در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

دیدار وزیر امور خارجه شوروی موسکی و وزیر امور خارجه گرومیکو

موضوع سند

متن سند

یادداشت گفت‌وگو[1]

وین، 16 می 1980

موضوع:

           دیدار وزیر امور خارجه موسکی و وزیر امور خارجه، گرومیکو

شرکت‌کنندگان:

 

ایالات متحده؛

وزیر امور خارجه، ادموند موسکی

ویلیام کریمر،[2] مترجم

 

اتحاد جماهیر شوروی؛

وزیر امور خارجه، آندری گرومیکو

ویکتور سوخودروف،[3] مترجم

 

وزیر امور خارجه، گرومیکو، گفت‌وگو را با طرح این پیشنهاد آغاز کرد که او و وزیر موسکی بهخاطر زمان محدود گفت‌وگویی فشرده داشته باشند. او اعتقاد داشت که هیچ هدف رسمی برای این دیدار وجود ندارد؛ ازاینرو، آن‌ها آزاد هستند تا هر موضوعی را برای صحبت انتخاب کنند.

[محتوای غیرمرتبط با موضوع ایران از این قسمت حذف شده است.]

ایران

گرومیکو با اشاره به موضوع ایران اظهار داشت که برخی رهبران سیاسی از او پرسیدهاند که چرا شوروی به‌صورت علنی از آزادی گروگانها حمایت نمیکند؛ چراکه این کار سبب کاهش تنشها در جهان خواهد شد. گرومیکو به وزیر توضیح داد که اتحاد جماهیر شوروی نقطهنظراتی بسیار روشن دارد؛ بدین‌معنا که حفظ گروگانهای آمریکا در ایران، ناقض قوانین بینالمللی و همۀ معاهدات جهانی است. به‌علاوه، شوروی ازطریق کانالهای محرمانه با مقامات ایران مرتبط و خواستار آزادی گروگانها شده است.

واشنگتن در زمان این اقدام سیاسی شوروی، از این موضوع آگاه شده است؛ این موضوع مربوط به چند ماه قبل است،[4] اما به‌جای مواجهشدن با قدردانی برای این ابتکار، اتحاد جماهیر شوروی چیزی به‌جز موجی از اظهارات غیردوستانه علیه خود مشاهده نکرده است. بله، یک مشاور ردهپایین از این اقدام قدردانی کرد، اما سران شوروی هیچ واکنش مثبتی ازسوی رئیسجمهور ایالات متحده یا وزیر امور خارجۀ این کشور دریافت نکرده است.

اجازه ندهید هیچکس از موضع شوروی درقبال گروگانها انتقاد کند،[5] اما وزیر کاملاً آگاه است که اتحاد جماهیر شوروی استفاده از روشهای نظامی برای آزادی گروگانها را محکوم نکرده است. این کشور معتقد است که چنین روشهایی کمکی به ایالات متحده نمیکند و تنها به وجهه و جایگاه آن ضربه میزند. این مسئله همچنین نسبت به اقدام اخیر آمریکا نیز صادق است. به نظر او، اگر مأموریت ادامه مییافت، منجر به مرگ همۀ گروگانها و احتمالاً کشتهشدن بسیاری دیگر میشد.

اتحاد جماهیر شوروی اصلاً به ایران نیازی ندارد. بگذارید ایران به‌شکلی مسالمتآمیز پیشرفت کند و با همسایگان و سایر کشورها نیز در صلح باشد.

[محتوای غیرمرتبط با موضوع ایران از این قسمت حذف شده است.]

ایران

وزیر امور خارجۀ آمریکا گفت از حمایت شوروی و نیز مخالفت این کشور با گروگانگیری در ژانویه گذشته، آگاه است. او علیرغم مشکلاتی که در بین دو کشور وجود دارد، از این حمایتها قدردانی کرد، ولی او میبایست دو سؤالی را که در آمریکا راجع‌به اقدامات شوروی درقبال ایران مطرح شده بود، به وزیر امور خارجۀ این کشور منتقل میکرد؛

 اول، برخی احساس میکنند که حزب توده در ایران، ابزاری برای سیاستهای شوروی است و اینکه بخشی از مشکل گروگانگیری این واقعیت است که امروز هیچکس در ایران، اختیار و قدرت ندارد. ایرانیها هنوز روند تشکیل و تثبیت دولت را به پایان نرساندهاند؛ احتمالاً وقتی آن‌ها این کار را انجام بدهند، ما میتوانیم با هر فردی که به قدرت برسد، همکاری کنیم.

دوم، اخباری از پخش برنامههای رادیویی از شوروی به وزیر رسیده است که ماهیت آن‌ها تحریککننده بوده و احساسات ضدآمریکایی را در ایران ترویج میدهند. او در نتیجهگیری، جمعبندی نهایی را ارائه خواهد کرد. مقصود ما از تلاش برای نجات گروگانها، اقدامی نظامی علیه ایران نبود و تنها یک عملیات نجات بوده است. دیدگاه او این بود که اگر دولتی برای نجات شهروندانش اقدامی نکند، در انجام مسئولیتهای خود کوتاهی کرده است.

جای تأسف است که تلاش ما به شکست انجامید، ولی هیچکس نمیتواند قاطعانه بگوید که درصورت موفقیت عملیات، چه اتفاقی ممکن بود رخ بدهد. درهرحال، عملیات نجات هدفی سودمند را محقق ساخت، به جبران درماندگیهایی که مردم آمریکا تجربه کرده بودند.

گروگانها اکنون بیش از شش ماه است که در اسارت هستند و کاملاً روشن است که ایالات متحده به‌عنوان یک ابرقدرت، صبر فوقالعادهای درقبال یک قدرت به‌مراتب ضعیفتر مانند ایران، از خود نشان داده است. ما باید صبر پیشه کنیم و امیدوار باشیم که تماسهای دیپلماتیک با مقامات ایران، به آن‌ها نشان دهد که آزادی گروگانها در راستای منافعشان است.

وزیر اطلاع نداشت که آیا ما موفق خواهیم شد یا خیر، در هر صورت، تلاش شکستخورده برای آزادی گروگانها به ما کمی زمان داده است. امسال در آمریکا، سال انتخابات است و او نمیدانست که آیا در گرماگرم رقابتهای انتخاباتی، سیاست صبر ادامه پیدا خواهد کرد یا خیر. گرومیکو رقبا را میشناخت و نتیجهگیری در این موضوع برایش امکانپذیر بود.

نگاه محافظهکار در ایالات متحده روبه‌افزایش است و تأثیر خود را بر دتانت، کنترل تسلیحاتی و صرف هزینههای دفاعی گذاشته است. فشارهایی بر رئیسجمهور که سرگرم رقابت برای پیروزی دوباره در انتخابات است، وجود دارد و او نمیتواند این فشارها را نادیده بگیرد. وزیر احساس میکرد که او به‌عنوان وزیر امور خارجه برگزیده شده است، دقیقاً به این دلیل که دارای یک حوزۀ نفوذ سیاسی است که میتواند از فشارهای موجود بر رئیسجمهور بکاهد. او تمایل داشت که این کار را انجام بدهد.

در این فضا، او به جلسۀ کنونی آمده بود تا دربارۀ راهحلهای احتمالی، بحث و تبادلنظر داشته باشد. او امید داشت که نتیجۀ این جلسه بیشتر از صرف این باشد که او و گرومیکو به یکدیگر اعتماد پیدا کنند. او امیدوار بود که حاصل این نتیجه، دستیافتن به چند راهکار باشد و دو طرف بتوانند سیاست دتانت را در پیش بگیرند که در نظر وزیر، تنها مسیر منطقی برای پیمودن بود. هر دوی آن‌ها اظهاراتی ناخوشایند خطاب به دیگری داشتهاند و تلاش کردهاند تا صریح باشند. احتمالاً آن‌ها بتوانند برخی از این احساسها و تصورات را به افرادی که نمایندگیشان را میکنند، منتقل نمایند.

ایران

گرومیکو ابتدا قصد داشت تا به اظهارات وزیر دربارۀ حزب توده پاسخ بدهد. این حزب یک نیروی سیاسی داخلی در ایران بود و شوروی هیچ ارتباطی با آن ندارد. به نظر میرسد که سران سیاسی در واشنگتن، عادتی دیرینه در پیونددادن شوروی و نیروهایی ازقبیل حزب توده دارند. او تنها میتوانست بگوید که این رهبران سیاسی، قربانیان دروغپردازی خودشان هستند.

دربارۀ پخش برنامههای رادیویی از شوروی در ایران نیز گرومیکو تنها به این نکته اشاره کرد که این برنامهها، سیاست رسمی شوروی را تبیین کردند؛ یعنی محکومیت توسل به اقدام نظامی که آمریکا درصدد انجام آن بود و محکومیت اقداماتی که ایالات متحده برای محاصره و مینگذاری انجام داده است. این سیاست رسمی اتحاد جماهیر شوروی بود و در این برنامهها به آن‌ها تصریح شده است.

درک این نکته که چرا چنین اقدامات نظامی مدنظر قرار گرفته یا انجام شده، برای شوروی دشوار است. به‌طور خاص، عملیات نجاتی که بهتازگی صورت گرفت، در نظر او با اهداف آمریکا در تضاد بوده است. اگر این مأموریت ادامه مییافت، بیشک به مرگ همۀ گروگانها و احتمالاً بسیاری دیگر منجر میشد. بیشک بهتر است که گروگانها زنده آزاد شوند.

 نسبت به برنامههای رادیویی که وزیر به آن‌ها اشاره کرد نیز اگر کسی آن‌ها را با برنامههایی که آمریکا در شوروی پخش میکند مقایسه کند، درخواهد یافت که اگر قرار باشد به‌خاطر اظهارات خصمانه به کسی پاداش و مدال بدهند، ایالات متحده همه را از آن خود خواهد کرد. او از وزیر خواست تا این پاداش را مدالهای المپیک در نظر نگیرد؛ چراکه ایالات متحده اعتقادی به المپیک ندارد.

گرومیکو گفت تنها سیاستی که شوروی درقبال ایران دنبال میکند، با هدف تحقق یک کشور مستقل و منسجم است که به‌شکلی مسالمتآمیز و بدون نیاز به مداخلۀ خارجی در راستای تحقق منافعش گام برمیدارد.

[محتوای غیرمرتبط با ایران از این قسمت حذف شده است.]



[1]. Carter Library, Plains File, Box 5.

سرّی؛ حساس. جلسه در کاخ هفبورگ (Hofburg Palace). برای مشاهدۀ متن کامل این گفت‌وگو نک:

Foreign Relations, 1977–1980, vol. VI, Soviet Union, Document 278.

[2]. William D. Krimer

[3]. Viktor Sukhodrev

[4]. نک: سند 83.

[5]. کارتر در حاشیۀ این جمله نوشت: «از زمان وتوی قطعنامۀ تحریمها، شوروی هر اقدامی را برای محکومیت آمریکا و نیز پشتیبانی از تروریستهای ایرانی انجام داده است.»

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
سند قبلی سند بعدی
(Bellevue Hotel) (Giza) (Harvard Divinity School) (Princeton University) (Rutgers University) Ankara Arabian Sea Arlington National Cemetery Azerbaijan Democratic Republic Azores Bahamas Belgrade Brewster Cam Ranh Bay Camp David Chicago Colorado Dacca Demirel Dominica Dulles Eastern Desert Eastern Europe Eastern Province Ellipse Frankfurt Georgia Hofburg Palace Homestead AFB Hunter Army Air Base Islamic Revolutionary Organization in the Arabian Peninsula Kansas LaGuardia Airfield Lackland Air Force Base Lafayette Park Laos Madrid Maine Manley Maryland Masirah Massachusetts Massachusetts Avenue Mauritania Mildenhall Monaco Murmansk National Council of Churches Near East and South Asia Division New Hampshire Nicaragua Oklahoma Panama City Peking Quai d’Orsay Saharan Democratic Arab Republic San Antonio Sheikh Osman Naqshahandi South America Strait of Tiran Strasbourg Texas Tonga Transcaucasus Tricastin Tripoli U.S. Pacific Command Vladivostok Wadi Kena West Germany Western Europe Wiesbaden Wilford Hall Hospital Wisconsin «کوچه بیژن» آبادان آتن آذربایجان آرامستان ملّی آرلینگتون آرژانتین آزور آفریقای ­جنوبی آفریقای ­شمالی آفریقای جنوبی آفریقای ‌جنوبی آفریقای‌ جنوبی آفریقای‌جنوبی آلاسکا آلمان آلمان غربی آلمان­ غربی آلمان‌شرقی آلمان‌غربی آمریکا آمریکای جنوبی آمریکای شمالی آمریکای­ شمالی آمریکای‌شمالی آمریکای‌لاتین آمریکای‌مرکزی آنکارا آنگولا ابوموسی اتحاد جماهیر شوروی اتحادیه جماهیر شوروی اتریش اتیوپی اردن ارومیه اروپا اروپای شرقی اروپای غربی اروپای‌شرقی اروپای‌غربی استانبول استراسبورگ استرالیا اسرائیل اسلام ­آباد اسلام­ آباد اسلام‌آباد اسوان مصر اسپانیا اسکله اورسی اشمیت اصفهان افغانستان اقیانوس ­آرام اقیانوس آرام اقیانوس هند الجزایر الجزیره امارات امارت متحده عربی انتبه انگلستان اوتاوا اورشلیم اوکلاهاما اوکیناوا ای­سی ایالات متحده ایالات متحده آمریکا ایالت شرقی ایتالیا ایران ایرلند ایسلند بازار تبریز بازار تهران بالتیمور بالتیک بانک ­های آمریکا بانک‌های سوئیس باهاما باکو بحرین برزیل برلین برن برن (Bern) برنیس بروکسل بریتانیا بریتانیای کبیر بصره بغداد بلوار تخت جمشید بلوچستان بلوک شرق بلژیک بلگراد بن بنادر ایران بنادر شوروی بنادر مورمانسک بنادر نفتی ایران بندر بصره بندر خلیج‌فارس بندر خمینی بندر شاپور بندرعباس بنگلادش بوشهر بولیوی بُن بیروت بیمارستان آمریکا در پاناما بیمارستان ویلفورد هال بیمارستان کورنل نیویورک بیمارستان گورگانس بیمارستان­ های گورگاس تأسیسات آرامکو تایلند تایوان تبریز ترمینال‌های نفتی خلیج فارس ترکستان ترکیه تفلیس تنب بزرگ تنب بزرگ و کوچک تنگه تیران تنگه هرمز تهران تونس تونگا تگزاس جامایکا جدّه جزایر جزایر آزور جزایر ابوموسی و تنب­ ها جزایر تنب کوچک جزایر کوچک ابوموسی و تنب‌های نزدیک دهانۀ خلیج‌فارس جزیره جزیره خارک جزیره خارگ جزیره دیه‌گو گارسیا جزیره مصیره جزیره کنتادورا جزیرۀ خارک جمهوری اسلامی ایران جمهوری دموکراتیک آذربایجان جمهوری دموکراتیک عربی صحرا جمهوری فدرال آلمان جنوب ­غرب آسیا جنوب آسیا جنوب ایران جنوب عراق جنوب­ غرب آسیا جنوب­ غرب تهران جنوب‌شرق ایران جنوب‌غرب آسیا جنوب‌غربی آسیا جورجیا جیزه خاور دور خاور نزدیک خاور نزدیک و جنوب آسیا خاورمیانه خاورنزدیک خرمشهر خرّمشهر خلیج خلیج خوک‌ها خلیج سبیک خلیج فارس خلیج کام ران خلیج‌فارس خوزستان خیابان ماساچوست خیابان­ های تهران دادگاه پاناما دالاس دالاک (Dalak) دانشکده الهیات هاروارد دانشگاه تهران دانشگاه راتگرز دانشگاه پرینستون دانمارک داکا دریای خزر دریای سیاه دریای عرب دریای عربی دریای مدیترانه دمشق دمیرل دوشان تپّه دومینیکا دیگو گارسیا رشته کوه ­های زاگرس رضائیه رم رودزیا روسیه رومانی رُم ریاض زامبیا زامبیان زاهدان زندان سان­تای زوریخ (Zurich) سادات سانفرانسیسکو سانفرانسیکو سریلانکا سفارت آمریکا سفارت آمریکا در اسلام ­آباد سفارت آمریکا در تهران سفارت آمریکا در طرابلس سفارت آمریکا در کویت سفارت ایالات متحده سفارت ایالات متحده در ایران سفارت ایالات متحده در تهران سفارت ایران در واشنگتن سفارت بریتانیا سفارت بریتانیا در ایالات متحده سفارت بریتانیا در تهران سفارت بریتانیا در واشنگتن سفارت سوئیس در تهران سفارت شوروی در واشنگتن سفارت کانادا در تهران سمنان سن آنتونیو سوئد سوئیس سوریه سومالی سکّوهای نفتی جزیره خارک شبه جزیره عربستان سعودی شبه­ جزیره عربستان شبه‌جزیره عربستان شرق آسیا شرق مدیترانه شرق­ دور شطّ‌ العرب شط‌ العرب شمال ایران شمال تهران شنیانگ (Shenyang) شوروی شوروی‌ شیلی شیکاگو صحرای اول (Desert One) صحرای شرقی طبس ظهران عدن (Aden) عراق عربستان عربستان سعودی عرشه نیمیتز عرفات علی‌آباد عمان عمّان فرات فرانسه فرانکفورت فرودگاه ­های ایران فرودگاه اسوان فرودگاه انتبه اوگاندا (Uganda) فرودگاه تهران فرودگاه دالس فرودگاه طبس فرودگاه لارناکا (Larnaca) فرودگاه لاگواردیا فرودگاه مهرآباد فرودگاه میلدنهال فرودگاه نیویورک فلسطین فلوریدا فنلاند فورت برگ فیلیپین قاهره قبرس قفقاز جنوبی قفقاز­ جنوبی قفقازجنوبی قم لائوس لاکلند لبنان لندن لندن. لهستان لوگزامبورگ لیبی لیسبون مادرید ماساچوست مانلی مجتمع فلوریت مدیترانه شرقی مدینه مراکش مرزهای شمال‌غربی ایران مریلند مسجد الحرام مسقط مسکو مشهد مصر مصیره منصوریه منظریه مهرآباد موریتانی موزامبیک مومباسا موناکو مکزیک مکّه میادین نفتی خلیج فارس میادین نفتی خوزستان مین نائین ناتو ناحیه کلمبیا نجف نروژ نگلادش نیجر نیجریه نیروگاه هسته‌ای تریکاستین نیمیتز نیواورلئان نیوزلند نیومکزیکو نیوهمپشایر نیویورک نیکاراگوئه هامبورگ هانتر هانوی (Hanoi) هتل بلویو هرات هلند همدان همیلتون جردن هند هندوستان هیوستن هیوستن تگزاس واتیکان وادی قنا واشنگتن ولادی­وستوک ونزوئلا ویتنام ویتنام‌ ویسبادن ویسکانسین وین پادگان سلطان‌آباد پاراگوئه پارک ریاست‌جمهوری پارک لافایت پاریس پالایشگاه آبادان پالایشگاه‌های نفت آبادان پاناما پاناما سیتی پاناماسیتی پاکستان پایگاه دیگو گارسیا پایگاه نظامی فورت برگ (Fort Bragg) پایگاه نیروی هوایی لاکلند پایگاه هوایی ایالات متحده پایگاه هوایی تهران پایگاه هوایی غرب قاهره پایگاه هوایی هومستد پایگاه‌های عربستان سعودی پرتغال پنتاگون پکن پیاتیلا پیتزبرگ چابهار چک چکسلواکی چین ژاپن ژنو ژیسکار کاخ سفید کاخ هفبورگ کاراکاس کاستاریکا کالج‌های آمریکا کانادا کانزاس کربلا کردستان کرمان کره ­شمالی کره شمالی کشورهای اروپایی کشورهای جهان ‌سوم کشورهای جهان­ سوم کشورهای جهان‌سوم کشورهای حاشیه خلیج فارس کشورهای خلیج کشورهای عربی کشورهای غربی کلرادو کلمبیا کمپ دیوید کنتادورا کوبا کویت کُردستان گابن گابون گوآتمالا گوآم گواتمالا گورگاس یزد یمن یونان یوگسلاوی