در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

تلاش برای سرنگونی انقلاب

موضوع سند

متن سند

مفاد جلسۀ کمیتۀ هماهنگی ویژه (اطلاعات)[1]

واشنگتن، بدون تاریخ

بحث زیر که توسط کمیتۀ هماهنگی ویژه (اطلاعات) در 20 دسامبر[2] انجام شد، مورد تأیید رئیسجمهور قرار گرفت. این کمیته یک یافتۀ جدید عملیات اطلاعاتی دربارۀ ایران را مطرح کرد. بحث حول محور توصیف عملیاتی اهداف ما در ارتباط با گروههای مخالف رژیم خمینی بود. مصوب شد که این ارتباطها در راستای «تشویق تعاملاتی که میتواند به ایجاد یک جبهۀ گسترده و حامی غرب منتهی گردد که یک دولت جایگزین را تشکیل بدهد»، به کار گرفته شود. (به‌کلی سرّی)

این بیان همسو بود با تصمیماتی که روز گذشته در جلسۀ شورای امنیت ملی گرفته شده بود.[3] اداره‌کنندۀ اطلاعات مرکزی یادآور شد که نیازمند مجوز برای پاسخ به انواعی از سؤالاتی است که ازسوی بختیار دریافت میکند؛ یعنی نظر ایالات متحده دربارۀ سرهنگ اویسی چیست؛ آیا بختیار باید با او مرتبط شود یا خیر؟ آیا شاه با اویسی در ارتباط است؟ دیدگاه آمریکا دربارۀ سرهنگ انصاری چیست؟ آیا ما آمادۀ کمک به بختیار درزمینۀ جلب حمایت مالی سعودیها ازطریق مصر هستیم؟ (به‌کلی سرّی)

همه موافق بودند که کنگره از یافتۀ اینچنینی حمایت خواهد کرد، اگرچه خطر افشا نیز وجود داشت. برژینسکی گفت که این گروه باید از هرگونه تخصیص بودجه و علت مصرف آن آگاه شود. اداره‌کنندۀ اطلاعات مرکزی، پیشنویس راهنماییهای کلی دربارۀ استفاده از بودجهها را آماده خواهد کرد [دو سطر از طبقهبندی خارج نشده است.] (به‌کلی سرّی)

وزیر ونس به این نکته اشاره کرد که این تصمیم کمیته نمایانگر گامی مهم است. این نظر حاکی از این است که گروه بالا تصمیم دارد گروهها را به‌منظور سرنگونی خمینی با یکدیگر متحد سازد. وزیر براون اظهار داشت که باید اقداماتی که «میتواند» منجر به تشکیل یک دولت جایگزین شود، حمایت شوند. دکتر برژینسکی نیز گفت این مصوبه برای اتفاقات احتمالی آتی ارزشمند است؛ چراکه خمینی ممکن است سقوط کند و آن موقع، ما نیازمند این هستیم که بتوانیم از یک گروهبندی جایگزین حمایت کنیم. کمیتۀ هماهنگی ویژه (اطلاعات) به اتفاق آرا پیشنهاد کرد که رئیسجمهور یافتۀ پیوست را تأیید کند. (به‌کلی سرّی)

در روز 21 دسامبر، کمیتۀ هماهنگی ویژه مصوب کرد[4] که در کنار حمایت و بحث دربارۀ این موضوع، پس‌از تأیید رئیسجمهور، این یافته مجوز و اختیارات لازم برای پیش‌بردن اقدامات لازم را فراهم سازد. همه موافقت کردند که یافته حاکی از این نیست که ما پیشبینی میکنیم رژیم خمینی ممکن است به «یک رژیم مسئولیتپذیر و دموکراتیک» تبدیل شود. [دوونیم سطر از طبقهبندی خارج نشده است]. تأیید مصوبه توسط رئیسجمهور در مواجهه با کمیتههای کنگره مهم خواهد بود. (به‌کلی سرّی)

پیوست

یافتۀ ریاست‌‌جمهوری[5]

واشنگتن، 27 دسامبر 1979

یافته، متعاقب بخش 662 قانون کمک خارجی 1961، پس‌از اصلاح، دربارۀ عملیات در کشورهای خارجی غیر از آن‌هایی که تنها با هدف جمعآوری اطلاعات انجام میشود.

من دریافتم که عملیات زیر در یک کشور خارجی برای امنیت ملی ایالات متحده حائز اهمیت است و به اداره‌کنندۀ اطلاعات مرکزی یا نمایندۀ منصوب ازطرف وی دستور میدهم تا این یافته را به کمیتههای مربوط به کنگره، متعاقب بخش 662 گزارش کند و چنین اطلاعرسانیهایی را درصورت نیاز فراهم نماید.

دامنه:

ایران

شرح:

عملیات‌ تبلیغاتی، سیاسی و اقتصادی برای کمک به تثبیت یک حکومت مسئولیت‌پذیر و دموکراتیک در ایران را پیش ببرید؛ با رهبران مخالف ایران و نیز دولت‌های علاقه‌مند ارتباط برقرار کنید تا تعاملاتی که می‌تواند به ایجاد یک جبهۀ گسترده و حامی غرب که توانایی تشکیل یک دولت جایگزین را دارد منتهی شود، تسهیل گردد.

 

 

 

جیمی کارتر

 



[1]. National Security Council, Carter Intelligence Files, Subject File, Box I026, Iran Finding 27 Dec 1979؛

به‌کلی سرّی؛ حساس.

[2]. برای مشاهدۀ خلاصۀ نتایج جلسه، نک:

Carter Library, National Security Council, NSC Institutional Files (H–Files), Box 107.

[3]. نک: سند 107.

[4]. برای مشاهدۀ خلاصۀ نتایج جلسه، نک:

Carter Library, National Security Council, NSC Institutional Files (H–Files), Box 107.

[5]. سرّی؛ حساس.

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
آلمان آمریکا آینده انقلاب آینده ایران اروپا اسرائیل اسلام اسناد لانه جاسوسی اشغال ایران اقدام سیاسی امام خمینی انتخابات انقلاب ایران انگلستان اویسی ایالات متحده ایران بحران گروگان گیری بحران گروگانگیری بحزان گروگانگیری براندازی برژینسکی بنی ­صدر بنی صدر بنی­ صدر تحریم تحلیل تسخیر سفارت تهران جبهه ملی جمهوری اسلامی جهان عرب جیمی کارتر حزب توده حمله به ایران حمله نظامی حمله نظامی به ایران خاورمیانه خلیج فارس داخل ایران دسپلماسی دولت موقت دیپلماسی رابطه ایران و آمریکا روابط خارجی ریچارد کاتم سازمان سیا سازمان ملل سحابی سرهنگ غلام­علی اویسی سفارت سوئد سوئیس سیاست سیاست خارجی سیاست داخلی سیاست منطقه ای سیاست های منطقه ای شاه شاپور بختیار شریعتمداری شورای امنیت شورای انقلاب شوروی صدو انقلاب ضد انقلاب ضدانقلاب طبس عملکرد ایران عملیات نجات عملیات نظامی ـمریکا فرانسه فروپاشی فشار اقتصادی فشار بر ایران فشار به ایران فشار سیاسی فشارهای اقتصادی فلسطین قطب زاده مداخله نظامی مذاکرات صلح مذاکره معاهده 1921 مقابله با شوروی نجات گروگان ها نفوذ وشعیت کشور وضعیت کشور وضعیت گشور پهلوی کاخ سفید کودتا گروگان ها گروگان گیری گروگانها گروگانگیری گروگنگیری گزارش