در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

پیگیری اجرای تحریم های بین المللی علیه ایران

موضوع سند

متن سند

خلاصۀ نتایج جلسۀ کمیتۀ هماهنگی ویژه[1]

واشنگتن، 27 دسامبر 1979، 9ـ 9:45 صبح

موضوع:

           ایران

شرکت‌کنندگان:

 

وزارت امور خارجه

وزیر سایروس ونس

وارن کریستوفر

دیوید نیوسام

هارولد ساندرز

 

وزارت دفاع

گراهام کلایتور

رابرت کومر

 

وزارت دادگستری

دادستان کل بنیامین سیویلتی*

جان شنفیلد*

 

وزارت خزانهداری

آنتونی سالومون*

 

کاخ سفید

پلوید کاتلر*

زبیگنیف برژینسکی

 

ستاد مشترک نیروهای مسلح

دریابُد توماس هایوارد

ژنرال جان پاستی

 

سازمان سیا

دریابُد استانسفیلد ترنر

فرانک کارلوتچی

 

وزارت انرژی

وزیر چارلز دانکن*

 

شورای امنیت ملی

ویلیام اودوم

گری سیک

 

افراد با این علامت «*»، تنها برای بحث از مسائل داخلی در جلسه حضور یافتند.

خلاصۀ نتایج

مسائل داخلی:

1.       ژاپن: ژاپنیها در موضوع مذاکرات آتی که با ایران دربارۀ نفت خواهند داشت، از ما درخواست راهنمایی دارند. تاکنون به رقم 28.50 دلار در هر بشکه، پایبند بودهاند و به‌صورت تلویحی اشاره کردهاند که آماده‌‌اند این رقم را فعلاً حفظ کنند؛ اگر شل، شرکت نفت و گاز بریتانیا نیز همین کار را انجام بدهند. (خیلی محرمانه) کمیتۀ هماهنگی ویژه موافقت کرد که ما باید از آن‌ها بخواهیم تا در عدد 28.50 دلار باقی بمانند و با بریتانیا نیز تماس بگیریم و از آن‌ها بخواهیم تا به شرکتهای خود بگویند که اقدام مشابهی را انجام بدهند. وزیر دانکن معتقد بود که اگر این رقم برای خرید نفت بتواند یک هفته یا ده روز دیگر باقی بماند، قیمتها در بازار ممکن است کاهش بیابد. ما همچنین به تمامی طرفها، نسبت‌به توافق برای پرداخت پول نفت فقط با دلار، یادآوری خواهیم کرد. (خیلی محرمانه)

2.      سازمان ملل: وزیر ونس گفت امروز صبح، گزارشی به رئیسجمهور دربارۀ سناریوی سازمان ملل ارائه کرده است. برنامه اکنون میطلبد که ونس در جلسۀ جمعه عصر یا شنبه صبح شورای امنیت، موضوع را رسماً مطرح کند؛ با هدف به‌دست‌آوردن رأی در روز دوشنبه، قبل‌از اینکه ترکیب شورا تغییر کند.[2] (خیلی محرمانه)

وزارت امور خارجه درحال آمادهسازی مهمترین نکات گفتوگو برای رئیسجمهور است تا به آن‌ها در تماسهای تلفنی با سران کشور زامبیا و نیجریه که مردد هستند، اشاره نماید. یک پیام محکم ازسوی رئیسجمهور برای سایر اعضای شورای امنیت نیز امروز عصر آماده خواهد شد. یک پیشنهاد که حاوی وعده و قول برای شورای امنیت است تا به وضع تحریمها در طول حدود ده روز آتی رأی بدهد و بدین‌ترتیب والدهایم زمان داشته باشد تا به تلاشهای میانجیگری خود در این اثنا ادامه بدهد. (خیلی محرمانه)

 دان مکهنری معتقد است که این کار ممکن است که یک رأی مضاعف نیز بخرد و کمیتۀ هماهنگی ویژه بر این باور بود که این ایده جذاب است. وزیر ونس خاطرنشان کرد که زمانبندی پیشنهادی ما ممکن است که رعایت نشود و نباید دربارۀ آن به‌صورت علنی بحث کرد. (خیلی محرمانه)

3.      گامهای اقتصادی: گامهای اقتصادی که توسط متحدین برداشته میشود، باید در طول چند روز آینده، کمکم افشا شود. وزارت خزانهداری اطمینان حاصل خواهد کرد که این افشاگریها به‌‌گونهای باشند که مشخص نشود ازسوی مقامات آمریکا هدایت میشود؛ چراکه میتواند یک خیانت به اعتماد باشد. به‌محض اینکه این افشاها آغاز شد، متحدین باید تأیید کنند که برای انجام «اقدامات مشترک» توافق شده است. فرانسه هنوز رسماً با این کار موافقت نکرده است؛ ولی ونس با ارسال پیامی به ژیسکار، معتقد است که فرانسه نیز موافقت خود را اعلام میکند. (خیلی محرمانه)

4.      گروگانها: وزارت امور خارجه چارتی را آماده کرده است که نشان میدهد چه زمانی پس‌از تسخیر سفارت، هرکدام از گروگانها دیده شدهاند یا با او ارتباط برقرار شده است. این موضوع بسیار حساس است؛ چراکه افراد خاصی را به‌عنوان مظنون شناسایی میکند. یک نسخه برای پیوست به یادداشتهای جلسۀ کمیته آماده شد. (سرّی)

هفت گروگان گمشده شامل [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است] چهار افسر سرویس خارجی. یک گروگان به نام آقای بلاکر است که مأموریتی موقتی در تهران به‌عنوان یک اقتصاددان داشت؛ کسی که از روز اول تسخیر سفارت، دیده نشده است و خبری نیز از او در دست نیست. (سرّی)

این واقعیت که دانشجویان امروز مدعی این هستند که تنها 49 گروگان را در اختیار دارند ـ برخلاف نظر قطعی ما که تعدادشان 50 نفر است ـ از این منظر، نگرانکننده است. هادینگ کارتر در گزارش امروز ظهر خود روشن خواهد کرد که هرگونه سردرگمی دربارۀ مجموع تعداد گروگان‌ها، ازسوی ما نیست؛ بلکه به‌سبب اطلاعات ناقصی است که ازسوی دانشجویان و دیگران در تهران به دست ما میرسد. وزیر ونس حدود یک ساعت پس‌از بازگشت کشیشهای آمریکایی، با آن‌ها دیدار خواهد کرد. (سرّی)

مسائل سیاسی ـ نظامی

1.       آواکس: دکتر برژینسکی به کمیتۀ هماهنگی ویژه اطلاع داد که رئیس‌‌جمهور با پیشنهاد جلسۀ قبلی موافقت کرده است. آواکس براساس برنامه، دیروز پرواز کرد و امروز به پایگاه ما در مصر برمیگردد. (سرّی)

2.      یافتۀ اطلاعاتی: دکتر برژینسکی خاطرنشان کرد که یافتۀ اطلاعاتی با تصحیح و تأیید ریاستجمهور برای امضای ایشان، امروز ارسال خواهد شد. این یافته به همراه نقطهنظرات رئیسجمهور و تغییراتی که در آن اعمال شده است، به پیوست قابل‌مشاهده است.[3] (سرّی)

3.      عملیات مخفی: کمیتۀ هماهنگی ویژه موافقت کرد که زیرکمیتۀ عملیات کوچک مخفی در روز دوشنبه 31 دسامبر تشکیل شود تا دربارۀ گزینهها بحث و تبادل‌نظر نماید. جواب سؤال اینکه ما چگونه پیش خواهیم رفت، توسط کمیته در روز چهارشنبۀ آتی بررسی خواهد شد. (سرّی)

 



[1]. Carter Library, National Security Council, NSC Institutional Files (H–Files), Box 107. Secret.

جلسه در اتاق وضعیت کاخ سفید برگزار شد.

[2]. 28، 29 و 31 دسامبر؛ نک: سند 128.

[3]. نک: پیوست سند 110.

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
آلمان آمریکا آینده انقلاب آینده ایران اروپا اسرائیل اسلام اسناد لانه جاسوسی اشغال ایران اقدام سیاسی امام خمینی انتخابات انقلاب ایران انگلستان اویسی ایالات متحده ایران بحران گروگان گیری بحران گروگانگیری بحزان گروگانگیری براندازی برژینسکی بنی ­صدر بنی صدر بنی­ صدر تحریم تحلیل تسخیر سفارت تهران جبهه ملی جمهوری اسلامی جهان عرب جیمی کارتر حزب توده حمله به ایران حمله نظامی حمله نظامی به ایران خاورمیانه خلیج فارس داخل ایران دسپلماسی دولت موقت دیپلماسی رابطه ایران و آمریکا روابط خارجی ریچارد کاتم سازمان سیا سازمان ملل سحابی سرهنگ غلام­علی اویسی سفارت سوئد سوئیس سیاست سیاست خارجی سیاست داخلی سیاست منطقه ای سیاست های منطقه ای شاه شاپور بختیار شریعتمداری شورای امنیت شورای انقلاب شوروی صدو انقلاب ضد انقلاب ضدانقلاب طبس عملکرد ایران عملیات نجات عملیات نظامی ـمریکا فرانسه فروپاشی فشار اقتصادی فشار بر ایران فشار به ایران فشار سیاسی فشارهای اقتصادی فلسطین قطب زاده مداخله نظامی مذاکرات صلح مذاکره معاهده 1921 مقابله با شوروی نجات گروگان ها نفوذ وشعیت کشور وضعیت کشور وضعیت گشور پهلوی کاخ سفید کودتا گروگان ها گروگان گیری گروگانها گروگانگیری گروگنگیری گزارش