Post
34961
از: سفارت آمریکا، تهران 7258
متفرقه
به: سازمان ارتباطات بین المللی، واشنگتن دی. سی. - فوری
1358-03-22- 1979-06-12
متن سند
سند شماره 256
استفاده محدود اداری
12 ژوئیه 1979 - 21 تیر 1358
از: سفارت آمریکا، تهران 7258
به: سازمان ارتباطات بین المللی، واشنگتن دی. سی. - فوری
موضوع: مدیریت جدید کیهان
خلاصه: وابسته مطبوعاتی با سردبیر جدید و ناشر بازاری کیهان ملاقات کرد. سردبیر مبشری که از لایحه جدید مطبوعاتی شدیداً انتقاد می کند ولی حاجی مهدیان می گوید که تلاش می کند هیأت سردبیری خود را از دست کسانی که خود را با آرمان های اسلامی وفق نمی دهند خلاصی بخشد. منابع موجود در کیهان معتقدند که مهدیان مجبور خواهد شد اکثر اعضای قدیمی هیأت سردبیری را بار دیگر استخدام نماید و در عین حال استقلال خود را نیز حفظ نماید. زرنگار، سردبیر پیشین کیهان در مورد قطع حقوق خود دست به اعتصاب زده است.
1- صبح روز چهارشنبه 22 تیرماه، روزن وابسته مطبوعاتی؛ اسدالله مبشری سردبیر کیهان و وزیر دادگستری پیشین با حاجی حسین مهدیان ناشر بازاری روزنامه ملاقات کرد. برخلاف ملاقات دو ماه گذشته اش در روزنامه کیهان، روزن متوجه شد که ساختمان روزنامه منظم و کار خود را از سر گرفته است و عاری از هرگونه تظاهرات و یا اجتماع گروه ها شده است.
2- مبشری بیش از حد صمیمی بود و در پاسخ به سئوالات با صراحت سخن می گفت. وی در حال حاضر مشغول استخدام نویسندگان، گزارشگران و سردبیران جدید است. چون مدیریت جدید نتوانسته است نسبت به انقلاب از اکثریت هیأت سردبیران بیعت بگیرد. مبشری چهره ای صمیمی و عالم مآب است و از ادب قدیمی فارسی برخوردار و به همین دلیل وی نمی توانست در طول ملاقات با روزن، بسیاری از افراد مایل به استخدام را موقتاً به حضور نپذیرد. لایحه جدید مطبوعاتی آماده تصویب نهایی توسط شورای وزیران و شورای انقلاب می باشد. مبشری گفت که قصد دارد از لایحه انتقاد به عمل آورد و به همین دلیل نوشتار مچاله شده ای را که حاوی نکاتی بود بیرون کشید. وی این لایحه را نمونه ای از اختناق برعکس قانون 1353 رژیم گذشته عنوان کرد. وی در ابتدا گفت اگر قرار است ایران روش دموکراتیک را در پیش گیرد لازم نیست مجموعه قوانین مطبوعاتی پدیدار گردد. سپس به اظهارنظر
ص: 559
پرداخت و گفت فکر نمی کند که این لایحه به ابتکار میناچی، وزیر ارشاد ملی، تهیه شده باشد چون او در گذشته نیز حامی حقوق بشر بوده است. ولی ممکن است از ابتکارات فردی چون بنی صدر بوده باشد. وی گفت معیار اصلی کسب امتیاز انتشار که همانا نداشتن سوءپیشینه توسط ناشر است به دولت یک اسلحه نیرومند جهت تأدیب مطبوعات می دهد. با اشاره به بند 11 لایحه مطبوعاتی، که از ناشران خواستار درج صریح نام جواز و مدیریت در صفحه اول انتشار و تغییر آدرس سریع در صورت امکان می باشد و نیز خواستار ارائه فهرست توزیع به وزارت ارشاد است گفت که این شرایط بوی دیکتاتوری می دهد. وی به شدت از بند 16 که روزنامه نگار را در برابر منابع خبری خود مسئول می داند، انتقاد کرد. مبشری گفت که این لایحه انتشارات را محدود می سازد مگر آنکه وزارت ارشاد ملی از تمایلات دقیق سیاسی مدیریت مطلع شود که این باورنکردنی است و به هیچ وجه به دولت ارتباط ندارد.
3- حاجی مهدیان، فرد بازاری که «تاجر آهن» نامیده می شود و در «آیندگان» شدیداً مورد انتقاد قرار گرفته و در آن وی از دوستان دیرین مالک پیشین کیهان دکتر مصباح زاده خوانده شده، فردی باریک اندام، غیرقابل پیش بینی و کم حرف و پنجاه ساله است. می گویند وی به خوبی با خمینی ارتباط دارد و دائماً به اقامتگاه امام در پاریس در اوایل زمستان سال 1358 سر می زده است. منابع موجود در کیهان معتقدند که مهدیان دستورات لازمه را خود به کیهان نمی دهد بلکه این فرامین را از طرف روحانیون وابسته به خمینی در قم دریافت می دارد. مهدیان در مورد پیدایش راه حل داخلی با هیأت سردبیران 110 نفره سخن گفت که از کل اعضای آن خواسته شود که با دریافت حقوق بیشتر استخدام شوند و با پیمان وفاداری به انقلاب اسلامی تا زمانی که مدیریت از آنها راضی باشد به کار خود ادامه دهند. بنا به گفته مهدیان 45 تن از اعضای هیأت سردبیران قبلی بار دیگر استخدام شده اند و با دیگران نیز مذاکراتی در حال صورت گرفتن است. مهدیان گفت که وی برای هر یک از افراد هیأت، پرونده ای درست کرده و می داند که کدامیک از آنها به انقلاب خیانت کرده اند. منابع موجود در کیهان معتقدند که مهدیان نمی تواند آن قدر در کارها پیشرفته باشد چون حتی ساواک هم در مورد گزارشگران اطلاعات دقیق و کامل نداشت. منابع مدعی هستند که مهدیان هنگامی که می خواست استقلال خود را حفظ کند به اکثر سردبیران حمله ور شد. این گروه معتقد است که روزنامه در انتشار نشریات روزانه با اوضاع سختی روبه رو شده است. منابع احساس می کنند که مهدیان سرانجام به اعضای قدیمی هیأت سردبیران در آینده روی خواهد آورد و تا زمانی که آنها حقوق خود را دریافت دارند دوام خواهند آورد.
4- مهدیان مجبور شد به گفتگوی خود با روزن خاتمه دهد چون یک هیأت سودانی برای برگزاری نماز ظهر از راه رسیده بود. بیش از یک دقیقه طول نکشید که وی با گرفتن وضو خود را برای نماز آماده کرد، و با عذرخواهی هیأت را به نمازخانه جدید خود دعوت نمود. وی از روزن خواست که بار دیگر نزد وی بیاید.
ص: 560
5- منابع کیهان به روزن گفتند که دکتر کاظم زرنگار سردبیر پیشین کیهان در غیاب دکتر مصباح زاده در دفتر خود دست به اعتصاب زده است. زرنگار از روزنامه اخراج شده لیکن شرایط پرداخت حقوق بازنشستگی خود را نپذیرفته است. کیهان در ازاء هر سال کار حقوق دو ماه را به وی خواهد پرداخت ولی وی مایل به دریافت حقوق سه ماه است.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!