در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

تلاش برای کودتا در ایران

موضوع سند

متن سند

خلاصۀ نتایج جلسۀ کمیتۀ هماهنگی ویژه[1]

واشنگتن، 6 می 1980، ۹ـ۱۰ صبح

موضوع:

           ایران

شرکت‌کنندگان:

 

وزارت امور خارجه

سرپرست وارن کریستوفر

دیوید نیوسام*

هارولد ساندرز*

 

دفتر وزیر دفاع

گراهام کلایتور

رابرت کومر*

 

ستاد مشترک نیروهای مسلح

سپهبد جان پاستی

 

سازمان سیا

دریابُد استانسفیلد ترنر

 

کاخ سفید

زبیگنیف برژینسکی

دیوید آرون

پلوید کاتلر*

هدلی دونووان*

جودی پاول**

 

شورای امنیت ملی

گری سیک

 

افراد با این علامت «*»، تنها در بخش بحث از موارد 1 تا 3 در جلسه حضور یافتند.

افراد با این علامت «**»، تنها در بخش بحث از موارد 1 تا 4 در جلسه حضور یافتند.

خلاصۀ نتایج

1. راهبرد درقبال ایران: مقرر گردید که به‌جای جلسۀ معمول پنجشنبه‌صبح (8 می)، جلسۀ کمیتۀ بازنگری سیاستها به ریاست وزیر امور خارجه برگزار شود تا موارد زیر بررسی شوند:

‌أ.      گزارش راهبرد دیپلماتیک که توسط وزارت امور خارجه آماده شده است؛[2]

‌ب. راهبرد مرتبط نسبت به تحریمهای متحدین به‌منظور آغاز آن‌ها از روز 17 می، فارغ از اینکه آیا قصد داریم به متحدین فشار بیاوریم تا قراردادهای جاری و نیز آتی ایران را نیز مشمول تحریمها بکنند و مشکلی که بهخاطر همزمانی برگزاری کنفرانس اسلامی با این مسئله به وجود میآید؛

‌ج.   وضع قانون درمورد دعاوی و اینکه آیا باید موضوع اختیار برای مصادرۀ داراییها نیز در آن گنجانده بشود یا خیر. (سرّی)

[محتوای غیرمرتبط با بحران گروگانگیری از این قسمت حذف شده است.]

(ساعت 9:20 صبح، اعضای کمیته محدود به مسئولان اصلی و کلیدی شدند.)

1.       شهادت سازمان سیا: دریابُد ترنر قرار است ساعت 11 ظهر فردا درمورد عملیات نجات در کمیتۀ نظارت شهادت بدهد.[3] خشم کمیته از تلاشها برای جلوگیری از آگاهی این نهاد از اقدامات مخفیانۀ صورتگرفته (و بودجۀ هزینه‌شده)، است تا بدین‌وسیله از مراحل بعدی عملیات نجات پشتیبانی و حمایت شود. آن‌ها اصرار دارند که ازنظر قانونی، حق دارند تا از مسئله آگاه باشند و تهدید به انتقام با قطع بودجه، پیامدی احتمالی برای امتناع از ارائۀ اطلاعات است. [پنج سطر از طبقهبندی خارج نشده است.]

بنابراین این سؤال مطرح میشود که آیا ما میتوانیم یا باید همچنان مسیر عدم افشای ابعاد عملیات، پس‌از مرحلۀ اول آن را ادامه بدهیم.[4] آقای کلایتور خاطرنشان کرد که برخورد بسیار بدی در کنگره با شاهدان وزارت دفاع، به‌خاطر امتناع آن‌ها از ارائۀ جزئیات، دربارۀ حوادث پس‌از مرحلۀ اول شده است. (سرّی)

موج افشای اطلاعات در مطبوعات، آسیب جدی به ما وارد ساخت و این تصور را به وجود آورد که همه، غیر از کنگره، از عملیات آگاه هستند. فشار زیادی برای تأیید یا انکار اطلاعات فاششده در خبرگزاریها وجود دارد. ایوانز[5] و نواک[6] قصد دارند تا فردا با انتشار مقالهای مدعی شوند که دولت از کنترل خارج شده است و به‌دلیل عدم توانایی در ممانعت از افشای اطلاعات، به امنیت ایالات متحده ضربه میزند.[7] اداره‌کنندۀ اطلاعات مرکزی نمیتواند ابعاد مربوط به پس‌از مرحلۀ اول عملیات را تشریح کند و همزمان برخورد مشابهی با کمیتههای نیروهای مسلح نداشته باشد. همچنین این سؤال مطرح است که آیا ایرانیها به اطلاعات افشاشدهای که ما تمایلی برای به‌‌اشتراکگذاشتن آن‌ها با کنگره نداریم، دسترسی پیدا کردهاند یا خیر. (به‌کلی سرّی)

کمیتۀ هماهنگی ویژه مقرر کرد که از رئیسجمهور درخواست شود تا در دستور ممنوعیت تشریح فعالیتهای مربوط به پس‌از مرحلۀ اول عملیات، تجدیدنظر نماید. افشای گستردۀ اطلاعات، درحال نابودساختن اعتبار این رویکرد است و ما بهشدت در کنگره ضربه خوردهایم؛ چراکه درظاهر چیزی برای مخفیکردن داریم. علاقه و رغبت خبرگزاریها کاهش یافته است، ولی فشار کنگره روبه‌افزایش است. همۀ اعضا تصدیق کردند که به‌محض افشای بخشی از اطلاعات، جلوگیری از افشای جزئیات دیگر دشوار، بلکه شاید غیرممکن باشد. (به‌کلی سرّی)

درهرحال، ابعاد گوناگونی وجود دارند که باید از آن‌ها حفاظت شود:

‌أ.      استفاده از امکانات موجود در کشورهای خارجی، [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است

‌ب. شناسایی مکان فرودگاههایی داخل ایران که قرار بود به کار گرفته شوند؛

‌ج.   جزئیات خاص دربارۀ تجهیزات ویژهای که در بالگردها و سایر قسمتهای عملیات استفاده شدند؛ د. برآوردها از تلفات احتمالی. (به‌کلی سرّی)

2.    عملیات مخفی در ایران: کمیتۀ هماهنگی ویژه طرح سیا را برای تسریع عملیات مخفی در ایران که در زمان مذاکرات با کندی پیش میرفت، بررسی کرد. به هیچ یافتۀ دیگری نیاز نیست. سؤال اصلی این است که تمرکز ما بر روی چه موضوعی باید باشد؟ گزارش سیا کمک مشورتی به بختیار و اویسی را پیشنهاد کرد که هر دو بهصورت مستقل، همکاری با عراق را آغاز کردهاند. هدف ما بهرهبرداری از تشکیلات موجود و درعین‌حال کمک به آن‌ها برای متحدساختن گروههای مختلف و افزودن واقعگرایی بیشتر به برنامههایشان است [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است]. (به‌کلی سرّی)

دکتر برژینسکی گفت: «این موضوع اساساً یک راهبرد خارجی است، عقلانیبودن نزدیکی بیش از حد به گروه بختیار و اویسی، بهعنوان کانون سازماندهی را زیر سؤال میبرد، با توجه به اینکه آن‌ها در معرض فریفته‌شدن توسط عراقیها هستند. [یکونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است] ما شاهد این بودهایم که اوضاع آشفته است و به کشور رخنه صورت گرفته است.» [پانزدهونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است.] (به‌کلی سرّی)

آقای کریستوفر بهشدت نسبت به معقولبودن حمایت از بختیار و اویسی ابراز تردید کرد. [یکونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است] روی‌هم‌رفته، انتظارات او از بختیار و اویسی بیشتر منفی بود تا مثبت. ما با تثبیت آن‌ها به‌عنوان رهبران نیروهای تبعیدی، خطر میکنیم. آن‌ها بهخاطر ارتباط با شاه، اعتبار خود را از دست دادهاند و دارایی خوبی برای سرمایهگذاری ما نیستند؛ بااین‌وجود، او مخالف حفظ سطحی از ارتباط با آن‌ها نبود. (به‌کلی سرّی)

دریابُد ترنر معتقد بود که احتمال کمی وجود دارد که ما بتوانیم انقلابیون را گمراه کنیم. احساس ضدآمریکایی بسیار شدیدی در آنجا وجود دارد. بختیار و اویسی درحال‌حاضر، مشغول مبارزه در نبردی دشوار هستند؛ چراکه این دروغ همچنان وجود دارد که ایالات متحده شاه را سرنگون کرد، خمینی را بر سر کار آورد و اینکه ما به‌صورت پنهانی از برایندی حمایت میکنیم که همسو و موافق با رهبری خمینی باشد. (به‌کلی سرّی)

این تصور درظاهر مضحک به نظر میرسد، ولی نگرشی شایع در میان گروههای مخالف خمینی است و مانع آن‌ها برای سازماندهی مؤثر خود میشود. تصمیمی روشن ازسوی ما برای حمایت از بختیار و اویسی میتواند این سوءبرداشت را مرتفع سازد. (به‌کلی سرّی)

[دوونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است.] آقای کریستوفر گفت هنوز مجاب نشده است که حمایت از بختیار و اویسی منجر به افزایش ارتباطات و روابط در داخل ایران خواهد شد؛ بلکه برعکس این کار ممکن است تلاشها برای ایجاد چنین روابطی را با پیچیدگی مواجه سازد. دکتر برژینسکی نیز گفت: «برنامۀ ما باید پیامدهای حمایت از بختیار و اویسی را کاملاً بررسی نماید و اطمینان حاصل شود که ما از آن‌ها برای اهداف کلان خود استفاده میکنیم؛ نه اینکه آن‌ها و عراقیها از ما در جهت اهداف خودشان بهره ببرند.» (به‌کلی سرّی)

دریابُد ترنر خاطرنشان کرد که روی این طرح کار میکند. [سهونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است.] آقای کریستوفر گفت: «نباید خود را در موضعی قرار بدهیم که بختیار به ابزار انتخابی ما بدل شود.» دکتر برژینسکی نیز تصریح کرد که در مقطع کنونی نباید بختیار و اویسی را برای فعالیت ترغیب کنیم. (به‌کلی سرّی)

----- تأیید تدوین یک راهبرد که بیشتر متمرکز بر سیاستهای داخلی ایران است تا ارتباط خارجی. (به‌کلی سرّی)

----- پیشنهاد کمک مالی و فکری به بختیار. (به‌کلی سرّی)

----- حفظ ارتباط با بختیار ولی امتناع از حمایت مالی و فکری از او تا زمانی که یک راهبرد جایگزین در دستور کار قرار بگیرد.[8] (به‌کلی سرّی)



[1]. Carter Library, National Security Council, NSC Institutional Files (H–Files), Box 113.

به‌کلی سرّی. جلسه در اتاق وضعیت کاخ سفید برگزار شد.

[2]. نک: سند 273.

[3]. برای آگاهی از شهادت ترنر در کمیتههای اطلاعاتی سنا و مجلس نمایندگان، نک:

Central Intelligence Agency, Office of the Director of Central Intelligence, Job 82M00501R: 1980 Subject Files, Box 14, Folder 1.

گزارش ستاد مشترک نیروهای مسلح دربارۀ عملیات نجات گروگانها که از طبقهبندی خارج شده است، در قالب یادداشت اطلاعرسانی 6 می، ازسوی براون تحویل کمیتۀ نیروهای مسلح سنا شد.

Department of Defense, Joint Chiefs of Staff Records, RG 218–07–0002, Records of J–3 DDSO, Box 11, Iranian Hostage Crisis 1979–1984, [unfoldered material]

برای آگاهی از اظهارات وات در کمیتۀ مسلح سنا، در تاریخ 7 می، نک: همان.

[4]. مرحلۀ اول ناظر به بخشی از عملیات تا زمان صحرای یک است و آن را هم در برمیگیرد.

[5]. Evans

[6]. Novak

[7]. “The New Leakers” مقالهای که توسط رولاند ایوانز و رابرت نواک نویسندگان ستون “Inside Report” منتشر شد.

Washington Post, May 7, 1980, pA19.

[8]. کارتر با موارد اول و سوم موافقت کرد.

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
(Bellevue Hotel) (Giza) (Harvard Divinity School) (Princeton University) (Rutgers University) Ankara Arabian Sea Arlington National Cemetery Azerbaijan Democratic Republic Azores Bahamas Belgrade Brewster Cam Ranh Bay Camp David Chicago Colorado Dacca Demirel Dominica Dulles Eastern Desert Eastern Europe Eastern Province Ellipse Frankfurt Georgia Hofburg Palace Homestead AFB Hunter Army Air Base Islamic Revolutionary Organization in the Arabian Peninsula Kansas LaGuardia Airfield Lackland Air Force Base Lafayette Park Laos Madrid Maine Manley Maryland Masirah Massachusetts Massachusetts Avenue Mauritania Mildenhall Monaco Murmansk National Council of Churches Near East and South Asia Division New Hampshire Nicaragua Oklahoma Panama City Peking Quai d’Orsay Saharan Democratic Arab Republic San Antonio Sheikh Osman Naqshahandi South America Strait of Tiran Strasbourg Texas Tonga Transcaucasus Tricastin Tripoli U.S. Pacific Command Vladivostok Wadi Kena West Germany Western Europe Wiesbaden Wilford Hall Hospital Wisconsin «کوچه بیژن» آبادان آتن آذربایجان آرامستان ملّی آرلینگتون آرژانتین آزور آفریقای ­جنوبی آفریقای ­شمالی آفریقای جنوبی آفریقای ‌جنوبی آفریقای‌ جنوبی آفریقای‌جنوبی آلاسکا آلمان آلمان غربی آلمان­ غربی آلمان‌شرقی آلمان‌غربی آمریکا آمریکای جنوبی آمریکای شمالی آمریکای­ شمالی آمریکای‌شمالی آمریکای‌لاتین آمریکای‌مرکزی آنکارا آنگولا ابوموسی اتحاد جماهیر شوروی اتحادیه جماهیر شوروی اتریش اتیوپی اردن ارومیه اروپا اروپای شرقی اروپای غربی اروپای‌شرقی اروپای‌غربی استانبول استراسبورگ استرالیا اسرائیل اسلام ­آباد اسلام­ آباد اسلام‌آباد اسوان مصر اسپانیا اسکله اورسی اشمیت اصفهان افغانستان اقیانوس ­آرام اقیانوس آرام اقیانوس هند الجزایر الجزیره امارات امارت متحده عربی انتبه انگلستان اوتاوا اورشلیم اوکلاهاما اوکیناوا ای­سی ایالات متحده ایالات متحده آمریکا ایالت شرقی ایتالیا ایران ایرلند ایسلند بازار تبریز بازار تهران بالتیمور بالتیک بانک ­های آمریکا بانک‌های سوئیس باهاما باکو بحرین برزیل برلین برن برن (Bern) برنیس بروکسل بریتانیا بریتانیای کبیر بصره بغداد بلوار تخت جمشید بلوچستان بلوک شرق بلژیک بلگراد بن بنادر ایران بنادر شوروی بنادر مورمانسک بنادر نفتی ایران بندر بصره بندر خلیج‌فارس بندر خمینی بندر شاپور بندرعباس بنگلادش بوشهر بولیوی بُن بیروت بیمارستان آمریکا در پاناما بیمارستان ویلفورد هال بیمارستان کورنل نیویورک بیمارستان گورگانس بیمارستان­ های گورگاس تأسیسات آرامکو تایلند تایوان تبریز ترمینال‌های نفتی خلیج فارس ترکستان ترکیه تفلیس تنب بزرگ تنب بزرگ و کوچک تنگه تیران تنگه هرمز تهران تونس تونگا تگزاس جامایکا جدّه جزایر جزایر آزور جزایر ابوموسی و تنب­ ها جزایر تنب کوچک جزایر کوچک ابوموسی و تنب‌های نزدیک دهانۀ خلیج‌فارس جزیره جزیره خارک جزیره خارگ جزیره دیه‌گو گارسیا جزیره مصیره جزیره کنتادورا جزیرۀ خارک جمهوری اسلامی ایران جمهوری دموکراتیک آذربایجان جمهوری دموکراتیک عربی صحرا جمهوری فدرال آلمان جنوب ­غرب آسیا جنوب آسیا جنوب ایران جنوب عراق جنوب­ غرب آسیا جنوب­ غرب تهران جنوب‌شرق ایران جنوب‌غرب آسیا جنوب‌غربی آسیا جورجیا جیزه خاور دور خاور نزدیک خاور نزدیک و جنوب آسیا خاورمیانه خاورنزدیک خرمشهر خرّمشهر خلیج خلیج خوک‌ها خلیج سبیک خلیج فارس خلیج کام ران خلیج‌فارس خوزستان خیابان ماساچوست خیابان­ های تهران دادگاه پاناما دالاس دالاک (Dalak) دانشکده الهیات هاروارد دانشگاه تهران دانشگاه راتگرز دانشگاه پرینستون دانمارک داکا دریای خزر دریای سیاه دریای عرب دریای عربی دریای مدیترانه دمشق دمیرل دوشان تپّه دومینیکا دیگو گارسیا رشته کوه ­های زاگرس رضائیه رم رودزیا روسیه رومانی رُم ریاض زامبیا زامبیان زاهدان زندان سان­تای زوریخ (Zurich) سادات سانفرانسیسکو سانفرانسیکو سریلانکا سفارت آمریکا سفارت آمریکا در اسلام ­آباد سفارت آمریکا در تهران سفارت آمریکا در طرابلس سفارت آمریکا در کویت سفارت ایالات متحده سفارت ایالات متحده در ایران سفارت ایالات متحده در تهران سفارت ایران در واشنگتن سفارت بریتانیا سفارت بریتانیا در ایالات متحده سفارت بریتانیا در تهران سفارت بریتانیا در واشنگتن سفارت سوئیس در تهران سفارت شوروی در واشنگتن سفارت کانادا در تهران سمنان سن آنتونیو سوئد سوئیس سوریه سومالی سکّوهای نفتی جزیره خارک شبه جزیره عربستان سعودی شبه­ جزیره عربستان شبه‌جزیره عربستان شرق آسیا شرق مدیترانه شرق­ دور شطّ‌ العرب شط‌ العرب شمال ایران شمال تهران شنیانگ (Shenyang) شوروی شوروی‌ شیلی شیکاگو صحرای اول (Desert One) صحرای شرقی طبس ظهران عدن (Aden) عراق عربستان عربستان سعودی عرشه نیمیتز عرفات علی‌آباد عمان عمّان فرات فرانسه فرانکفورت فرودگاه ­های ایران فرودگاه اسوان فرودگاه انتبه اوگاندا (Uganda) فرودگاه تهران فرودگاه دالس فرودگاه طبس فرودگاه لارناکا (Larnaca) فرودگاه لاگواردیا فرودگاه مهرآباد فرودگاه میلدنهال فرودگاه نیویورک فلسطین فلوریدا فنلاند فورت برگ فیلیپین قاهره قبرس قفقاز جنوبی قفقاز­ جنوبی قفقازجنوبی قم لائوس لاکلند لبنان لندن لندن. لهستان لوگزامبورگ لیبی لیسبون مادرید ماساچوست مانلی مجتمع فلوریت مدیترانه شرقی مدینه مراکش مرزهای شمال‌غربی ایران مریلند مسجد الحرام مسقط مسکو مشهد مصر مصیره منصوریه منظریه مهرآباد موریتانی موزامبیک مومباسا موناکو مکزیک مکّه میادین نفتی خلیج فارس میادین نفتی خوزستان مین نائین ناتو ناحیه کلمبیا نجف نروژ نگلادش نیجر نیجریه نیروگاه هسته‌ای تریکاستین نیمیتز نیواورلئان نیوزلند نیومکزیکو نیوهمپشایر نیویورک نیکاراگوئه هامبورگ هانتر هانوی (Hanoi) هتل بلویو هرات هلند همدان همیلتون جردن هند هندوستان هیوستن هیوستن تگزاس واتیکان وادی قنا واشنگتن ولادی­وستوک ونزوئلا ویتنام ویتنام‌ ویسبادن ویسکانسین وین پادگان سلطان‌آباد پاراگوئه پارک ریاست‌جمهوری پارک لافایت پاریس پالایشگاه آبادان پالایشگاه‌های نفت آبادان پاناما پاناما سیتی پاناماسیتی پاکستان پایگاه دیگو گارسیا پایگاه نظامی فورت برگ (Fort Bragg) پایگاه نیروی هوایی لاکلند پایگاه هوایی ایالات متحده پایگاه هوایی تهران پایگاه هوایی غرب قاهره پایگاه هوایی هومستد پایگاه‌های عربستان سعودی پرتغال پنتاگون پکن پیاتیلا پیتزبرگ چابهار چک چکسلواکی چین ژاپن ژنو ژیسکار کاخ سفید کاخ هفبورگ کاراکاس کاستاریکا کالج‌های آمریکا کانادا کانزاس کربلا کردستان کرمان کره ­شمالی کره شمالی کشورهای اروپایی کشورهای جهان ‌سوم کشورهای جهان­ سوم کشورهای جهان‌سوم کشورهای حاشیه خلیج فارس کشورهای خلیج کشورهای عربی کشورهای غربی کلرادو کلمبیا کمپ دیوید کنتادورا کوبا کویت کُردستان گابن گابون گوآتمالا گوآم گواتمالا گورگاس یزد یمن یونان یوگسلاوی