Post
35678
از: سفارت آمریکا، تهران - 9416
متفرقه
به: سازمان ارتباط بین المللی، واشنگتن دی. سی
1358-06-03- 1979-08-25
متن سند
سند شماره 308
استفاده محدود اداری
25 اوت 1979 - 3 شهریور 1358
از: سفارت آمریکا، تهران - 9416
به: سازمان ارتباط بین المللی، واشنگتن دی. سی
مرجع: تهران 9350
موضوع: انتشار مصاحبه آژانس خبری پارس با کاردار بروس لینگن
1- در اغلب کشورها برای آژانس روابط بین الملل آمریکا انتشار مصاحبه با رئیس نمایندگی و یا مقام مسئول آمریکایی کاری چندان دشوار نیست. گفتگوی مختصر ذیل که روزن در آن شرکت داشت تا متن معقولی از مصاحبه کاردار بروس لینگن با آژانس خبری نیمه مستقل پارس را منتشر سازد نشانگر وضع روانی موجود در ایران است. از طرف دیگر، ملاحظات سودمند و مانورهای وسیعی که در مورد این مصاحبه انجام گرفت نشان می دهد که حتی در ایران امروز نیز می توان با مداومت و پایداری شنوندگانی برای نقطه نظرات آمریکا دست و پا کرد، مشروط بر آنکه از بعضی مسایل حساس اجتناب ورزیده شود.
2- پارس در اوایل تیرماه این مصاحبه را پیشنهاد کرد. اما مخبری که سرمنشأ این مطلب
ص: 642
بود با همکاران خود دست به مناقشه زد و به جایی دیگر منتقل گردید. پارس در اوایل مرداد مشکلات داخلی خود را حل کرد و سرانجام یک خبرنگار دیپلماتیک دیگر را تعیین نمود. روزن با وی و معاون مدیر تحریریه پارس ملاقات کرد تا سئوالات و مقررات مصاحبه مشخص گردد. مصاحبه در تاریخ 16 مرداد صورت گرفت و روزن طبق توافق حدود سه روز بعد نسخه ای از مصاحبه قابل انتشار را دریافت نمود. وی از اظهارنظر پارس در مورد سفیر کاتلر و حذف بخش اعظم گفته های کاردار در مورد پیمان مصر و اسرائیل؛ علاقه آمریکا به برقراری روابط فرهنگی، آموزشی و کنسولی با ایران؛ و تمایل آمریکا به همکاری در زمینه عمران اقتصادی ایران طبق اظهارات کاردار؛ ناراحت گردید. همچنین پارس بخش مربوط به دولت موقت ایران را نیز حذف کرده بود.
3- روزن همراه با بخش های ترجمه شده از بیانات کاردار که پارس آنها را حذف کرده بود وارد هفته ها مذاکره با اعضای گوناگون سلسله مراتب پارس شد. در حین گفتگوها، مدیرکل پارس اعتراف کرد که وی در مورد انتشار این مصاحبه بسیار نگران بوده است چون پارس می توانست متهم به صمیمیت بیش از حد نسبت به آمریکا گردد. خصوصاً در رابطه با مسئله فلسطینی ها مدیرکل همچنین اظهار داشت که وی سعی دارد تا حد امکان از پارس یک آژانس خبری مستقل پدید آورد و به همین علت نمی خواست که با انتشار کامل مصاحبه آن را به خطر بیاندازد. وی سرانجام قبول کرد که نقطه نظرهای پارس در مورد سفیر کاتلر را در پرانتز قرار داده و بخش اعظم عبارات حذفی را نیز منتشر نماید. ولی توافق شد که در مورد مسئله فلسطین هیچ حرفی به میان نیاید که این امر بهتر از این است که تنها یکی در خط گمراه کننده از طرف کاردار در مورد موضع و سیاست آمریکا پخش شود.
4- مصاحبه طبق شواهد موجود در فهرست زیر، توسط مهم ترین رسانه های مطبوعاتی منتشر گردید که عبارتند از: کیهان، اطلاعات، بامداد، تهران تایمز و رادیو و تلویزیون ملی ایران.
گریوز
زمان یافت نشد!
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!