Post
19821
از: وزارت امور خارجه واشنگتن دی - سی
سری
به: مجمع گردآوری خلاصه های اطلاعاتی با حق تقدم
1358-05-10- 1979-08-01
متن سند
سند شماره (42)
تاریخ: 1 آگست 1979 - 10 مرداد 1358
سری
از: وزارت امور خارجه واشنگتن دی - سی
به: مجمع گردآوری خلاصه های اطلاعاتی با حق تقدم
هشدار: شامل منابع و شیوه های حساس اطلاعاتی است. غیرقابل رویت برای بیگانگان - غیرقابل رویت برای پیمانکاران یا مشاوران پیمانکار.
پاراگرافهای 3 - 1 سری / غیرقابل رویت برای بیگانگان / غیرقابل رویت برای پیمانکاران
موضوع: خلاصه اطلاعاتی 865 - 1 اوت 1979
1 - ژاپن - خاورمیانه، سفر وزیر تجارت: بنا به اظهار چندین منبع ژاپنی بازدید وزیر تجارت و صنعت بین المللی ژاپن ازاکی به خاورمیانه در ژوئیه تعدادی تعهدات جدید را در بر داشت. در مقابل، تعدادی از مقامات کشورهای غربی پشتیبانی ژاپن از ابتکارات آمریکا در خاورمیانه، به ویژه قرارداد صلح مصر و اسرائیل را مورد سرزنش قرار دادند و به توکیو در مورد افزایش دادن کمک به مصر اخطار دادند.
ص: 495
2 - همچنان که در یک تحلیل سیا یادآوری گردید، ازاکی در عربستان سعودی و کویت در آغاز نمودن مذاکرات برای مبادلات دو جانبه نفتی ناتوان بوده است که این کار منظور اصلی مسافرت وی بود و به این دلیل بود که مقامات از بحث پیرامون ذخایر نفتی امتناع ورزیدند. ازاکی استنباط نمود که کویتیها به طور محسوسی از حمایت ژاپن در رابطه با برقراری صلح خشمگین می باشند، و گفتگوهای وی با آنها اصولاً انتقادات کویت از سیاست خاورمیانه ای توکیو را در بر داشته است. او قول افزایش تولید دو میلیون تنی نفت عراق در سال 1980 را گرفت و تضمین دوباره ای از جانب امارات متحده عربی مبنی بر اینکه توکیو از سهم مطلوب افزایش احتمالی تولید، برخوردار خواهد بود نیز به دست آورده است.
3 - ازاکی آنچنان که گزارش گردیده است به نخست وزیر «اوهیرا» گفته است که ژاپن باید یک سیاست واقع بینانه تری را در قبال خاورمیانه تنظیم کند. «اوهیرا» از نحوه پذیرایی ازاکی از جانب مقامات عربی شگفت زده شده است و در نظر دارد خود نیز به خاورمیانه سفر نماید.
4 - (سری) (ژاپن) از این نقطه نظر که برای 80%احتیاجات نفتی اش به خاورمیانه وابسته است، به دقت نگرانیهای اعراب در رابطه با مسائل خاورمیانه به ویژه کمک ژاپن به مصر را تحت بررسی قرار خواهد داد.
مقامات ژاپنی مطلع از حساسیت این مسئله، برای قرار دادن کمک بیشتر در اختیار مصر از طریق افزایش مساعدتهای منطقه ای اقدام کرده بودند.
5 - (سری) یمن جنوبی - یمن شمالی: افزایش تشنج: دوره چهار ماهه تکمیل قانون اساسی که در اعلامیه اتحاد بین دو یمن در ماه مارس مطرح گردیده بود در 30 ژوئیه بدون هیچ گونه پیشرفت چشمگیری خاتمه یافت. دولت ضعیف یمن شمالی که در راه مذاکرات موانعی ایجاد کرده است، می ترسد که یمن جنوبی خیلی زود عوامل بهم متصل کننده این دو کشور را فراهم آورد.
6 - (سری) یکی از تجزیه و تحلیلهای سازمان سیا این طور تفسیر می نماید: حداقل کاری که دولت یمن جنوبی ظاهرا می تواند انجام دهد این است که جبهه ملی دمکراتیک واقع در پایگاه عدن را تقویت نماید تا دولت پرزیدنت صالح در یمن شمالی را به سقوط بکشانند. در صورتی که یمن جنوبی بتواند به همان میزان که در ماه فوریه تلاش کرده بود به جنگ دوباره بپردازد، امتیازات سیاسی بسیار مهمی کسب خواهد کرد. عراق، عربستان سعودی و سوریه از نظر سیاسی با یمن جنوبی مخالفند و ممکن است عراق به حمایت از یمن شمالی به مداخله نظامی دست بزند. لیکن عدن از عکس العمل آمریکا و نحوه اعتراض متحد خودش شوروی مطلع نیست. مقامات شوروی که علاقمند به تصویب مذاکرات سالت دو هستند نمی خواهند با آغاز دوباره جنگ یمن میان آنها و آمریکا برخوردی پیش بیاید.
7 - (طبقه بندی نشده) اسرائیل - مصر: مطبوعات اسرائیل در سی ویکم ژوئیه گزارش دادند که دایان فهرستی از تخلفات مصر از قرارداد صلح در قبال العریش را به بگین ارائه داده است. این تخلفات شامل عملیات فرودگاه العریش به وسیله پرسنل نظامی، احداث رادار در منطقه و اسکان دادن سربازان در خارج از مرزهای مورد توافق می شود.
8 - (محرمانه) شهرداران ساحل غربی رود اردن - اسرائیل: یک مقام اسرائیلی به سفارت آمریکا در تل آویو گفت که شهردار رام اللّه، خلف و شهردار هبرون قواسیها اجازه یافته اند که به آمریکا سفر نمایند. انتظار نمی رود که مخالفتی با مسافرت مورد درخواست شهردار هلهول، میلحیم، بشود. به هرحال محدودیتهایی برای شهردار نابلس شاکاو وجود دارد که معلوم نیست به این زودیها بر طرف شود.
ص: 496
9 - (طبقه بندی نشده) مطبوعات اسرائیل - آمریکا: روابط اسرائیل و آمریکا موضوع اصلی مطروحه در مقالات اسرائیل 31 ژوئیه بود. یکی از نویسندگان داور از روابط «نزاع آمیز و دلسرد کننده» اخیر اظهار نگرانی کرده است. و نمی داند که آیا این زبان عبری است که به علت «فقر لغوی» نمی تواند در کمال ادب و نزاکت موضع امریکا در قبال نیروهای سازمان ملل را تشریح نماید یا عامل دیگر. دایان مدعی است که او را «مورد تمسخر» قرار داده اند یکی از نویسندگان، هآرتز گفته است که مسئله نیروهای سازمان ملل «فشاری کلی» است که آمریکا به اسرائیل در قبال سیاست اردوگاههای اسرائیلی وارد می سازد.
10 - (طبقه بندی نشده) دایان - نیروهای سازمان ملل: گزارشگر هآرتز یوزی بنزیمان در 31 ژوئیه گفت که دایان از آمریکا خواسته است تا به تشکیل یک نیروی آمریکایی به جای نیروهای اضطراری سازمان ملل در صحرای سینا دست بزند. این مقاله گفته است که البته واحدهای سمبلیک مصری و اسرائیل در داخل این نیروها جا داده خواهد شد. «مقامات مطلع». دریافته اند که دایان نمی خواهد در مورد قرار گرفتن نیروهای سازمان ملل در منطقه با آمریکا سازش کند.
11 - (طبقه بندی نشده) تظاهرات اعراب - پایگاههای نژف: گزارشات خبری 30 ژوئیه حاکی از آن است که چند صد تن از اعراب اسرائیل در اعتراض به قانون پیشنهادی دولت نسبت به ضبط زمین جهت ایجاد پایگاههای هوایی در نزدیکی نژف در برابر کنست تظاهرات کردند. ظاهرا این قانون اجازه جبران خسارت مالکین بدوی را نمی دهد.
12 - (طبقه بندی نشده) وضعیت مزاجی بگین: رادیو اورشلیم درباره سلامت بگین در 31 ژوئیه اعلام کرده است که وضع وی رو به بهبود است و ممکن است به همین زودی از بیمارستان مرخص گردد.
13 - (طبقه بندی نشده) اسرائیل - صحرای سینا: بنا به گزارش رویتر در 31 ژوئیه ساکنان شهر یامیت در صحرای سینا تهدید گردیده اند که در اعتراض به عمل دولت که قرار است در پایان سه سال آینده شهر را ترک نماید و جهت دریافت جبران خسارات بیشتر از طریق دولت، ساختمانها را به آتش خواهند کشید.
این ساکنان از یادین معاونت ریاست جمهوری درخواست کرده اند که با آنها ملاقات نماید.
14 - (طبقه بندی نشده) مطبوعات عربی - و بیانات اشتراوس: با اشاره به اخبار آمریکا و گزارشات جهانی در مصاحبه سفیر اشتراوس، مجله تایمز اردنی در 31 ژوئیه گفت: «حالا... دیگر خیلی دیر است که بتوان خساراتی را که به وسیله سادگیهای مدیریت کارتر به وجود آمده... جبران نمود. «بیانات سفیر اشتراوس مبنی بر «آگاهی سودان» از نیاز به شرکت وسیع تر اعراب باعث می شود که این نشریه چنین نتیجه گیری کند که «کار باید به طریقه دیگری شروع شود». یک روزنامه کویتی گفت نکاتی که درباره امکان شرکت میانه روهای فلسطینی ابراز شد نشانه «یک جنگ عصبی علیه ساف...» می باشد.
15 - (طبقه بندی نشده) سوریها - مسیحیان: رویتر گزارشی پیرامون جنگی شدید میان مسیحیان و نیروهای سوری در بیروت در شب 31 - 30 ژوئیه داد. جنگ سرانجام به تیراندازیهای پراکنده تبدیل شد.
کشته شدن یک کارگر اسکله در بندر بیروت، ظاهرا انگیزه این نبرد بوده است.
کریستوفر