در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

پیشنهاد جدید از سوی بنی­ صدر

موضوع سند

متن سند

یادداشت موسکی وزیر امور خارجه برای رئیسجمهور کارتر[1]

واشنگتن، 3 جولای 1980

موضوع:

           پیشنهاد احتمالی ازسوی بنیصدر

ما بهتازگی گزارشی دریافت کردیم از جلسهای که دیروز در مادرید،[2] بین رضا پسندیده، برادرزادۀ خمینی (فرزند برادر بزرگتر خمینی) و وکیل ساکن واشنگتن، استنلی پوتینجر[3] برگزار شده است.[4] جلسه به درخواست پسندیده برگزار شده بود. براساس گفتههای پوتینجر، پسندیده مدعی شد که نمایندۀ اعزامی، بنیصدر است. او تصریح کرد که بنیصدر علاقهمند است که گفت‌وگوهایی بین نمایندگان او و آمریکا در اروپا انجام شود تا برای رفع مشکلات کنونی، ازجمله موضوع گروگانگیری تصمیمگیری شود.

پسندیده به پوتینجر گفته است که این پیشنهاد با هماهنگی بنیصدر مطرح میشود و خمینی نیز در جریان است. او مدعی است که دوست نزدیک و شریک بنیصدر است و اطلاعات ما نشان میدهد که احتمالاً ادعایش درست است. او همچنین میگوید که بهعنوان یک کانال ارتباطی بین بنیصدر و خمینی، عمل میکرده است.

 پسندیده مدعی شده است که پیشنهاد برای گفت‌وگو با آمریکا، برگرفته از اجماعی است که بین خمینی، بنیصدر، پدر پسندیده (برادر خمینی) و خود او حاصل شده است، نسبت به اینکه زمان پایاندادن به این بحران فرارسیده است. پسندیده گفت: «بنیصدر تلاش دارد که از دل این گفت‌وگوها، طرحی را برای ارائه به مجلس آماده کند.» گزارشها نشان میدهد که او معتقد است که بیشتر نمایندگان مجلس، در این موضوع از وی حمایت خواهند کرد.

تا وقتی اطلاعات بیشتری به دست نیاوردهایم، نباید نشاندادن این دست دوستی را بیش از حد مهم جلوه دهیم. بااین‌حال، وجود یک کانال ارتباطی مستقیم با بنیصدر بسیار سودمند است؛ بنابراین من معتقد هستم که باید این ارتباط را پیگیری کنیم. درصورت تأیید شما، من پیام شفاهی را که به پیوست آمده است، به پوتینجر (وکیل ساکن واشنگتن) منتقل میکنم که مشتمل بر پیشنهادی برای اعزام یک نماینده (احتمالاً ساندرز) برای دیدار با پسندیده و بحث دربارۀ مسائل مهم بین ایران و آمریکاست.[5]

پیوست

پیام شفاهی[6]

واشنگتن، بدون تاریخ

نمایندهای ازطرف دولت ایالات متحده، آمادۀ انجام ملاقاتی محرمانه با نمایندۀ رئیسجمهور بنیصدر، در یک مکان موردتوافق طرفین است تا دربارۀ مسائل بین دو کشور بحث و تبادل‌نظر صورت بگیرد. این مسائل عبارتاند از:

-      آزادی گروگانهای آمریکایی؛

-      مسدودسازی داراییهای ایران در آمریکا؛

-      ایجاد اختلال در جریان تجارت ایران؛

-      رابطۀ بین آمریکا و ایران مبتنی بر به‌رسمیتشناختن انقلاب اسلامی بهعنوان واقعیتی جدید در ایران و حق مردم این کشور برای تعیین سرنوشت خود؛

-      حل‌وفصل سایر موضوعات بین دو کشور براساس اصول و قواعد بینالمللی و نیز منشور سازمان ملل.



[1]. Carter Library, National Security Affairs, Brzezinski Material, Country File, Box 31, Iran 6/80–7/80.

سرّی؛ غیرقابل انتشار. آرون به کارتر گفت: «من هم موافق هستم که این موضوع ارزش بررسی را دارد و پیشنهاد میکنم با آن موافقت کنید» (یادداشت 3 جولای آرون به کارتر؛ همان).

[2]. Madrid

[3]. Stan Pottinger

[4]. نسخۀ اصلی از مفاد این جلسه در یادداشت ساندرز به موسکی در 3 جولای، قابل‌مشاهده است.

Department of State, Records of David D. Newsom, Under Secretary of State for Political Affairs, Subject Files, 1978–1981, Lot 81D154, Iran: Ghotbzadeh, Bani-Sadr, Khomeini (Iranian Government and Its Degrees).

[5]. کارتر با این کار موافقت کرد.

[6]. سرّی.

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
سند قبلی سند بعدی
آلمان آمریکا آینده انقلاب آینده ایران اروپا اسرائیل اسلام اسناد لانه جاسوسی اشغال ایران اقدام سیاسی امام خمینی انتخابات انقلاب ایران انگلستان اویسی ایالات متحده ایران بحران گروگان گیری بحران گروگانگیری بحزان گروگانگیری براندازی برژینسکی بنی ­صدر بنی صدر بنی­ صدر تحریم تحلیل تسخیر سفارت تهران جبهه ملی جمهوری اسلامی جهان عرب جیمی کارتر حزب توده حمله به ایران حمله نظامی حمله نظامی به ایران خاورمیانه خلیج فارس داخل ایران دسپلماسی دولت موقت دیپلماسی رابطه ایران و آمریکا روابط خارجی ریچارد کاتم سازمان سیا سازمان ملل سحابی سرهنگ غلام­علی اویسی سفارت سوئد سوئیس سیاست سیاست خارجی سیاست داخلی سیاست منطقه ای سیاست های منطقه ای شاه شاپور بختیار شریعتمداری شورای امنیت شورای انقلاب شوروی صدو انقلاب ضد انقلاب ضدانقلاب طبس عملکرد ایران عملیات نجات عملیات نظامی ـمریکا فرانسه فروپاشی فشار اقتصادی فشار بر ایران فشار به ایران فشار سیاسی فشارهای اقتصادی فلسطین قطب زاده مداخله نظامی مذاکرات صلح مذاکره معاهده 1921 مقابله با شوروی نجات گروگان ها نفوذ وشعیت کشور وضعیت کشور وضعیت گشور پهلوی کاخ سفید کودتا گروگان ها گروگان گیری گروگانها گروگانگیری گروگنگیری گزارش