Post
34887
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران
محرمانه
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
1358-03-12- 1979-06-02
متن سند
سند شماره 240
محرمانه
شماره گزارش: 79 0240 6846
2 ژوئیه 1979 - 11 تیر 1358
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
موضوع: بودجه 1980 - 1979 ایران
16- خلاصه: (محرمانه) این گزارش شامل اطلاعات به دست آمده از یک روزنامه انگلیسی زبان ایرانی به نام «تهران تایمز» و همچنین اطلاعاتی که در چکیده اخبار ایران مورخ 1 ژوئن سال 1979 (که خلاصه اخباری است برای خبرنگاران خارجی) چاپ شده است، می باشد. اطلاعات موجود در این گزارش در ارتباط با بودجه سال 1980-1979 ایران است و اشاره مختصری نیز به هزینه های دفاعی این کشور دارد.
17- از 17 تا 21 حذف شده است.
22- جزییات: وزیر کشور و رئیس سازمان برنامه و بودجه شب گذشته طی گزارشی اعلام نمودند که بودجه کشور در جلسه پنج ساعتی هیأت دولت به تصویب رسید و برای تأیید به شورای انقلاب اسلامی تقدیم شد.
وی گفت: بودجه امسال 2/440 میلیارد ریال (34/86میلیارد دلار) است که 880 میلیارد ریال (12/57 میلیارد دلار) آن به طرحهای توسعه و سرمایه گذاریهای اصلی و 60 میلیون ریال (857 میلیون دلار) برای پروژه های منطقه ای و جاده های روستایی اختصاص یافته که مجوز آن قبلاً از شورای انقلاب گرفته شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار داشت که بودجه امسال کاملاً متعادل نیست و کسری بودجه ای معادل 330 میلیارد ریال (4/7 میلیارد دلار) دارد. وی اشاره نمود که بودجه سال
ص: 526
گذشته 3/200 میلیارد ریال (47/71 میلیارد دلار) بوده و با توجه به افزایش پایه حقوق کارکنان دولتی به میزان 80-90 تا 100 درصد در سال گذشته، دولت فعلی مجبور شده که تا حد زیادی از هزینه ها بکاهد و مخارج اضافی را نیز تا جایی که ممکن است کاهش دهد.
وی گفت: انتظار می رود که درآمدهای حاصله از نفت نسبت به سال گذشته کمتر باشد و 472 میلیارد ریال (21 میلیارد دلار) محاسبه می شود. این ارزیابی شامل درآمدهای اضافی حاصل از افزایش قیمت نفت که چند روز پیش توسط اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) در ژنو به تصویب رسید، نیز می شود.
او گفت «دستاورد ویژه ای» در بودجه امسال در نظر گرفته شده نظیر بودجه تکمیل و تزئین اماکن مذهبی. به همین میزان بودجه برای مخارج این تأسیسات در نظر گرفته شده است.
مبلغ 80 میلیارد ریال ( 1/14 میلیارد دلار) برای سوبسید کالاهای خریداری شده خارجی و یا داخلی در نظر گرفته شده که این مقدار صرف خرید کالاها به قیمت گران و فروش آن به قیمت ارزان، به مصرف کننده می شود. و 80 میلیارد دیگر نیز برای جبران خسارت های وارده به شرکت های دولتی تخصیص یافته است.
وی در مورد بودجه دفاعی امسال گفت: جدای از قراردادها با کشورهای خارجی برای خرید تسلیحات، مخارج نظامی امسال حدود 300 میلیارد ریال (4 میلیارد دلار) خواهد بود و این مقدارچیزی حدود 400 میلیارد ریال کمتر از بودجه نظامی سال پیش است. وی همچنین اظهار داشت که خرید تسلیحات در سال جاری از مرز 70 میلیارد ریال (933 میلیون دلار) تجاوز نخواهد کرد.
او با اشاره به ملی شدن بانک ها و دیگر نهادهای مالی کشور افزود: از آنجایی که بانک ها نهادهای خوکفایی هستند و در گذشته نیز سودهای سرشاری به دست می آورده اند، انتظار نمی رود ملی و اسلامی شدن آنها خساراتی به بار آورد. به هر حال تعدادی از بانک ها به تدریج در هم ادغام خواهند شد و بدین ترتیب مقدار نسبتاً زیادی پول به خصوص در مخارجی که صرف ساختمان و غیره می شود، صرفه جویی می شود. ثانیاً بانک ها خدمات تجاری را انجام خواهند داد که مسلماً این کار آنها را به خودکفایی خواهد رساند و مقادیر زیادی نیز احتمالاً از این طریق به درآمدهای دولت افزوده خواهد شد. این درآمدها نباید از مجموعه سود حاصل باشد. وی گفت بودجه جاری نه درآمدهای حاصل از این نهادها و نه هزینه های مربوط به آنها محسوب نگردیده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در مورد طرح های صنعتی اظهار داشت، مبلغ 30 میلیارد ریال (430 میلیون دلار) برای توسعه کارخانجات و 20 میلیارد ریال (حدود 300 میلیون دلار) برای «بازسازی» صنایع اختصاص یافته و مبلغ 30 میلیارد ریال نیز به دیگر صنایع اختصاص داده شده است.
در مورد کارخانجات بخش خصوصی که اکنون تحت کنترل دولت است، او گفت یکی از
ص: 527
آنها برای مثال ایبکو (EBCO) به خاطر بدهکاری های این شرکت به دولت و همچنین اینکه اکثر سهام آن متعلق به بنیاد پهلوی سابق است و سهامداران آن از ایران «فرار» کرده اند، ملی شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود که کوشش شده تا بودجه به شکلی منطقی تنظیم گردد و نیازی نبود که به خاطر ثبت آن به عنوان یک بودجه نمونه به صورت یک بودجه کاملاً متوازن تنظیم شود.
با کاستن از هزینه های جاری، کوشش هایی صورت گرفته تا مبلغی صرفه جویی شده و صرف طرح های توسعه گردد و البته با توجه به درآمد خوبی که از نفت خواهیم داشت این کار مشکل نیست.
با تهیه یک بودجه منطقی، پایین آوردن آن به یک سطح معقول و با اختصاص 880 میلیارد ریال به طرح های توسعه، کوشیدیم چرخ های اقتصاد کشور را به حرکت درآوریم و امیدواریم که تزریق این حجم پول به اقتصاد کشور تورم زیادی به همراه نداشته باشد. به خصوص که ما مردم را ترغیب می کنیم که با پس انداز و سرمایه گذاری در واحدهای تولیدی ما را در اقدامات ضدتورمی یاری دهند.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!