Post
35661
از:
محرمانه
به: ستاد فرماندهي اداره تحقيقات ويژه نيروي هوايي، واشنگتن دي. سي
1357-09-16- 1978-12-07
متن سند
سند شماره 268
خیلی محرمانه
شماره گزارش: 1 669 0306 78
7 دسامبر 1978 - 16 آذر 1357
از: اداره تحقیقات ویژه نیروی هوایی، منطقه 72 - تهران، ایران
به: ستاد فرماندهی اداره تحقیقات ویژه نیروی هوایی، واشنگتن دی. سی
عنوان: ناآرامی های اجتماعی در تهران، ایران، 4 دسامبر 78
16- خلاصه: (خیلی محرمانه- غیرقابل رؤیت برای بیگانگان) وقوع ناآرامی های اجتماعی در تهران طی روز 4 دسامبر 78 گزارش شده است. به دنبال تک تیراندازی به سوی کلانتری یک تن کشته و یک تن مجروح شد. وقوع درگیری های خشونت آمیز پراکنده در سراسر ایران گزارش شده ولی شدت آنها کمتر از روزهای 2 و 3 دسامبر 78 می باشد. پرسنل کنسولگری آمریکا به خاطر نزدیک بودن تظاهرکنندگان برای مدت نیم ساعت به داخل سفارت انتقال یافتند. قطع برق ادامه دارد. معلوم شد یکی از «تظاهرات» ادعایی نوار بوده است.
22- جزییات:
الف - (بدون طبقه بندی) این گزاش حاوی اطلاعات خام می باشد. طرح ها و یا خط مشی ها نباید صرفاً بر اساس این گزارش شکل بگیرند یا اصلاح شوند.
ب - (بدون طبقه بندی) بررسی پرونده های مرکز اطلاعات هیأت نمایندگی در سفارت آمریکا در تهران موارد ذیل را روشن ساخت:
1- طی روز 4 دسامبر 78 تظاهرات در سطح شهر ادامه داشته است. تعداد افراد شرکت کننده در تظاهرات کمتر از روزهای قبل بوده ولی گستردگی منطقه تظاهرات بیشتر بوده است. تعداد حوادث خشونت بار ضدآمریکایی بیشتر از روزهای اول ماه دسامبر بوده است.
از روز 2 دسامبر که ارسال گزارش های 24 ساعته شروع شده موارد، تعداد شرکت کنندگان و محل تظاهرات کاهش یافته است. تحلیل روند وقایع از سوی مرکز اطلاعات هیأت نمایندگی در سفارت آمریکا حاکی از نکات مهم متعددی است که محتاج تحلیل بیشتر می باشند. ساعات شدت تظاهرات بین ساعات 14:00 - 11:00 و 23:00 - 21:00 می باشد. تظاهراتی که در طی روز صورت می گیرند کمتر خشونت آمیز بوده و زمان کوتاهی به طول می انجامد. درگیری های میان نیروهای مسلح و تظاهرکنندگان در مقایسه با دو روز اول دسامبر از خشونتهای کمتری برخوردار بوده اند.
معلوم شد که هیچ گزارشی پیرامون استفاده از تانک و دیگر سلاح های سنگین مشابه طی 24 ساعت گذشته دریافت نشده است. تظاهرات روز اول محرم (2 دسامبر) عمدتاً در بخشهای جنوبی و مرکزی شهر بوده ولی تظاهرات روز 3 دسامبر در بخشهای شمالی شهر بوده است. (توجه: تعداد بیشتری از پرسنل ایالات متحده در شمال تهران زندگی می کنند و این امر نیز کاهش گزارشات دریافتی در مورد جنوب شهر را توجیه می کند.( تظاهرات روز 4 دسامبر نیز عمدتاً در بخش های شمالی شهر بوده است، ولی به بخش های شرقی و غربی شهر گسترش یافت بر اساس یک گزارش تلفنی سفارت ایالات متحده به نظر می رسد بخش های شمال شرقی شهر تا تپه های نیاوران مراکز عمده تظاهرات در 48 ساعت گذشته بوده اند.
با توجه به اطلاعات محدود مرکز اطلاعات هیأت نمایندگی به نظر می رسد نیروهای ایرانی وضعیت کلی را به خوبی در دست دارند. نکته منفی آن است که تعداد حملات خاص به پرسنل ایالات متحده به رشد خود ادامه داده و شکل حملات نیز به نحو روزافزونی خشونت بار است.
2- وقایع مهم:
ساعت 05/30- از سوی یک اتومبیل در حال عبور به طرف یک کلانتری واقع در تقاطع خیابان های شاهرضا و حافظ (در غرب تهران) تیراندازی شد. یک پلیس کشته و یک پلیس دیگر مجروح شد.
ساعت 10:00- 09:00 - قطع برق در تهران.
ساعت 12/45- 12/15: به خاطر وقوع درگیری میان تظاهرکنندگان و سربازان و پلیس ایران در محدوده کنسولگری آمریکا، پرسنل کنسولگری به سفارت آمریکا برده شدند.
ساعت 11/15- وقوع تظاهرات عمده (یعنی صد تظاهرکننده یا بیشتر) و برخوردهای عمده با سربازان در مناطق ذیل گزارش شده است: تخت طاووس و فرح (مرکز شهر)، تجریش، نیاوران و دربند (در شمال شرقی شهر)، تخت جمشید و کوروش کبیر (در مرکز شهر)، فرمانیه و کامرانیه (در شمال شرقی شهر)، تظاهرات «ضبط شده» در خیابان کوروش کبیر و خیابان چهل و پنج متری (در مرکز تهران).
ساعت 22/40-22/00- قطع برق.
ساعت 24/00-21/30- تظاهرات و درگیری های عمده ای در مناطق ذیل صورت گرفت:
سلطنت آباد و نیاوران (شمال شرقی)، چیذر و دولت و قیطریه (شمال شرقی)، گیشا (شمال غربی)، پهلوی و شمیران قدیم (شمال). (تاریخ اطلاع: 78/12/04، تاریخ و محل کسب خبر 78/12/04، تهران، منبع به مرکز اطلاعات هیأت نمایندگی، د ژ ز، ارزیابی دفتر تحقیقات ویژه نیروی هوایی، مبنی بر سند - 2، مأمور ویژه ریموند اسپانگلر (1)، مأمور ویژه رونالد ک بیس (2)، ناحیه 72).
ج- (خیلی محرمانه - غیرقابل رؤیت برای بیگانگان) منبع یک مقام نظامی ارشد ایالات متحده می باشد و اطلاع داد که از یک مقام نظامی ارشد ایرانی کسب اطلاع کرده است که تمامی ایستگاههای برق و کارخانه های تولید برق تحت کنترل نیروی دریایی شاهنشاهی قرار دارند. به اعتقاد منبع قطع برق در شبهای 3 و 4 دسامبر از سوی دولت انجام شده است.
نظریات تهیه کننده:
(بدون طبقه بندی) همانطور که در بالا ذکر شد، تعداد و شدت درگیری های روز 4 دسامبر در مقایسه با روزهای قبل، خصوصاً روز 2 دسامبر، کاهش داشته است. ولی اکنون تظاهرات به مناطق شمال و شمال شرقی تهران که مراکز عمده اسکان آمریکاییان می باشد، گسترش یافته است. تکرار کشف «تظاهرات» نواری (ضبط شده) حاکی از بزرگ نمایی زیرکانه تظاهرکنندگان ضدشاه است. خصوصاً پس از ساعت برقراری مقررات منع عبور و مرور که مشاهده مستقیم تظاهرکنندگان بسیار مشکل می باشد، عمدتاً به شنیدن به طور مستقیم ایشان اتکاء می شود. نوارهای ضبط شده از تظاهرات امر ارزیابی دقیق را مشکل می سازد.
(بدون طبقه بندی) همانطور که در خلاصه گزارش مرکز اطلاعات هیأت نمایندگی اشاره شد، فقدان اطلاعات از جنوب تهران عمدتاً ناشی از این واقعیت است که تعداد بسیار قلیل از آمریکاییان در آن بخش از شهر زندگی می کنند و به همین دلیل گزارشات بسیار کمی از آن نواحی می رسد. این امر همچنین ارزیابی دقیق میزان فعالیتهای پراکنده در سطح ایران را با مشکل مواجه می کند. قطع برق طی ساعات 09/30 الی 21/30 روز 4 دسامبر 78، آنگونه که انتظار آن می رفت روی نداد. به جای آن برزق در دو نوبت کوتاه یکی در صبح و یکی در شب، قطع شد.
این نظریه نیز ارائه شده است که قطع برق در شبها (که معمولاً حدود یک ساعت پس از برقراری منع عبور و مرور صورت می گیرد) در حمایت از تلاش های دولت در مقابله با ناآرامی های پس از برقراری منع عبور و مرور می باشد. در بعضی موارد قطع برق به ناگهان موجب خاموش شدن «تظاهرات» نواری شده است، بدین ترتیب تلاش های ضدناآرامی (از سوی دولت) را تقویت می کند. عامل دیگری که احتمالاً بر تظاهرکنندگان تأثیر گذارده است، تغییر شرایط جوی می باشد. هوا سردتر شده و رگبارهایی باریده است.
از روز 2 دسامبر 78 وقایع خشونت بار و فعالیت های تهدیدآمیز نسبت به ایالات متحده افزایش یافته است. تنها در روز 4 دسامبر سه مورد حمله با بمب آتش زا بر علیه اهداف ایالات متحده صورت گرفته است. این وقایع به طور مجزا در گزارش IIR-1 – 669 – 0305 – 78 به صورت روزشمار آمده است.
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!