Post
34449
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 5907
محرمانه
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
1358-03-17- 1979-06-07
متن سند
سند شماره 208
محرمانه
7 ژوئن 1979 - 17 خرداد 1358
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 5907
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
منابع: رسانه های خبری داخلی، مقامات سفارت
تهیه کننده گزارش: ای.بی.گرازینی، متخصص امور اطلاعاتی
مقام تأییدکننده گزارش: سرهنگ تی.ای.شافر، وابسته دفاعی
موضوع: گزارش وضعیت ایران
16- خلاصه: (محرمانه) گزارش وضعیت جاری ایران شامل: ایران مراتب اعتراض خود را به حملات هوایی بی دلیل عراق اعلام می کند. تلفات حملات هوایی عراق. استاندار ایلام خواستار خلع سلاح مردم شد. اعدام های بیشتر.
17- از 17 تا 21 حذف شده است.
22- جزییات: (محرمانه)
الف- اعتراض ایران به حملات هوایی بی دلیل عراق. روز گذشته ایران به دلیل نقض حریم هوایی اش توسط جنگنده های عراقی و حمله آنها به چهار روستای ایران شدیداً به عراق اعتراض کرد. جنگنده های عراقی بر سر ساکنان روستاهای سردشت در استان آذربایجان غربی بمب ناپالم ریخته بودند. روز گذشته سفیر عراق در ایران، عبدالملک آل یاسین، برای دریافت نامه اعتراض ایران و توضیح علت حمله بدون تحریک به قلمرو حاکمیت ایران به وزارت امور خارجه فرا خوانده شد. گفته می شود که آل یاسین از وقوع این حادثه ابراز بی اطلاعی کرده و قول داده است که از دولت خود در این مورد توضیح بخواهد. مقامات سفارت عراق روز گذشته بمباران روستاهای ایرانی توسط جنگنده های عراق را تکذیب کردند. آنها گفتند که بمب های ناپالم ساخت آمریکاست و نیروی هوایی ما از این نوع بمب استفاده نمی کند. با وجود این، مقامات فوق حمله جنگنده های عراقی به مرزهای ایران را تکذیب نکردند. دفتر نخست وزیری نیز این حمله را تأیید کرده و گفته است که چهار جنگنده سوخو متعلق به نیروی هوایی عراق دوشنبه شب وارد مرزهای ایران شده و چهار روستای مرزی کشور را در سردشت در آذربایجان غربی بمباران کردند. فرمانده نیروی هوایی ایران، سرلشگر امامیان[ایمانیان]، اظهار داشته است که جنگنده های عراقی به روستاهای مرزی ایران حمله
ص: 456
نکرده اند. او سه شنبه شب به یک منبع خبری گفت که ایستگاه های راداری مرزی تجاوز هیچ جنگنده ی متخاصمی را به درون حریم هوایی ایران ثبت نکرده اند. تیمسار امامیان گفت که به احتمال قوی هدف این حملات روستاهای عراقی مجاور مرز ایران بوده است.
ب- تلفات حمله هوایی عراق. امروز یکی از روزنامه ها تعداد تلفات بمباران و گلوله باران جنگنده های عراقی را در روستاهای کردستان 10 کشته و 40 مجروح اعلام کرد، و نوشت که حملات هوایی دوشنبه شب در دو مرحله صورت گرفته است. این روزنامه همچنین به نقل از سفیر عراق در تهران نوشت که حملات فوق به روستاهای ایران احتمالاً نتیجه امور داخلی عراق و تعقیب اشرار بوده است. فرماندار سردشت، که در روزنامه ها فقط به نام نقیب از او نامبرده شده است، گفت که مسئله تعقیب اشرار قبایل به داخل خاک ایران حقیقت ندارد «زیرا جنگنده های عراقی به مناطق مسکونی (روستاها) و مزارع حمله کرده اند.» او همچنین اظهار داشت که هدف از این حملات، ضربه زدن به مردان بارزانی در سردشت نبوده است و افزود که بمباران مناطق کردنشین عراق دو سال است که ادامه دارد، «و احتمالاً این حملات به مناطق کردنشین ایران نیز سرایت کرده است.» او ابراز داشت که جنگنده های عراقی 10 تا 15 مایل به داخل خاک ایران نفوذ کرده و به روستاهای هالی شیعه، نوکان، توژال، کانیزار، گوروشیر، دودآباد، حمله کرده اند. شش نفر فقط در گوروشیر کشته شده و از 13 خانواری که در این روستا زندگی می کردند، فقط 3 خانوار کشته یا مجروح نداده است. او افزود که جنگنده های عراقی علاوه بر حمله به روستاها، منطقه بین کانیزار و توژال را گلوله باران کردند که موجب وارد آمدن تلفات به دام هایی شده است که در آنجا می چریدند. فرماندار سردشت گفت که به خاطر کوهستانی بودن منطقه هنوز گزارش کاملی از میزان تلفات و خسارات به دست او نرسیده است. از او پرسیدند که آیا پاسگاه های مرزی دارای پرسنل هست یا خیر، و او پاسخ داد که در حال حاضر نیروهای محلی مسئولیت اداره این پاسگاه ها را بر عهده دارند و هر چند نیروهای انتظامی برای این پاسگاه ها تشکیل شده اند، ولی ظاهراً در هنگام حمله بر سر پُست هایشان نبوده اند. فرماندار سردشت گفت که حملات در دو مرحله و در ساعت 12 ظهر و ساعت 14 روز دوشنبه صورت گرفت. ولی مقامات رسمی ایرانی توضیح نداد ه اند که چرا خبر این حملات بعد از 36 ساعت به رسانه های خبری اعلام شد. یک منبع خبری دیگر گزارش داده است که دو تیم پزشکی برای کمک به مجروحین این حملات به منطقه جنوب غربی سردشت اعزام شده اند. هیچ گزارشی از تلفات یا مجروح شدن سکنه روستاهای دیگر مخابره نشده است. برآورد شده است که خسارات مادی وارده به روستاها چیزی حدود 20 میلیون ریال باشد.
ج- استاندار ایلام خواستار خلع سلاح مردم شد. استاندار ایلام، سیداسدالله امیر قهرمان، با انتشار اعلامیه ای از مردم خواست تا سلاح های خود را ظرف مدت 10 روز به استانداری تحویل دهند، در غیر این صورت، دادگاه های انقلاب استان با متخلفان برخورد خواهند کرد.
ص: 457
استاندار ایلام گفت که اعلامیه مزبور متعاقب دستور امام خمینی، رهبر انقلاب اسلامی ایران، و با هدف حفظ آرامش عمومی صادر شده است. این اعلامیه مصرانه از «کلیه کودکان، برادران، پدران، سالخوردگان و افراد مؤمن و متقی» خواسته است تا با کمیته های نواحی مختلف شهر یا مراکز استانداری تماس بگیرند و «در خلع سلاح عمومی مردم و اطاعت از دستورات خمینی در ارتباط با منع خرید و فروش و حمل سلاح با استانداری همکاری کنند.»
د- اعدام های بیشتر. دادگاه انقلاب دزفول شش تن از عوامل رژیم گذشته را به مرگ محکوم کرد. اعدام شدگان عبارت بودند از: خان جان آهنی، مأمور ساواک؛ عبدالرضا عباسی، استوار ژاندارمری؛ سرهنگ بهادر افراسیابی، رئیس ساواک دزفول؛ و ستوان قاسم مددی. اتهام آنها قتل عام مردم و فعالیت های ضدانقلابی بود. در همین حال، دادگاه انقلابِ تهران پنج تن دیگر از عوامل رژیم گذشته را به مرگ محکوم کرد و آنها امروز اعدام شدند. اعدام شدگان عبارت بودند از: سرهنگ جلیل پور طوسی (که یکی از منابع عمومی نام او را خصوصی ذکر کرده بود)، فرمانده سابق دانشکده افسری تهران به اتهام قتل پنج دانشجو؛ و سرگرد منوچهر قزل ایاق، فرمانده حراست دانشکده افسری که به 12 سال حبس و انفصال از ارتش و پُست های دولتی محکوم شد. بقیه عبارت بودند از: محمد کریم باصری نژاد [باصری نیا]، شکنجه گر؛ پرویز حاجی فرجی، مأمور ساواک؛ ولی الله فیاض [غیائی]، مأمور ساواک؛ و یک نفر دیگر که هویتش فاش نشده است. دادگاه انقلاب تبریز نیز دو پلیس را به مرگ محکوم کرد: محمد تقی نصیر اوغلی و چراغعلی عقیقی. اتهام آنها کشتار مردم بود.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!