در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

وضعیت گروگان ها در تهران

موضوع سند

متن سند

یادداشت گفتوگو[1]

واشنگتن، 28 دسامبر 1979، 1:30 بعدازظهر

شرکت‌کنندگان:

 

کشیش ویلیام اسلوآن کافین

کشیش هووارد

اسقف گامبلتن

معاون وزیر نیوسام

دستیار وزیر ساندرز

معاون دستیار وزیر کانستبل

هنری پرکت

 

 

 

موضوع:

           جلسه با کشیشهایی که با گروگانها ملاقات کرده بودند

کشیشها حدود یک ساعت، گزارشی از دیدار خود با گروگانهای سفارت در زمان کریسمس ارائه کردند. از نظر آن‌ها، اوضاع جسمانی گروگانها خوب بود، ولی برخی از آن‌ها تحت فشار قرار داشتند. دانشجویانی که سفارت را در اختیار داشتند، بسیار سرسخت و از جرائم شاه ناراحت بودند و در تمامی موضوعات، اعم از مسائل ناظر به شیوۀ کار و نیز امور اساسی، بسیار سرکش بودند.

کشیشها در ارتباط خود با وزیر امور خارجه، قطبزاده و برخی رهبران دینی، تقریباً نوعی تأکید همگانی بر بازگشت شاه و احساس عمیق نسبت‌به ناعدالتیهایی که در طول رژیم او ایجاد شده است را یافتند. قطبزاده و دیگر مقامات ایرانی آموزشدیده در غرب انعطاف بیشتری داشتند، ولی در یافتن یک راهحل که برای خمینی و دانشجویان قابل‌قبول باشد، دچار مشکل بودند.

کشیش کافین از سیاست آمریکا انتقاد داشت و خواستار صدور بیانیهای شد که بتواند بنبست کنونی را «مرتفع» سازد و به نیاز ایران برای درک شکایت و دعوایش پاسخ بدهد. کشیش هووارد اعتقاد نداشت که هرگونه پیشنهاد نمایشی ازسوی آمریکا به نتیجه برسد. هر سه نفر اتفاق‌نظر داشتند که فشارهای مضاعف ازسوی آمریکا ازطریق اعمال تحریم، تنها موضع ایران را سختتر میکند.

‌أ.      گروگانها: سه کشیش اعتقاد داشتند که چهلوسه گروگان را دیدهاند؛ آقای هووارد 21 نفر، آقای کافین 16 نفر و اسقف گامبلتن 6 نفر را مشاهده کرده بودند. آن‌ها اجازۀ یادداشتبرداری پیدا نکردند؛ بنابراین میبایست شناسایی را ازطریق ذهن و به‌خاطرسپردن تصاویر انجام میدادند.

ازنظر آن‌ها وضع جسمانی گروگانها مطلوب بود، ولی در برخی از آن‌ها آثار استرس مشهود بود. دو نفر از زنان وضعیت روحی بسیار خوبی داشتند و از اینکه توانسته بودند پس‌از یک ماه جدایی یکدیگر را ببینند، بسیار خرسند بودند.

برخی از اظهارنظرها ازسوی گروگان‌ها، کشیشها را به‌سمت این دیدگاه سوق داده بود که آن‌ها درحال مقاومت یا انکار گروگانگیرها، البته به روشهای جزئی و کوچک هستند. ارائۀ پیام که توسط پلاتکین[2] انجام شد، به‌شکلی آشکار صورت گرفت و دو نفر از گروگانها با تحمل سختی و دشواری، به گفتوگو با اسقف گامبلتن آمدند.

یک گروگان به نام جو هال به جلسۀ گفتوگو آمد؛ درحالی‌که مچهای دست خود را میمالید و سردرگم به نظر میرسید؛ اگرچه در طول بعدازظهر، روحیه و حال او بهبود یافت. آد «کجخلق» توصیف شد و از نبود میوه شکایت میکرد که تمامی این‌ها براساس نظر کافین، نشانهای از سلامت روانی است.

یک گروگان اظهار داشت که علیرغم مواجهه با برخورد مناسب، «بازجوییهای فراوانی» از آن‌ها صورت گرفته است. کافین خاطرنشان کرد که اسارت به‌طور خاص برای افسران نیروی دریایی که قرار بود نگهبان باشند تا اینکه کسی از آن‌ها نگهبانی کند، دشوار بوده است. گولاسینزکی خطاب به یکی از کشیشها گفت: «با گروگانها مانند یک حیوان برخورد شده است.» کشیش اعتقاد داشت که تجربۀ خدمت کریسمس کمک خوبی به گروگانها بود و نتایج ارزش تحریفهایی که با آن همراه شده است را داشته است.

‌ب. دانشجویان: کافین دانشجویان را به‌صورت افرادی با کنترل کامل، باهوش، سختگیر و با تعهد دینی که بهترین وصف آن شدت و شور زیاد و نه محبت و گذشت است، توصیف کرد. کافین آن‌ها را با دانشجویان آمریکایی دهۀ 60 مقایسه کرد؛ ولی احساس میکرد که آن‌ها نسبت‌به همتایان آمریکایی خود، کنترل بیشتری بر خویش داشتند و حس عمیقتری از هدفمندی را دارا هستند.

 او گفت گروگانگرفتن افراد در تناقض کامل با اهدافشان مبنی‌بر شکست کارتر است و تنها نتیجهاش، انتخاب دوبارۀ او خواهد بود. او انتقال پیام به آن‌ها را غیرممکن یافت. آن‌ها کاملاً معطوف به جنایات شاه بودند و این اعتقاد را داشتند که ایالات متحده میتواند او را به کشور مسترد کند. سازمانبندی آن‌ها دقیق بود و میگفتند که حتی پلیس، قبل‌از ورود به ساختمان، خلع سلاح میشود.

کشیشها مشکلاتی را که در جریان هماهنگی خدمترسانی مسیحی با آن‌ها روبه‌رو بودند، تشریح کردند. در نظر آن‌ها، دانشجویان کاملاً متعصب و بیمیل برای مذاکره نسبت‌به هرگونه تغییر در برنامههای ازپیش‌تعیینشدۀ خود بودند. برنامههایی که براساس تصمیماتی که توسط «کمیتۀ امنیتی» گرفته شده بود، توجیه میشدند.

به نظر میرسید که همۀ گروگانگیرهایی که کشیشها با آن‌ها ملاقات کردند، دانشجو باشند؛ اگرچه برخی از آن‌ها به‌ویژه نگهبانان مسلح متعدد، بسیار جوان به نظر میآمدند. کافین یکی از دانشجویان به نام «محمد» را که دانشجوی مهندسی الکترونیک بود، توصیف کرد. او بسیار تحت تأثیر خدمات دینی کریسمس قرار گرفته بود و حتی از سخنان کافین یادداشتبرداری میکرد.

اسقف گامبلتن بر این باور بود که دانشجویان برخلاف دیدگاه کافین، چندان هم نقش تصمیمگیرنده نداشتند. او اظهار داشت که دانشجویان نمیخواستند کشیشها به سفارت بیایند و قطبزاده هماهنگی برای این کار را ازطریق خمینی انجام داد. او همچنین خاطرنشان کرد که در موضوع تعداد گروگان‌ها، قطبزاده پس‌از گفتوگو با کشیشها در قانعکردن دانشجویان برای تأیید اینکه برخی گروگانها دیده نشدهاند، احتمالاً نقش داشته است.

‌ج.   جلسات دیگر: کشیشها جلسهای طولانی با قطبزاده داشتند و او را علاقهمند به دستیابی به یک راهحل یافتند. به نظر میرسید او و دیگرانی که کشیشها با آن‌ها صحبت کردند، معتقد هستند که این اتفاق، شرمآور است؛ ولی بااین‌وجود، بسیار از جنایات شاه ناراحت بودند و اعتقاد داشتند که آمریکا باید شکایت و ادعای آن‌ها را به رسمیت بشناسد. کشیشها همچنین با گروهی از شخصیتهای دینی ملاقات کردند که در جریان این دیدارها نیز احساسات عمیقی درقبال جنایات شاه و اصرار بر اینکه آمریکا میتواند به‌آسانی شرایط استرداد او را از پاناما فراهم کند، مشاهده کردند.

‌د.     سیاست و چشمانداز آمریکا برای گروگانها: کشیش هووارد پذیرفته بود که فارغ از برخی تحولات پیشبینی‌نشده، گروگانها احتمالاً برای مدتی طولانی در همان مکان باشند. هر سه نفر اعتقاد داشتند که ایالات متحده و ایران، نگاهی کاملاً متفاوت به مشکل دارند و رسیدن به یک نقطۀ مشترک بعید به نظر میرسد.

 هووارد همچنین به مشکل ارتباط‌گرفتن با خمینی و دانشجویان اشاره کرد. وی افزود وقتی کشیشها به دانشجویان گفتند که اگر نتوانند خدمات مسیحی را برگزار کنند، جهان نگاه بدی به آن‌ها پیدا میکند، این موضوع برایشان بیمعنا به نظر میرسید.

کشیش کافین مدعی شد که آمریکا باید راهی برای شنیدن شکایتهای مشروع ایرانیهایی که در طول دوران حکومت شاه رنج دیدهاند، بیابد. هر سه کشیش مسیحی اتفاق‌نظر داشتند که تحریمهای اقتصادی ضد ایران، نه‌تنها سبب مستحکمشدن مواضع آن‌ها میشود، بلکه همچنین اوضاع را نیز بدتر میکند. هووارد گفت که این کار «آن‌ها را به‌سمت شهادت» سوق میدهد.

او همچنین اظهار داشت که برخلاف دیدگاه کافین، هرگونه پیشنهاد نمایشی ازسوی آمریکا تنها سبب میشود که ایرانیها به این نتیجه برسند که گروگانگیری نتیجهبخش بوده است؛ بنابراین سبب آزادی آن‌ها نخواهد شد. هووارد بدون تعیین یک فرمول مشخص، گمان میکرد که ما باید به‌دنبال راهی برای نشاندادن نوعی اقدام جزئی باشیم که ممکن است سبب ایجاد تغییر در نگرش ایرانیها شود.

‌ه.      اظهارات عمومی دربارۀ گروگانها: پس‌از بحثهای قابل‌توجه، کشیشها گویا موافق بودند که درصورت رضایت خانوادهها، تنها نام گروگانها را افشا کنند. به نظر میرسید که کافین نگران این است که دولت آمریکا بهنوعی مسئلۀ اختلاف در تعداد گروگانها را تحریف کند؛ به‌شکلی که سبب تشدید تنشها گردد.

به کافین توضیح داده شد که دانشجویان اکنون معترف هستند که 49 گروگان وجود دارد و اینکه کشیشها با همۀ آن‌ها ملاقات نکردهاند. موضوع اختلاف در تعداد، اکنون به یک گروگان محدود شده است. وزیر پیشنهاد کرد که کشیشها بگویند با 43 گروگان دیدار داشتهاند و نام آن‌ها را به وزارت داده و با خانوادههایشان نیز گفتوگو کردهاند. وزارتخانه نیز خاطرنشان میکند که 50 گروگان در سفارت حضور داشتند و اینکه از ایرانیها درخواست شفافسازی در این موضوع انجام شده است. گویا کشیشها این راهکار را پذیرفتند.



[1]. Carter Library, Plains File, Box 8.

سرّی؛ حساس.

[2]. Plotkin

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
سند قبلی سند بعدی
(Bellevue Hotel) (Giza) (Harvard Divinity School) (Princeton University) (Rutgers University) Ankara Arabian Sea Arlington National Cemetery Azerbaijan Democratic Republic Azores Bahamas Belgrade Brewster Cam Ranh Bay Camp David Chicago Colorado Dacca Demirel Dominica Dulles Eastern Desert Eastern Europe Eastern Province Ellipse Frankfurt Georgia Hofburg Palace Homestead AFB Hunter Army Air Base Islamic Revolutionary Organization in the Arabian Peninsula Kansas LaGuardia Airfield Lackland Air Force Base Lafayette Park Laos Madrid Maine Manley Maryland Masirah Massachusetts Massachusetts Avenue Mauritania Mildenhall Monaco Murmansk National Council of Churches Near East and South Asia Division New Hampshire Nicaragua Oklahoma Panama City Peking Quai d’Orsay Saharan Democratic Arab Republic San Antonio Sheikh Osman Naqshahandi South America Strait of Tiran Strasbourg Texas Tonga Transcaucasus Tricastin Tripoli U.S. Pacific Command Vladivostok Wadi Kena West Germany Western Europe Wiesbaden Wilford Hall Hospital Wisconsin «کوچه بیژن» آبادان آتن آذربایجان آرامستان ملّی آرلینگتون آرژانتین آزور آفریقای ­جنوبی آفریقای ­شمالی آفریقای جنوبی آفریقای ‌جنوبی آفریقای‌ جنوبی آفریقای‌جنوبی آلاسکا آلمان آلمان غربی آلمان­ غربی آلمان‌شرقی آلمان‌غربی آمریکا آمریکای جنوبی آمریکای شمالی آمریکای­ شمالی آمریکای‌شمالی آمریکای‌لاتین آمریکای‌مرکزی آنکارا آنگولا ابوموسی اتحاد جماهیر شوروی اتحادیه جماهیر شوروی اتریش اتیوپی اردن ارومیه اروپا اروپای شرقی اروپای غربی اروپای‌شرقی اروپای‌غربی استانبول استراسبورگ استرالیا اسرائیل اسلام ­آباد اسلام­ آباد اسلام‌آباد اسوان مصر اسپانیا اسکله اورسی اشمیت اصفهان افغانستان اقیانوس ­آرام اقیانوس آرام اقیانوس هند الجزایر الجزیره امارات امارت متحده عربی انتبه انگلستان اوتاوا اورشلیم اوکلاهاما اوکیناوا ای­سی ایالات متحده ایالات متحده آمریکا ایالت شرقی ایتالیا ایران ایرلند ایسلند بازار تبریز بازار تهران بالتیمور بالتیک بانک ­های آمریکا بانک‌های سوئیس باهاما باکو بحرین برزیل برلین برن برن (Bern) برنیس بروکسل بریتانیا بریتانیای کبیر بصره بغداد بلوار تخت جمشید بلوچستان بلوک شرق بلژیک بلگراد بن بنادر ایران بنادر شوروی بنادر مورمانسک بنادر نفتی ایران بندر بصره بندر خلیج‌فارس بندر خمینی بندر شاپور بندرعباس بنگلادش بوشهر بولیوی بُن بیروت بیمارستان آمریکا در پاناما بیمارستان ویلفورد هال بیمارستان کورنل نیویورک بیمارستان گورگانس بیمارستان­ های گورگاس تأسیسات آرامکو تایلند تایوان تبریز ترمینال‌های نفتی خلیج فارس ترکستان ترکیه تفلیس تنب بزرگ تنب بزرگ و کوچک تنگه تیران تنگه هرمز تهران تونس تونگا تگزاس جامایکا جدّه جزایر جزایر آزور جزایر ابوموسی و تنب­ ها جزایر تنب کوچک جزایر کوچک ابوموسی و تنب‌های نزدیک دهانۀ خلیج‌فارس جزیره جزیره خارک جزیره خارگ جزیره دیه‌گو گارسیا جزیره مصیره جزیره کنتادورا جزیرۀ خارک جمهوری اسلامی ایران جمهوری دموکراتیک آذربایجان جمهوری دموکراتیک عربی صحرا جمهوری فدرال آلمان جنوب ­غرب آسیا جنوب آسیا جنوب ایران جنوب عراق جنوب­ غرب آسیا جنوب­ غرب تهران جنوب‌شرق ایران جنوب‌غرب آسیا جنوب‌غربی آسیا جورجیا جیزه خاور دور خاور نزدیک خاور نزدیک و جنوب آسیا خاورمیانه خاورنزدیک خرمشهر خرّمشهر خلیج خلیج خوک‌ها خلیج سبیک خلیج فارس خلیج کام ران خلیج‌فارس خوزستان خیابان ماساچوست خیابان­ های تهران دادگاه پاناما دالاس دالاک (Dalak) دانشکده الهیات هاروارد دانشگاه تهران دانشگاه راتگرز دانشگاه پرینستون دانمارک داکا دریای خزر دریای سیاه دریای عرب دریای عربی دریای مدیترانه دمشق دمیرل دوشان تپّه دومینیکا دیگو گارسیا رشته کوه ­های زاگرس رضائیه رم رودزیا روسیه رومانی رُم ریاض زامبیا زامبیان زاهدان زندان سان­تای زوریخ (Zurich) سادات سانفرانسیسکو سانفرانسیکو سریلانکا سفارت آمریکا سفارت آمریکا در اسلام ­آباد سفارت آمریکا در تهران سفارت آمریکا در طرابلس سفارت آمریکا در کویت سفارت ایالات متحده سفارت ایالات متحده در ایران سفارت ایالات متحده در تهران سفارت ایران در واشنگتن سفارت بریتانیا سفارت بریتانیا در ایالات متحده سفارت بریتانیا در تهران سفارت بریتانیا در واشنگتن سفارت سوئیس در تهران سفارت شوروی در واشنگتن سفارت کانادا در تهران سمنان سن آنتونیو سوئد سوئیس سوریه سومالی سکّوهای نفتی جزیره خارک شبه جزیره عربستان سعودی شبه­ جزیره عربستان شبه‌جزیره عربستان شرق آسیا شرق مدیترانه شرق­ دور شطّ‌ العرب شط‌ العرب شمال ایران شمال تهران شنیانگ (Shenyang) شوروی شوروی‌ شیلی شیکاگو صحرای اول (Desert One) صحرای شرقی طبس ظهران عدن (Aden) عراق عربستان عربستان سعودی عرشه نیمیتز عرفات علی‌آباد عمان عمّان فرات فرانسه فرانکفورت فرودگاه ­های ایران فرودگاه اسوان فرودگاه انتبه اوگاندا (Uganda) فرودگاه تهران فرودگاه دالس فرودگاه طبس فرودگاه لارناکا (Larnaca) فرودگاه لاگواردیا فرودگاه مهرآباد فرودگاه میلدنهال فرودگاه نیویورک فلسطین فلوریدا فنلاند فورت برگ فیلیپین قاهره قبرس قفقاز جنوبی قفقاز­ جنوبی قفقازجنوبی قم لائوس لاکلند لبنان لندن لندن. لهستان لوگزامبورگ لیبی لیسبون مادرید ماساچوست مانلی مجتمع فلوریت مدیترانه شرقی مدینه مراکش مرزهای شمال‌غربی ایران مریلند مسجد الحرام مسقط مسکو مشهد مصر مصیره منصوریه منظریه مهرآباد موریتانی موزامبیک مومباسا موناکو مکزیک مکّه میادین نفتی خلیج فارس میادین نفتی خوزستان مین نائین ناتو ناحیه کلمبیا نجف نروژ نگلادش نیجر نیجریه نیروگاه هسته‌ای تریکاستین نیمیتز نیواورلئان نیوزلند نیومکزیکو نیوهمپشایر نیویورک نیکاراگوئه هامبورگ هانتر هانوی (Hanoi) هتل بلویو هرات هلند همدان همیلتون جردن هند هندوستان هیوستن هیوستن تگزاس واتیکان وادی قنا واشنگتن ولادی­وستوک ونزوئلا ویتنام ویتنام‌ ویسبادن ویسکانسین وین پادگان سلطان‌آباد پاراگوئه پارک ریاست‌جمهوری پارک لافایت پاریس پالایشگاه آبادان پالایشگاه‌های نفت آبادان پاناما پاناما سیتی پاناماسیتی پاکستان پایگاه دیگو گارسیا پایگاه نظامی فورت برگ (Fort Bragg) پایگاه نیروی هوایی لاکلند پایگاه هوایی ایالات متحده پایگاه هوایی تهران پایگاه هوایی غرب قاهره پایگاه هوایی هومستد پایگاه‌های عربستان سعودی پرتغال پنتاگون پکن پیاتیلا پیتزبرگ چابهار چک چکسلواکی چین ژاپن ژنو ژیسکار کاخ سفید کاخ هفبورگ کاراکاس کاستاریکا کالج‌های آمریکا کانادا کانزاس کربلا کردستان کرمان کره ­شمالی کره شمالی کشورهای اروپایی کشورهای جهان ‌سوم کشورهای جهان­ سوم کشورهای جهان‌سوم کشورهای حاشیه خلیج فارس کشورهای خلیج کشورهای عربی کشورهای غربی کلرادو کلمبیا کمپ دیوید کنتادورا کوبا کویت کُردستان گابن گابون گوآتمالا گوآم گواتمالا گورگاس یزد یمن یونان یوگسلاوی