Post
34879
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6809
محرمانه
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
1358-03-11- 1979-06-01
متن سند
سند شماره 236
محرمانه
1 ژوئیه 1979 - 10 تیر 1358
از: دفتر وابسته دفاعی آمریکا، تهران - 6809
به: سازمان اطلاعات دفاعی، واشنگتن دی. سی
منابع: رسانه های خبری داخلی، مقامات سفارت، پرسنل دفتر وابسته دفاعی
تهیه کننده گزارش: سروان اچ. اف. جانسون، وابسته نیروی هوایی
مقام تأییدکننده گزارش: سرهنگ تی.ای.شافر، وابسته دفاعی
موضوع: گزارش وضعیت ایران
16- خلاصه (محرمانه):
این گزارش اطلاعاتی درباره موضوعات زیر ارائه می دهد، شامل: دیدار بازرگان با خمینی. تنش بین عراق و ایران. ناآرامی در استان ها. توقف روند دادرسی ها، و انتخابات مجلس خبرگان.
17- از 17 تا 21 حذف شده است.
22- جزییات: (محرمانه)
الف- روزنامه تهران تایمز گزارش زیر را منتشر ساخته است: مهدی بازرگان در دیدار مشترکی که قرار است با حضور هیأت دولت و شورای انقلاب با رهبر معنوی انقلاب امام آیت الله روح الله خمینی، انجام شود، اختیار تام اداره کشور را به دست خواهد آورد. قرار بود،
ص: 520
بازرگان و هیأت دولتش به همراه اعضای شورای موقت انقلاب شب گذشته در قم با یکدیگر ملاقات کنند، ولی این دیدار به امروز صبح موکول شد. هیچ دلیل یا اعلام قبلی در ارتباط با برگزاری چنین دیداری اعلام نشده بود. شنبه گذشته بازرگان و چند تن از وزیران کابینه برای تسلیم استعفای دولت موقت به امام به شهر مقدس قم سفر کرده بودند. با وجود این رهبر مذهبی استعفای او را نپذیرفت و از نخست وزیر خواست که به عنوان بخشی از وظایف دینی اش به کار خود ادامه دهد.
نظریات مرکز تهیه کننده گزارش (محرمانه): در ارتباط با استعفای نخست وزیر بازرگان ظاهراً به جای اولمان بازگشته ایم. سومین بار است که شایعات «جدی» و گزارش هایی در مورد استعفای بازرگان در روزنامه ها منتشر می شود. این بار همان دلایل گذشته مطرح شده است، از قبیل مداخله دولت سایه کمیته های مذهبی و افراد غیرمسئول. این مسئله نمی گذارد که دولت بازرگان مشکلات ملت را حل و فصل کند. قبلاً که نخست وزیر تصمیم به استعفا گرفته بود، آیت الله خمینی «اسماً» به او تمام اختیاراتی را که می خواست داد و از او حمایت کرد. این نوع حمایت ها هرچند در وهله اول تأثیرگذار است، ولی مثل دود می ماند. دو دفعه گذشته نیز ثابت شد که «اختیارات تامی» که دولت نخست وزیر بازرگان از خمینی گرفته بود، سرابی بیش نیست. به اعتقاد ما اگر نخست وزیر متقاعد شود که برای بار سوم در پُست خود باقی بماند، خواهان ضمانت های واقعی خواهد شد.
تهیه کننده گزارش مطمئن نیست که با توجه به وضعیت کنونی، حتی خمینی نیز بتواند اختیاراتی را که بازرگان برای اداره مملکت می خواهد، به او بدهد. اگر نخست وزیر استعفا بدهد، سئوال این است که چه کسی مایل خواهد بود یک دولت موقت ناتوان را اداره کند.
ب- تنش بین ایران و عراق:
(1) بر اساس گزارش روزنامه ها نماینده آیت الله خمینی در بوشهر ابراز داشته است که قاچاق و توزیع سلاح از عراق عمده ترین مشکلاتی است که دولت موقت ایران در مناطق جنوبی کشور با آن مواجه است.
(2) گزارش شده است که در دزفول پاسداران انقلاب و ساکنان محلی در مرز ایران و عراق نگهبانی می دهند. این منطقه به قاچاق سلاح بین عراق و ایران معروف است.
نظریات تهیه کننده گزارش (محرمانه): برای تهیه کننده گزارش جالب است که «مردم محل» و نه «ارتش» از مرزها محافظت می کنند. وقتی روزنامه ها علناً مدعی می شوند که مردم دزفول در مرزها نگهبانی می دهند واقعاً باید نگران وضعیت ارتش در این منطقه بود. مرزبانی از وظایف سنتی ارتش است.
(3) رادیو ایران گزارش داده است که یک هلیکوپتر عراقی روز 29 ژوئن حریم هوایی ایران را نقض کرد. رادیو چیزی در مورد انگیزه تهاجم ذکر نکرد ولی گفت که پاسداران انقلاب به سوی این هلیکوپتر تیراندازی کردند.
ص: 521
ج- ناآرامی در استان ها: در طول تعطیلات آخر هفته یعنی از تاریخ 28 تا 30 ژوئن حوادث خشونت آمیز و تظاهرات صلح آمیزی در شهر های زیر به وقوع پیوست: اهواز، آبادان، شادگان، خرمشهر و پیرانشهر.
د- خاتمه روند دادرسی ها: دادستان کل تهران به پلیس و ژاندامری دستور داده است تا پیدا شدن راه حلی برای خروج از بن بستِ کنترل زندان قصر روند دادرسی هایی قانونی را که منجر به دستگیری و محاکمه متهمان می شود، متوقف سازند. حسین شهشهانی، دادستان کل تهران، روز گذشته با صدور اعلامیه ای ابراز داشت که گروهی عناصر «غیر مسئول» از ماه فوریه سال گذشته کنترل زندان قصر را در دست دارند و «معلوم نیست چه کسی آنجا مسئول است.» همه تلاش ها برای رسیدن به توافق با این عناصر بی ثمر بوده است «زیرا تنها منطق آنها سلاحشان است.» سرپیچی مقامات زندان قصر از دستورات قوه قضاییه اجرای مناسب روند قانونی دادرسی ها را ناممکن ساخته است.در این اعلامیه آمده است که زندان قصر معمولاً گنجایش 7000(1) زندانی را دارد، ولی از ماه فوریه نزدیک به 2000 نفر به اتهام «ضد انقلاب بودن» در آنجا حبس هستند و برغم ملاقات های پیاپی با دادستان کل انقلاب، اعضای شورای انقلاب، وزیر دادگستری، و مقامات پلیس، مسئولان زندان همچنان از واگذاری زندان به قوه قضاییه خودداری می کنند.
ه- انتخابات مجلس خبرگان: هاشم صباغیان، وزیر کشور، در مصاحبه ای اختصاصی با روزنامه تهران تایمز گفت که انتخابات مجلس خبرگان که پیش نویس قانون اساسی را پیش از برگزاری رفراندوم مورد بررسی نهایی قرار می دهد، در هفته آخر ژوئیه (یعنی هفته اول ماه مرداد ایرانی) برگزار می شود. او افزود که رأی گیری به مدت یک روز و حداکثر 10 ساعت انجام خواهد شد. شورای انقلاب و کابینه وزیران لایحه انتخابات را تصویب کرده اند و صباغیان نیز روز گذشته محتویات آن را به اطلاع روزنامه ها رساند.
نظریات مرکز تهیه گزارش (محرمانه): یک نسخه از این لایحه عیناً در گزارش بعدی ارسال خواهد شد.
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
قرارداد یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!