Post
34526
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6219
محرمانه
به: ساززمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
1358-03-24- 1979-06-14
متن سند
سند شماره 216
محرمانه
14 ژوئن 1979 - 24 خرداد 1358
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6219
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
منابع: رسانه های خبری داخلی، مقامات سفارت، پرسنل دفتر وابسته دفاعی
تهیه کننده گزارش: سروان اچ.اف.جانسون، وابسته نیروی هوایی مقام
تأییدکننده گزارش: سرهنگ تی.ای.شافر، وابسته دفاعی
موضوع: گزارش وضعیت ایران
16- خلاصه (محرمانه): این گزارش اطلاعاتی در مورد مسایل زیر ارائه می دهد: صحبت های صریح شریعتمداری. مجلس مؤسسان. نیروگاه اتمی، و نظرات دکتر یزدی درباره روابط آتی ایران و آمریکا.
17 از 17 تا 21 حذف شده است.
22- جزییات: (محرمانه)
الف- شریعتمداری بار دیگر با صراحت سخن می گوید: مرجع مذهبی، آیت الله سید کاظم شریعتمداری، روز گذشته تهدید کرد چنانچه قانون اساسی جدید ابتدا از سوی مجلس مؤسسان متشکل از نمایندگان منتخب مردم تصویب نشود، رفراندومی را که قرار است برای قبول آن برگزار شود، تحریم خواهد کرد. او گفت که مخالفتی با برگزاری رفراندوم سراسری برای تصویب قانون اساسی پیشنهادی ندارد، ولی این قانون اساسی باید ابتدا در مجلس مؤسسان به تصویب برسد زیرا مواد قانونی باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. شریعتمداری در یک مصاحبه مطبوعاتی دیگر گفت که به اعتقاد او شخصیت های مذهبی نباید در دولت پُست بگیرند.
روزنامه ها به نقل از او نوشتند: «شخصاً معتقدم که پذیرش پُست های عالی در دولت از سوی روحانیان بجای آنکه شأن آنها را افزایش دهد، آن را از بین می برد.»
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): در طول هفته گذشته مطبوعات مواضع بسیار قاطع شریعتمداری را منتشر ساخته اند. البته او در مقابل حکومت قم صف آرایی نکرده است، ولی بیانات او دقیقاً با مواضع قم همخوانی ندارد.
ب- مجلس مؤسسان: هنوز بحث و اختلاف نظرها درباره تشکیل «مجلس مؤسسان» ادامه
ص: 475
دارد. در اقدام دیگری که از سوی دولت آیت الله خمینی به منظور ساکت کردن صدای مردم در ارتباط با تشکیل مجلس مؤسسان صورت گرفت، یزدی، [معاون] نخست وزیر، اطلاعیه زیر را منتشر ساخته است: «ابتدا مجلس مؤسسان برای تصویب قانون اساسی تشکیل می شود و سپس پیش نویس تصویب شده به رفراندوم سراسری گذاشته خواهد شد.» طبق این طرح، دولت موظف به تهیه پیش نویس قانون اساسی است که باید به تصویب شورای انقلاب اسلامی برسد و پس از آن بلافاصله تسلیم مجلس مؤسسان متشکل از نمایندگان منتخب مردم شود تا مورد بررسی دقیق قرار بگیرد. قانون اساسی فوق سپس به رفراندوم سراسری گذاشته می شود که مردم در آن با برگه های آری/ خیر رأی خواهند داد.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): قرار است کل این مراحل ظرف مدت 2 ماه انجام شود، ولی حتی اگر در مدت شش ماه هم انجام شود، ایران خیلی خوش شانس بوده است.
ج- نیروگاه اتمی: شایعاتی که در روزنامه های انگلیسی زبان به چشم می خورد حاکی از ادامه کار در نیروگاه اتمی بوشهر است، هر چند دولت هنوز تصمیمی در این مورد نگرفته است. مقاماتی که طرفدار ساخت نیروگاه فوق هستند معتقدند چون بیشتر پول پرداخته شده است، برچیدن نیروگاه اتلاف سرمایه عظیمی است. طبق گزارش منابع، ظاهراً این استدلال دیگران را متقاعد ساخته است.
د- نظریات دکتر یزدی درباره آینده روابط ایران و آمریکا: یزدی درباره آینده روابط ایران و آمریکا گفت: «روابط ما با آمریکا بر اساس تجربه مان از دولت آمریکاست. سعی می کنیم این روابط را بهبود ببخشیم ولی برای ما سخت است که روابط عمیق آمریکا با رژیم گذشته را فراموش کنیم. ایران و آمریکا قراردادهای اقتصادی فراوانی با یکدیگر دارند که در رژیم گذشته امضاء شده ولی دیگر برای ما فایده ای ندارند. دولت اسلامی ایران مایل است این قراردادها را لغو کند.» یزدی همچنین گفت: «لغو این قراردادها مستلزم میلیون ها دلار ضرر برای دولت ایران خواهد بود. رفتار آنها نشان خواهد داد که حسن نیت دارند یا سوءنیت.»
نظریه تهیه کننده: (محرمانه) این سخنان یزدی یک بار دیگر نشان می دهد که مسئولیت ایجاد رابطه خوب [بین دو کشور] به عهده ایالات متحده است. تنها ما می توانیم عامل روابط بد باشیم، ایرانیان رفتار خوبی خواهند داشت.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): به نظر می رسد که امروز روزنامه های ایران خلق [عرب] و خوی ایرانی خود را بیشتر از هر موقع دیگری نشان می دهند. آنها هر کسی را که به دستشان برسد مسئول مشکلات ایران معرفی می کنند. مثلاً آموزگار، نخست وزیر سابق، را مسئول آتش سوزی سینما رکس آبادان در تابستان گذشته می دانند.
به نظر تهیه کننده گزارش، مطرح کردن این مسئله هیچ دلیلی ندارد بجز منحرف کردن اذهان از وضعیت کنونی مملکت.
زمان یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!