Post
34538
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6324
محرمانه
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
1358-03-28- 1979-06-18
متن سند
سند شماره 218
محرمانه
18 ژوئن 1979 - 28 خرداد 1358
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6324
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
منابع: رسانه های خبری داخلی، مقامات سفارت
تهیه کننده گزارش: سروان اچ.اف. جانسون، وابسته نیروی هوایی
مقام تأییدکننده گزارش: سرهنگ تی.ای.شافر، وابسته دفاعی
موضوع: گزارش وضعیت ایران
16- خلاصه (محرمانه): این گزارش اطلاعاتی در مورد مسایل زیر ارائه می دهد، شامل: تنش بین عراق و ایران. حزب جدیدی دوباره جان می گیرد (دوباره زاییده می شود). خمینی به غرب زده ها می تازد. دفاع از نقش ارتش در انقلاب. شایعه وجود یک پایگاه آموزشی ساواک و برخی اخبار جالب دیگر.
17- از 17 تا 21 حذف شده است.
22- جزییات: (محرمانه)
الف- تنش بین عراق و ایران.
(1) استاندار خوزستان امروز به عراقی ها پیشنهاد صلح داد؛ البته نه از روی ترس بلکه به خاطر صلح طلبی ایران. او گفت که ایران حاضر است، حتی مشتاق است، که با تمامی همسایگانش در صلح زندگی کند. استاندار خوزستان که فرمانده کل نیروی دریایی ایران نیز هست در دیدار سران قبیله الکسیر در اهواز تأکید کرد که «ایران قدرت مقابله با هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی اش را دارد.» مدنی گفت که به نفع هیچیک از دو کشور عراق و ایران نیست که برای یکدیگر مشکل ایجاد کنند. او گفت که ایران هم اکنون در حال جبران خساراتی است که در طول 37 سال حکومت فاجعه آمیز شاه بر کشور وارد شده است. او گفت: «خیلی زود- تا شش ماه دیگر- خواهیم دید که به چه دستاوردهای بزرگی دست یافته ایم» و قول داد که ایرانی ها بجای اسلحه، با بیل و کلنگ اثرات سوء حکومت پهلوی را محو خواهند کرد. استاندار خوزستان به ویژه بر توسعه کشاورزی کشور تأکید کرد. پیش از این، سران قبیله مذکور «تحریکات» عراق را شدیداً محکوم و بر حمایت کامل خود از دولت ایران تأکید کرده بودند. آنها همچنین شکایت داشتند که مزارع و کشاورزی شان به دلیل
ص: 480
سیاست های غلط رژیم گذشته نابود شده است. آنها گفتند: «استان خوزستان که سرشار از منابع طبیعی است، نه فقط باید تا به حال خودکفا شده باشد، بلکه باید نیاز مناطق دیگر کشور به غذا را نیز تأمین می کرد، ولی ما امروز به کمک دیگران محتاج هستیم.» مدنی به سران این قبیله اطمینان داد که دولت از هیچ کمکی برای احیای کشاورزی آنها فروگذار نخواهد کرد. در عین حال، روزنامه حزب بعث عراق به نام «الثوره» به حملات خود بر ضد ایران ادامه داد و هشدار دارد که «دست های انقلاب عراق بلند است.» این حملات با تقویت قابل ملاحظه نیروهای عراقی در پشت مرزها همراه بود. گزارش های واصله از بغداد، پایتخت عراق، حاکی است که حافظ اسد، رئیس جمهور سوریه که در حال دیدار رسمی از عراق است، سعی دارد میان دو کشور همسایه میانجیگری کند. بر اساس گزارش ها، حافظ اسد مصرانه از رژیم عراق خواسته است تا موضع خصمانه خود را بر ضد ایران کنار بگذارد.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): نشان دادن شاخه زیتون به عراقی ها از سوی دریادار مدنی یک ابتکار عمل شخصی است. دولت موقت ایران هنوز هیچگونه بیانیه رسمی درباره حل اختلافات دو کشور منتشر نساخته است.
(2) دولت ایران در اقدامی رسمی سفیر عراق را که تقریباً هشت ماه بیشتر نیست که در ایران به سر می برد، از ایران اخراج کرد. ایران پول در مقاله ای که ترجمه آن در زیر می آید در این باره نوشت: عبدالملک آل یاسین، سفیر عراق، به دلیل اختلاف شدید دو کشور پیش از پایان مأموریتش در ایران به کشورش بازگشت. احمد حسین سامری که از سوی دولت ایران تأیید شده است، جانشین آل یاسین خواهد شد که پس از گذشت فقط 8 ماه از دوره سفارتش در تهران به عراق باز می گردد. خبرگزای عراق و یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه این کشور گفتند که خاتمه ناگهانی مأموریت سفیر پیشین عراق در ایران با وقایع اخیر مرتبط بوده است. خبرگزاری عراق گزارش داده است که سفیر جدید ظرف چند روز آینده وارد ایران خواهد شد. طبق گزارش یک منبع خبری، آل یاسین تلاش داشت تجاوزات عراق به ایران را با گفتن این حرف توجیه کند که وقایع اخیر نتیجه نا آرامی های داخلی است که باید کنترل شود. توضیحات فوق نه فقط مقامات ایرانی را قانع نکرد، بلکه کمکی برای بهبود روابط پرتنش نیز نبود. علاوه بر این، حملات اخیر به خاک ایران و حمله لفظی شدید رادیو و روزنامه های عراق به انقلاب اسلامی ایران ثابت می کند که توضیحات سفیر قبلی عراق بی پایه و اساس بوده است.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): هم اینک انتظار داریم که دولت ایران به این تحریکات واکنش نشان دهد. گزارش های تأیید نشده حاکی از آن است که تجاوز جت های جنگنده عراق به حریم هوایی ایران، گلوله باران محدود برخی مناطق مرزی ایران از سوی جت های عراقی، تبادل آتش بین مرزداران دو کشور، و قاچاق اسلحه از عراق به ایران همچنان ادامه دارد. اگر این گزارش ها صحت داشته باشد، مسلماً ایران نخواهد گذاشت که چنین
ص: 481
اقداماتی ادامه یابد. خلق و خوی ایرانی ها به گونه ایست که حتماً خواهان تلافی جویی بر ضد عراق خواهند شد.
ب- یک حزب جدید دوباره جان می گیرد(زاییده می شود): داریوش فروهر، وزیر کار و سخنگوی رسمی حزب جبهه ملی، روز گذشته اعلام کرد که قصد دارد استعفا دهد و حزب مستقل ملت را تشکیل دهد. فروهر در نطقی در مقر حزب ملت گفت که دلیل جدا شدنش از جبهه ملی «جنگ قدرتی» است که گریبانگیر حزب شده است. او اظهار داشت که «من دیگر سیاست های آن را تأیید نمی کنم.» فروهر در اشاره ای واضح به غلامحسین صدیقی، دستیار سابق نخست وزیر فقید ایران، محمد مصدق، به «آنهایی که مدت زیادی از حزب غایب بودند و حالا برگشته اند و سعی دارند آن را صاحب شوند» تاخت. وزیر کار سیاست های حزبش را فراهم آوردن «آزادی بیان، آزادی اجتماعات، و آزادی مطبوعات» بیان کرد. حزب مردم 30 سال پیش به منظور حمایت از مصدق تشکیل شده بود ولی در سال های پیش از انقلاب فعالیتی نداشت. فروهر گفت که قصد دارد حزبش را احیا کند و آن را در انتخابات به پیروزی برساند.
ج- خمینی به غربزده ها تاخت: پس از چند هفته سکوت خمینی به آنهایی که با آرمانش در مورد قانون اساسی و نقشه بزرگش برای جمهوری اسلامی مخالفند، (و خمینی آنها را غربزده می نامد) تاخت. او به جمعی از افسران ارتش که به دیدنش رفته بودند، گفت: «من از شما می خواهم که هشیار باشید. این غربزده ها می خواهند اسلام را از ما بگیرند.» بر اساس گزارش ها خمینی همچنین اظهار داشت: «از شرّ این روشنفکران غربزده خلاص شوید، از شرّ این روشنفکران وارداتی خلاص شوید، از شرّ این اعضای غربزده کانون وکلا خلاص شوید، یکی از آنها رفته است (که اشاره اش به هدایت متین دفتری از رهبران حزب دموکراتیک ملی و دبیر کانون وکلا بود) و بقیه هم می توانند دنبال همان آقا بروند.» او به افسران مزبور گفت: «پیش من نیایید و نگویید که بعضی ها در دانشگاه ها با اسلام مخالفند. با آنها مقابله کنید. پای عقیده راسخ خود به اسلام بیایستید.» او گفت همه کسانی که تلاش می کنند کارگران و کشاورزان را علیه حکومت بشورانند عوامل دولت های خارجی هستند که می خواهند وابستگی ما را به کالاهای خارجی بیشتر کنند.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): آیت الله دارد به حمله مخالفانش پاسخ می دهد. مخالفت با او به هر نحوی که باشد، مخالفت با اسلام است. مسلماً «غربزده ها» برای آنکه بتوانند قانون اساسی ای را تصویب برسانند که ممکن است خمینی با آن مخالف باشد، راه دشواری در پیش خواهند داشت.
د- دفاع از نقش ارتش در انقلاب: تیمسار سیف الله [سید عزیزالله] امیر رحیمی، فرمانده دژبان ارتش روز گذشته گفت که ارتش با توجه به توانمندی هایش می تواند وظیفه کمیته های مختلف مذهبی را بر عهده بگیرد. تیمسار رحیمی یکی از دو سرهنگی است که بعد از انقلاب اسلامی به دستور امام روح الله خمینی به درجه سرتیپی ارتقا یافت. رحیمی از زمانی که فرمانده
ص: 482
دژبان ارتش شده است، از نقش ارتش در انقلاب دفاع کرده و خواهان افزایش مشارکت آن در امور کشور شده است. اظهارات متعدد رحیمی یکدنده موجب شده است تا رئیس او، سرلشگر تقی ریاحی، با صدور بخشنامه ای رسمی اعلام کند که در آینده هرگونه اظهارات علنی در مورد مسایل نظامی فقط باید از سوی عباس امیرانتظام، معاون نخست وزیر و سخنگوی دولت صورت گیرد.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): این گفته [رحیمی] که عقب نشینی ارتش موجب پیروزی انقلاب شد، کاملاً درست نیست، ولی مسلماً انقلابیون بدون حضور نیروهای سرکوبگر ارتش خیلی راحت تر توانستند کشور را تصاحب کنند.
ه- شایعه وجود یک پایگاه آموزشی ساواک: یک منبع خبری امروز گزارش داد که نُه هزار «عضو ساواک» در حال طی کردن دوره «آموزش های ویژه» خرابکاری در جزیره «مسیرا» برای «ترور رهبران انقلاب ایران» هستند. این روزنامه ایرانی به نقل از منبع خبری خود یعنی روزنامه لبنانی السفیر چاپ بیروت نوشت که «اعضای ساواک در چارچوب برنامه ای که از سوی آژانس اطلاعاتی اسرائیل «موساد»، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» و آژانس اطلاعاتی مصر تهیه شده است، در حال طی دوره های آموزشی خود هستند. «السفیر منبع خبری خود را اعلامیه ای ذکر کرد که از سوی دانشجویان مسلمان در آمریکا پخش شده بود. در این اعلامیه آمده بود که اعضای ساواک با یک هواپیمای نظامی آمریکایی به قاهره انتقال یافته اند، و اینکه «توطئه» فوق به ماه ژانویه بازمی گردد که اولین هواپیمای حامل اعضای اعزامی ساواک در قاهره به زمین نشست. این اعلامیه همچنین انورسادات رئیس جمهور مصر، شاه سابق و نخست وزیر سابق ایران، شاهپور بختیار، را «مسئول» این عملیات دانسته است. در اعلامیه مزبور آمده بود که آژانس اطلاعاتی انگلیس نیز با این گروه «همکاری» می کند.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): مقاله ای که در روزنامه «پول» چاپ تهران چاپ شده است، شایعه ای بیش نیست. هیچ منبع خبری دیگری وجود این پایگاه آموزشی را تأیید نکرده است. به نظر می رسد که این هم یکی دیگر از همان داستان های ساختگی برای مشغول کردن ذهن مردم به احتمال بازگشت سلطنت پهلوی است.
و- چند خبر جالب توجه:
(1) رادیو ایران شب گذشته (17 ژوئن) به مردم خبر داد که هواپیماهای ایرانی به منظور انجام «پرواز آزمایشی» بر فراز شهر پرواز خواهند کرد. از ساعت 12:00 روز 18 ژوئن 3 جت جنگنده اف4 را مشاهده کردیم که در ارتفاع 500 تا 1000 پایی بالای شهر تهران پرواز می کنند، که البته قدری برای پرواز آزمایشی پایین است. پروازهای فوق را نمایش قدرتی از سوی نیروی هوایی ایران و احتمالاً نمایش قدرتی به عراقی ها ارزیابی می کنیم.
(2) یکی از روزنامه های فارسی زبان 18 ژوئن گفته است که ماشاءالله کاشانی، فرمانده نیروهای کمیته ای محافظ سفارت آمریکا از مأموران سیا است. بدیهی است که او چنین اتهامی
ص: 483
را رد می کند.
(3) در اتفاق دیگری که برای نیروهای محافظ سفارت افتاده است، یکی از این نیروها می گوید که چند نفر ناشناس او را شناسایی کرده و دنبال می کنند. ماشاءالله کاشانی حرف او را باور کرده است ولی دلیل تعقیب این شخص هنوز معلوم نیست. این نیرو برای اینکه تغییر چهره بدهد، ریشش را که خیلی هم به آن می نازید از ته تراشیده است.
زمان یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!