورده و بودجه اختصاصی در زمینه انرژی اظهار علاقه نمود.
7- معاون وزیر خارجه کوپر در ضمن گفتگو خاطرنشان ساخت که شوروی نیز در زمینه نفت در بازار بین المللی پیشرفتهایی نموده است و اینکه مصرف شوروی خیلی بیشتر از تولید نفت آن بوده و گمان می رود که شکاف تولیدی به 3-1 میلیون بشکه برسد و این در حالی است که شوروی نیز در زمره یکی از واردکنندگان مهم نفت درمی آید.ونس