در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

بررسی گزینه ها علیه ایران

موضوع سند

متن سند

خلاصۀ نتایج جلسۀ کمیتۀ هماهنگی ویژه (اطلاعات)[1]

واشنگتن، 23 نوامبر 1979، 10:۱0ـ10:۳0 صبح

شرکت‌کنندگان:

 وزارت امور خارجه

وارن کریستوفر

دیوید نیوسام

هارولد ساندرز

 

سازمان سیا

فرانک کارلوتچی

 

وزارت دفاع

گراهام کلایتور

 

ستاد مشترک نیروهای مسلح

ژنرال جان پاستری

 

وزارت دادگستری

دادستان کل بنیامین سیویلتی

 

کاخ سفید

دیوید آرون

 

ادارۀ مدیریت و بودجه

جان وایت[2]

دیوید آرون

 

شورای امنیت ملی

ویلیام اودوم

گری سیک

 

خلاصۀ نتایج

کمیتۀ هماهنگی ویژه (اطلاعات)، برای تبادل‌نظر درمورد یافتۀ مطرحشده ازسوی ادارهکنندۀ اطلاعات مرکزی (به پیوست) [یک‌ونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است]، به‌منظور تأثیرگذاری بر خمینی و سایرین برای کنارگذاشتن یا تعدیل موضعگیریهای ضدآمریکایی و نیز کاستن از توانایی آن‌ها برای تحریک خشونت ضدآمریکایی یا تهدید منافع این کشور، تشکیل جلسه داد. (سرّی)

آقای کارلوتچی گونهها و دامنۀ فعالیتهایی را که بررسی شدهاند، تشریح کرده است؛ شامل برنامههای رسانهای انتقادی از سیاستهای خمینی، به‌عنوان ناقض آموزههای اسلامی، ایجاد یک بستر تبادل‌نظر برای ارتباط و گفتوگوی چهرههای مخالف با مردم، تأکید بر اینکه سیاستهای کنونی ایران را به‌سمت مصیبت و بدبختی سوق میدهند، علنی‌کردن ارتباطات بین برخی از رهبران کنونی در ایران با ساواک و هشدار نسبت‌به تلاش چپگراها برای سوءاستفاده از رهبری دینی. (سرّی)

آقای کریستوفر سؤال کرد که آیا اقدامات متصور، درواقع با هدف کاهش مواضع ضدآمریکایی رهبران ایران سازگار است یا خیر؟ دادستان کل و دیگران یادآور شدند که یافتهای که برای انجام چنین اقداماتی نوشته شده است، کافی است؛ بهویژه اینکه خواستار «کاستن از قدرت» خمینی و سایرین، برای ترویج خشونت است. توانایی آن‌ها بدون برداشتن بعضی گامها که این یافته خواهان آن است، کاهش نمییابد. (سرّی)

آقای کارلوتچی اظهار داشت که ممکن است این یافته ما را به‌سمت گرفتن یک تصمیم مهم سیاسی برای سرنگونی خمینی سوق دهد؛ بااین‌حال، او اضافه کرد که خمینی همین حالا هم ما را به بدتر از آنچه که قصد انجامش را داریم، متهم میکند. در اقداماتی که این یافته پیشنهاد میکند، نقش آمریکا هویدا نخواهد بود. برای دسترسیهای فنی موردنیاز در پخش برنامه و سایر امکانات لازم، ما نیاز به همکاری سایرین داریم [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است. (سرّی)

یافته مورد تأیید قرار گرفت و وزارت امور خارجه موضع خود را کنار گذاشت تا زمانی که با وزیر مربوطه در این مورد گفتوگو شود. (غیرمحرمانه)

آقای نیوسام خلاصهای از گفتوگو با گروگانها را ارائه کرد.[3] گروگانهای آزادشده هشدار میدهند که ما نباید موضوع اسناد ساختگی دربارۀ ایالات متحده را مطرح کنیم؛ چراکه ایرانیها اسناد اصلی متعددی در اختیار دارند. به نظر میرسد که آن‌ها در موضوع اتهام «جاسوسی»، بر مایک مترینکو، افسر سرویس خارجی[4] که قبل‌از سقوط شاه با رهبران کرد در ارتباط بود و آن سوئیفت[5]، افسر سیاسی سرویس خارجی، متمرکز شدهاند. به نظر نمیرسد که اعضای آژانس (سیا) را شناسایی کرده باشند. [یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است.] (به‌کلی سرّی)

[پنج‌ونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است] برآورد خسارات درحال انجام است و ما تلاش داریم تا چهرهها (در تلویزیون و...) را با افرادی که مسئول بودند یا بازجوییها را انجام میدادند، تطبیق دهیم. گویا فردی مسن به نام مهدی، رهبری عملیات را به عهده داشته است. (به‌کلی سرّی)

دو نفر از گروگانها مستعد تلقین افکار دربارۀ جنایات شاه بودند. دوران استراحت در شهر ویسبادن[6] بسیار در رفع این مشکل، قبل‌از مواجهۀ گروگانها با خبرگزاریها و مطبوعات، ارزشمند بود. کادر نیروی دریایی معتقد بودند که منشور اخلاقی به‌اندازۀ کافی آن‌ها را برای چنین شرایطی آماده نکرده است؛ بنابراین نمیدانستند که دقیقاً چه عکس‌‌العملی باید نشان بدهند. (سرّی)

پیوست

یافتۀ ریاستجمهوری[7]

واشنگتن، بدون تاریخ

یافتۀ مطابق با بخش 662 قانون کمک خارجی سال 1961، آخرین اصلاحیه دربارۀ انجام عملیات در کشورهای خارجی، غیر از مواردی که صرفاً با هدف جمعآوری اطلاعات انجام میشود. من دریافتم که عملیات زیر در کشورهای خارجی برای امنیت ملی ایالات متحده، حائز اهمیت است و به ادارهکنندۀ اطلاعات مرکزی یا کسی که ازسوی او تعیین شده است، دستور میدهم تا براساس بخش 662 گزارش، این یافته را به سمع و نظر کمیتههای مربوطه در کنگره برساند و گزارشهای مشابه را درصورت نیاز تهیه کند.

 

شرح:

بهکارگیری تمامی ابزارهای موجود، شامل مأمورکردن یا تشویق شبکۀ عوامل یا سایر رابطین در کشورهای خارجی، پخش برنامههای رادیویی بهصورت مخفیانه و استفاده از بسترهای رسانهای برای توزیع یا انتشار تبلیغات غیرقابل‌استناد به ما با هدف تأثیرگذاری بر آیت‌الله خمینی و سایر رهبران دینی و سیاسی ایران و نیز طیف ضدآمریکایی از میان مردم تا بدین‌وسیله مواضع ضدآمریکایی، سیاسی یا اقتصادی خود را کنار بگذارند یا متعادل سازند و از جان اتباع آمریکایی و اموال این کشور در ایران صیانت شود؛ کاهش قدرت آیت‌الله خمینی و سایر شخصیتهای سیاسی و دینی مخالف آمریکا، در ایران برای برانگیختن خشونتهای ضدآمریکایی یا تحریک سیاستها و اقداماتی که با منافع و امنیت اتباع ایالات متحده در ایران و سایر کشورها در تضاد هستند.[8]

جیمی کارتر

دامنه:

سرتاسر جهان

 



[1]. National Security Council, Carter Intelligence Files, Box I020, SCC Meetings, Minutes—SCC 1979..

به‌کلی سرّی. جلسه در اتاق وضعیت کاخ سفید برگزار شد.

[2]. John White

[3]. نک: سند 45.

[4]. Foreign Service Officer

[5]. Ann Swift

[6]. Wiesbaden

[7]. سرّی؛ حساس؛ تنها برای مشاهدۀ گیرنده. برژینسکی در یادداشت 23 نوامبر از کارتر درخواست کرد تا یافته را تأیید کند و همچنین یادآور شد که «این یافته، ما را به‌سمت گرفتن تصمیمی برای حمایت از سرنگونی خمینی رهنمون میکند.»

National Security Council, Carter Intelligence Files, Box I020, SCC Meetings, Minutes-SCC 1979.

[8]. در 7 دسامبر، سازمان سیا درخواست تأیید انجام یک اقدام تبلیغاتی اقتصادی در چهارچوب این یافتۀ ریاستجمهوری را به شورای امنیت ملی تقدیم کرد. این طرح عبارت بود از: درج اطلاعات در بسترهای تأثیرگذار رسانهای در اروپا با هدف برجستهساختن مشکلات تجاری و مالی روزافزون ایران، ترغیب صاحبان کشتیهای خارجی برای قطع ارائۀ خدمات به ایران، تأکید بر حتمیت یک افول چشمگیر در تولید نفت ایران و اشاره به کمبود قابلتوجه نفت گرمایشی که تهران را تهدید کرده است

Carter Library, National Security Affairs, Staff Material, Middle East File, Box 31, Subject File, Iran 12/1/79–12/7/79.

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
آلمان آمریکا آینده انقلاب آینده ایران اروپا اسرائیل اسلام اسناد لانه جاسوسی اشغال ایران اقدام سیاسی امام خمینی انتخابات انقلاب ایران انگلستان اویسی ایالات متحده ایران بحران گروگان گیری بحران گروگانگیری بحزان گروگانگیری براندازی برژینسکی بنی ­صدر بنی صدر بنی­ صدر تحریم تحلیل تسخیر سفارت تهران جبهه ملی جمهوری اسلامی جهان عرب جیمی کارتر حزب توده حمله به ایران حمله نظامی حمله نظامی به ایران خاورمیانه خلیج فارس داخل ایران دسپلماسی دولت موقت دیپلماسی رابطه ایران و آمریکا روابط خارجی ریچارد کاتم سازمان سیا سازمان ملل سحابی سرهنگ غلام­علی اویسی سفارت سوئد سوئیس سیاست سیاست خارجی سیاست داخلی سیاست منطقه ای سیاست های منطقه ای شاه شاپور بختیار شریعتمداری شورای امنیت شورای انقلاب شوروی صدو انقلاب ضد انقلاب ضدانقلاب طبس عملکرد ایران عملیات نجات عملیات نظامی ـمریکا فرانسه فروپاشی فشار اقتصادی فشار بر ایران فشار به ایران فشار سیاسی فشارهای اقتصادی فلسطین قطب زاده مداخله نظامی مذاکرات صلح مذاکره معاهده 1921 مقابله با شوروی نجات گروگان ها نفوذ وشعیت کشور وضعیت کشور وضعیت گشور پهلوی کاخ سفید کودتا گروگان ها گروگان گیری گروگانها گروگانگیری گروگنگیری گزارش