Post
8987
از: چارلز ناس
محرمانه
به:
متن سند
(از سفارت آمریکا در تهران به وزارت امور خارجه آمریکا محرمانه)
20 اردیبهشت 58 Charles - Nass نویسنده چارلز ناس
راجع به امام
عقاید وابستگی به آمریکا در بین دولت موقت و خمینی متفاوت است و فعالیتهای ضد آمریکایی خمینی افزایش یافته است. عقایدخمینی ضد هر گونه خارجی است مخصوصاً آمریکا.او مایل است که روابط کلی با آمریکاقطع شود و نپذیرفتن کاملتر ٬ ضعف دولت موقت را در برابر خمینی آشکار نمود. دولت آمریکاروابط تازه ای را براساس ضوابط دولت موقت ایجاد کرده است که اگر مثل گذشته استوار و محکم نیست ولی دوستانه و همکاری طلبانه است. با اینکه دولت موقت به اهمیت روابط با آمریکا پی برده است ٬ خمینی و اطرافیانش در این فکر نیستند.
خمینی دارای عکس العملی قاطع و سازش ناپذیر و سخت است ولی روش بازرگان که میانه رو است قدری توأم با سازش ضعیف است و روابط بهتری با خارج دارد. او قصددارد که اوضاع اقتصادی کشور را دوباره رو به راه کند.“
جریان امام خمینی
اسناد زیر به خوبی مقابله انقلابی امام خمینی را با آمریکای جهانخوار نشان می دهد؛ به خصوص آمریکا. جریان امام خمینی و سازش ناپذیری ٬ آن را متصل به مردم وخواست توده های مسلمان که کاملاً در مقابل آمریکاهستند و سازش ناپذیر ٬ به آمریکا ظنین بوده واو را همانند اسرائیل دشمن سرسخت خود می دانند می بیند. نهادهای انقلابی که از اول انقلاب با تأیید امام خمینی برای پیشبرد انقلاب اسلامی تأسیس شدند نیز در نظر آمریکا در جریان امام قراردارند و آمریکا به خوبی خود را در مقابل آنها می بیند و سعی در متلاشی کردن و تعدیل نیّات انقلابی این واحدهای انقلابی دارد. سیاست آمریکا در مقابل جریان خمینی که جریان رادیکال و افراطی انقلاب اسلامی است چنین عنوان می شود:
1 درحال حاضرمن هیچ راه حل سریع ومؤثری که سیاست خارجی نوین ایران رامعتدل نمایدنمی بینم. از فرصتهایی که به دست می آید ما سعی می کنیم که ذهن امام خمینی و طرفدارانش را تعدیل کنیم.
(از سفارت به وزارت امور خارجه مورخ اردیبهشت 58)
2 ما باید هر چه زودتر پیام یا نماینده ای نزد خمینی بفرستیم. اگر چه او ضد آمریکایی سرسختی است و همچنین ممکن است در ملاقات ما را بکوبد ولی این امر یعنی ملاقات ٬ ما را به او نزدیک خواهد کرد و مسایل مهمتر را می توانیم به او برسانیم و هم چنین سوءظن او را کم می کنیم. ولی تماس با او نباید دوستان غیر مذهبی مان را از دست بدهد و همچنین دیدار با خمینی می تواند وسیله ای شود برای تماس با دیگر روحانیون؛ زیرا تا خمینی ما رانپذیرد آنها ما رانمی پذیرند.
(از ساندرز به نیوسام شهریور 58 محرمانه)
3 هدف از ارتباط ٬تصادفات و در آغوش کشیدن روحانیون نیست. بلکه باید خمینی رامطمئن سازیم که غرب ٬ انقلاب اسلامی ایران را پذیرفته و تصمیم به هیچ گونه مداخله در اوضاع داخلی ایران را ندارد و اوضاع فعلی سرچشمه ای از ضعف دولت بازرگان است. موضوعی که خیلی با کمال نرمش و ملایمت باید به آیت الله پیشنهاد شود این است که بگوییم اگر بخواهیم جلوی دخالت بیجای کمونیستها را بگیریم بازرگان به یک پشتیبان دیگر احتیاج دارد. ما هیچ گونه پیشنهادی که کدام کشور اول پشتیبانی کند نداریم ولی شاید فرانسویها که در گذشته هم پشتیبان خمینی بوده اند و این بهترین وضع باشد.
(از تحلیل قوه ابتکارات سیاسی 21 مهر 58 شماره ( 20313 )
سرّی و حساس
***
آمریکا سعی دارد قاطعیت و سازش ناپذیری امام را با ملاقات با او و وعده و وعیدهای شیطانی خود درهم بشکند و بدین وسیله وضعیت خود را در ایران مشروعیت ببخشد و ذهن دیگر روحانیون را برایملاقات آماده نماید.همچنین می خواهد با ترسانیدن امام از موقعیت کمونیستها وجود خود را ثابت نماید و بگوید که
می تواند نقش مؤثری در این زمینه داشته باشد. و همچنین درصدد است که منافع خود را درارتباط با دیگر گروهها از دست ندهد و اگر در آینده آنها قدرت گرفتند ابتکار عمل را از دست ندهد. ولی آمریکا نمی داند که شعار اساسی انقلاب اسلامی ما (نه شرقی و نه غربی ٬جمهوری اسلامی است).
بنابراین نه امام و نه توده هایِ به پا خواسته ٬ هرگز در مقابل جریانات مخالف و مشکلات به دامان ابرقدرتها در نخواهند غلطید. جریانات 9 ماهه انقلاب و نپذیرفتن هیچ یک از افراد آمریکایی از جانب امام خمینی به خوبی گویای این مسئله است. اما بزرگترین سد در مقابل نفوذ آمریکاجریان قوی و توده ای امام خمینی است که اجازه نفوذ آمریکا را در ایران نمی دهد و این آمریکاست که در مقابل این سد محکم و سازش ناپذیر احساس خطر کند.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!