در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

تشدید تحریم های ایران

موضوع سند

متن سند

یادداشت مشاور امنیت ملی رئیسجمهور (برژینسکی) برای رئیسجمهور کارتر[1]

واشنگتن، 3 دسامبر 1979

موضوع:

           دستورجلسۀ شورای امنیت ملی، 4 دسامبر 1979

درصورت تأیید شما، من دستورجلسۀ زیر را برای طرح در جلسۀ شورا پیشنهاد میکنم:

1.       تحریمهای اقتصادی جمعی؛

2.      اقدامات مضاعف سیاسی؛

3.      تشدید فشار نظامی و اقتصادی؛

4.      راهبرد سیاسی بلندمدتتر؛

5.      وجهۀ عمومی؛

6.      امنیت خاورمیانه.

این یک دستورجلسۀ کامل است و تمامی موارد باید بررسی گردند و تنها تصمیمات جناب‌عالی است که میتواند منجر به اقدام لازم در این زمینه شود. من در ادامه، تاحدامکان، گزینههای ابتدایی را به‌صورت خلاصه مطرح کنم تا بحث باسرعت پیش برود (صبح تلاش خواهم کرد تا کمیتۀ هماهنگی ویژه را به‌سمت یک اقدام مقدماتی درزمینۀ موارد بالا سوق بدهم). به‌هرحال قبل‌از انجام این کار، اجازه بدهید یک مسئلۀ راهبردی و کلیدی را با شما در میان بگذارم: آیا زمان به نفع یا به ضرر ما درحال سپریشدن است؟

من نسبت‌به دو رویه نگران هستم:

‌أ.         تبدیل مناقشۀ ایران در برابر جامعۀ جهانی به آمریکا درمقابلِ اسلام؛

‌ب.    زوال حمایت از ما در میان دوستان و غیردوستان.

حملات اخیر به سفارتخانههای ما و نیز اظهارنظرهای مطبوعات گوناگون خاورمیانه جهت تبدیل این مناقشه به یک حملۀ وسیعتر علیه آمریکای «فاسد و ناتوان» را نشان میدهند این رویهای خطرناک است و ممکن است که سبب شود که دوستان ما در منطقه، به فکر سرپوشگذاشتن بیفتند و نیز متحدین ما به‌شکلی روزافزون برای امضای توافقهای مخصوص به خودشان اقدام کنند.

احتمالاً من در اشتباه هستم، ولی این مسئله ارزش بررسی دارد؛ چراکه هر پاسخی که شما مطرح کنید، جهتگیری راهبرد ما را تعیین میکند (درحال‌حاضر، یک جدول زمانی دیپلماتیک این راهبرد را جهتدهی میکند). دغدغۀ من از سال گذشته این بود که احتمال بروز یک بحران منطقهای به‌واسطۀ سقوط شاه وجود دارد و حتی ممکن است تبدیل به یک بحران جهانی شود.

 در جلسۀ دیروز، معاون رئیسجمهور گفت که رویارویی‌ای که بین اسلام و ایالات متحده رخ داده است و با لغزش و بازگشت به عقب اروپاییها نیز همراه شده است، میتواند کل روابط اقتصادی و بینالمللی را بهشدت تحت تأثیر قرار دهد و ترس من این است که او درست بگوید؛ بر این اساس، نگاه ما در تدوین راهبرد گسترده باید فراتر از مسئلۀ گروگانگیری باشد.

مسائل خاص

1. تحریمهای اقتصادی

گزینههای موجود:

‌أ.      از متحدین بخواهیم تا تحریمهای اقتصادی خاص خود را وضع کنند. این کار نیازمند تلاشی گسترده است؛ ازجمله احتمالاً برگزاری جلسۀ اضطراری گروه هفت[2]. سالومون معتقد است که این اقدام ضروری است؛ چراکه در غیر این صورت، متحدین ما قراردادهای مخصوص به خود را نهایی میکنند؛ درحالیکه دلار همچنان به افت خود ادامه میدهد؛

‌ب. از متحدین ـ به‌طور خاص بریتانیای کبیر ـ  بخواهیم تا با مداخله در دادگاههای کشورهایشان، روند صدور حکم را به تأخیر بیندازند؛ به این بهانه که گامهای مالی‌‌ای که ما برداشتهایم، ناظر به موضوعی حکومتی بین دولتهاست. این کار با بریتانیا بسیار خوب پیش خواهد رفت و کمیتۀ هماهنگی ویژه نیز به‌صورت کلی متمایل به انجام این گزینه است؛

‌ج.   از فصل هفتم سازمان ملل استفاده کنیم. این کار متعاقب رأی شورای امنیت صورت خواهد گرفت؛ اگرچه حمایت از آن چندان تضمینشده نیست؛

‌د.     شما همچنین باید اعزام یک نماینده از مقامات عالیرتبه را برای مشورت با متحدین مدنظر قرار دهید.

2. اقدامات مضاعف سیاسی

سایروس پیگیری ازطریق شورای امنیت سازمان ملل برای تصویب یک قطعنامه و نیز صدور رأی در دیوان بینالمللی را پیشبینی میکند. میتوانید از ایشان بپرسید که غیر از این دو، آیا گام دیگری را نیز برای انجام در نظر دارد؟ پیشتر شما بر اخراج دیپلماتهای ایرانی از کشور تأکید داشتید.[3] آیا اکنون زمان مناسبی برای انجام این کار است؟

به‌علاوه، شما باید آشکارا امکان حضور پرشور در مجمع‌عمومی سازمان ملل را برای خود بررسی کنید. یک سخنرانی پرقدرت با همان لحن و محتوای شبیه به کنفرانس خبری قبلی که داشتید،[4] میتواند تأثیر بسزایی داشته باشد. همچنین این کار زمینه را برای اقدامات قاطعانهتر فراهم میکند.

به‌‌شکلی کلیتر، آیا وضع تحریمهای اقتصادی جمعی شدیدتر (گزینۀ الف)، بدون بروز تهدید بیشتر در حیطۀ سیاسی و نظامی امکانپذیر است؟ آیا درصورتی‌که گامهای سیاسی ما اصولاً قضایی به نظر برسند، متحدین ما در آنچه که برای آن‌ها یک اقدام اقتصادی شدید است، از ما حمایت میکنند؟ به‌طور کلی، همه موافق هستند که تنها ترس از تبعات ناخوشایند است که میتواند متحدین را ترغیب به کمک در انجام گامهای شدیدتر اقتصادی کند.

3. آمادگی نظامی خاص

آیا آواکس باید به‌سمت مصر پرواز کند؟ آیا گزینۀ انجام عملیات نجات باید دوباره طرح شود و حتی آرایش نظامی اولیه نیز انجام شود؟ هر دو گام میتوانند نشانههای مفیدی باشند که جدیت ما را میرسانند. درنهایت، آیا هواپیماهای اف ـ 111[5] باید به مصر اعزام شوند؟

4. تشدید فشار نظامی و اقتصادی

اگر جمعبندی شما این است که زمان به ضرر ما درحال سپریشدن است، میتوانیم درخواست برای وضع تحریمهای جمعی مالی از متحدین خود را با تهدید انجام یک محاصرۀ مستقیم ازسوی خودمان ـ مشروط به اینکه در آن جدیت داشته باشیم ـ تلفیق کنیم. همچنین میتوانیم به‌جای اصرار بر اینکه متحدین در حوزۀ اقتصادی گامی بردارند، ازجانب خود دست به انجام محاصره بزنیم (با مینگذاری) و سپس از آن‌ها بخواهیم تا در این زمینه ما را یاری نمایند.

بدیهی است که برداشتن چنین گامهایی ازسوی ایالات متحده، خطری را که گروگانها را تهدید میکند افزایش خواهد داد. اگر واکنش ایرانیها به مینگذاری آسیبرساندن به گروگانها باشد، در آن صورت چنین اقدامی بایستی با تهدیدی واقعی برای تشدید تحریمهای نظامی و تصمیم برای اجراکردن آن‌ها همراه باشد.

اگر آمادۀ گرفتن دو تصمیم زیر شدهاید، من مصرانه از شما درخواست میکنم تا انجام چنین کاری را مدنظر قرار دهید:

‌أ.         اینکه زمان به ضرر ما درحال سپریشدن است؛

‌ب.    اینکه خمینی باید فوری سرنگون شود.

این مسئله من را به‌سمت بحث از موضوع بعدی سوق میدهد.

5. راهبرد سیاسی بلندمدتتر

دستکم بخشی از دولت برای نزدیک به یک سال با این تصور عمل کرده است که ایالات متحده میتواند با خمینی همکاری کند. من معتقد هستم که حوادث اخیر نشان دادهاند که همۀ این فرض یک مغالطۀ خطرناک بوده است. ما باید این موضوع را تصدیق کنیم که خمینی دشمن قسمخوردۀ آمریکاست؛ چراکه او ایالات متحده را خطرناکتر از حتی مارکسیسم میداند. آمریکا در نظر او، تجسم غرب فاسد و ضد دین است؛ موضوعی که خطرناکتر شمرده میشود. چراکه تأثیر آن به‌شکلی گسترده در سبک زندگی درحال تغییر ایرانیها حس شده است؛ ازاین‌رو او مصمم است تا این تأثیر را به هر بهایی از بین ببرد و امیدوار است که بتواند این مهم را با ایجاد یک شکاف عمیق بین ایالات متحده و اسلام تحقق بخشد.

ما پیشنهادهای مشخصی را پس‌از بررسی در کمیتۀ هماهنگی ویژه، در جلسه به شما ارائه خواهیم کرد. [هفت سطر از طبقهبندی خارج نشده است] ما باید برای شکست خمینی یک ائتلاف تشکیل بدهیم و نیز لازم است تا جنگی تبلیغاتی برای کمک به تحقق این هدف راه بیندازیم.

برای تقویت این راهبرد، تا جایی که میتوانیم باید بیشترین فشار اقتصادی ممکن را بر ایران، به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم پیش ببریم. به‌محض اینکه شور و حرارت موجود از بین برود، آشفتگیهای اقتصادی سبب میشود که ایرانیهایی که تفکری نوگراتر دارند، به وضعیت جنونآمیزی که خمینی دچارشان کرده است، بیندیشند.

من چند بار سعی کردم تا این موضوع را در جلسات کمیتۀ هماهنگی ویژه مطرح کنم، ولی تقریباً همۀ اعضا از نیل به یک نتیجۀ قطعی در این مورد پرهیز میکنند. [چهارونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است.]

[یک پاراگراف (سه سطر) از طبقهبندی خارج نشده است.]

6. وجهۀ عمومی

طرف دیگر مناقشه اسلام نیست. من این موضوع را در جلسات کمیتۀ هماهنگی ویژه، بارها مطرح کرده‌‌ام و در نشست کمیتۀ کار یهودیان[6] نیز در این باره سخن گفتهام. از همه مهمتر و نیز تأثیرگذارتر این است که جناب‌عالی هم در آخرین کنفرانس خبری خود، دربارۀ این موضوع اظهارنظر کردید؛ ولی این مسئله باید بارهاوبارها تکرار شود. اینکه شما این مسئله را تکرار کردهاید و به تمامی مقامات نیز دستور بدهید تا در هر فرصتی به آن اشاره کنند، میتواند فوایدی را به همراه داشته باشد.

7. امنیت خاورمیانه

[محتوای مربوط به عربستان سعودی، عمان، سومالی و مصر از این قسمت حذف شده است.]

 



[1]. Carter Library, National Security Council, NSC Institutional Files (H–Files), Box 57, NSC 023 Iran 12/4/79.

به‌کلی سرّی؛ حساس.

[2]. Group of Seven

[3]. نک: سند 77.

[4]. نک: سند 67.

[5]. F–111

[6]. Jewish Labor Committee

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
(Bellevue Hotel) (Giza) (Harvard Divinity School) (Princeton University) (Rutgers University) Ankara Arabian Sea Arlington National Cemetery Azerbaijan Democratic Republic Azores Bahamas Belgrade Brewster Cam Ranh Bay Camp David Chicago Colorado Dacca Demirel Dominica Dulles Eastern Desert Eastern Europe Eastern Province Ellipse Frankfurt Georgia Hofburg Palace Homestead AFB Hunter Army Air Base Islamic Revolutionary Organization in the Arabian Peninsula Kansas LaGuardia Airfield Lackland Air Force Base Lafayette Park Laos Madrid Maine Manley Maryland Masirah Massachusetts Massachusetts Avenue Mauritania Mildenhall Monaco Murmansk National Council of Churches Near East and South Asia Division New Hampshire Nicaragua Oklahoma Panama City Peking Quai d’Orsay Saharan Democratic Arab Republic San Antonio Sheikh Osman Naqshahandi South America Strait of Tiran Strasbourg Texas Tonga Transcaucasus Tricastin Tripoli U.S. Pacific Command Vladivostok Wadi Kena West Germany Western Europe Wiesbaden Wilford Hall Hospital Wisconsin «کوچه بیژن» آبادان آتن آذربایجان آرامستان ملّی آرلینگتون آرژانتین آزور آفریقای ­جنوبی آفریقای ­شمالی آفریقای جنوبی آفریقای ‌جنوبی آفریقای‌ جنوبی آفریقای‌جنوبی آلاسکا آلمان آلمان غربی آلمان­ غربی آلمان‌شرقی آلمان‌غربی آمریکا آمریکای جنوبی آمریکای شمالی آمریکای­ شمالی آمریکای‌شمالی آمریکای‌لاتین آمریکای‌مرکزی آنکارا آنگولا ابوموسی اتحاد جماهیر شوروی اتحادیه جماهیر شوروی اتریش اتیوپی اردن ارومیه اروپا اروپای شرقی اروپای غربی اروپای‌شرقی اروپای‌غربی استانبول استراسبورگ استرالیا اسرائیل اسلام ­آباد اسلام­ آباد اسلام‌آباد اسوان مصر اسپانیا اسکله اورسی اشمیت اصفهان افغانستان اقیانوس ­آرام اقیانوس آرام اقیانوس هند الجزایر الجزیره امارات امارت متحده عربی انتبه انگلستان اوتاوا اورشلیم اوکلاهاما اوکیناوا ای­سی ایالات متحده ایالات متحده آمریکا ایالت شرقی ایتالیا ایران ایرلند ایسلند بازار تبریز بازار تهران بالتیمور بالتیک بانک ­های آمریکا بانک‌های سوئیس باهاما باکو بحرین برزیل برلین برن برن (Bern) برنیس بروکسل بریتانیا بریتانیای کبیر بصره بغداد بلوار تخت جمشید بلوچستان بلوک شرق بلژیک بلگراد بن بنادر ایران بنادر شوروی بنادر مورمانسک بنادر نفتی ایران بندر بصره بندر خلیج‌فارس بندر خمینی بندر شاپور بندرعباس بنگلادش بوشهر بولیوی بُن بیروت بیمارستان آمریکا در پاناما بیمارستان ویلفورد هال بیمارستان کورنل نیویورک بیمارستان گورگانس بیمارستان­ های گورگاس تأسیسات آرامکو تایلند تایوان تبریز ترمینال‌های نفتی خلیج فارس ترکستان ترکیه تفلیس تنب بزرگ تنب بزرگ و کوچک تنگه تیران تنگه هرمز تهران تونس تونگا تگزاس جامایکا جدّه جزایر جزایر آزور جزایر ابوموسی و تنب­ ها جزایر تنب کوچک جزایر کوچک ابوموسی و تنب‌های نزدیک دهانۀ خلیج‌فارس جزیره جزیره خارک جزیره خارگ جزیره دیه‌گو گارسیا جزیره مصیره جزیره کنتادورا جزیرۀ خارک جمهوری اسلامی ایران جمهوری دموکراتیک آذربایجان جمهوری دموکراتیک عربی صحرا جمهوری فدرال آلمان جنوب ­غرب آسیا جنوب آسیا جنوب ایران جنوب عراق جنوب­ غرب آسیا جنوب­ غرب تهران جنوب‌شرق ایران جنوب‌غرب آسیا جنوب‌غربی آسیا جورجیا جیزه خاور دور خاور نزدیک خاور نزدیک و جنوب آسیا خاورمیانه خاورنزدیک خرمشهر خرّمشهر خلیج خلیج خوک‌ها خلیج سبیک خلیج فارس خلیج کام ران خلیج‌فارس خوزستان خیابان ماساچوست خیابان­ های تهران دادگاه پاناما دالاس دالاک (Dalak) دانشکده الهیات هاروارد دانشگاه تهران دانشگاه راتگرز دانشگاه پرینستون دانمارک داکا دریای خزر دریای سیاه دریای عرب دریای عربی دریای مدیترانه دمشق دمیرل دوشان تپّه دومینیکا دیگو گارسیا رشته کوه ­های زاگرس رضائیه رم رودزیا روسیه رومانی رُم ریاض زامبیا زامبیان زاهدان زندان سان­تای زوریخ (Zurich) سادات سانفرانسیسکو سانفرانسیکو سریلانکا سفارت آمریکا سفارت آمریکا در اسلام ­آباد سفارت آمریکا در تهران سفارت آمریکا در طرابلس سفارت آمریکا در کویت سفارت ایالات متحده سفارت ایالات متحده در ایران سفارت ایالات متحده در تهران سفارت ایران در واشنگتن سفارت بریتانیا سفارت بریتانیا در ایالات متحده سفارت بریتانیا در تهران سفارت بریتانیا در واشنگتن سفارت سوئیس در تهران سفارت شوروی در واشنگتن سفارت کانادا در تهران سمنان سن آنتونیو سوئد سوئیس سوریه سومالی سکّوهای نفتی جزیره خارک شبه جزیره عربستان سعودی شبه­ جزیره عربستان شبه‌جزیره عربستان شرق آسیا شرق مدیترانه شرق­ دور شطّ‌ العرب شط‌ العرب شمال ایران شمال تهران شنیانگ (Shenyang) شوروی شوروی‌ شیلی شیکاگو صحرای اول (Desert One) صحرای شرقی طبس ظهران عدن (Aden) عراق عربستان عربستان سعودی عرشه نیمیتز عرفات علی‌آباد عمان عمّان فرات فرانسه فرانکفورت فرودگاه ­های ایران فرودگاه اسوان فرودگاه انتبه اوگاندا (Uganda) فرودگاه تهران فرودگاه دالس فرودگاه طبس فرودگاه لارناکا (Larnaca) فرودگاه لاگواردیا فرودگاه مهرآباد فرودگاه میلدنهال فرودگاه نیویورک فلسطین فلوریدا فنلاند فورت برگ فیلیپین قاهره قبرس قفقاز جنوبی قفقاز­ جنوبی قفقازجنوبی قم لائوس لاکلند لبنان لندن لندن. لهستان لوگزامبورگ لیبی لیسبون مادرید ماساچوست مانلی مجتمع فلوریت مدیترانه شرقی مدینه مراکش مرزهای شمال‌غربی ایران مریلند مسجد الحرام مسقط مسکو مشهد مصر مصیره منصوریه منظریه مهرآباد موریتانی موزامبیک مومباسا موناکو مکزیک مکّه میادین نفتی خلیج فارس میادین نفتی خوزستان مین نائین ناتو ناحیه کلمبیا نجف نروژ نگلادش نیجر نیجریه نیروگاه هسته‌ای تریکاستین نیمیتز نیواورلئان نیوزلند نیومکزیکو نیوهمپشایر نیویورک نیکاراگوئه هامبورگ هانتر هانوی (Hanoi) هتل بلویو هرات هلند همدان همیلتون جردن هند هندوستان هیوستن هیوستن تگزاس واتیکان وادی قنا واشنگتن ولادی­وستوک ونزوئلا ویتنام ویتنام‌ ویسبادن ویسکانسین وین پادگان سلطان‌آباد پاراگوئه پارک ریاست‌جمهوری پارک لافایت پاریس پالایشگاه آبادان پالایشگاه‌های نفت آبادان پاناما پاناما سیتی پاناماسیتی پاکستان پایگاه دیگو گارسیا پایگاه نظامی فورت برگ (Fort Bragg) پایگاه نیروی هوایی لاکلند پایگاه هوایی ایالات متحده پایگاه هوایی تهران پایگاه هوایی غرب قاهره پایگاه هوایی هومستد پایگاه‌های عربستان سعودی پرتغال پنتاگون پکن پیاتیلا پیتزبرگ چابهار چک چکسلواکی چین ژاپن ژنو ژیسکار کاخ سفید کاخ هفبورگ کاراکاس کاستاریکا کالج‌های آمریکا کانادا کانزاس کربلا کردستان کرمان کره ­شمالی کره شمالی کشورهای اروپایی کشورهای جهان ‌سوم کشورهای جهان­ سوم کشورهای جهان‌سوم کشورهای حاشیه خلیج فارس کشورهای خلیج کشورهای عربی کشورهای غربی کلرادو کلمبیا کمپ دیوید کنتادورا کوبا کویت کُردستان گابن گابون گوآتمالا گوآم گواتمالا گورگاس یزد یمن یونان یوگسلاوی