Post
19119
از: پک، دفتر حفاظت منافع آمریکا در بغداد.
محرمانه
به: وزارت امور خارجه واشنگتن٬ دی. سی.
1358-07-05- 1979-09-27
متن سند
سند شماره (40)
از: دفتر حفاظت منافع آمریکا در بغداد.
تاریخ: 27 سپتامبر 79-5 مهر 58
به: وزارت امور خارجه واشنگتن، دی. سی.
خیلی محرمانه
رونوشت: سفارت آمریکا در تهران
گزارشگر: ادوارد ال. پک
شماره سند: 2045
موضوع: دولت عراق دستور بازگشت کردها به شمال را می دهد
1- (طبقه بندی نشده) در 29 شهریور، رئیس جمهور عراق، صدام حسین حکمی صادر کرد مبنی بر تجویز بازگشت کردهای بارزانی مستقر در مرکز و جنوب به مناطق شمالی خودمختار. فرمان متذکر می شود که تعدادی از کردها به خاطر «شرایط غیر عادی» که قبل از ابلاغ حکم خودمختاری در 20 اسفند 1352 پیش آمد از منطقه حرکت کرده بودند.
2- (خیلی محرمانه) حکم مزبور غالبا به عنوان اطلاعیه ای از جانب دولت عراق تلقی می شود، که او، برخلاف ایران، در حال حاضر هیچ ترسی از اقلیت کرد خود، علی الخصوص همان گروهی که در اوائل سال های 70 شورش ضد دولتی را رهبری می کرد، ندارد. نام «کردهای بارزانی» کم و بیش به هواداران حزب دمکرات کردستان تحت رهبری بارزانی اطلاق می شود، تنها حزب کردی که واقعا پیروانی برای خود دارد.اما با عضویت در PPNF خود را قانونی نکرده است. بر طبق این حکم، حدود
ص: 807
10/000نفر واجد شرایط هستند که به طرف شمال حرکت کنند، اما بدیهی است که آنها در عوض انتقال یافتن به دهکده های پیشین خود در کوهستان ها، به قرارگاه های جدید دولتی واقع در کوهپایه های مناطق کردنشین برده خواهند شد. عملیات استقرار محدود توسط دولت عراق با دقت شدید زیر نظر خواهد بود و بنابراین نسبتا آرام انجام خواهد گرفت. آنهایی که مایل به تغییر مکان هستند، باید اول تقاضایشان را برای انجام این کار ثبت کنند و سپس منتظر ابلاغ محل های مسکونی بمانند. در همین ضمن، دولت عراق به طور مداوم در حال تبلیغ در مورد تلاش های دیگرش برای کردها از نظر تسهیلات و امکانات استخدامی می باشد.
3- (خیلی محرمانه) نظریه: این حکم فقط یک ماه بعد از ابلاغ عفو عمومی صدام به کردها صادر می شود (تلگراف مرجع).
به نظر می رسد که این عمل برای بسیاری از عراقی ها شگفت آور است. زیرا که بیانگر یک اعتماد به نفس در زمینه کنترل دولت عراق روی کردها می باشد که ممکن است به خصوص با توجه به اغتشاش موجود کردها در ایران قدری ناپخته باشد. حکم مزبور در اصل به نمایش گذاشتن آرامش کردهای عراق در همان حالی است که ایرانیان برای کنترل کردهایشان به سختی تلاش می کنند. با این همه به نظر می آید که دولت عراق از خطر سرایت جنگ های برون مرزی بداخل عراق کاملاً آگاهی دارد و بر طبق شایعات، سه کمپ برای جمع آوری پناهندگان کردی که از جنگ فرار می کنند، به وجود آورده است. ما تردیدی نداریم که ورود و خروج از کمپ ها شدیدا زیر نظر دولت عراق می باشد، اما بدون شک ترددهای مرزی از هر دو طرف وجود دارد، که بدون کنترل ادامه می یابد.
پک
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!