Post
34958
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران
محرمانه
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی.
1358-03-21- 1979-06-11
متن سند
سند شماره 255
محرمانه
شماره گزارش: 79 0249 6846
11 ژوئیه 1979 - 20 تیر 1358
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی.
موضوع: گزارش وضعیت ایران
16- خلاصه: (محرمانه) گزارش وضعیت حاضر حاوی مطالبی پیرامون عناوین ذیل است: همافران دست به تحصن می زنند؛ سرتیپ امیر رحیمی به عنوان رئیس پلیس نظامی ایران ابقاء می شود؛ حمله به گارد مخصوص سیاه جامگان سرتیپ رحیمی؛ امام خمینی عفو می کند؛ مشکلات در استان خوزستان دوباره بروز می کند؛ و تیراندازی به محوطه سفارت آمریکا در 10 ژوئیه 1979.
17- از 17 تا 21 حذف شده است.
22- جزئیات: (محرمانه)
[الف]- همافران دست به تحصن می زنند: همافران نیروی هوایی در تهران و استان ها در اعتراض به روش اداره نیروی هوایی دست به تحصن زده و آخرین تلاش ها برای ممانعت از این کار را نادیده گرفتند. این تحصن علیرغم گزارشات روز گذشته مبنی بر موافقت همافران برای عدم انجام اقدامی و نیز علیرغم گفتگوها بین نمایندگان همافران و رئیس ستاد سرلشگر ناصر فربد، انجام گردید. یک منبع خبری از همافران نقل کرد که تحصن های دیگری در تبریز، مشهد، همدان، دزفول، بندرعباس، بوشهر و اصفهان انجام شده است. همافران به چندین چیز معترضند از جمله موارد مهم، این است که مقامات شورای 28 نفره نیروی هوایی آنها را به رسمیت نشناخته و دادستانی عمومی انقلاب در خصوص شوراهای مختلف آنها که از زمان
ص: 555
انقلاب در نیروی هوایی تشکیل داده اند ادعانامه تنظیم کرده است. آنها همچنین مدعی اند که طرحی در دست است که سیستم اطلاعات داخلی گذشته را احیا کند و می گویند که عوامل آمریکا و رژیم گذشته در نیروی هوایی همچنان حضور دارند. همافران همچنین هشدار دادند که در صورت عدم اجابت تقاضاهایشان گاردهای مستقر در پایگاه های نیروی هوایی نیز دست به تحصن خواهند زد. آنها همچنین تهدید کردند روز چهارشنبه «آنچه را که در نیروی هوایی می گذرد» افشا خواهند کرد. یکی از نمایندگان همافران به یک منبع خبری گفت که آنها فقط می خواهند حقایق را در معرض توجه مردم قرار دهند. او گفت «سکوت در این باره به معنای خیانت است». به گفته او مشکل دیگر همافران موقعیت درست آنها در نیروی هوایی است. شاه در سال 1968، این ایده را مطرح کرد و آنها را بین رده افسران و درجه داران جای داد. او گفت: ولی تا آنجا که به هیأت مسئولیت مربوط است ما نمی دانستیم در کجا قرار گرفتیم. «ادامه توجه به این عدم هماهنگی ما را مجبور ساخت از خود بپرسیم که موقعیت ما چیست». او گفت: سرلشگر فربد نسبت به انگیزه آنها احساس همدردی می کند اما برای به رسمیت شناختن شوراهایی که در داخل نیروی هوایی تشکیل شده هیچ اقدامی به عمل نیاورده است. این سخنگو مدعی شد که خود دولت این شوراها را به رسمیت شناخت لیکن دادگاه انقلاب بعداً دستور داد تا این کار متوقف شود. او پرسید«آیا دولت دارد تلاش می کند همان سیستم رژیم گذشته را حفظ کند یا قدم های عملی برای تجدید حیات نیروهای مسلح بردارد». فربد به یک منبع خبری گفت که ادعای وجود عناصر آمریکا و ساواک در نیروی هوایی اساساً بی پایه است. او گفت که همافران با توجه به مشکلات جاری باید صبور باشند. او گفت: «همه مردم مشکلاتی دارند و همافران هم جزئی از مردم هستند». روزنامه آیندگان گفت که همافران در پایگاه شیراز تهدید کرده اند که در صورت عدم اجابت خواسته هایشان دست به تحصن خواهند زد.
نظریات تهیه کنندگان: (محرمانه) ادامه گزارشات حاکی از تأیید این نظریه است که همافران احساس می کنند انقلاب در کنار آنهاست. آنها با توجه به موقعیت خود در نیروی هوایی و جمهوری اسلامی، دارای قدرت برخورد بوده و دارند به سوی رویارویی با نیروی هوایی و دولت موقت ایران پیش می روند.
ب- سرتیپ امیر رحیمی در سمت رئیس دژبانی ابقاء می شود: مرجع گزارش شماره 248796846- روزنامه تهران تایمز (مورخ 11 ژوئیه 1979) گزارش کرده است که آیت الله خمینی دستور برکناری سرتیپ امیررحیمی صادره از سوی تقی ریاحی، وزیر دفاع را لغو کرد. شکاف بین سرتیپ رحیمی، ریاحی وزیر دفاع و سرلشگر فربد رئیس ستاد ارتش در مورد 3 نکته است:
1- رحیمی در تجدید ساختار ارتش ایران از طرفداران سرسخت نظم مطلق است.
2- رحیمی مخالف ورود مجدد مستشاران نظامی خارجی برای حمایت و آموزش نظامیان ایران
ص: 556
است.
3- رحیمی عقایدش را در مطبوعات مطرح می سازد، علیرغم آنکه از سوی سرلشگر فربد، رئیس ستاد ارتش، به او دستور داده شده کنفرانس مطبوعاتی نداشته باشد.
نظریات تهیه کنندگان: (محرمانه) موضع آیت الله خمینی در حمایت از یک ژنرال که رده پایین تری در ارتش دارد در نقطه مقابل حمایت از وزیر دفاع دولت موقت انقلابی و رئیس ستاد نیروهای مسلح یکی دیگر از نمونه های دخالت «دولت سایه» در تجدید ساختار کشور محسوب می شود. اینکه قدم بعدی دولت موقت انقلابی چه خواهد بود معلوم نیست. بار دیگر خمینی نتوانست از دولت موقت انقلابی ایران و بازرگان، نخست وزیر، حمایت کند.
ج- گارد مخصوص سیاه جامگان رحیمی مورد حمله قرار گرفت: به گفته ژنرال سیف امیررحیمی، یکی از اعضای نیروهای گارد مخصوص سیاه جامگان او اوایل روز گذشته در تهران توسط یک فرد ناشناس مورد اصاب گلوله قرار گرفت: احمد نوری یکی از چریک های موسوم به سیاه جامگان، گارد مخصوصی که اخیراً تشکیل شده از ناحیه شکم مورد اصابت قرار گرفت و در حالیکه حال او وخیم گزارش شده بود خود را به بیمارستان رسانید. ژنرال رحیمی می گوید تیراندازی به سوی چریک او از درون یک اتومبیل شورلت با سه سرنشین و در یکی از خیابان های جنوب شهر صورت گرفت. او گفت تیراندازی به وسیله یک اسلحه رولور انجام گرفت.
نظریه تهیه کننده: (محرمانه) این اولین باری است که به یک واحد گارد ویژه سیاه جامگان برای محافظت از ژنرال رحیمی اشاره می شود. در این موقعیت معلوم نیست چه کسی به محافظ فوق شلیک کرده و چه کسی مایل است به ژنرال رحیمی سوءقصد کند.
د- امام خمینی دستور عفو صادر می کند: امام خمینی روز دوشنبه یک دستور عفو عمومی صادر کرد که شامل «همه افرادی که در قتل یا شکنجه دخالت نداشتند، می شد». بیانیه خمینی که از سوی رادیو ایران قرائت گردید گفته می شود شامل حال اعضای نیروهای مسلح نیز می شود. او گفت آنهایی که از دستور عفو مستثنی می شوند «آنهایی هستند که مرتکب قتل شده یا آنهایی می باشند که زندانیان انقلابی ما را شکنجه کرده اند». دو ماه قبل مهدی بازرگان نخست وزیر گفته بود که از امام تقاضا کرده بود تا یک فرمان عفو صادر کند «تا بدین ترتیب امور به حالت عادی باز گردد».
مشخصاً مقامات پلیس و ارتش برای صدور فرمان عفو تأکید می ورزیدند تا روحیه نیروهای امنیتی ملت بدین وسیله حفظ شود. رژیم روز 3 ژوئیه اعلام کرد که شکایت جدید بر علیه اعضای پلیس و ارتش به خاطر حملات رژیم سابق بایستی تا روز 10 ژوئیه 1979 ثبت شود در غیر این صورت فاقد اعتبار تلقی خواهند شد. آیت الله خمینی اظهار داشت «از آنجا که لازم است امنیت شغلی نیروهای مسلح حفظ شود، ملت و من آنها را به خاطر حملاتی که ممکن است در رژیم گذشته مرتکب آن شده باشند می بخشیم. البته، استثناهای مربوط به عفو عمومی در خصوص اعضای نیروهای مسلح نیز مصداق خواهد داشت.» او گفت آن عده از
ص: 557
اعضای نیروهای امنیتی که مرتکب جرایمی شده اند که شامل عفو نمی شود باید تسلیم دادگاه های انقلاب شوند آن هم فقط از طریق خود نیروهای مسلح. خمینی افزود: «دیگران حق مداخله در این باره را ندارند».
نظریه تهیه کننده: محرمانه- این عفو، آن چیز وسیعی که فراگیر و مورد دلخواه ارتش باشد، نیست. بر اساس عفو فوق هنوز ابری از شک و تردید در مورد احتمال اتهام بستن باقی خواهد ماند و اینکه اتهامات واقعی هنوز مورد پذیرش واقع خواهد شد. پس از 10 ژوئیه اگر عفو به مرحله اجرا درآید و دستگیری ها متوقف شود و قطع نظر از آن اتهامات مربوط به جرایمی که در دستور عفو گنجانده شده، آنگاه مسئله عفو یک گام مثبت از سوی خمینی در بازسازی نیروهای مسلح خواهد بود.
ه- مشکلات در استان خوزستان دوباره بروز می کند: گزارش ذیل در روزنامه تهران تایمز 11 ژوئیه 1979 درباره مشکلات در استان خوزستان درج گردیده است: «کلیه نیروهای مسلح باید بیست و چهار ساعته در حال آماده باش باشند» این موضوع را دریادار مدنی در پاسخ به ناآرامی های مستمر در استان پر دردسر خوزستان، روز گذشته اعلام کرد. دستور فوق در پی تظاهرات جدید از سوی عرب های ایرانی صادر گردید. هزاران تن از مردم به خیابان های شهر هجوم برده و با انجام تظاهرات، حمایت کامل خود را از رهبرشان آیت الله آل شبیر خاقانی اعلام کردند. راهپیمایی و تظاهرات اعتراض آمیز که از سوی نیروهای چپگرای عرب سازمان دهی شده بود، در پی درخواست رهبران آنها مبنی بر عدم حمل سلاح و تلاش برای اجتناب از درگیری با نیروهای دولتی، به صورت صلح آمیز آغاز گردید. علیرغم همه تلاش های به عمل آمده از سوی سازمان دهندگان، فردی از میان جمعیت خشمگین تظاهرکننده یک عدد نارنجک به طرف شعبه بانک ملی پرتاب کرد. تلاش برای به آتش کشیدن بانک نافرجام ماند و خسارتی به بانک وارد نیامد و کسی هم از رهگذرها آسیبی ندید. این تظاهرات از سوی عرب های ایرانی به مناسبت چهلمین روز درگیری مسلحانه آنها با نیروهای دولتی برگزار شد که طی آن چندین نفر کشته و مجروح شده بودند. تقاضا برای عدم حمل سلاح و اجتناب از هرگونه درگیری از سوی عیسی خاقانی برادر رهبر برجسته عرب آیت الله آل شبیر خاقانی به عمل آمده بود. پس از راهپیمایی اعتراض آمیز یک قطعنامه ده ماده ای صادر گردید که طی آن درخواست شده بود بدون هیچ قید و شرطی کلیه زندانیان سیاسی آزاد شوند و از دولت خواسته شد که حقوق کامل دموکراتیک را در چارچوب انقلاب اسلامی تضمین نماید. آنها همچنین از اهداف بلوچ ها، ترکمن ها، و دیگر خلق های ستمدیده ایران که برای دستیابی به آمال خود در چارچوب انقلاب اسلامی تلاش می کنند، حمایت کردند. در این حال شیخ عیسی خاقانی برادر آیت الله شبیر خاقانی گفت: «مردمی که در تظاهرات روز گذشته در خرمشهر شرکت کرده بودند قصد داشتند به زندان خرمشهر هجوم برده و کلیه زندانی ها را آزاد کنند اما من در مسجد خرمشهر حاضر شدم و برای مردم صحبت کردم و آنها را از انجام این کار
ص: 558
خشونت آمیز منع کردم».
و- تیراندازی در اطراف محوطه سفارت یا داخل آن: حدود ساعت 24 روز 10 ژوئیه 1979، پنج تا پانزده تیر به فاصله 15 دقیقه در نزدیکی درب شمالی سفارت شلیک شد. هیچگونه خسارات مالی یا جانی به بار نیامد. ظاهراً برخی تیرها از سوی نیروهای کمیته در محوطه شلیک شده بود. تحقیقات در مورد این حادثه در جریان است.
شلنبرگر
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!