در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره 2

گزارشی پیرامون روابط ایران با کشورهای کمونیستی

موضوع سند

روابط ایران با کشورهای کمونیستی
مشخصات ارسال سند

از: بخش سیاسی ٬ جان د. استمپل

محرمانه

به: مندرجه در فهرست توزیع

متن سند





سند شماره (2)


از: بخش سیاسی، جان د. استمپل


سری


غیرقابل رؤیت برای بیگانگان


به: مندرجه در فهرست توزیع


تاریخ: 5 آبان ماه 1356


موضوع: گزارش سالانه CERP پیرامون روابط با کشورهای کمونیستی


گزارش سالانه روابط ایران با کشورهای کمونیستی ( 000 2(CERP باید در تاریخ 24 آبان ماه 1356 به واشنگتن ارسال گردد. به منظور ارسال به موقع، نامه هوایی باید توسط پست 20 آبان ماه فرستاده شود.


سال گذشته سفارت در ارائه این گزارش سه ماه تأخیر داشت. در سال جاری امیدواریم که این وضع بهبود عمده ای یافته باشد.


ماهیت این گزارش لزوم هماهنگی با عناصر مختلف نمایندگی و نیز کنسولگریها را که ممکن است با فعالیتهای کمونیستی در منطقه خود آشنایی بیشتری داشته باشند ایجاب می نمایند. بخشهای سیاسی و سیاسی نظامی آن بخش از گزارش را که مربوط به مسائل سیاسی، سیاسی نظامی، عضویت حزبی کمونیستی محلی و روابط دیپلماتیک و کنسولی است تهیه خواهند کرد.


دفتر حفاظت منافع آمریکا نیز بخشهای مربوط به مبادله فرهنگی و آموزشی را تهیه می نماید. بخش اقتصادی نیز در مورد مسائل اقتصادی و مادی گزارش خواهد نمود. کنسولگریها نیز می توانند در مورد


ص: 716





این گزارشها، گزارش یا اظهار نظر نمایند.


به پیوست نسخه هایی از دستورالعمل سال جاری ارسال می گردد؛ اکثر بخشها، مرجعهای پیشین را حتماً در اختیار دارند.


در صورت لزوم و در صورتی که آنها را در اختیار نداشته باشند، در بخش سیاسی نسخه هایی از آن موجود است. گزارش مربوط به سال گذشته یعنی الف - 7 مورخ 22 دی ماه 1356 باید در بر گیرنده تمام موارد باشد. در بسیاری از موارد می توان از آن به عنوان یک مرجع استفاده کرد و از آنجا که گزارش سال گذشته 2 صفحه بیشتر از مورد لزوم بود، ما امیدواریم که مسئولین هر بخش گزارشات خود را 20 درصد کمتر نمایند. پیش نویسهای اولیه باید تا پایان وقت اداری 15 آبان به بخش سیاسی ارسال گردد.


ضمیمه ها: الف) استفاده اداری محدود دولت به شماره 249989، ب) سری غیر قابل رؤیت برای بیگانگان. دولتی. الف - 7 مورخ 22 دی ماه 1356 (فقط برای اصفهان) توزیع: بخش اقتصادی - ر. بروین / س. تیلور، کنسولگری آمریکا در اصفهان بخش سیاسی نظامی - رابرت / ا. مارتین، کنسولگری آمریکا در تبریز دفتر حفاظت منافع آمریکا - جک شلنبرگر، کنسولگری آمریکا در شیراز یا جیمز هیگهام / لاری لارکین


از: وزارت امور خارجه در واشنگتن دی. سی.


محرمانه


به: 002CERP روابط با کشورهای کمونیستی


تاریخ 26 مهر 1356


1 - این پیام بدوی، راهنماییهای وزارتخانه محتوی مرجع الف در مورد تهیه بخشهای یک و چهارم 002 CERPمی باشد. به واحدها یادآوری می شود که تاریخ معین جهت دریافت گزارشها توسط وزارتخانه، همان تاریخ 24 آبان ماه است. ارسال گزارش پس از تاریخ تعیین شده در مفید واقع شدن آن محدودیت ایجاد خواهد نمود.


2 - بخش یکم. «ارزیابی روابط سیاسی، اقتصادی، نظامی، »تغذیه اصلی نشریات سالانه «فعالیتهای کمکی و تجاری کشورهای کمونیستی در کشورهای رو به رشد جهان آزاد» را فراهم می آورد. در تحقق بخشیدن به شرایط این بخش از CERP - 002 واحدها باید به یاد داشته باشند که وزارتخانه ترجیح می دهد فشرده وقایع و اطلاعات را بدست آورد و به گزارش مفصل پیرامون موارد موجود نیازی ندارد.


چون CERP - 002 جایگزین گزارش هشدار دهنده در موارد رخدادهای مهم سیاسی، اقتصادی، نظامی یا فرهنگی نخواهد شد. وقایع و رخدادهای مهم باید به محض وقوع تعبیر و تفسیر و گزارش شوند.


3 - اطلاعات که در بخش اول ارائه می گردند باید دارای طبقه بندی شامل سری غیر قابل رؤیت برای بیگانگان باشند. لطفا مشخص کنید که مثلاً پاراگرافی دارای طبقه بندی متفاوت با طبقه بندی کلی گزارش می باشد. هرچه اهمیت طبقه بندی کمتر باشد بهتر است. واحدها به منظور تهیه بخش یکم می توانند از کتابچه اطلاعاتی ER77 10138 تحت عنوان «کمکهای کمونیستی به کشورهای رو به رشد جهان آزاد در سال 1976» استفاده نماید.


4 - در سال گذشته واحدها از طریق آن دسته از مقامات سفارت شوروی که در کشور میزبان حاضر شده بودند اطلاعاتی در مورد برنامه های کمکی ارائه نمایند، توانسته بودند در مورد برنامه های اقتصادی


ص: 717




شوروی اطلاعات با ارزشی بدست آورند. دیگر واحدها نیز با در نظر گرفتن شرایط و محدودیتهای کشور میزبان می توانند به همین منظور با نمایندگان شوروی و دیگر کشورهای کمونیستی ایجاد ارتباط مستقیم بنمایند.


5 - بخش یکم. «ارزیابی روابط سیاسی / اقتصادی / نظامی» را تنها در آبیجان، ابوظبی، آکرا، آدیس آبابا، الجزیره، امان، آنکارا، آتن، باماکو، بانجول، بیسائو، چ، بوگوتا، برازیلیا، بوئنوس آیرس، بوجومبورا، قاهره، کاراکاس، کلمبو، کوناکری، کوتونو، داکا، داکار، دمشق، دارالسلام، جاکارتا، فریتاون، جورج تاون، اسلام آباد، کابل، کاتماندو، خارطوم، کیگالی، کینگ استون، کینشازا، کوالالمپور، کویت، لاگوس، لاپاز، لیبرویل، لیما، لومه، لوکازا، منامی، موگادیشو، ماپوتو، مکزیکوسیتی، مونرویا.، مونته ویدئو، نایروبی، نجامنا، دهلی نو، نیامه، نوآک شوت، اوگادوگو، پورت لوئیس، کیتو، رباط، رانگون، صنعا، سانتیاگو، سان خوزه، سنگاپور، آنتاناناریو، تهران، تریپولی، تونس، والتا، یاانونده، باید تهیه نمایند.


6 - به طور مختصر روابط سیاسی، اقتصادی، نظامی را که در طول سال بین کشور میزبان و جهان کمونیست پدید آمده در رابطه با منافع آمریکا مورد تجزیه و تحلیل و ارزیابی قرار دهید. این خلاصه مرور باید تغییرات، تمرکز، روند و دورنمای فعالیت کمونیستی را نیز در نظر بگیرد. اطلاعات ویژه زیر در صورتی که با کشور مورد نظر ارتباط داشته باشد و یا موجود باشد در رابطه با برنامه کمک های اقتصادی و نظامی کمونیستی ارائه گردد. (در صورت امکان این اطلاعات را به صورت جدول ارائه نمایید).


کمک اقتصادی


- ارزش کلی به دلار و فهرست پروژه هایی که بر اساس قراردادهای جدید کمکی کمونیستی از نظر مالی در سال مزبور تأمین خواهد شد.


- پیشرفت برنامه و پروژه در رابطه با قراردادهای قدیمی و حاضر شامل ارزش تحویل تقریبی به دلار در طول سال.


- تعداد تکنیسینهای اقتصادی کمونیستی در کشور میزبان و در صورت امکان با مشخص شدن کشور کمونیستی و پروژه مربوطه هر تکنیسین.


تعداد و تخصص دیگر تکنسینهای کمونیست مانند پزشکان، معلمین، مستشاران دولتی و غیره که هزینه های مالی آنها از طریق برنامه های کمکی تأمین نمی گردد.


- حقوقی که از طرف دولت میزبان به تکنیسینهای کمونیست پرداخت می شود.


- تعداد و پرسنل کشور رو به رشد که جهت طی دوره آموزشی فنی رهسپار کشور کمونیستی می شوند.


البته با در نظر گرفتن کشور کمونیستی مقصد، تخصص، مدت یا دوره آموزش.


کمک نظامی


- ارزش قراردادهای کمک نظامی کمونیستی به دلار و نوع تجهیزاتی که تحویل داده خواهد شد.


جزئیات مربوط به ارزش و نوع تجهیزات نظامی تحویلی در سال مزبور.


- تعداد مستشاران و تکنیسینهای نظامی کمونیست در کشور میزبان.


- تعداد پرسنل کشور رو به رشد که جهت طی دوره آموزشی به کشور کمونیستی خواهند رفت.


ص: 718




- هزینه ای که کشور میزبان باید در قبال خدمات و آموزش فنی نظامی کمونیستی متقبل شود.


تجارت


- حجم صادرات به کشور کمونیستی و واردات از کشور کمونیستی (و ترکیبات آنها) - شرایط قراردادهای جدید و موجود تجاری با کشورهای کمونیستی شامل مدت و شرایط دیگر (از قبیل ارز معتبر یا قرارداد معافیت دوجانبه) 7 - موفقیت و یا شکست برنامه های کمونیستی از قبیل مشکلات اجرایی پروژه، موفقیت و یا شکست مذاکرات و اهمیت و اهداف کمیسیونهای بین دولتین را ارزیابی نمایید.


8 - علاوه بر نیازهای بخش چهارم الف که در مرجع الف بدانها اش--اره شده، پی-رامون مطالب زیر نیز گزارش دهید:


- تعداد دانشجویان آکادمیک جدیدی که جهت طی دوره های آموزشی هر سال وارد یک کشور کمونیستی می شوند.


- تعدادی که دائماً به کشور خود باز می گردند.


- تعداد دانشجویان کشورهای رو به رشدی که در پایان هر سال در کشور کمونیستی به سرمی برند.


ونس




تاریخ: 22 دی 1356


سری / غیر قابل رؤیت برای بیگانگان


از: سفارت آمریکا در تهران


به: وزارت امور خارجه عطف به: (الف) 75 تهران الف - 238، (ب) 76 وزارتخانه 249135


موضوع: روابط ایران با کشورهای کمونیستی - 002 CERP


خلاصه: (آغاز خیلی محرمانه) افزایش تشنج نشانگر آغاز روابط ایران با شوروی بود و در صمیمیت بیشتر روابط ایران و شوروی در سال 1976 هویداست. روابط ایران با دیگر کشورهای کمونیستی هنوز هم مانند سال پیشین است ؛ یعنی از نظر محتوی کم اهمیت لیکن از نظر شکل ظاهری با اهمیت است و به دید و بازدیدها ختم می گردد. در سال 2534 میزان کلی تجارت ایران با کشورهای کمونیستی شاهد افزایش ناچیزی بود که علت آن نیز کاهش واردات این کشور از چین و شوروی می باشد لیکن تجارت با اروپای شرقی افزایش فاحشی یافت و پروتکلهای اقتصادی منعقده در سال 1355 با تمام کشورهای کمونیستی نشان دهنده افزایش در تجارت و کمکهای اقتصادی و فنی بود ؛ لیکن معادل روابط ایران با کشورهای غربی و بخصوص آمریکا، فرانسه و آلمان غربی نمی باشد. ایران 680 میلیون دلار قبل از واردات خود به کشورهای اروپای شرقی اعتبار داد بخش اعظم تجارت خود را نیز بر اساس «موازنه حساب» انجام داد. شورویها نیز یک پروژه کارخانه آلومینیم به فهرست چشمگیر پروژه های اقتصادی خود در ایران افزودند. قرارداد تسلیحاتی که با شوروی در ماه نوامبر منعقد گردید نشانگر تداوم حضور نظامی شوروی از جنبه تجهیزات و تکنسینها می باشد. ایران به دنبال ملاقات فیدل کاسترو با یکی از رهبران کمونیست ایران، در اروپا با کوبا قطع رابطه نمود، لیکن روابط وی با دیگر کشورهای کمونیستی توأم با ثبات است. در سال 1976 روابط فرهنگی آن کشور با بلوک کمونیستی از تأثیر کمتری برخوردار


ص: 719





است. (پایان خلاصه)


ضمائم:


الف: حضور شوروی در ایران.


ب: جدول 1 - تجارت ایران با کشورهای کمونیستی در سه سال گذشته 2534-2532 (1 فروردین 1352 تا 29 اسفند 1355) ج: جدول 2 - تجارت ایران (از نظر کالاهای مهم) با کشورهای کمونیستی اصلی در سال 2534.


ارزیابی روابط سیاسی - اقتصادی


شوروی


تغییر روابط سیاسی - اقتصادی ایران با جهان کمونیستی از زمان ارائه گزارش سال قبل (نامه هوایی مرجع)، وخامت یافتن روابط سیاسی ایران و شوروی بود، علت آن نیز این بود که ایران فکر می کرد که به خاطر روابط صمیمانه اش با آمریکا از طرف شوروی تحت فشار قرار گرفته است. در پایان سال و در نتیجه اعاده یکی از خلبانان روسی که هواپیمای غیر نظامیش در ایران به زمین نشسته بود، این روابط دستخوش بهبود گشت. به همین ترتیب روابط ایران و چین نیز قدری بهبود یافته است و رسانه ها و مقامات دولتی ایران نیز از واقعیت حمایت چین از سیاستهای امنیتی ایران در خلیج فارس و پیشنهاد آن در مورد تبدیل اقیانوس هند به صورت یک منطقه صلح، و تبدیل خاورمیانه به یک منطقه عاری از تسلیحات هسته ای با تأیید سخن می راند.


شورویها ظاهراً طوری وانمود می کنند که از خرید روزافزون تسلیحات توسط ایران از آمریکا بسیار نگران هستند. علیرغم تداوم همکاریهای اقتصادی شوروی و ایران - که در آن یک قرارداد اکولوژیک ثالث در مورد دریای خزر در سپتامبر 1975 منعقد گردید و وزیر دارایی ایران یعنی انصاری از مسکو در سپتامبر 1976 دیدار به عمل آورد و به دنبال آن یک قرارداد 3 میلیارد دلاری پنج ساله تجاری بین شوروی و ایران در اکتبر 1976 منعقد گردید و هفتمین اجلاس کمیسیون شوروی و ایران در اواسط نوامبر برگزار شد ؛ مفسرین سیاسی شوروی در تمام طول تابستان و پائیز 1976 به ایران به عنوان بازیچه و دست نشانده آمریکا و آلت دست امپریالیسم حمله می کردند. در بیست و پنجمین کنگره حزبی شوروی برژنف از ایران صحبتی به میان نیاورد (و ایرانیها نیز آن را به یاد دارند) و در ماه مه سفیر شوروی از اینکه خطر تروریسم در ایران را به شوروی ربط داده اند به رسانه های گروهی اعتراض نمود. (هنگامی که پلیس یک مخفیگاه تروریستی را کشف نمود، عکسهایی از رهبران شوروی را در آنجا یافت.) از طرف دیگر ایرانیها نیز در مورد تجهیز ناوگان پاسیفیک شوروی اظهار نگرانی کرده و حملات اجلاس غیر متعهدها در کلمبو علیه ایران را نیز تحریکات شوروی به حساب آورده اند (تهران 9091 و 8931). علاوه بر این، ایران نیز پیرامون قرارداد تسلیحاتی شوروی با عراق در سال 1976 که براساس آن شوروی تعهد کرده است که به عراق بیش از مقدار تسلیحات خریداری شده توسط ایران از کشورهای غربی سلاح بدهد، تبلیغات بسیاری به راه انداخته است. (در مورد قرارداد مزبور و یا میزان آن هنوز تأییدیه ای بدست نیامده است.) آغاز بخش طبقه بندی نشده:


ص: 720




این رنجشهای سیاسی در گسترش تجارت دو جانبه پنج سال گذشته ممانعتی پدید نیاورده است.


مبادله تجاری پنج ساله ای که در ابتدا گمان می رفت معادل 1 میلیارد دلار باشد به سطح 6/1 میلیارد دلار رسید و بر اساس قراردادی که اخیرا منعقد گردید دو برابر شده است. حدود یک میلیارد دلار از قرارداد سال 1976 منحصر به صدور گاز از ایران به شوروی، به عنوان بخش عمده تعهدات پیشین ایران خواهد بود. 2 میلیارد دلار دیگر شامل کالاهای ساخت ایران و ماشین آلات روسی، آهن، پولاد، مواد شیمیایی، چوب، سیمان و کامیون بر اساس معاملات پایاپای خواهد بود. تجارت دوجانبه سال 2534 (که در 29 اسفند سال 1355 خاتمه یافت) معادل 402 میلیون دلار بود، در واقع 5/15 درصد بیش از میزان آن در سال پیشین بود. میزان صادرات 232 میلیون دلاری آن کشور به شوروی 28 میلیون دلار افزایش یافت و گاز طبیعی (120 میلیون دلار) نیمی از این صادرات را تشکیل می داد. لیکن، میزان واردات از شوروی 6/37 درصد کمتر بود که علت آن نیز 57 تا 70 درصد کاهش در واردات آهن، پولاد و ماشین آلات و قطعات یدکی بودکه روی هم رفته نیمی از واردات سال 2535 را تشکیل می داد واردات مربوط به پروژه های زیر در سال جاری ایرانی افزایش خواهد یافت.


آغاز محرمانه: کمکهای اقتصادی و فنی شوروی به اقتصاد ایران ادامه دارد، لیکن به علت فقدان اطلاعات لازم نمی توان نسبت افزایش آن را در مقایسه با نفوذ غربی مشخص نمود. 75/ الف - 169 سفارت گزارشی پیرامون گسترش کارخانه ذوب آهن آریامهر اصفهان از 750000 تن به 9/1 میلیون تن ظرفیت ارائه داد. این پروژه شوروی از نظر ارزش و از نظر پرسنلی بزرگترین پروژه به حساب می آید.


ضمیمه 1 که به وسیله سازمان سیا تهیه شده جزئیات حضور شوروی در ایران را با تعیین محل و کار مربوطه مشخص می کند. درگیریهای شوروی از نظر تکنیسین و در بعضی موارد تجهیزات (که میزان اعتبار ارائه شده مشخص نیست) در رابطه با پنج واحد سردخانه، پروژه های پرورش ماهی، راه آهن، تأسیسات برق رسانی، سیلوهای گندم، خانه های پیش ساخته، معادن، نیروگاهها و مدارس آموزش حرفه ای ادامه می یابد. کارمندان مؤسسه، آموزشی که در مجاورت کارخانه ذوب آهن آریامهر تأسیس شده، روسی و ایرانی هستند و در اواخر سال 1355 تعداد 200 نفر از 600 نفر آموزش بیننده، پاکستانی بودند که در رابطه با پروژه ذوب آهن شوروی در آنجا آموزش می دیده اند. پروژه های اضافی و یا جدیدی که در رابطه با هفتمین نشست کمیسیون شوروی و ایران در ماه نوامبر در تهران مطرح گردید عبارتند از: خط لوله دوم گاز (ایگات 2)، کارخانه نیروی حرارتی 1260000 کیلو واتی در اهواز (ساختمان آن آغاز شده)، قرارداد مربوط به احداث یک نیروگاه حرارتی در اصفهان و احداث مجتمع هیدروالکتریک در خداآفرین رودخانه ارس و برقی شدن راه آهن تهران - جلفا - تبریز. به دنبال قرارداد سه جانبه گاز، منعقده در سال 1354 (75 تهران 11640)، یک قرارداد طراحی و مهندسی نیز امضاء گردید و در نتیجه آن شوروی در احداث خط لوله و نیز تهیه کمپرسورها نقش خود را ایفا خواهد کرد. در ماه نوامبر، بین باریت ایران و سوت متپروم اکسپورت قراردادی به امضاء رسید تا بر اساس آن یک کارخانه آلومینیوم سازی 000/500 تنی به ارزش 600 میلیون دلار (76 تهران 11848) در ایران احداث گردد. مطبوعات ایران در ماه دسامبر، قرارداد منعقده توسط شوروی را اعلام کردند که بر اساس آن شوروی تعهد کرده است که در ایجاد سازمان عمران صنعتی و بازسازی به ارزش یک میلیارد دلار در منطقه صنعتی اسفراین به دولت ایران کمک کند.


هزینه های لازم برای ماشین آلات و تجهیزات شوروی از طریق قرارداد سه جانبه گازتوسط ایران تأمین


ص: 721




خواهد شد.


بخش اعظم تجارت دوجانبه که شامل جزئی از کمکهای فنی نیز می شود، بر اساس «معامله تهاتری» بانک مرکزی انجام می شود. یکی از مقامات بانک مرکزی ایران گفت که در اواخر ماه اکتبر بر اساس اعتبار شوروی، حساب تهاتری معادل 60 میلیون دلار بوده است. عدم موازنه 7 میلیون دلاری نیز سبب خواهد شد که در تصحیح ارز معتبر مشکلاتی پدید آید، ولی شوروی به کرات اجازه داده است که قروض ایران از طریق صدور گاز از بین برود. در ماه اکتبر بانک مرکزی ایران اجازه داد که قروض روی هم انباشته شود، چون قرارداد مزبور بهره ای معادل 2درصد را مجاز دانسته و شوروی نیز پیرامون این مسئله پافشاری چندانی ننموده است.


روابط نظامی ایران و شوروی


آغاز بخش سری/ غیر قابل رؤیت برای بیگانگان:


قرارداد تسلیحاتی منعقده بین دولت ایران و شوروی در پایان نوامبر 1976 قابل توجه بسیار است.


ارزش این قرارداد به دلار آمریکا معادل 528 میلیون دلار است و دولت ایران متعهد شده که آن را به صورت ارز معتبر بپردازد. قبل از تحویل پول پرداخت نخواهد شد و کل ارزش قرارداد نیز در شانزده قسط فصلی پرداخت خواهد شد. یک قرارداد پایاپای گاز و نفت در سالهای آتی منعقد خواهد گردید. تحویل بعضی از تجهیزات در سال 1976 آغاز و در سال 1979 به پایان خواهد رسید. تحویل این تجهیزات از منبع تولیدات جدید خواهد بود.


انواع تجهیزات تحویلی به شرح زیر است: (الف) نفربرهای زرهی (A.P.C) بنابه گزارشها این وسیله های نقلیه همان پی ام پی - 1 های شوروی هستند که دو درب در عقب و دو درب در بالا دارند. هر نفربر دارای یک دستگاه تفنگ 73 میلیمتری است که موشکهای پره دار شلیک می کند. علاوه بر این هر یک از آنها دارای یک موشک ضد تانک مشابه 11-66 می باشند که در بالای نفربرها تعبیه شده است. هر نفربر دارای سه خدمه اصلی (فرمانده، راننده و توپچی) است، معمولاً هشت نفر نیروی پیاده را می تواند در خود حمل کند. (ب) «استرلا» (یا سام - 7) موشک سام حمل شونده بر روی شانه از نوع 2 - ام دارای اشعه مادون قرمز سردار نوع جدید. (ج) کامیونهای مخصوص حمل و نقل تانک، که پانصد دستگاه از آنها که احتمالاً از نوع مار هستند به این کشور تحویل داده خواهد شد. (د) توپهای 130 میلیمتری با مقدار زیادی مهمات. (ه) چند وسیله نقلیه تاکتیکی هشداردهنده نیروی دریایی. (و) قطعات یدکی، سیمولاتورها، اهداف و خط پشتیبانی نیز در اجناس تحویلی وارد خواهند شد.


برنامه کمک نظامی شوروی در ایران مسئولیت آموزش ایرانیها را در تعمیر و نگهداری تجهیزات حمل و نقل و مهندسی روسی داده شده به نیروهای مسلح شاهنشاهی ایران بر اساس قراردادهای پیشین شوروی و دولت ایران، به عهده دارد. بنا به گزارشها هر پرسنل آموزش دهنده روسی که بخواهد بر اساس قراردادهای جدید به افراد ایرانی آموزش دهد علاوه بر احتساب خرج رفت و آمد به شوروی ماهانه 1500 دلار هزینه لازم دارد.


در حال حاضر حدود 120 متخصص نظامی شوروی از طریق برنامه کمک نظامی شوروی در ایران به سر می برند. آنها در مکانهایی از قبیل کارخانه بابک (پروژه تعمیر و نگهداری وسائط نقلیه در حومه


ص: 722




تهران)، مرکز توپخانه اصفهان و گروه لجستیکی نیروی زمینی شاهنشاهی ایران به کار مشغول هستند.


جمهوری خلق چین - آغاز خیلی محرمانه:


روابط ایران و چین هم هنوز هم ناشی از نگرانی دولت ایران در رابطه با شوروی است. درگیری ایران در رقابت بین چین و شوروی شامل کنار گذاشتن محتاطانه چین در برابر عظمت شوروی است. سمبل افزایش هماهنگی سیاسی بین ایران و چین بازدید 21 ژوئیه تا 2 اوت شاهزاده اشرف از چین می باشد (تهران 8085). شاهزاده در این سفر از اهمیت بسیار برخوردار بود و موفق شد به عنوان اولین فرد خارجی از سال 1949 به این سو، از تبت دیدار نماید. بسیاری از ناظران این سفر را نوعی ضد تعادل در مقایسه با سفر نخست وزیر هویدا و ولیعهد رضا به مسکو می دانند و واضح است که ایران آگاهانه سعی کرده است در روابط خود با دو قدرت بزرگ کمونیستی در سالهای گذشته نوعی تعادل پدید آورد. از طرف دیگر، این سفرها دارای ارمغان چندانی نبوده است. در رابطه با هیئت تجاری ایران که در ماه ژوئن به چین گسیل شده بود قراردادی امضاء گردید و بر اساس آن در تجارت دوجانبه 30 درصد افزایش پدید خواهد آمد.


صادرات ایران، نفت، محصولات شیمیایی و مواد غذایی مشخص گردید؛ چین نیز به این کشور منسوجات، محصولات کاغذ، ابزار ماشین آلات و پولاد خواهد فروخت. تجارت دوجانبه با سطح 1/84 میلیون دلار در سال 2534 معادل 33 درصد کاهش یافت که ناشی از کاهش 79 تا 3 میلیون دلاری واردات آهن و پولاد ایران بوده است. صادرات پنبه ایران از سطح 4/20 میلیون دلار به سطح 4/22 میلیون دلار رسید. این تجارت نیز بر اساس «حساب تهاتری» انجام می گیرد و تفاوتها نیز به دلار پرداخت می گردد.


کشورهای اروپای شرقی - آغاز بخش محرمانه:


دیدارهای رسمی که بین این کشور و کشورهای اروپای شرقی انجام شد سبب انعقاد پروتکلهای تجاری با بلغارستان، چکسلواکی جمهوری دموکراتیک آلمان، مجارستان، لهستان و رومانی گردید و موجب شد که دولت ایران قبل از مبادرت به ورود کالاها اعتبار صادر نموده و همکاریهای فنی و اقتصادی با ایران را تسریع بخشد. تمام پروتکلها خواستار افزایش چشمگیر در سطح تجارت دوجانبه گردیدند. در صورت بروز مشکلاتی از قبیل تبدیل ارز ایران می تواند از نظر مواد غذایی و مصنوعات به این کشورها متکی باشد چون معاملات تجاری به صورت تهاتری انجام می شود. تجارت دوجانبه ایران با شش کشور مزبور در سال 2534 شاهد 96 درصد افزایش بود (یعنی از 5/200 میلیون دلار به 5/393 میلیون دلار رسید). عدم موازنه نیز در رابطه با ایران رو به وخامت نهاد و از نسبت 14/3 به 17/5 در سال 2534 رسید. اما تمام این کشورها علاوه بر این بار دیگر در نمایشگاه تجاری بین المللی ایران شرکت جستند.


بلغارستان: در نهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و بلغارستان در زمینه همکاریهای فنی و اقتصادی که در صوفیه صورت گرفت، تسلیمی، وزیر بازرگانی دولت ایران، پروتکلی را امضاء کرد که کمی بعد از آن هنگام سفر رئیس جمهور تودورف به تهران همین پروتکل بار دیگر امضاء گردید. گذشته از فهرست پروژه های متعددی که در ایران با همکاری بلغارستان احداث می گردد، مهمترین این پروژه ها شامل افزایش تجارت دوجانبه از سطح 60 میلیون دلار در سال 1355 به 130 میلیون دلار در سال


ص: 723




1356 می باشد و علاوه بر این دولت ایران در رابطه با یک مجتمع کشاورزی، اعتباری معادل 150 میلیون دلار صادر کرده است تا گوشت تازه، پنیر و تخم مرغ در دراز مدت به ایران صادر شود. امکان دارد که دولت ایران به طور مساوی در سهام این مجتمع کشاورزی شرکت نماید.


چکسلواکی: تجارت دوجانبه که قبلاً معادل 8/54 میلیون دلار بود، در سال 2534 شاهد 41 درصد افزایش بود و ماشین آلات، آهن و پولاد صادرات مهم این کشور را به ایران تشکیل می داد. پروتکلی که در ماه ژوئن 1976 منعقد گردید خواستار 55 درصد افزایش در سطح تجارت دوجانبه که معادل 100 میلیون دلار است برای سال آتی گردید. کارخانجات چکسلواکی 60 درصد صادرات این کشور به ایران را به خود اختصاص داده اند. پس از آن یک هیئت نمایندگی چکسلواکی به منظور بالا بردن همکاری در زمینه کشاورزی به ایران سفر کرد و بعدها رئیس جمهور استروگال همراه یک هیئت اقتصادی بزرگ به این کشور سفر نمود. مهمترین واقعه ای که در روابط دو کشور روی داد، قرارداد 12 نوامبر بود که از طریق آن ایران می بایست سالانه 6/3 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی از سال 1981 به این کشور بفروشد. به همین دلیل چکسلواکی نیز در قرارداد سه جانبه گاز ایران عضو گردید (به 76 تهران 11575 مراجعه نمایید).


جمهوری دموکراتیک آلمان: اولین ملاقات کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی، تکنولوژیکی و علمی در ماه سپتامبر در برلن صورت گرفت. نجم آبادی وزیر صنایع و معادن سرپرستی هیئت ایرانی را به عهده داشت و این ملاقات به دنبال سفر ریاست شورای وزیران آلمان شرقی سیندرمان در دسامبر 1975 (75 تهران 11767) و سفر هیئت نمایندگی این کشور به سرپرستی ریاست دولت و ریاست کمسیون برنامه ریزی آلبرشت در آوریل 1976 به ایران صورت گرفت. پروتکل ماه سپتامبر گذشته از مسائل دیگر خواستار صدور کالاهای یخزده توسط قطار از آلمان شرقی و کمک این کشور در احداث چند سردخانه در ایران گردید. در آن زمان IDRDبا شرکت زایس آلمان شرقی قراردادی در زمینه همکاری در تولید وسایل دقیق میکروسکوپ در ایران منعقد گردانید لیکن تجارت دوجانبه این دو کشور دارای اهمیت چندانی نیست و در سال 2534 معادل 1/12 میلیون دلار می باشد.


مجارستان: پوجا، وزیر خارجه مجارستان در ماه فوریه به ایران سفر کرد و قراردادهایی در زمینه همکاریهای فرهنگی و تجاری امضاء کرد. (76 تهران 954) قرار است مجارستان در چند پروژه کشاورزی ایران همکاری نماید. تجارت دوجانبه که قبلاً 4/58 میلیون دلار بود در سال 2534 معادل 81 درصد افزایش یافت.


لهستان: به دنبال سفر ماه آوریل معاون وزیر تجارت بین المللی کاستجوسکی، وزیر کشتیرانی و تجارت اولزوسکی در ماه دسامبر به سرپرستی هیئتی در اجلاس مشترک وزیران دو کشور شرکت جست.


پروتکل اقتصادی منعقده، قرارداد سه ساله پیشین را تمدید نموده و به همکاری با ایران و بازارهای کشور ثالث تأکید بسیار نهاد. مشارکت لهستان در صنعت ایران شامل منسوجات، کشتی سازی، معادن زغال سنگ و مواد پتروشیمی می باشد. بنا به گزارشها لهستان 250 دستگاه اتوبوس و 20000 دستگاه یخچال از ایران خریداری نموده است. در سال 2534 قبل از مبادرت به ورود کالاهای ایران 100 میلیون دلار اعتبار (با نرخ 6 درصد) به این کشور داد و برای سال 2535 نیز 100 میلیون دلار اعتبار دیگر در نظر گرفت.


رومانی: به عنوان یکی از مهمترین طرفهای تجاری ایران در اروپای شرقی، روابط اقتصادی این کشور


ص: 724




در سال گذشته توأم با فعالیت بسیار چشمگیری بود. ایران 420 میلیون دلار اعتبار ما قبل واردات با نرخ 25/5 درصد بهره صادر نمود. در هنگام سفر رئیس جمهور چائوشسکو در اواخر سال 1355 شاه بر اساس یک تصمیم سیاسی تمام امتیاز 6 میلیون دلاری خرید واگنهای قطار را به رومانی اعطا کرد (57 تهران 11785) به دنبال سفر نخست وزیر مانسکو (76 تهران 5357) در ماه نوامبر دوازدهمین اجلاس گردید. پروتکل منعقده خواستار افزایش تجارت دوجانبه به سطح 700 میلیون دلار در سال 1356 و یک میلیارد دلار در سال 1359 گردید که شامل بسیاری از کالای رومانی و نفت ایران که در ازای آنها بود می شد. قرار شد که رومانی در رابطه با چند پروژه از قبیل موتورهای الکتریک، کارخانه سیمان، کارخانه کربنات سدیم و برق رسانی، با این کارخانه در ایران همکاری نماید. تجارت دوجانبه به استثناء نفت به سطح 149 درصد یعنی 4/177 میلیون دلار در سال 2534 رسید و این کشور را در زمره دومین کشور بزرگ دارای رابطه تجاری با ایران بعد از شوروی قرار داد.


آغاز بخش خیلی محرمانه: روابط ایران با نیروهای ضعیفتر کمونیستی، مشابه روابط این کشور در سال گذشته است. در ماه ژانویه معاون وزیر خارجه ویتنام شمالی یک سفر حسن نیت به ایران انجام داد لیکن در زمینه برقراری روابط دیپلماتیک توافقی صورت نگرفت. درباره همکاریهای نفتی توافق گردید لیکن از جزئیات آن اطلاعی در دست نیست. گزارش مطبوعات در ماه ژوئن حاکی از آن بود که DIRK 100 دستگاه برنجکاری به ایران خواهد فروخت. پروتکلی که در اواسط سال 1975 امضاء گردید، بر حسب اتفاق نتوانست 200 میلیون دلار اعتبار جنجال برانگیز را تولید نماید (76 تهران 10092). در ماه اوت هویدا، نخست وزیر ایران به مغولستان سفر کرد و با یک قرارداد گسترش همکاریهای اقتصادی تجاری، علمی و فنی به ایران بازگشت.


آغاز بخش طبقه بندی نشده: تجارت کلی با کشورهای کمونیستی به استثنای نفت و کالای تجاری (جزئیات نامعلوم) در سال 2534، 7/9 درصد افزایش و به سطح 5/880 میلیون دلار رسید. واردات ایران 9/3 درصد و صادرات آن 1/22 درصد افزایش یافت لیکن از نظر نسبی این تجارت دوجانبه مرکب کاهش پیدا کرد. کالاهای وارداتی ایران از کشورهای کمونیستی تنها 85/4 درصد کل واردات ایران را تشکیل داد که در سال 2533 معادل 2/8 درصد بود. اهمیت نسبی این کشورها به عنوان بازار صادرات ایران از 3/36 درصد به 6/42 درصد افزایش یافت. جزئیات مربوط به این تجارت و کالاهای اصلی در جدولهای ضمیمه ب و ج آمده است.


II عضویت در حزب کمونیست محلی


در اطلاعات تهران الف - 171 تغییری پدید نیامده و اظهارنظرها نیز به جای خود باقی است.


III روابط دیپلماتیک، کنسولی و نمایندگی تجاری با کشورهای کمونیستی


آغاز بخش خیلی محرمانه: بدون تبلیغات در مورد ملاقات فیدل کاسترو با ایرج اسکندر (اسکندری - م) دبیر کل تحت پیگرد قانونی حزب توده (کمونیستی)، ایران در 7 آوریل 1976 با کوبا قطع رابطه نمود.


علت این قطع رابطه نیز نه تنها ملاقات کاسترو - اسکندر، بلکه ناخشنودی شاه از نقش کوبا در آنگولا و عصیان ظفار بود.


ص: 725




IV مبادلات فرهنگی و آموزشی


آغاز بخش محرمانه: روابط فرهنگی فی مابین ایران و کشورهای کمونیستی از فعالیت و اهداف چندانی برخوردار نیست، اهمیت این روابط در سال 1355 کمتر از سالهای قبل بود.


مبادلات فرهنگی و آموزشی این کشور با شوروی بیش از روابط آن با دیگر کشورهای کمونیستی حائز اهمیت است، لیکن مبادلات این کشور به شوروی نیز دارای محدودیتهایی می باشد. شوروی مجاز نیست که به یک برنامه مهم فرهنگی مداوم در ایران مبادرت ورزد. وابسته فرهنگی شوروی در مقام شکوه به ریاست امور فرهنگی سفارت گفت که او سعی کرده بود به منظور ایجاد یک مرکز فرهنگی یک ساختمان را خریداری یا اجاره نماید و حتی حاضر شده بود که تسهیلات موجود خود را تعمیر نموده بهبودی در وضع آنها پدید آورد، لیکن به وی اجازه این کارها داده نشد.


برنامه فرهنگی وی شامل چند فیلم کلاسهای زبان روسی که در آن فقط چند نفر که اکثر آنها از اتباع غیر ایرانی هستند ثبت نام کرده اند و بازیهای ورزشی می باشد. ظاهراً به شوروی اجازه داده شده که سالی یک بار یک جشن فرهنگی برگزار سازند که آنها نیز سعی می کنند به کمک مطبوعات و رسانه ها بهترین بهره برداری را بنمایند. سال گذشته نمایشگاهی از گنجینه هنری موزه هرمیتاژ لنینگراد برگزار و از نظر هنری و تبلیغاتی نیز موفقیت بسیار به همراه داشت. در سال 1355 جشن مهمی برگزار نشد. آمد و شد گروههای ورزشی بسیار مشهور کشورهای بلوک شرق به ایران ادامه داشت که عبارتند از: فوتبال، وزنه برداری، کشتی و واترپلو. تأتر عروسکی مرکزی شوروی به ایران سفر کرد و مدت چهار روز در تالار رودکی برنامه اجرا کرد که با استقبال روبرو شد. یک گروه کوارتت و چند سولونیست نیز جند روز برنامه های کوتاهی اجرا کردند. یک کمیته علمی مشترک ایران و شوروی به نام کمیته فردوسی، برای اولین بار در مطبوعات اعلام کرد که به دو دانشمند روسی جوایزی داده است که یکی از آنها مجیدوف است که شاهنامه (اشعار حماسی فردوسی شاعر ایرانی قرن دهم) را به زبان روسی ترجمه کرده و دیگری بوریس پتروسکی است که به علت تحقیق در مورد «آثار ایرانی در مجموعه هرمیتاژ» این جایزه را دریافت کرده است.


در رابطه با مبادلات آموزشی یک واقعه مهم رخ داد. البته در الگوی اعطای کمک هزینه تحصیلی از طرف شوروی تغییر پیدا نشده است (تعداد آن سالی 12 کمک هزینه می باشد)، که اکثر آنها نیز داوطلب تحصیل ندارد ؛ ولی در مورد مبادلات آموزشهای حرفه ای اقدامات وسیعی صورت گرفته است. آماری که به طور غیررسمی از وزارت علوم و آموزش عالی در مورد تعداد دانشجویان ایرانی در خارج برای سالهای 56 - 1355 گرفته شد، نشان می دهد که 2126 دانشجو در کشورهای بلوک شرق قرار دارند که البته تحت عنوان «کشورهای دیگر» جای داده شده اند و به معنی آن است که کشورهای نامبرده در بیلان نمی باشند. به سفارت گفته شد که این دسته به معنی کشورهای بلوک کمونیستی است گرچه خود بیلان چنین نمی گوید. بنا به گفته یکی از مقامات وزارت علوم (محمدعلی طوسی، معاون وزیر علوم و آموزش عالی، حفاظت شود) که یک نسخه از بیلان را همراه با اظهارنظرهای خود در اختیار ما قرار داده بود گفت اکثر این افراد تکنسینهایی هستند که باید در کارخانه ذوب آهن روسی اصفهان مشغول به کار شوند و به شوروی رفته اند تا در این زمینه آموزشهای لازم را ببینند.


ص: 726




قابل توجه این است که چینیها در سال 1355 هیچ فعالیتی نداشته اند. در سال 1354 کار چندانی انجام ندادند لیکن در سال 1353 بخش عظیمی از هنر مدرن و سنتی چین را در دانشگاه تهران به نمایش گذاردند. هفت روزنامه نگار ایرانی به دعوت جمهوری خلق چین از این کشور در ماه اکتبر دیدار به عمل آوردند و آژانس خبری جدید نیز برنامه ریزیهای آنها را به عهده گرفت.


روابط ایران با کشورهای کمونیستی اروپای شرقی با روابط این کشور با شوروی تفاوت چندانی نداشت. مهمترین رخدادهای این گونه ای، سفر تیمهای ورزشی بود. تیمهای فوتبال، کشتی، والیبال و واترپلو به لهستان، بلغارستان و مجارستان و رومانی آمد و شد نمودند. سه گروه تأتر عروسکی یکی از بلغارستان و دو گروه از رومانی به این کشور سفر کردند. (که یک گروه از مولداویا و دیگری مجارستانی زبان اهل ترانسیلوانیا بود.) هنرمندان اروپای شرقی و افراد موسیقیدان نیز به ایران سفر می کردند لیکن واقعه مهمی رخ نداده است. گویا وزارت علوم و آموزش عالی در مورد کمک هزینه های دانشگاهی ارائه شده توسط کشورهای اروپای شرقی اطلاعاتی در اختیار ندارد و یا مایل نیست آنها را در اختیار ما قرار دهد. ولی بدون شک این اطلاعات در اختیار آژانسهای دولت ایران که با دفتر حفاظت منافع آمریکا در ارتباط نیستند قرار دارد.


جوامع کشورهای شوروی و اروپای شرقی طبق معمول در فستیوال فیلم فصل (اکتبر تا نوامبر 1976) فعالانه شرکت داشتند. شرکت کنندگان اروپای شرقی، بخصوص از لهستان و چکسلواکی، فیلمهایی در رابطه با کودکان و نوجوانان در فستیوال بین المللی فیلم نشان دادند و هر دوی آنها نیز برندگان جایزه اعلام شدند. در پنجمین فستیوال فیلم بین المللی چند فیلم سینمایی کشورهای بلوک به رقابت پرداختند و جوایز اول به کارگردان روسی نیکتیا میخالکف (به خاطر کارگردانی وی در فیلم «برده عشق») و به یک هنرمند زن مجارستانی به عنوان بهترین هنرمند اعطا گردید. هفته فیلم شوروی نیز هیجان چندانی پدید نیاورد و علت آن نیز احتمالاً این بود که دولت ایران دستور داده بود تبلیغات زیادی در این زمینه به راه انداخته نشود و فیلمهانیز به زبان فارسی دوبله نشوند و در خارج از تهران نیز به آنها اجازه نمایش داده نشد. البته در تلویزیون ملی ایران که در ماه اکتبر 1976 افتتاح گردید، فیلمهای روسی، بخصوص فیلمهای رنگی باله به نمایش گذاشته شد.


ب - اطلاعات و فعالیتهای فرهنگی غیر از مبادلات


فعالیتهای کشورهای کمونیستی در بخش اطلاعات، مانند قبل ادامه داشت و اکثر آن از بخش مطبوعاتی سفارت شوروی که تنها کشور دارای دیپلماتهای متخصص در زمینه اطلاعات است اقتباس شده بود. شورویها هنوز هم هر ماه به انتشار یک نشریه 50 صفحه ای به نام «اخبار» به زبان فارسی و به صورت تقریباً درجه اول و رنگی ادامه می دهند. مطالب این مجله بیشتر به زندگی در شوروی و نهادهای این کشور می پردازد و گهگاهی نیز در مورد ایران مقاله ای درج می کند. «خانه فرهنگی ایران و شوروی» علاوه بر این، یک نشریه فارسی زبان ادبی در هر فصل به نام «پیمان» منتشر می کند. بخش مطبوعاتی سفارت شوروی یک بولتن استاندارد نیز تهیه می کند ولی هیچ گاه آن را در مطبوعات محلی منتشر نمی سازد. فعالیتهای مخفی رادیویی از سال گذشته دچار تغییراتی نشده است.میکلوس


ص: 727




ضمیمه الف


تهران الف - 7


سری


 

حضور شوروی در ایران - نوامبر 1976


طبق اظهارات دولت ایران کل تعداد پرسنل رسمی آژانسهای دولتی شوروی در این کشور 325 نفر می باشد و با این وصف گمان می رود که تعداد آنها در سال 1976 به میزان 25 نفر افزایش یافته باشد. چون این رقم وابستگان آنها را شامل نمی شود، برای درنظر گرفتن همسران آنها این رقم دو برابر خواهد شد و برای در نظر گرفتن تعداد فرزندان آنها نیز می توان 100 نفر به آنها اضافه کرد که رقم کلی به 800 نفر خواهد رسید.


حضور رسمی در جدول زیر نشان داده شده است.


سفارت شوروی تهران اداری71 بخش کنسولی7 دفتر وابسته نظامی8 دفتر مشاوره اقتصادی26 نمایندگی بازرگانی شوروی67 بیمارستان شوروی68 خبرگزاری تاس2 ائروفلوت5 اینگستراخ (شرکت بیمه دولتی شوروی)5 بانک ایران و روس5 ایرسوت (کمپانی خصوصی مشترک ایران و شوروی)7 -------- جمع پرسنل در تهران271 اصفهان:


سرکنسولگری شوروی19 بانک ایران و شوروی2 رشت:


سرکنسولگری شوروی10 تبریز:


نمایندگی بازرگانی شوروی1 اینگستراخ1 مشهد:


اینگستراخ1 بندر پهلوی:


ص: 728




مورفلوت (آژانس تجاری دریایی شوروی)4 ایرسوت7 نمایندگی بازرگانی شوروی2 جلفا:


ایرسوت6 نوشهر:


ایرسوت1 -------- جمع کل پرسنل خارج از تهران54 جمع کل پرسنل شوروی در ایران325 برنامه کمک نظامی شوروی در ایران، مسئولیت آموزش ایرانیها را در نحوه استفاده و تعمیر و نگهداری توپخانه، تجهیزات حمل و نقل و مهندسی ارائه شده توسط شوروی به نیروهای ایرانی به عهده دارد. در حال حاضر حدود 120 نفر متخصص نظامی در مناطقی چون کارخانه بابک (پروژه تعمیر و نگهداری وسائط نقلیه در حومه تهران)، مرکز توپخانه اصفهان، و گروه لجستیکی نیروی زمینی شاهنشاهی ایران به کار مشغول هستند. گروهی از متخصصین خانه های پیش ساخته روسی نیز در تهران، کرمانشاه، اهواز و جلفا در رابطه با همین پروژه سرگرم کار می باشند. دفتر مشاور اقتصادی که به سفارت شوروی وابسته است ولی در واقع مطیع کمیته دولتی روابط اقتصادی خارجی در مسکو می باشد، در مورد تمام پروژه های کمکی نظامی و اقتصادی شوروی در ایران سمت نظارت دارد. کنترل تمام متخصصین و پروژه های شوروی در ایران از طریق یک گروه مدیریت (در تهران) که دارای 100 کارمند است اعمال می گردد.


پروژه های تحت کنترل این دفتر حوزه وسیعی از فعالیتهای ایران و شوروی را در رابطه با بانکداری، بیمه، ذوب آهن، گاز و نفت، نیروگاهها، معادن، اکتشاف معادن، زغال سنگ، ماهیگیری، احداث سیلوهای گندم و سردخانه، برق رسانی به راه آهن، پروژه خانه های پیش ساخته و مراکز آموزش حرفه ای در بر می گیرد.


فهرست زیر نشان دهنده پروژه های مهم شوروی با رقم تقریبی تعداد پرسنل و تغییراتی که از زمان ارسال آخرین گزارش صورت گرفته (الف - 238، 26 نوامبر 1975، ضمیمه الف) می باشد.


کارخانه ماشین سازی اراک - با گسترش یافتن این کارخانه در سالهای 76/1975 پرسنل بیشتری مورد نیاز گردید و احتمالاً در حال حاضر 35 تکنیسین روسی در این کارخانه سرگرم کار هستند.


معادن زغال سنگ - در دسامبر 1975 نیاز پرسنلی شوروی افزایش و تعداد آنها در این رابطه به 410 نفر رسید.


سردخانه - تا ژانویه 1976 تعداد 76 متخصص روسی در مورد پنج سردخانه موجود مشغول به کار بوده اند.


پرورش ماهی - به علت افزایش شش تأسیسات در پرورش ماهی مشترک ایران و شوروی، تعداد متخصصین روسی حداقل به سطح 25 نفر افزایش یافته است.


خط لوله گاز و نفت - در دسامبر 1975 بین ایران، آلمان غربی و شوروی یک قرارداد گاز منعقد گردید.


به علت احداث خط لوله مربوطه، تعداد 200 متخصص روسی حاضر بدون شک تا پایان سال 1976


ص: 729




افزایش خواهد یافت.


سیلوی گندم - چهار سیلوی گندم در اواخر 1975 (در میانه، شاه گارد، داراب و بردجان) افتتاح گردید و سه سیلوی دیگر در (ساری، سمنان و فسا) در دست ساختمان است و منطقه احداث سه سیلوی دیگری نیز احداث شده است. تنها رقم موجود در مورد متخصصین روسی مشغول به کار در این پروژه ها رقم 25 نفر است.


پروژه های مسکن - تا سپتامبر 1976 تعداد 150 متخصص روسی در رابطه با خانه های پیش ساخته که عظیمترین آن پروژه خانه های پیش ساخته آریاشهر اصفهان است، مشغول به کار بوده اند. متخصصین نظامی شوروی نیز در پروژه خانه های پیش ساخته برای نیروهای مسلح ایران در تهران سرگرم کار می باشند.


معادن - در تعداد 160 نفر متخصص روسی مشغول به کار به عنوان مشاور و تکنیسین در صنعت معادن و یا به عنوان محققین منابع در سال 1975 تغییری پدید نیامده است.


نیروگاهها - علاوه بر نیروگاه اهواز، کار احداث نیروگاه اصفهان نیز آغاز شده است. با این وصف حدود 229 متخصص شوروی بر روی این پروژه ها کار می کنند.


راه آهن - پس از امضای قرارداد برق رسانی راه آهن تبریز - جلفا در اوایل سال 1976 حدود 50 متخصص روسی در تبریز و مرند رؤیت گردیدند. لیکن گمان می رود که 500 مهندس و متخصص روسی در مورد این پروژه به کار مشغول شوند. (تبصره کنسول آمریکا در تبریز معتقد است که تعداد کنونی تکنسینهای روسی 150 نفر است که اکثر آنها در مرند به کار مشغول هستند.) ذوب آهن - ذوب آهن آریامهر در اصفهان 1586 متخصص روسی را به خود اختصاص داده است. در اواخر سال 1975، دستور افزایش تولید صادر و در مارس 1976 این کارخانه به طور کامل پیاده شد. در آوریل 1976،386 متخصص روسی دیگر به کار در این ذوب آهن مشغول شدند.


مراکز آموزش حرفه ای - در 16 مدرسه آموزش حرفه ای که به وسیله وزارت آموزش و پرورش ایران و شوروی به طور مشترک اداره می گردد حدود 70 متخصص روسی مشغول به کار هستند. بر اساس ارقام و برآوردهای موجود از پرسنل روسی مستقر در پروژه های متعدد اقتصادی و نظامی کل پرسنل این کشور در ایران 3236 نفر می باشد. برای درنظر گرفتن تعداد همسران آنها این رقم دو برابر شده و علاوه بر 800 پرسنل سفارت شوروی، حضور شوروی در ایران به سطح 7272 نفر می رسد. گرچه این برآورد محافظه کارانه به نظر می رسد، ولی این ارقام نشان می دهد که 1633 نفر یا 29 درصد به پرسنل شوروی در ایران اضافه شده اند.


تجارت ایران با درنظر گرفتن کالاهای اصلی با مهمترین شرکای کمونیستی در سال 2534 (21 مارس 1975 تا 20 مارس 1976) 1 - شوروی واردات از شوروی میلیون دلار آمریکا صادرات به شوروی میلیون دلار آمریکا کل واردات غیر نظامی 3/169 کل صادرات 3/232 محصولات آهن و پولاد 4/35 گاز طبیعی حاصل از چاه نفت 1/120 روغن آفتاب گردان 2/18 سرب، روی و دیگرفلزات 21 کودهای شیمیائی 9/15 صابون و پودرهای رختشویی8/15


ص: 730




ماشین آلات و قطعات یدکی آنها7/13 میوه خشک شده 8/13 چوب، و محصولات آن 1/12 کالاهای بافتنی 2/13 وسائط نقلیه غیر از راه آهن 9/9 غیره5/17 کاغذ و تخته کاغذ54 غیره....27 2 - جمهوری خلق چین واردات از چینمیلیون دلار آمریکا صادرات به چین میلیون دلار آمریکا کل واردات غیر نظامی 7/61 کل صادرات 4/22 شکر 5/20 پنبه خام 4/20 محصولات سرامیک 6/5 آلومینیوم خام 4/1 ماشینهای خیاطی و دیگر ماشین آلات و قطعات8/3 غیره 6/0 محصولات آهن و پولاد 9/2 ترکیبی از فلزات پایه 9/2 فرش، زیلو و کاردستی 1/2 چای، قهوه و ادویه جات8/1 رنگ مو، رنگ نقاشی، رنگ و پاک کننده رنگ3/1 غیره 8/20 3 - رومانی واردات از رومانی میلیون دلار آمریکا صادرات به رومانیمیلیون دلار آمریکا کل واردات غیر نظامی 3/167 کل صادرات غیر نفتی 1/10 غلات 7/20 پنبه خام 4/5 تراکتور و وسائط نقیله از راه آهن0/39 وسائط نقلیه غیر از راه آهن2/1 محصولات آهن و پولاد 6/13 کالاهای بافتنی و...1/1 گوسفند زنده، بره و مرغ 5/13 پارچه های ابریشمی و یا بافته های دیگر9/5 ماشین آلات و قطعات یدکی مربوطه2/13 غیره 5/1 گوشت و انواع گوشت خوراکی 8/9 کود شیمیائی 4/9 محصولات لبنیاتی 1/9 غیره 39 4 - چکسلواکی واردات از چکسلواکی به میلیون دلار صادرات به چکسلواکی به میلیون دلار کل واردات غیر نظامی 2/44 کل صادرات غیرنفتی6/10 ماشین آلات و قطعاتمربوطه 9/14 پنبه خام 5/4 محصولات آهن و پولاد6/13 میوه خشک شده 5/2 چوب، الوار ومحصولات آن3/4 پوست و چرم2/1 غیره 4/11 محصولات بافته شده 8/0 غیره 6/1 5 - مجارستان واردات از مجارستان به میلیون دلار صادرات به مجارستان به میلیون دلار کل واردات غیرنظامی1/35 کل صادرات غیرنفتی 3/23 محصولات آهن و پولاد 9/17 پنبه خام 4/16 لبنیات 9/2 کفش و انواع پاپوش6/2


ص: 731




ماشین آلات و قطعات مربوطه 7/2 میوه خشک شده 3/1 گوشت و مواد گوشتی خوراکی 2/2 غیره 3/0 چرخهای غیرموتوریزه (شامل سه چرخه) 9/1 غیره 5/7 6 - بلغارستان واردات از بلغارستان به میلیون دلار صادرات به بلغارستان به میلیون دلار کل واردات غیرنظامی 1/43 کل صادرات غیرنظامی 7/2 گوشت و مواد خوراکی گوشتی1/17 کالاهای بافته شده 8/1 گوسفند، بره و مرغ5/10 غیره 9/0 لبنیات 3/4 محصولات آهن و پولاد 2/4 ماشین آلات و قطعات مربوطه 2/2 غیره 8/4 7 - لهستان واردات از لهستان به میلیون دلار صادرات به لهستان به میلیون دلار کل واردات غیرنظامی 6/35 کل صادرات غیرنفتی4/9 لبنیات 9/8 پنبه خام4 ماشین آلات و قطعات مربوطه 8/5 روی و کرم 8/1 کودهای شیمیائی 7/4 جواهرآلات و قطعات مربوطه1/1 ماشین آلات و قطعات برقی 2/4 میوه خشک شده 9/0 محصولات آهن و پولاد 4/2 غیره 6/1 غیره 6/9 تجارت ایران با کشورهای کمونیستی در سه سال گذشته 1352 - 1354 به میلیون دلار آمریکا وارداتصادرات135213531354135213531354 میلیون دلار درصد واردات میلیون دلار درصد واردات میلیون دلار درصد واردات میلیون دلار درصد واردات میلیون دلار درصد واردات میلیون دلار درصد واردات شوروی رومانی چکسلواکی مجارستان لهستان بلغارستان آلمان شرقی چین آلبانی کوبا کره شمالی ویتنام شمالیمغولستانمجموع تجارت ایران7/2146/478/220/210/152/97/00/251/0×- -1/0- -2/3560/37517/53/16/06/04/02/0...7/0- -- -- -- -- -5/91003/2714/589/282/191/220/245/25/117×2/08/0×4/03/5451/66381/49/04/03/03/04/0...8/1- -- -- -- -- -2/81003/1693/1672/441/356/351/432/97/611/01/06/02/01/06/5668/117764/14/14/03/03/04/01/05/0- -- -- -- -- -8/41008/1829/135/114/132/106/13/27/7×- -- -- -- -4/2434/7300/259/16/18/14/12/03/01/1- -- -- -- -- -3/331002/2048/129/91/131/65/21/12/7×- - 2/0×- -1/2576/7079/288/14/18/19/03/02/00/1- -- -- -- -- -3/361003/2321/106/103/234/97/29/24/22×- -- -× 2/09/3135/7365/34/04/02/33/14/04/00/3- -- -- -- -- -6/42100


ص: 732




توجه: واردات غیرنظامی بوده و صادرات غیرنفتی ولی گاز طبیعی به شوروی را دربر می گیرد.


منبع: آمار تجارت خارجی ایران، وزارت دارایی و ا مور اقتصادی نرخ تبدیل: در سالهای 1352 و 1353 یک دلار (=دلار) آمریکا برابر است با 5/67 ریال و در سال 1354 برابر است با 68 ریال ×: کمتر از 50000 دلار




منبع: اسناد لانه جاسوسی - جلد 50 - کتاب 50 - صفحه 716
تصاویر سند

    اتفاق و وقایعی یافت نشد!

    تجهیزات یافت نشد!

    قرارداد یافت نشد!

    سایر کلمات یافت نشد!

(Touch - Russ) (کاپیتان) هالینگ ورث (یو. ان. فسیل / ا- م) 13آبان 57 17 شهریور ARMISH - MAAG C.E.O CAP FY 80 CAP FOR IRAN IBEX ”رادار پرنده“ MAAG ODC ODCFSN PPNF [تسلیحات] آمریکا [تسلیحات] به کشور ثالث a commerical Action program d v «الکترونیک دیتا سیستمز» ، شط العرب آ»ریکا آتشبار هاوک آدرسهای مسکونی آدلسیک جاسوس سیا آدمیرال ترنر آذربایجان آذربایجانی ها آذری قمی آر. آی. بیکر آرام خاچاتوریان آرامکو آرمان فلسطین آرمیش آرمیش مگ آرمیش مگ بعد از انقلاب آریانپور آزادی بیان آزادی بیان سیاسی آزادی تشکیلات حزبی و فعالیتهای سیاسی آزادی زنان آزادی زندانیان آزادی زندانیان سیاسی آزادی سیاسی آزادی مطبوعات آزادی مطبوعات ایران آزادی های سیاسی آزادی های سیاسی شاه آسوشیتدپرس آسیب پذیری های تنگه هرمز آشوب آشوب در تیریز آشوب های اصفهان آشوب های خوزستان آشوب های داخلی ایران آغاجاری آغاز سال تحصیلی 58 در ایران آقا و خانم شاویک آقاخان بختیار آقای انتظام آقای بهزادنیا آقای داریوش همایون آقای سپهبدی آقای عباس اسلامی آقای لینگن آقای مجلومیان آقای پاولنکو آقای پیشوائی آقای کارول آقای کاساتکین آقای کلاک آل صباح آل عُصفور آلمان شرقی آلمان غربی آلودگی هوا آلکسی لئونیدویچ ورونین، آمادگی عملیاتی نیروی دریایی آمادگی فتی نیروی دریایی آمریکا آمریکا ستیزی آمریکاستیزی آمریکای لاتین آمریکایی مست آمریکایی ها آمریکایی های مقیم ایرا آمریکاییان آمریکاییها در ایران آمریگا آموزش انگلیسی ابزار جنگ نرم آمریکایی آموزگار آموزگار وزیر مختار در امور اقتصادی، سفارت ایران در واشنگتن آناتولی سازانوف دبیر سوم سفارت شوروی آناتولی لاورنتیف، از ایران آنتون آر. گنز آنتونی کمپبل آهرن رئیس قرارگاه جاسوسی سیا در ایران آوارگان افغانی در پاکستان آژانس ارتباطات بین المللی آژانس ارتباطات جهانی آژانس اطلاعات دفاعی آژانس اطلاعاتی دفاعی آژانس اطلاعاتی وزارت دفاع آژانس ایران و آمریکا آژانس بین المللی ارتباطات آژانس خبری پارس آگاه کاردار ایران در آمریکا آی. وی. سادچیکف آیت الله بهشتی آیت الله حسن قمی آیت الله خادمی اصفهانی آیت الله خمینی آیت الله خویی آیت الله ربانی شیرازی آیت الله روحانی آیت الله سیدرضی شیرازی آیت الله سیدمحمود طالقانی آیت الله شریعتمداری آیت الله شیخ شبیر خاقانی آیت الله صادق خلخالی آیت الله طاهری اصفهانی آیت الله طباطبایی آیت الله طبسی آیت الله قمی آیت الله لاهوتی آیت الله منتظری آیت الله گلپایگانی آیت اللّه حاج آقا رضا زنجانی آیت اللّه حسین علی منتظری آیت اللّه خاقانی آیت اللّه خوئی آیت اللّه دستغیب آیت اللّه روح اللّه خمینی آیت اللّه روح اللّه موسوی خمینی آیت اللّه زنجانی آیت اللّه سید عبداللّه شیرازی آیت اللّه سید محمود طالقانی آیت اللّه سید کاظم شریعتمداری آیت اللّه شمس آبادی آیت اللّه شیرازی آیت اللّه طالقانی آیت اللّه قدسی آیت اللّه قدوسی آیت اللّه محمد تقی قمی آیت اللّه محمدتقی قمی آیت اللّه میلانی آیت اللّه کاظم شریعتمداری آیت اللّه یحیی علامه نوری آیت شریعتمداری آینده آمریکا در ایران آینده انقلاب آینده ایران آینده رابطه ایران و آمریکا آینده روابط ایران و آمریکا آینده روابط ایران وآمریکا آینده شاه و ایران آینده قدرت در انقلاب آیورلوکاس ا وزیر علوم، پژوهش های علمی و آموزش عالی ا.س.باخاش ابراهیم تیموری ابراهیم خواجه نوری ابراهیم مکلا ابراهیم یزدی ابراهیم یزدی شهروند آمریکا ابراهیم یزدی وزیر امور خارجه ابوالحسن بنی صدر ابوالحسن سعادتمند ابوالفتح محوی ابوالقاسم صادق، مدیرکل جدید مطبوعات خارجی وزارت ارشاد ابوالقاسم نجم ابوشریف ابوظبی ابونصر عضد اتاق بازرگانی ایران - آمریکا اتباع آمریکا اتباع آمریکایی اتباع آمریکایی و انگلیسی اتباع شوروی اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی آلکسی ولادیمیرویچ رومانف اتحاد جماهیر شوروی اتحاد شوروی اتحادیه سوسیالیست اتحادیه عرب اتحادیه نیروهای جبهه ملی اتکا به نفت اجازه ورود کشتی های آمریکایی اجتماعی بعد از انقلاب در تهران اجتهاد اجلاس اعراب اجلاس اقتصادی بن اجلاس امنیتی خلیج [فارس] اجلاس جنبش غیرمتعهدها اجلاس طائف اجلاس غیرمتعهد ها اجلاس غیرمتعهدها اجلاس نخست وزیران کشورهای خلیج فارس اجلاس نفتی طائف اجلاس نهضت غیرمتعهدها اجلاس وزیران خارجه خلیج فارس اجلاس وزیران کشورهای خلیج احتمال کودتای ارتش احزاب اسرائیل احزاب سیاسی احزاب سیاسی اسرائیل احزاب سیاسی در ایران احزاب کمونیست اروپا احساسات ضد آمریکایی احساسات ضدآمریکایی احساسات مذهبی احسان نراقی احمد آذری قمی احمد احمدی احمد بن سیف آل ثانی احمد بنی احمد احمد تارخ احمد تهرانی احمد خمینی احمد رئوف النقیب احمد سویدی، وزیر خارجه امارات متحده عربی احمد عبدالنبی مکی سفیر عمان در آمریکا احمد قریشی احمد معمارزاده وزیر بازرگانی احمد مفتی زاده احمد میرفندرسکی احمد میرفندرسکی سفیر در اتحاد جماهیر شوروی احمد میرفندرسکی معاون وزیر امورخارجه احمد میرفندرسکی، مدیر کل امور سیاسی، وزارت امورخارجه احمد ناظمی وزیر مشاور در امور پارلمانی احوال آیت اللّه خمینی اختیارات قضایی آمریکا در ایران اخراج جاسوس اخراج خبرنگار تایمز اخراج خبرنگار نیویورک تایمز اخراج خبرنگاران آمریکایی اخراج خبرنگاران ان. بی. سی و روابط ایران و آمریکا اخراج خدمه فیلمبرداری شبکه ان. بی. سی اخراج رورنامه نگار اخراج روزنامه نگار آمریکایی اخراج فرمانده نیروهای محافظ سفارت اخراج گزارشگر آمریکایی اخوان المسلمین اداره مهاجرت ادوارد جی. گنین نام رمز آدمیرال ترنر رئیس ادیا دانون ادیان در ایران ارامنه ارامنه ایران ارتباط ایران و آمریکا ارتباط با آمریکا ارتباط با اسرائیل ارتباط با سیا ارتباط سرّی ارتباط سیاسی ارتباط پاکستان و آمریکا ارتش ارتش آمریکا ارتش آمریکایی ارتش انقلابی ارتش ایران ارتش ایران در خدمت اهداف آمریکا ارتش شاهنشاهی ارتش وابسته ارتشبد آر. ای. هایزر ارتشبد تدین ارتشبد جم ارتشبد خاتمی ارتشبد ربیعی ارتشبد رضا عظیمی ارتشبد طوفانیان ارتشبد غلامرضا ازهاری ارتشبد غلامرضا ازهاری نخست وزیر ارتشبد فردوست ارتشبد فریدون جم اردشیر زاهدی اردشیر زاهدی سفیر در ایالات متحده اردشیر زاهدی وزیر امورخارجه اردشیر مولوی اردلان وزیر دارایی اردلان وزیر دارایی دولت موقت اردن اردکان ارزش دلار ارزیابی اوضاع سیاسی ایران 1348 ارزیابی اوضاع سیاسی در ایران ارزیابی تهدیدات علیه سفارت ارسنجانی ارنی بوش، نماینده آرکو اروپا اروپای شرقی ارکی هویتینن دیپلمات فنلاندی ازهادی ازهاری اس دی ارن / 1(بهرام بهرامی) اس دی ترانزیت جاسوس سیا اس دی کت/1 اس. ان. تاگاشف اس. دی. ارن/ 1 (الف / 1) اس. دی. ارن/1 اس. دی. ارن/ا. اس. دی. اسلیپری اس. دی. اسلیپری / 1 اس. دی. بیپ/1 اس. دی. ترامپ / 1 اس. دی. ترامپ / ا اس. دی. ترامپ جاسوس دوجانبه اس. دی. ترانزیت اس. دی. ترانزیت (ت - ا) جاسوس سیا اس. دی. تندرا/1 اس. دی. تندرا/ا اس. دی. جانوس/13 اس. دی. جانوس/27(رزم آرا) اس. دی. جولپ اس. دی. جولپ / 1 اس. دی. جولپ / 1 (مجید دوامی) اس. دی. راتر اس. دی. راتر /4- خسرو قشقایی اس. دی. رایت اس. دی. فورگیو اس. دی. فورگیو / 1 اس. دی. فورگیو جاسوس سیا اس. دی. فیکل اس. دی. فیکل، اس. دی. لور اس. دی. لور / 1(بنی صدر) اس. دی. لور/ 1 (ابوالحسن بنی صدر) اس. دی. لور/1 (بنی صدر) اس. دی. لیدر / 1 ( جواد علامیر) اس. دی. مارکت /1(علی سیف پور فاطمی) اس. دی. ولید/1 اس. دی. پروب اس. دی. پروب(مقدم مراغه ای) اس. دی. پروب/1 اس. دی. پلاد / ا(امیر انتظام) اس. دی. پلاد 1/ اس. دی. پوتی اس. دی. پوتی/1 (حسن نزیه) اس.ترامپ جاسوس دوجانبه اس.دی. آپ بیت جاسوس سیا اس.دی. تندرا (ت/1) اس.دی. تندرا/ا شهریار کامبخش اس.دی. پلاد (امیر انتظام) اس.دی. کوئیک اس.دی.ارن اس.دی.ترامپ اس.دی.راتر/ 4 اس.دی.کوئیک/1 اس.دی.کوئیک/1 (ک/1) اسامی کابینه بختیار اسباب کشی آمریکاییان از ترس انقلاب استاد احمد آزرمی استاد اسد نظامی استاد علی محمدی، استالین استان خراسان استخدام بنی صدر استراق سمع استراق سمع خطوط تلفنی استراق سمع خطوط تلفنی فرمانده نیروهای محافظ سفارت استرداد شاه مخلوع استرنر استعفای اعضای مجلس استعفای شورای سلطنت استعفای مجلس استعفای نخست وزیر استعمار استعمار مجدد استفاده از ارتش ایران برای اهداف منطقه ای آمریکا استفان آر. گرومان استقبال از امیر انتظام استقلال قوه قضاییه استنکاف ارتش از شورای سلطنت استوارنامه استوسل استوسگو استولت فاز استپان گرومان، ایران شناس استیک نیکلاونا نرسسیان اسحاق رابین اسدالله علم اسدالله مبشری مدیریت جدید کیهان اسداللّه صنیعی وزیر جنگ اسداللّه علم، وزیر دربار اسداللّه مبشری اسداللّه موسوی اسداللّه نصر اصفهانی، استاندار استان فارس اسرائیل اسرائیل در ایران اسرائیل در خاورمیانه اسرائیل در کردستان عراق اسرائیل و تحولات ایران اسرائیلی ها اسلام در ایران حکم فرماست اسلام زبانی است غنی اسلحه اسم رمز اسماعیل الشوری اسماعیل ریاحی سفیر در هلند اسماعیل عبدالوها اسناد اسناد جاسوسی اسناد جاسوسی سیا اسناد لانه جاسوسی آمریکا اسناد گزارش جاسوسی اسپهبدی اسپولنیکف، ویکتور ان اسکندری اسکندری رهبر حزب توده اشراقی اشرف اشرف عبداللطیف غوربال سفیر مصر در آمریکا اشغال سفارت اشغال سفارت آمریکا اشمیت اصابت گلوله آر.پی.جی. 7 به ساختمان های شهر نقده اصفهان - کرمانشاه - ایلام اصلاح در گزارش حقوق بشر اصلاح قانون اساسی کویت. اصلاحات ارضی اطاق بازرگانی ایرانامام خمینی اطلاع از ایران اطلاعات خمینی اطلاعات درباره بسته پشتیبانی 5 میلیون دلاری اطلاعات دریایی اطلاعات دیپلمات های شوروی در ایران اطلاعات سیاسی اطلاعات عمومی سیستم نظامی انقلاب اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا اطلاعات نظامی اطلاعات و امنیت اطلاعات. تی. دبلیو. الویتور اطلاعیه امام خمینی برای 13 آبان اطمینان خمینی اظهار نظر ونس در مورد ایران اعتراض به اعدام ها اعتراض دانشجویان اعتراض های دانشجویی اعتراض های کارگری اعتراضات اعتراضات اقوام سنی اعتراضات کارگران اعتصاب اعتصاب افسران (همافران) اعتصاب ایران ایر اعتصاب در ایران ایر اعتصاب در شرکت هواپیمایی ایران اعتصاب در صنعت نفت ایران اعتصاب در هواپیمایی اعتصاب عمومی اعتصاب کارخانه آرد اعتصاب کارکنان شرکت نفت اعتصابات اعتصابات اصلی اعتصابات در تهران اعتصابات سراسری اعتصابات سیاسی اعتصابات شرکت نفت اعتصابیون اعتیاد اعدام انقلابی منصور اعدام ها اعدام ها در ایران اعدام ها و حقوق بشر اعدام های انقلابی اعدام های اول انقلاب اعراب اعراب خلیج فارس اغتشاشات اغتشاشگران اف - 14.ها اف 4 اف. ای. ساولچنکف افراطی ها افسر ارتش شوروی در تهران افسر اطلاعاتی شوروی افسر ساواک افسران ایرانی وابسته به آمریکا افشار قاسملو افغانستان افغانی افغانی ها افکار یک طبقه متوسط ایرانی اقامت شاه در آمریکا اقتصاد اقتصاد آمریکا اقتصاد اسرائیل اقتصاد اسلامی اقتصاد ایران اقتصاد ایران بازار خوب آمریکایی اقتصاد جهانی اقتصاد مشکل انقلاب اقتصاد پاکستان اقتصاد پهلوی اقتصادی ایران بعد از انقلاب اقتصادی ترکیه اقتصادی پاکستان اقدامات تروریستی اقدامات خمینی علیه مطبوعات اقدامات شرکت گرومن در رابطه با ایران بعد از انقلاب اقدامات ضدآمریکایی اقدامات علیه اتباع آمریکا اقذامات ضد آمریکایی اقلیت ها اقلیت ها در ایران اقلیت های ایران اقلیت های قبیله ای اقلیت های قومی و مذهبی اقلیت های مذهبی اقلیت های مذهبی در ایران اقیانوس هند اقیانوس هند، ال. آر. بورشل ال. بروس لینگن ال. بروس لینگن کاردار موقت سفارت آمریکا ال. پی. گامین الجزایر الجزیره القانیان الله طالقانی اللهیار صالح الهیار صالح الک نیکلاس الکساندر پوپوف سفیر بلغارستان الکساندروف الکساندروویچ لووچنکو الکسیس دتوکویل الیزاواتا آر. پی. جاورونکف ام. جی. بارج ام. جی. بریج ام. جی. ماریتر ام.جی. بارج / 1 امارات متحده عربی امام جمعه تهران امام خمینی امام موسی صدر امتیازهای استخدامی امرادا - هس ارزنه امریکا امل امل گروه شبه نظامی شیعه املاک سفارت آمریکا امنیت آمریکاییان امنیت آمریکاییان ساکن تهران امنیت آمریکاییها امنیت اجتماعی امنیت اسرائیل امنیت بخش کنسولی امنیت تأسیسات نفتی امنیت تنگه هرمز امنیت خلیج فارس امنیت داخلی امنیت در تنگه هرمز امنیت سفارت امنیت شاخ آفریقا امنیت منطقه خلیج فارس امنیت پرسنل امریکایی در ایران امنیتخلیج فارس امور داخلی ایران امور داخلی قدرت پهلوی امپریالیست امپریالیسم امپریالیسم آمریکا امپریالیسم جهانخوار آمریکا امیر انتظام امیر حسین ربیعی امیر خلیفه بن حمد آل ثانی امیر طاهری سردبیر روزنامه کیهان امیر عباس هویدا وزیر دربار امیر قاضی امیر قطر امیر هوشنگ اربابی امیرامان اللّه بزرگ ایل دره شویی امیرانتظام امیرانتظام سفیر جدید ایران در سوئد امیربهمن باقری امیرحسین امیرپرویز امیرخسرو افشار قاسملو وزیر امورخارجه امیرعباس هویدا امیرعباس هویدا نخست وزیر امیرقاسم معینی وزیر کار و امور اجتماعی امیرقاسم معینی، وزیر کشور امیرناصر دیبا امین رئیس جمهور افغانستان امین غنی انتخابات انتخابات آزاد انتخابات جدید انتخابات ریاست جمهوری و مجلس انتخابات مجلس انتقال ذخایر و خوار و بار ارتش آمریکا انتقال سلاح به خلیج فارس انتقال لوازم یدکی فرودگاه دالاس انتقال وسایل مخابراتی نظامی آمریکا، انجمن اسلامی دانشجویان وطن پرست افغانی در هند انجمن ایران و آمریکا انجمن ایران و آمریکا در شیراز انجمن ایران و آمریکا، انجمن ایران و امریکا، مشهد انجمن خدمات خارجی آمریکا انجمن های کرد انجمن کارمندان آمریکا در تهران انجمن کردی در استکهلم انحاد در مقابل شوروی انحراف روشنفکران انحلال ساواک انحلال مجلس انرژی اتمی انرژی خورشیدی انرژی شوروی انرژی هسته ای انرژی هسته ای پاکستان انرژی و نفت اسرائیل انقلاب انقلاب اسلامی انقلاب اسلامی چالش سیستم امپریالیسم انقلاب ایران انقلاب در تبریز و اصفهان انقلاب در تهران و شیراز انقلاب سفید انقلاب شاه و مردم انقلاب علیه سرمایه داری انقلاب فوریه انقلاب و مشکلات پیش رو انقلابیون انقلابیون نزدیک به آمریکا انور سادات انگلیس اهداف آمریکا در ایران اهداف سیاسی آمریکا در ایران اهرن اوضاع اجتماعی اوضاع اصفهان اوضاع امنیتی ایران اوضاع امنیتی سفارت آمریکا در تهران اوضاع ایران اوضاع تجاری رو به بهبود ایران اوضاع داخلی ایران اوضاع سیاسی اوضاع سیاسی بعد از انقلاب اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران انقلابی اوضاع سیاسی و اجتماعی شیراز و اصفهان اوضاع پس از انقلاب اوضاع پولی ایران بعد از انقلاب اوضاع کرمانشاه اوپک اُپک اپتولاسیون اچ. ای. ولادیمیر یروفیف سفیر شوروی اچ. ای. ژاک پری اکبر اعتماد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اکتشافات معدنی ای. ان. تام لینسون ای. ان.تاملینسون ای. ای مارتین ای. زی. ویوید ای. کی. فدولف ای. کی. فدولف، ایالات متحده آمریکا ایتالیا ایتیوپی ایجاد ثبات در ایران ایدئولوژی اسلامی انقلابی ایدئولوژی ایرانی ایران ایران انقلابی ایران ایر ایران بازار فروش ایران مدرنیزه ایران و اسرائیل ایران و خلیج فارس ایران و عراق ایران و همسایگان منطقه ایرانشناسی علمی ابزار نفوذ فرهنگی ایرانیان در ایالات متحده ایراهیم یزدی ایرج اسکندری رهبر حزب توده ایرج وحیدی وزیر نیرو ایرج وحیدی وزیر کشاورزی ایرج وحیدی،وزیر آب و برق ایرج کی نژاد مدیرعامل کمپانی سرمایهگذاری ایرانی ایز ایران ایل قشقایی ایلن نیکلایویچ پتروفسکی- کنسول سفارت شوروی، ایمنی هوایی در ایران اینگرسل اینگوستراخ ایوان پسکوف با خاندان پهلوی بابک زهرایی بار نخست وزیر فرانسه بارزانی باری رزن بازار سیاه بازار سیاه کویت بازار محصول آمریکایی بازاری ها و ملاها بازاریان بازاریان سرشناس بازاریها بازدید از مؤسسه تلویزیون و سینما بازرسی کامل صحرایی بازرگان بازرگان و یزدی بازرگانی ایران و آمریکا بازرگاه بازگشایی دانشگاه ها بازی انتظار بازی قدرت حزب رستاخیز باشگاه مهرگان باقر مستوفی باقر کاتوزیان وزیرکار و اموراجتماعی بانک توسعه صنایع و معادن ایران بانک صادرات و واردات در ایران بانک عمران، بانک فدرال رزرو آمریکا بانک مرکزی بانک مرکزی ایران بانک ملی بحران های امنیتی بحران های سیاسی بحرین بختیار بختیار در پاریس بختیار و خمینی بختیاری بخش ارتباطات و بایگانی سفارت بخش اقتصادی - مالی بخش امور اقتصادی / بازرگانی بخش امور کنسولی سفارت بخش سیاسی سفارت آمریکا در ایران بخش عملیات خدمات عمومی سفارت بخش کشوری (ایران) سفارت بداللّه انتظام برادهانسون برت ویلمن برخورد امام خمینی با مخالفین برخورد با اعتراضات شیعیان بحرین برخی جزئیات درباره قانون اساسی برخی حوادث کرمانشاه برنامه 17 ماده ای برنامه FOCUS برنامه PEACE SKY برنامه PEACE ZEBRA برنامه اقتصادی برنامه برای حضور در ایران برنامه بودجه برنامه خریدهای خارجی ایران برنامه خریدهای نظامی خارجی برنامه خریدهای نظامی خارجی ایران برنامه عمرانی برنامه فولبرایت برنامه های اقتصادی برنامه های فرهنگی سفارت برنامه های مخالفین شاه برنامه های مستشاری آمریکا برنامه پشتیبانی نظامی دولت آمریکا بروس لینگن بروس لینگن کاردار موقت بروس ونس بروستر بروکراسی برژنف برژینسکی برگشت به ایران برگشت خمینی برگشت خمینی به ایران بسط مصونیت به بستگان مستشاران بعث بغداد بقای سلطنت بلوچ ها در پاکستان بلوچستان بلوچستان پاکستان بلوک کمونیست بلوکه شدن پول های ایران بلوکه کردن اموال ایران بمب گذاری بنادر ایران بنادر و گمرکات بنت بندر خمینی بندر و گمرکات بندر پهلوی بنسون، معاون وزارت امور خارجه آمریکا بنی اسدی بنی صدر بنی صدر جاه طلب بنی صدر خود فروخته بنیاد تولستوی بنیاد مستضعفین بنیاد پهلوی بنیادگرایی اسلامی بهائی ها بهائی ها در شیراز بهایی ها بهایی های ایران بهرام بهرامیان (اس. دی. ارن /1) بهرام چوبین بهزادنیا بهشتی بهشهر بهمن امینی بهمن شاهنده بوئینگ 747 بودجه 1980 - 1979 ایران بودجه تسلیحاتی بودجه وزارت دفاع آمریکا بورس تحصیلی بورسیه نخبگان راه نفوذ بوروکراسی بگین بی بی سی بی ثباتی امنیت در ایران بی نظیر بوتو بی کاری گسترده بعد از انقلاب بی. اف. گودریچ بیانات ضد آمریکایی بیدن کوپف بیمارستان بیمارستان ارتش آمریکا بیمارستان شاه رضا بیمارستان صلیب سرخ شوروی بیمارستان مسیحیان بیمه سرمایه گذاری در ایران تأسیسات آی- هاوک در دوشان تپه تأسیسات امنیتی تئوری «دست مخفی» تاراج منابع ملی تاراسف تاسوعا و عاشورا تام اهرن تامست تانک تاکتیک ضدآمریکایی تاگاشف تبادل اطلاعات تبادل اطلاعات جاسوسان سیا و موساد تبادل دانشجو و استاد با آمریکا تبریز تبریز بعد ار انقلاب تبعید تبعید حضرت امام (ره) به ترکیه تبعید خمینی تبلیغ انقلاب تتظاهرات عاشورا 57 تجارت خاندان پهلوی تجدد غربی و اسلام تجزیه ایران تجزیه سیاسی تجزیه طلبان تجزیه و تحلیل اقتصادی - تجاری تجهیزات نظامی تجهیزات پشتیبانی زمینی موشک های تاو AH-1J برای ایران تحریم آمریکا تحصن دانشگاه تهران تحلیل اسلامی شدن ایران تحلیل اقتصادی اسرائیل تحلیل امنیتی تحلیل انقلاب تحلیل انقلاب اسلامی تحلیل انقلاب ایران توسط اسرائیل تحلیل اوضاع اجتماعی ایران تحلیل اوضاع اقتصادی تحلیل اوضاع ایران تحلیل اوضاع سیاسی تحلیل اوضاع سیاسی و اجتماعی تحلیل اوضاع سیاسی پس از انقلاب تحلیل تظاهرات عاشورا تحلیل حکومت پهلوی تحلیل رابطه جمهوری اسلامی و شوروی تحلیل رابطه نفتی ایران و اسرائیل تحلیل روحانیت تحلیل رژیم شاه تحلیل سیاست خارجی انقلاب تحلیل سیاسی تحلیل شخصیت امام خمینی تحلیل عملکرد رژیم شاه تحلیل قدرت امام خمینی تحلیل قدرت سیاسی در اسرائیل تحلیل مطبوعات ایران تحلیل و گزارش تحلیل وضعیت ایران تحلیل وضعیت شاه تحلیل وضعیت مالی حکومت پهلوی تحلیل وقایع انقلاب تحلیل گران سیاسی تحلیلی از برخی ابعاد انقلاب تحولات انقلاب تحولات انقلاب (حکومت نظامی) تحولات انقلاب اردیبهشت 58 تحولات انقلاب اسفند 57 تحولات انقلاب در اصفهان تحولات انقلاب در اصفهان اردیبهشت 58 تحولات انقلاب در اصفهان و بوشهر تحولات انقلاب در تبریز تحولات انقلاب در تبریز و قم تحولات انقلاب در تهران تحولات انقلاب در تهران و تبریز تحولات انقلاب در جنوب ایران تحولات انقلاب در زاهدان تحولات انقلاب در قم تحولات انقلاب در مشهد تحولات انقلاب در مناطق نفتی تحولات انقلاب در کرمان تحولات انقلاب در کرمانشاه تحولات انقلاب در کرمانشاه اردیبهشت 58 تحولات انقلاب در گرگان تحولات انقلاب فروردین 58 تحولات ایران تحولات جاری در مناطق نفتی تحولات سیاسی تحولات نظامی در ایران بعد از انقلاب تحولات و وضعیت ایران تحویل سلاح تداوم سلطنت پهلوی ترانزیت ترس آمریکا از ضد آمریکایی شدن ارتش ترس ارتباط بازار و مذهبیون ترس از اقامت شاه ترس از اقامت شاه در آمریکا ترس از انقلاب ترس از بازگشت شاه ترس از حمله به سفارت ترس از دزدیده شدن شاه در بیرون ایران ترس از روحانیت شیعه ترس سرمایه داران از انقلاب ترس شاه ترس و هرج و مرج در اعضای سفارت آمریکا ترنر رئیس سیا ترور آمریکایی ها ترور آیت الله طباطبایی در تبریز ترور آیت الله مطهری ترور اتباع امریکا ترور امام خمینی ترور در ایران ترور شهید مهدی عراقی تروریسم ترک ترکمن ترکیه ترکیه و عراق تری گراهام تسخیر لانه جاسوسی تسلیحات آمریکایی تسلیحاتی شوروی و اروپای شرقی تشریح وضعیت ایران آبان 58 تشریح وضعیت ایران آذر 57 تشریح وضعیت ایران اردیبهشت 58 تشریح وضعیت ایران تیر 58 تشریح وضعیت ایران خرداد 58 تشریح وضعیت ایران دی 57 تشریح وضعیت ایران شهریور 58 تشریح وضعیت ایران مرداد 58 تشریح وضعیت ایران مهر 58 تشریح وضعیت تهران خرداد 58 تشریح وضعیت سیاسی ایران مرداد 58 تشریح وضعیت مشهد دی 57 تشریح وضعیت نجف آباد آذر 57 تشریفات کنسولگری تشنج بین ایران و عراق تشکر از امیرانتظام تشکیل دادگاههای نظامی در ایران تشکیل شوراهای محلی تصفیه دانشگاه تضعیف روحانیت تظاهرات تظاهرات احتمالی چپی ها تظاهرات اطراف سفارت تظاهرات انقلاب تظاهرات بدون تنش تظاهرات به نفع شاه تظاهرات خیابانی تظاهرات دانشگاه تظاهرات در استان خوزستان تظاهرات در تهران تظاهرات در مقابل حکومت ازهاری تظاهرات در مقابل سفارت آمریکا تظاهرات در مقابل سفارت آمریکا، تهران تظاهرات در مکه تظاهرات ضد آمریکایی تظاهرات ضد عراقی تظاهرات ضدآمریکایی تظاهرات ضدآمریکایی در اصفهان تظاهرات عاشورا تظاهرات علیه دولت ایالات متحده آمریکا تظاهرات قم تظاهرات مذهبی تظاهرات مردم تبریز تظاهرات مردم در دانشگاه تظاهرات مردمی تظاهرات منطقه کرانه غربی تظاهرات موگادیشو تظاهرات همافران تظاهرات و اعتراض تظاهرات و شعارنویسی ضدآمریکایی تظاهرات کریسمس تظاهرکنندگان تظاهرکنندگان در داخل محوطه سفارت تعدیل مواضع منطقه ای شاه تعطیلات عید میلاد مسیح تعطیلی مطبوعات تعمیر هواپیما تغییر کانال های ارتباطی تفاهم تسلیحاتی بین ایران و آمریکا تفاوت انقلاب با ملی شدن نفت تفکرات دکتر شریعتی تقاطع روزولت تقسیم قدرت در انقلاب تقسیم قدرت در ایران تقوی سالاری تقی توکلی تقی ریاحی تقی نوصادقی تل آویو تلاش برای براندازی انقلاب تلاش برای بقا آمریکا در ایران تلاش برای بقا در ایران تلاش برای تداوم تسلط تلاش برای ترور حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی تلاش برای حذف روحانیت از قدرت انقلابی تلاش رسانه ای علیه جمهوری اسلامی تلگراف تمامیت ارضی عراق تمایز بین دولت ایالات متحده و مردم آمریکا تمدن بزرگ تمدید دو ماهه مهلت ترخیص مشمولین برای ارتش تمدید قرارداد مستشاری نظامی تمهیدات گزارش دادن تمهیداتی برای سفارتخانه تمهیداتی برای گزارش دادن تنب بزرگ تنش تنفر از بیگانه تنگه هرمز تهدید آمریکاییها تهدید به اعتصاب در هواپیمایی کشوری تهدید به بمب گذاری سفارت آمریکا در تهران تهدید های امنیتی تهدیدات داخلی ایران تهدیدها آمریکا تهران تهران تایمز توافق بین کُردها تورج ناصری (اس. دی. کاراوی /1) تورم تورگوت اوزال، رهبر حزب رستگاری ملی تورگوت تولومن، توسلی توصیه های مربوط به سفر اتباع آمریکا به ایران توطئه کردستان توفانیان تولید نفت کویت توماس ام. فورگان توماس ل. اهرن توهین به آمریکا تک حزبی تکنسین ها و دلال های آمریکایی تیراندازی تیم نظامی ایران تیمسار توفانیان تیمسار جم تیمسار حسن طوفانیان تیمسار ربیعی تیمسار رحیمی تیمسار ریاحی تیمسار صفری تیمسار عزیزالله سیف[سید] امیر رحیمی تیمسار عزیزاللّه پالیزبان تیمسار فردوست تیمسار مخاطب رفیعی تیمسار مقدم وزیر نیرو تیمسار کاتوزیان تیمسار کوپال ثبات ایران ثبت سلاح جاستیس داگلاس جاسوس آمریکایی جاسوس اس. دی. اسلیپری / 1 جاسوس اس. دی. ترانزیت جاسوس الف - یو. ان. پولو / 1 جاسوس جمشید عمانی جاسوس در فیضیه جاسوس دنیزه حسین جاسوس ساش جاسوس سی. کی. کون جاسوس سیا جاسوس سیا اس. دی. فورگیو / 1 جاسوس سیا اس. دی. فیس / 1 جاسوس سیا در ارتباط با دولت موقت جاسوس سیا در میان نیروهای بختیار جاسوس سیا در کردها جاسوس سیمور لوین، با اسم مستعار پائول ویندسور جاسوس کرد سیا جاسوس کنیز مراد روزنامه نگار فرانسوی جاسوسان آمریکایی جاسوسان سیا جاسوسوی سیا در بین کردها جاسوسی جاسوسی ار ارکان جک.مت پهلوی جاسوسی از ایران جاسوسی از شوروی جاسوسی از مصر جاسوسی اقتصادی جاسوسی ام. جی. بارج / 1 جاسوسی سیا جاسوسی مستشاران جامعه اسلامی جامعه اطلاعاتی آمریکا جامعه اقتصادی اروپا جامعه ایران جامعه روحانیت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم جامعه یهودی ایران جامعه یهودیان جامعه یهودیان در ایران بعد از انقلاب جامعه یهودیت در ایران جاموتی جان استمپل مأمور سرویس خارجه جان دی. استمپل - سفارت امریکا، تهران جان دی. استمپل، مأمور سیاسی جان وستبرگ جان وسیور جان گلدن جان. دبلیو. بولینگ جان. دی. استمپل - سفارت آمریکا، تهران جان. دی.استمپل، دبیر اول سفارت آمریکا جانشینی ولیعهد جایزه استالین جایگزین شاه جبهه آزادی بخش ملی جبهه دموکراتیک ملی جبهه دمکراتیک ملی جبهه مدافعان قانون اساسی جبهه ملی جبهه ملی ایران جبهه ملی، جبههی مل جبهیه مل جبیهه مل جت‌های F- ۱۴ جدایی حکومت از مذهب جدایی سیاست از مذهب جذب استعدادهای ایرانی جرج ناتانسون جرج. دبلیو. لینک جریان روشنفکری جریان میانه‌رو جریان نفت خاورمیانه جریانهای سیاسی جریمه دیرکرد جزایر سه گانه جشن انقلاب جشن انقلاب اکتبر جشن تولد امام غایب جشن ”هجرت جشنواره بین المللی فیلم مسکو جعفر ابوالمعالی جعفر شریف امامی جعفر ندیم جعل مهرهای محرمانه دولت ایران جعل پاسپورت جعل پاسپورت برای جاسوسان جف کیچن جلال طالبانی جلد دوازدهم جلد نوزدهم جلد هشتم جلسات Scc جلسه توجیهی در مورد وضعیت صندوق امانی برای دولت ایران جلسه توجیهی شاه جلسه روحانیت جلوگیری از قتل جمارانی جمال ناصر جماهیر سوسیالیستی جماهیر شوروی جمشید آموزگار جمشید بزرگمهر جمشید حق گو جمشید خبیر جمشید هرمز جمعیت امر به معروف و نهی از منکر جمعیت شیعه عربستان جمهوری اسلامی جمهوری خلق یمن جمهوری دمکراتیک جمهوری دمکراتیک آلمان جمهوری دمکراتیک افغانستان جمهوری متحده عربی جناح های سیاسی جناح های سیاسی بعد از انقلاب جنایت های سیستماتیک ارتش اسرائیل جنبش عدم تعهدها جنبش غیر تعهدها جنبش غیر متعهد ها جنبش غیر متعهدها جنبش غیرمتعهدها جنبش فتح جنبش فتح فلسطین جنبش مقاومت ملی جنبش های تروریستی جنبش های مذهبی جنبش کارگری یهودیان جنمیش) جنوب ایران جنوب لبنان جنگ ایران و عراق جنگ جهانی دوم جنگ خرید تسلیحاتی جنگ روانی جنگ سرد جنگ مسلحانه جنگ نرم علیه انقلاب اسلامی جنگ یوم کیپور جنگنده های اف پانزده جنگهای آفریقا جنگهای اعراب و اسرائیل جنگهای داخلی لبنان جهاد سازندگی جهادسازندگی جهان سومی جهانشاه صالح. جهانگیر آموزگار جهانگیر آموزگار وزیر بازرگانی جهانگیر آموزگار وزیر مختار در امور اقتصادی جهانگیر بهروز جو ضد آمریکایی جواد خادم جواد دولو جواد شهرستانی جواد صدر وزیر دادگستری جواد علامیر جواد علامیر دولو جواد معین زاده جواد منصور جواد منصور موسس حزب ایران نوین جواد منصور نایب رئیس دفتر سیاسی حزب رستاخیز جواد منصور وزیر اطلاعات جواد منصور، وزیر کشور در دولت هویدا جوزف دبلیو. آدلسیک جک بیرکز جک دیتو جکومت پهلوی جی. اچ. فترمن جی. ای. وسکانیان جیبوتی جیم کامپتون جیمز سالیناس جیمی کارتر حاج سیدجوادی حاج شیخ الاسلام کردستانی حاج ماشاءالله همایی حادثه سیاهکل حافظ اسد حالت ایرانیان حامیان آمریکا در خاورمیانه حامیان انقلاب حبس حبیب القانیان حبیب الله قشقایی حجاب حجاب زنان حرکات ضد آمریکایی حرکت اسلامی حزب اتحاد برای آزادی حزب ایران حزب ایران نوین حزب بعث حزب توده حزب توده ایران حزب جمهوری اسلامی حزب جمهوری اسلامی خلق مسلمان حزب جمهوری خلق مسلمان حزب جمهوری خلق مسلمان ایران حزب خلق مردم حزب خلق مسلمان حزب دموکرات حزب دموکرات کردها حزب دمکرات حزب دمکرات کرد حزب دمکرات کردستان حزب رادیکال حزب رستاخیز حزب زحمتکشان حزب زحمتکشان ایران حزب سوسیال دموکرات حزب سوسیالیست ایران حزب سوسیالیست کارگران حزب سوسیالیست کارگران ایران حزب فداییان کرد حزب مردم حزب ملت ایران حزب پان ایران حزب پان ایرانیست حزب کارگر اسرائیل حزب کارگران سوسیالیست حزب کارگران سوسیالیست ایران حزب کرای پریمورسکی حزب کمونیست آکل حزی توده حسام الدین رضوی حسام غفاری حسن ارسنجانی حسن بقایی حسن حبیبی حسن دهقانی تفتی حسن زاهدی وزیر کشاورزی حسن زنگنه حسن شریعتمداری حسن طوفانیان حسن قاضی یک چپی ایرانی حسن نزیه حسن پیرحسینی حسنعلی منصور حسنعلی منصور، نخست وزیر حسنعلی مهران مدیر کل بانک مرکزی ایران حسنعلی مهران معاون وزیر اقتصاد و دارایی حسنعلی مهران وزیر امور اقتصادی و دارائی حسین بنی اسدی حسین سحابی حسین شهشهانی حسین فرهودی حسین مصطفی خمینی حسین مهدوی حسین مهدیان حسین مکی حسین نجفی وزیر دادگستری حسین نصر حسین پیرنیا حسین کاظم زاده، وزیر علوم و آموزش عالی حسینیه ارشاد حضور آمریکا در خلیج فارس حضور آمریکا و نقش کنونی سفارت آمریکا حضور شاه در آمریکا حضور نظامی آمریکا حفاظت از انجمن ایران و آمریکا حفاظت خمینی از ارتش حفظ آرامش در تظاهرات حق العمل مأموران خرید تسلیحاتی حق پرواز حقه‌های دیپلماسی تشریفاتی حقوق بشر حقوق بشر آمریکایی حقوق بشر ایران حقوق بشر در ایران حقوق بشری آمریکا حقوق زنان حقوق متهمین در قوانین ایران حلقه داخلی انقلاب حلقه رسمی رابط های سیاست حلقه های داخلی رهبری حمایت آمریکا از اسرائیل حمایت آمریکا از انقلاب ایران حمایت آمریکا از کودتای ارتش حمایت از بختیار حمایت از سلطنت طلب ها حمایت از شاه حمایت از مخالفان جمهوری اسلامی حمایت شاه حمایت قدافی از انقلاب ایران حمد جدلی حمرا کروها حمل و نقل حمل و نقل هوایی حمل و نقل هوایی مک حملات علیه آمریکا حملات علیه آمریکا و اسرائیل حمله به آمریکایی ها حمله به بیمارستان رضاشاه و تأثیرات آن بر مشهد حمله به سفارت حمله به سفارت آمریکا حمله به سفارت آمریکا 27 بهمن 57 حمله به نیروهای امنیتی حمله به کنسولگری آمریکا در تبریز حمله مسلحانه به سفارت حمید رهنما، وزیر اطلاعات و جهانگردی حمید شهریار حمید شیرازی حمید شیرازی (اس دی کت/1) حمید عنایت حمید نظری حمید کفائی حوادث اخیر کردستان حوادث داخلی ایران حوادث ضدآمریکایی در تهران و اصفهان حولات انقلاب حکام شیخ نشین های خلیج فارس حکومت اسلامی حکومت دمکرات افغانستان حکومت روحانیون حکومت سعودی حکومت مشروطه اجتماعات عمومی حکومت ملی یهودیان حکومت نظامی حکومت نظامی ازهاری حکومت و کابینه حکومت پهلوی حیفا خارجیان خاموشی برق به عنوان سلاح اعتراض علیه رژیم خاندان فاسد خاندان های قدرتمند دوره پهلوی خاندان پهلوی خانم (دوشیزه) فرزین فریدنی خانم بهمن (پروین) امینی خانم شهناز خانم ناهید بیات خانم ها کاوامورا و آکادا خانم هما(روحی) سرلاتی خانه سازی خانه فرهنگ شوروی خانواده القانیان خانواده ترجلیان خانواده سلطنتی خانواده پالیزبان خاور میانه خاورمیانه خاومیانه خبرنگار آمریکایی خبرگزاری FBIS خبرگزاری تاس خداداد فرمانفرماییان خدمات دفاعی به شیخ نشین های خلیج فارس خدمات هواپیمایی ایران خدمات هواپیمایی در ایران خرابکاری و انفجار در لوله های انتقال نفت خروج ارز خروج پرسنل اسکو خروج کارکنان آمریکایی ها خرید اسلحه خرید اسلحه از شوروی خرید تجهیزات نظامی خرید تدارکات نظامی خرید تسلیحات خرید تسلیحات نظامی خرید تسلیحاتی خرید تسلیحانی خرید سلاح خرید قطعات یدکی خرید قطعات یدکی برای ایران خرید لوازم هلی کوپتر خرید لوازم یدکی نظامی خرید نظامی خرید نظامی بعد انقلاب خرید نظامی خارجی نیروی دریایی اسلامی ایران خرید های تسلیحاتی خرید های نظامی خرید های نظامی عمده ایران خرید هلیکوپتر خرید هواپیما خرید هواپیماهای بوئینگ خرید هواپیمای جنگنده خرید کشتی خرید گندم از پاکستان خریدهای تسلیحاتی از آمریکا خریدهای نظامی خریدهای نظامی خارجی خریدهای نظامی خارجی ایران خریدهای نظامی خارجی نیروی دریایی ایران خسارت اقتصادی انقلاب به شرکت های چند ملیتی خسارت های آمریکا خسرو اقبال خسرو بهروان خسرو قشقایی خشونت در تهران خشونت علیه آمریکاییها خشکسالی خط لوله خط لوله نفت اسرائیل خط لوله نفت اسرائیلی خط لوله نفت ایران ترکیه خط مشی جهانی آمریکا خط مشی نفتی امارات متحده عربی خطوط لوله گاز شوروی خلخالی خلع سلاح عمومی ایران خلع لباس شدن چند روحانی در اصفهان و شیراز خلیج فارس خلیل طالقانی، خلیل ملکی خمینی خمینی در فرانسه خمینی در مقابل شوروی خمینی ضد کمونیست خمینی محکم و استوار خمینی گرایی خنثی سازی امواج صوتی خواستار استعفا خواستار استعفای بختیار خواستار استعفای شورای سلطنت خواستار استعفای مجلس خواهان روی کار آمدن ارتش خود مختاری آذربایجان خود مختاری استانها خورتیلف آلک ایلاریونویچ خوزستان خیانت 1000 دلاری خیانت آمریکایی ها خیانت بنی صدر خیانت نهضت آزادی در فراری دادن جاسوسان کپکان دادستان انقلاب قدوسی دادگاه انقلاب دادگاه انقلاب ایران دادگاه ها و اعدام ها دادگاه های انقلاب دادگاههای انقلاب دادگاههای نظامی آمریکا در ایران دار التبلیغ داریوش فروهر داریوش همایون داریوش همایون سردبیر اخبار خارجی، روزنامه اطلاعات داریوش همایون سردبیر روزنامه آیندگان داریوش همایون، معاون دبیرکل حزب رستاخیز داریوش همایون، وزیر اطلاعات و جهانگردی دان موسز دانشجویان دانشجویان افغان دانشجویان جبهه ملی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام دانشجویان کرد در برلین غربی دانشجویان کویتی دانشکده افسری ایران دانشکده دریایی دانشگاه دانشگاه تبریز دانشگاه تهران دانشگاه جندی شاپور دانشگاه صنعتی آریامهر دانشگاه مسکو دانشگاه پیشاور دایان، امورخارجه اسرائیل دبلیو. رامپل مایر دخالت آمریکا دخالت آمریکا در امور ایران دخالت امور داخلی دخالت های آمریکا در ایران درآمدها و قروض ایران درخشش درخواست اقامت دائم درخواست تامین امنیت سفارت درخواست شاه برای اطلاعات درخواست مهاجرت درس هایی برای مذاکره کننده با ایرانی درگیری با شورشیان کوموله در مناطق مرزی درگیری مسلحانه درگیری پلیس سعودی دریادار احمد مدنی دریادار بیگلری دریادار دیهیمی دریادار علوی دریادار مدنی دریادار نوغانی دریاسالار اردلان دریاسالار بیگلی دریاسالار چونینگ دریاسالار ک.م. حبیب اللهی، فرمانده کل نیروی دریایی ایران دریاسالار کمال حبیب اللهی، فرمانده کل نیروی دریایی شاهنشاهی دریافت اطلاعات دریای عمان دزدی سفارت از طرفداران شاه دستمایه رنجبران ایران دستگیری 400 مخالف اصلی دستگیری ایرانیان دستگیری رهبران شیعه دستگیری مخالفان شاه دستگیری کارمند محلی دعوت به آرامش دعوت موشوین دفاتر لاکهید در تهران دفاع از شاه دفتر امام خمینی دفتر انتشارات اسلامی دفتر حفاظت منافع آمریکا دفتر خبرگزاری FBIS دفتر سازمان ملل در ژنو دفتر وابسته دفاعی دفتر وابسته دفاعی آمریکا دلار دلالان اسلحه ده دی دوتابعیتی دورنمای نفتی عمان دوستی ایران و شوروی دوشان تپه دولت آمریکا دولت آموزگار دولت ازهاری دولت انتقالی دولت ایران دولت بازرگان دولت شریف امامی دولت صدیقی دولت فرانسه دولت فلسطین مستقل دولت مردان وابسته دولت ملی دولت موقت دولت موقت انقلابی ایران دولت موقت ایران دولت موقت در مقابل ملت دولت موقت غیرمتعهدها دولت موقت و آمریکا دولت موقت وابسته دولت میانه رو دولت نظامی دولت نظامی ازهادی دولت نظامی ازهاری دولت نیکسون دولت پهلوی دولیت موقت دون لوکا دونالد سی. پکوئین دوپولوس بهزادنیا دکتر - س - نظام مافی دکتر آناتولی رامکف دکتر ابراهیم یزدی دکتر ابراهیم یزدی وزیر امور خارجه دکتر احمد احمدی دکتر احمد رفیعی دکتر احمد فلسفی دکتر احمد مینایی دکتر اسداللّه نصراصفهانی، وزیر کشور دکتر امیر بیرجندی دکتر انوشیروان افراسیابی دکتر اکبر اعتماد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دکتر بهزاد نیا رئیس بخش مطبوعات وزارت ارشاد ملی دکتر بهشتی دکتر بهمن همایون دکتر بهمن همایون، دکتر بهنیا دکتر تقی رضوی دکتر حجازی دکتر حسام غفاری دکتر حسین فلسفی دکتر حسین مهدوی دکتر حمید عنایت دکتر خسروان بهران (خسرو بهراوی) دکتر داودزاده دکتر دوریل، اسرائیلی دکتر رضا امینی دکتر رضا شایان دکتر رضا صدر وزیر بازرگانی دکتر رضا فلاح دکتر زوی دوریل، نماینده اسرائیل دکتر سپهبدی دکتر سید علی شایگان دکتر سیروس الهی دکتر شاهپور بختیار دکتر شریعتمداری، وزیر علوم و آموزش عالی و فرهنگ دکتر شمس الدین مفیدی دکتر شهمیرزاده دکتر صادق طباطبایی دکتر طاهرزاده دکتر عابدی دکتر عباس میرآخور دکتر عبدالرحمن برومند دکتر عبدالعلی جهانشاهی دکتر عزت اللّه یزدان پناه، دکتر علی امینی دکتر علی خواجوی دکتر علی شایگان دکتر علی شریعتی دکتر علیقلی اردلان سفیر ایران در شوروی دکتر فرهنگ مهر دکتر فرهنگ مهر، رئیس دانشگاه پهلوی شیراز دکتر فریدون مهدوی دکتر فریدون مهدوی وزیر بازرگانی دکتر فزونی دکتر فیروز بهرام پور دکتر قاهری دکتر قدسی دکتر محمد باهری دکتر محمد بهشتی دکتر محمد علی رشتی دکتر محمدحسن مرشد وزیر بهداری دکتر محمود ضیایی دکتر مصطفی منصوری دکتر مظفر بقایی دکتر ملک منصور اسفندیاری دکتر منوچهر اقبال دکتر منوچهر تسلیمی دکتر منوچهر دره شوری دکتر منوچهر رادپور دکتر مهدی بازرگان دکتر میناچی دکتر ناصر میناچی دکتر نصراللّه سبزواری دکتر نصرت الله کاظمی، دکتر هدایت اللّه متین دفتری دکتر هوشنگ نهاوندی، رئیس دانشگاه تهران دکتر هوشنگ نهاوندی، رئیس دانشگاه پهلوی دکتر پرویز سروری رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه ملی دکتر پرویز مینا دکتر کریم سنجابی دکتر گنادی کازانکین دبیر دوم سفارت شوروی دکتر گنادی کازانکین، دبیر دوم سفارت اتحاد جماهیر شوروی دکتر گنادی کازانکین، دبیر دوم سفارت روسیه دکتر یزدی دی. ای. ریجوف، دبیر سوم سفارت شوروی دی. بی. ویلکی دی.ال. ژیلت دی.ای. ژیلت دیدار بازرگان با خمینی. دیدار راحت سناتورهای با شاه دیدار نخست وزیر ایران از بلوچستان دیدار هیأت نمایندگی عمان از ایران دیدار وزیر بلومنتال دیدالله سهابی دیمیتری سیراک دیوانسالاری رژیم پهلوی دیوید لمب دیویس دیپلمات اتحاد شوروی از ایران دیپلمات های بلوک شرق دیپلمات های بلوک شوروی دیپلمات های شوروی در تهران دیکتاتوری دیگر دیکتاتوری شاه دیکمن ذخیره نفت آمریکا ذوب آهن اصفهان ذولت موقت ر بازار تهران رئیس جمهور آمریکا رئیس جمهور امین رئیس جمهور جانسون رئیس جمهور کارتر رئیس دانشگاه تهران رئیس سازمان انرژی اتمی ایران رئیس ستاد نیروی دریایی ایران - دریادار علوی رئیس ستاد و معاونت لجستیک نیروی هوایی ایران رئیس فدائیان اسلام رئیس قرارگاه سیا در تهران رئیس کل بانک مرکزی ایران، خوش کیش رابرت اس. برت رابرت اچ. روبی رابرت جی. کارل رابرت رابرتز (باب) رابرت کارل رابط دائم در تهران رابط دفاعی رابط سفارت رابطه آمریکا با ایران رابطه آمریکا و ایران رابطه آمریکا و عربستان رابطه اراین و شوروی رابطه اقتصادی آمریکا با ایران رابطه ایران و آمریکا رابطه ایران و شوروی رابطه ایران و عراق رابطه با آمریکا رابطه با ایران رابطه با سفارت رابطه بحرین و ایران رابطه نظامی با آمریکا رابطه نفتی عربستان و آمریکا رابطه پاکستان و آمریکا راترفورد راترفورد رابط بنی صدر راجر درایزدل راجر واریان راجرز رادیو ایران رادیو بی بی سی رادیو تل آویو رادیو تلویزیون ملی رادیو تهران رادیو صدای آمریکا رادیو محلی شیراز رادیو مسکو رادیو و تلویزیون رادیو و تلویزیون ملی ایران راست گراها راشد عبدالل رالف بولیس، سفارت امریکا رامپل مایر رامکف راه حل نظامی راه حل نظامی در مقابل انقلاب راهپیمایی راهپیمایی در مقابل سفارت آمریکا، تهران راهپیمایی عاشورا راهپیمایی عظیم تاسوعا و عاشورا در تهران راهپیمایی عظیم عاشورا در تهران راهپیمایی مردم آباده راهپیمایی مقابل سفارت راهپیمایی مقابل سفارت آمریکا راهپیمایی میلیونی راهپیمایی های سراسری راهپیمایی وحدت راهکارهای مقابله با مخالفین رحمت اللّه اتابکی رحمت اللّه جزنی رحمت اللّه مراغه ای رحمت اللّه مراغه ای مقدم رحمت اللّه مقدم رحمت اللّه مقدم مراغه ای رحمت اله مقدم مراغه ای رحیم صفاری رخنه در جنبش کارگری رزمایش نیروی دریایی رزمایش نیروی دریایی ایران رسانه های گروهی رستم پیراسته رستم پیراسته وزیر امور اقتصادی و دارایی رسول کاظمیان رشوه رشوه برای ژنرال ها رشید برومند رضا امین رضا امینی رضا صدر رضا صدر وزیر بازرگانی رضا صدقیانی وزیر تعاون و امور روستائی رضا فلاح رضا قاسمی رضا مقدم رضا موسوی رضاشاه رضایت دولت موقت از حضور شاه در آمریکا رفاه عمومی رفتار دیوانسالاری رفراندوم رفراندوم جمهوری اسلامی رفراندوم قانون اساسی رفراندوم قانون اساسی ایران رفسنجانی رفعت مآمدی رقاص رماندهی نیروی هوایی آمریکا رمزی کلارک رنامه معاملات تسلیحاتی خارجی ایران رنسام هیگ رنسام. اس. هیگ رهبر ایل کاشفی رهبر حزب توده، اسکندری رهبر حزب پان ایران رهبر حزب کارگران ایران رهبر نهضت آزادی ایران رهبر نیروی اشغالگر رهبرات سیاسی و مذهبی اصفهان رهبران مذهبی روابط آمریکا و پاکستان روابط اقتصادی ایران و آمریکا روابط اقتصادی ایران و ترکیه روابط اقتصادی ایران و شوروی روابط ایران با کشورهای همسایه روابط ایران و آمریکا روابط ایران و اسراییل روابط ایران و سوئد روابط ایران و شوروی روابط ایران و عراق روابط ایران و چین کمونیست، روابط با ایران روابط بین ایران و آمریکا روابط تجاری ایران و آمریکا روابط ترکیه و ایران روابط خارجی روابط خارجی آمریکا روابط خارجی ایران روابط خاص آمریکا و عربستان سعودی روابط دوجانبه بین ایران و آمریکا روابط دولت و رهبران مذهبی روابط دیپلماتیک با اسرائیل روابط مصر و شوروی روابط منطقه ای روابط نظامی ایران و آمریکا روابط نظامی با ایالات متحده روحانیت روحانیت انقلابی روحانیت شیعه روحانیت فوفول روحانیت مخالف امام خمینی (ره) روحانیت میانه رو روحانیت وابسته روحانیت وابسته رژیم روحیه یک ایرانی روز اورشلیم روز تولد شاه روز جهانی کارگر در تهران روز مشروطیت روزشمار انقلاب اسلامی روزن روزنامه «نیویورک تایمز» روزنامه آیندگان روزنامه اطلاعات روزنامه الثوره روزنامه تایمز ایران روزنامه جمهوری اسلامی روزنامه فارسی زبان آیندگان روزنامه نگاری جمهوری اسلامی روزنامه ها روزنامه های ایران بعد از انقلاب روزنامه های جدید ایرانی بعد از انقلاب روزنامه کویتی روزنامه کیهان روسای ارتش روسه روسیه روشنفکران روشنفکران ایران روشنفکران مذهبی روشنفکران وطن فروش رویدادهای نفتی عمان رژیم آمریکایی شاه رژیم صدام ریجوف، دبیر سوم سفارت شوروی ریشه یابی انقلاب ایران ریچارد هلمز ریچارد کاتم ریچاردوودردف زائران ایرانی زارت امور خارجه زاهدی زبان فارسی زبان وسیله نفوذ فرهنگی زرتشتی ها زرتشتیان زنان ایرانی زنجانی زندان مشهد زندانیان سیاسی زندگی بعد از انقلاب در ایران زور علیه انقلاب زولتان سزفیلی زیارتگاه بهائیان در شیراز س وزیر امور خارجه ایران دکتر یزدی س. الف. ی. اوبراین سؤالات درباره اوضاع ایران ساترلند ساختار اطلاعاتی ارتش اسرائیل ساختار دیوانسالاری ساختار فرماندهی نیروی دریایی ایران ساختار قدرت دوره پهلوی ساختمان های لوکس سادات سارشل جاف جاسوس سیا سازانوف سازانوف عضو ک. گ. ب سازمان آزادی بخش فلسطین سازمان آزادیبخش فلسطین سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) سازمان ارتباط بین الملل آمریکا سازمان ارتباطات بین المللی سازمان ارتباطات بین المللی آمریکا در ایران سازمان ارتباطات و الکترونیک ارتش آمریکا سازمان اطلاعات سازمان اطلاعات دفاعی سازمان امور اداری و استخدامی کشور سازمان برنامه و بودجه سازمان جاسوسی انگلیس سازمان حزب توده سازمان مبارزه با مواد مخدر آمریکا در ایران سازمان مساعدت های امنیتی سازمان مساعدت های امنیتی دفاعی (آمریکا) سازمان ملل سازمان ملل (WHO) سازمان ملل متحد سازمان ملی افغانستان سازمان های بین المللی سازمان همکاری و عمران منطقه ای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی سازمان کنفرانس اسلامی سازمانهای امنیتی و مجری قانون ساسان اردلان ساف ساف در ایران سالروز استقلال ایالات متحده سالگرد جمعه سیاه در ایران سام سنجابی سامپسون ساندرز ساندرز معاون وزارت امور خارجه آمریکا ساندرز، معاون وزیر سانسور سانسور سخنرانی نخست وزیر بازرگان سانی پیتز ساواما ساواک سایروس ونس سایروس ونس وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا سایزر ستاد ارتش ایران ستاد بزرگ ارتشتاران ستاد نیروی دریایی ایران ستواک سحابی سخنان بازرگان در رادیو و تلویزیون سخنرانی ضد آمریکایی سران حکومت پهلوی سربازان نیروی دریایی سرتیپ «اچ. نورمان، شوارتزکف سرتیپ آشاری سرتیپ ارتش عباس شفاعت سرتیپ امیر رحیمی سرتیپ امیررحیمی سرتیپ دادگر سرتیپ شهربانی عبدالله واثق سرتیپ صفری سرتیپ صفری (مسئول بخش پشتیبانی نیروی هوایی ایران) سرتیپ صفری، معاونت لجستیک ستاد نیروی هوایی ایران. سرتیپ صفری، معاونت لجستیک نیروی هوایی سرتیپ عزیزالله نوری سرتیپ قادری سرتیپ قربانزاده، جانشین فرماندهی ستاد سرتیپ محمدالعطیه سرتیپ محمدحسین شاکر سرتیپ نادری سرتیپ وجدی سردار جاف سردار جاف جاسوس کرد سیا سردرگمی در مدارس بعد از انقلاب سرعت انقلاب در ایران سرلشکر تقی ریاحی سرلشکر خالقی سرلشگر جهانبانی سرلشگر ریاحی سرلشگر شاکر سرلشگر شفیعی سرلشگر فربد سرلشگر فلاحی سرلشگر فیلیپ گاست سرلشگر قاسم پرنیان فر معاون رئیس اداره سوم ساواک سرلشگر ناصر فربد سرلشگر کامیابی پور سرلشگر گاست سرلشگر گاست، رئیس هیأت مستشاری نظامی آمریکا سرهنگ ارتش شاهنشاهی با سفارت آمریکا سرهنگ اسکات سرهنگ افشارطوس سرهنگ بلنکو سرهنگ تی.ای.شافر سرهنگ جهانگیر کامکار سرهنگ دوم استوکلن سرهنگ دوم سیمون نیکا نورویچ سوکولف سرهنگ دوم لئونید واسیلیوویچ داوبنیا دستیار وابسته نظامی، سفارت شوروی، تهران سرهنگ دیویس سرهنگ رونالد آر. دیویس سرهنگ زرین کلک سرهنگ سلیم وزیر امور خارجه ترکیه سرهنگ سولخانیان سرهنگ صلاح الدین غرّاب سرهنگ غنی پور سرهنگ فاشوکف سرهنگ فریلند سرهنگ موریس تی. وارنر سرهنگ هاشم کامبخش سرهنگ پتی سرهنگ کامکار سرهنگ کامکار، سرهنگ کامکار، معاون وزیر دفاع در امور تسلیحات سرهنگ کامکار، معاون وزیر دفاع ملی سروان برنی انگلند سروان حسین امیرریاحی سروان لولیندسی (LOU LINDSEY) سروان نیدهم سروان. اچ. پرشت سرود شاهنشاهی سرویس اطلاعاتی شوروی (SIS ساش) سرویس خارجی شوروی سرکوب شیعیان سرگرد سبحان قلی اف سرگرد نصرتی سعید غُباش سفارت سفارت آمریک سفارت آمریکا سفارت آمریکا در تهران سفارت آمریکا در تهران اسفند 57 سفارت آمریکا، سفارت امریکا سفارت انگلستان سفارت انگلیس سفارت ایالات متحده امریک سفارت رومانی سفارت شوروی سفارت پاکستان سفارت کویت سفارتخانه های آمریک سفارتخانه های آمریکا سفر آدلیسک سفر بختیار به عراق سفر شاه به مصر سفر مقامات سی. بی. اس سفر نمایندگان CBS سفر وزیر امور خارجه کویت به ایران سفر ویر خارجه ترکیه سفر یزدی وزیر امور خارجه دولت موقت سفیر - بولستر سفیر آمریکا سفیر اسرائیل در ایران سفیر اسیراوغلو سفیر امیرانتظام سفیر انگلستان سفیر ایران در آمریکا سفیر ایران در ایالات متحده سفیر ایران در یوگسلاوی سفیر جدید سفیر جدید آمریکا در ایران سفیر جدید ایران در آمریکا سفیر جدید ترکیه در ایران سفیر جدید شوروی در مکزیک سفیر داگلاس مک آرتور دوم سفیر دولت موقت در آمریکا سفیر دیکمن سفیر سولیوان سفیر شوروی سفیر شوروی ایران سفیر شوروی در ایران سفیر عمان سفیر فرانسه رائول دلایه سفیر لاورنتیف سفیر لهستان سفیر هام سفیر وایلی سفیر کاتلر سفیران آمریکا سلامت شاه سلامت محمد رضا پهلوی سلامتیان معاون وزیرخارجه دولت موقت سلطان عمان سلطان قابوس سلطنت سلطنت شاه سلطنت مشروطه سلیم اعظم دبیر کل شورای اسلامی اروپا سلیم غزالی سمفونی پیتزبورگ سناتور (خانم) مهرانگیز منوچهریان سناتور سید محمد سجادی سناتور سید محمد سجادی معاون مجلس سنا سناتور عباس مسعودی سناتور محمد حجازی سناتور محمد سعیدی سناتور پرویز کاظمی سنای آمریکا سنای ایران سنت مارتین جاسوس سیا سنت گرایان سنتو سنجابی سنی سه نیروی فعال در ایران سهام عادلانه سور اخوان المسلمین سوریه سوسالیست ها سوسیالیست سولارز نماینده کنگره سولیوان سونودا وزیر امور خارجه ژاپن سپاه بهداشت سپاه ترویج و عمران سپاه دانش سپاه دین سپاه پاسداران سپاه پاسداران انقلاب سپهبد ارنست گریوز سپهبد ازهاری سپهبد اسفندیاری سپهبد ایادی سپهبد برومند سپهبد بهرام سپهبد ج.ت. توکلی سپهبد جعفر شفقت سپهبد سنجر سپهبد سیاوش بهزادی سپهبد عباس کریم قره باغی، سپهبد علی خادمی سپهبد علی م. خاتمی سپهبد فتاحی سپهبد کمپانی تبریزی سپهبد گریوز سپهبد یزدانبخش سی ان. راسیاس سی. بی. اس سیا سیا در کردستان سیاست آمریکا سیاست آمریکا در قبال انقلاب اسلامی سیاست آمریکا در قبال ایران سیاست آمریکا در قبال ایران انقلابی سیاست انتظار سیاست انرژی آمریکا سیاست انقلابیون ایران سیاست انگلستان سیاست تسلیحاتی آمریکا سیاست تسلیحاتی امریکا سیاست جهانی آمریکا سیاست خارجه آمریکا سیاست خارجه ایران سیاست خارجه شاه سیاست خارجی سیاست خارجی جناح مخالف شاه سیاست خارچی پاکستان سیاست خلع سلاح رییس جمهور سیاست در ماه محرم سیاست دولت موقت ایران سیاست شوروی در قبال ایران سیاست شوروی نسبت به ایران سیاست قیمت گذاری سیاست قیمت گذاری نفت سیاست نفتی ایران سیاست های آمریکا سیاست های آمریکا علیه انقلاب سیاست های ایالات متحده در قبال ایران سیاست چماق سیاستهای امریکا سیاست‌های استعماری انگلستان سیامک رامتین(اس.دی.کوئیک) سیاوش دهش سیبری سید جلال الدین تهرانی سید حسین نصر سید علی شایگان سید محمد علی کشاورز صدر سید مصطفی خمینی سیروس آموزگار سیروس الهی سیروس حبیبی سیروس رامتین با رمز:اس.دی.کوئیک/1 . سیروس غنی سیزر سیستم آتاشه نظامی سیستم دانشگاهی ایران سیستم سیاسی در ایران سیستم موشکی هاوک سیمن تاراسویچ سیمن تاراسویچ بازارف سیمور لوین سینثیا رمزی سینما رویال شاه شاه حسین شاه خالد شاه در آمریکا شاه در ایالات متحده شاهرخ فیروز شاهزاده سلطان شاهزاده فهد شاهنشاه شاهپور شاهپور بختیار شاهپور ریپورتر (نام دیگر اردشیر جی) شاپور بختیار شاکر دولتشاکویچ سوخانکولف شایعه ملاقات ژنرال اویسی با کارتر شایگان شب عید نوروز 58 در تهران شبکه جعل اسکناس شبکه های جاسوسی شبکه پسران کهنه کار شخصیت امام خمینی شخصیت ایرانی شخصیت بنی صدر از دید سیا شخصیت های سیاسی مقابل امام خمینی شرایط خرید تجهیزات نظامی، ملزومات و خدمات آموزشی از آمریکا شرایط سخت امنیتی شرح مشاهدات شخصی در میهمانی سفارت بلغارستان شرق ترکیه شروگز شرکت آلیس چالمرز شرکت آمین اویل شرکت الکترونیک دیتا سیستمز شرکت باوون- مک لفلین- یورک شرکت بهرینگ شرکت بوئینگ در ایران شرکت بین المللی هلیکوپتر سازی بل شرکت شل قطر شرکت ملی نفت شرکت ملی نفت ایران شرکت نفت شرکت نفت انگلیس شرکت نفت ایران شرکت نورثروپ شرکت های نفتی آمریکایی شرکت پان آمریکن شرکت گرومن شریعتمداری شریف امامی ششمین کنفرانس طائف شعارنویسی ضدآمریکایی شعارهای اسلامی شعارهای ضدخمینی شلنبرگر شله شمس الدین محمدحسین مفیدی وزیر علوم و آموزش عالی شنود شاه شهاب الدین اشراقی شهادت آیت اللّه مرتضی مطهری شهر بندر انزلی (پهلوی) شهرام چوبین شهردار تهران شهرک سازی شهرک سازی اسرائیلی ها شهرک سازی در اسرائیل شهرک سازی صهیونیست ها شهریار آهی شهریار آهی، شهلاکیا شهید بهشتی شهید مطهری شورای اسلامی شورای امنیت ملی آمریکا شورای انقلاب شورای انقلاب اسلامی شورای خمینی شورای سلطنت شورای شهر تهران شورای نیابت سلطنت شورش قبایل ترکمن شورش کردها شوروی شوروی در جهان سوم شوروی در خاورمیانه شوروی درباره ایران شوروی، شکار مأموران ساواک از سوی ایران شکراللّه خلعتبری شکستن حکومت نظامی در اصفهان شکستهای اقتصادی دولت ایران شکنجه شیخ احمد شیخ احمد بن آل ثانی شیخ احمد بن سیف شیخ احمد بن سیف آل ثانی شیخ الاسلام زاده شیخ تویجیری شیخ جاسم قنبر شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی شیخ حمد حاکم فجیره شیخ خلیفه ولیعهد ابوظبی شیخ راشد شیخ راشد بن حمید شیخ زای شیخ صفر بن محمد القاسمی شیخ عبدالله بن خلیفه آل ثانی شیخ عزالدین حسینی شیخ علی آل عُصفور شیخ عیسی بن سلمان آل خلیفه فرمانروای بحرین شیخ محمد بن مبارک الخلیفه، وزیر خارجه بحرین شیخ مهدی حائری شیرازی شیطان بزرگ شیعه شیعه ایرانی شیعه بحرین شیعیان بحرین شیعیان خاورمیانه شیعیان خلیج فارس شیعیان در عراق شیعیان در پاکستان شیعیان عراق شیعیان عربستان شیعیان لبنان شین بث صاحب منسبان پهلوی صادرات نفت ایران صادق احمدی، وزیر دادگستری صادق الروحانی صادق جواد سلیمان (کنسول سفارت، سفارت عمان، واشنگتن) صادق صدریه صادق طباطبایی صادق طباطبایی معاون نخست وزیر صادق قطب زاده صالح خو سفیر ایران در توکیو صباغیان صباغیان وزیر کشور صباغیان، وزیر کشور صدا و سیما صدام حسین صدای ملی ایران صدر حاج سید جوادی صدیقی صفی اصفیا صلح بین ایران و عراق صلح فلسطین صلح مصر و اسرائیل صلیب سرخ صنار مآمدی صنایع آمریکا صنایع هواپیمایی ایران صندوق امانی صندوق امانی ایران صندوق امانی ایران نیروی هوایی ایران صندوق امانی ایران، صندوق امانی خریدهای تسلیحاتی صندوق امانی خریدهای نظامی خارجی ایران صندوق بین المللی پول صنعت بعد از انقلاب ایران صنعت سینمای شوروی صنعت نفت صنعت نفت ایران صنعت نفت در قطر صنعت نفت و گاز شوروی صنعت نفت کویت صهیونیسم صورتحساب هزینه های خریدهای نظامی خارجی ضد آمریکایی ضد انقلاب ضد انقلابیون ضد ساواک ضد منافع آمریکا ضدهوایی وُلکان ضدیت با انقلاب ضررهای اقتصادی ضعفها در پوشش گزارش از ایران ضیا ناصری ضیاءالحق ضیاءالحق رئیس جمهور پاکستان ضیافت شام سفارت طالبانی طالقانی طباطبایی طبقات اجتماعی انقلابیون طرح FOCUS ایران طرح بازرگانی کشاورزی طرح های اقتصادی طرحهای تحقیقاتی فضایی طرحهای ترور شخصیت طرحهای ضربتی اشتغال زا طرحهای کشاورزی و صنعتی طرفدار خمینی و شریعتمداری طرفدار شوروی در افغانستان. طرفدار غرب طرفداران شاه طرفداری از شاه طوفانیان عادی سازی روابط عادی سازی روابط ایران و آمریکا عادی سازی روابط با آمریکا عادی کردن روابط عاشورا عاشورای 57 عاقبت شاه عالی نصبی عالیخانی عباس امیر انتظام عباس امیرانتظام عباس شاهنده ناشر مجله فرمان عباس کریم قره باغی، عباسعلی خلعتبری، وزیر امورخارجه عباسقلی بختیار عبدالحسین اعتبار عبدالحسین بقایی عبدالحسین بهنیا وزیر دارایی عبدالحسین خلیلی عبدالحسین سمیعی وزیر علوم و آموزش عالی عبدالرحمن برومند عبدالرحمن قاسملو رئیس عبدالرحیم قاسملو عبدالرحیم میرفندرسکی، نماینده ایران در سوریه عبدالرضا انصاری عبدالرضا انصاری وزیر کشور عبدالعظیم ولیان استاندار خراسان و نایب التولیه آستان قدس عبدالعظیم ولیان و وزارت اصلاحات ارضی عبدالعظیم ولیان، رئیس سازمان اصلاحات ارضی عبدالعظیم ولیان، وزیر تعاون و امور روستاها عبدالعلی جهانشاهی، رئیس بانک مرکزی عبدالله اسماعیل عبداللّه انتظام عبداللّه انتظام وزیر خارجه ایران عبداللّه سماک عبداللّه قمی عبدالمجید مجیدی مدیرکل بنیاد فرح پهلوی عبدالمجید مجیدی معاون نخست وزیر و رئیس سازمان برنامه و بودجه عبدالمجید مجیدی وزیر تولیدات کشاورزی و مواد مصرفی عبدالمجید مجیدی وزیر کار عبدالکریم لاهیجی از رهبران جبهه ملی عتیبه و سویدی عدم ازدیاد سلاح عدم ازدیاد سلاح های اتمی عدم تعرض به استقلال ایران عدم ثبات سیاسی عدم حمایت مالی شاه از بختیار عدم دخالت در مسایل داخلی ایران عدنان خیرالله تلفاح عدنان مزارعی عراق عراق و تشیع و ایران عرب عرب ها عربستان عربستان سعودی عربستان سعودی در بحرین عزالدین کاظمی عزت الله سحابی عزت اللّه همایونفر وزیر مشاور در امور سیاسی و اجتماعی عزت اللّه یزدان پناه، وزیر مشاور عزیزاللّه شیبانی صالح عصبانیت عده ای از روحانیون از رفتن شاه عضو کادر حزب دموکرات کردستان امجد متوسلی عطاءاللّه خسروانی عطاءاللّه خسروانی وزیر کشور عقب نشینی نظامیان علاءالدین علاقه آمریکایی ها به امیر انتظام علت حمایت امنیتی از شاه علم علی آبتین علی اردلا علی اصغر امیرانی علی اصغر تسلیمی علی اصغر حاج سید جوادی علی اصغر رفعت علی امین علی امینی علی اکبر شهلا معتمد آیت اللّه کاظم شریعتمداری. علی اکبر معین فر علی اکبر معینی فر علی ایمانی علی بابائی علی بهزادنیا علی بهزادنیا، علی دهقان علی سیف پور فاطمی علی شاپوریان علی شایگان علی قلی قرایی علی نقی کنی علیرضا نوری زاده علیرضا نوری زاده مدیر مجله امید ایران علیقلی اردلان وزیر دربار علیقلی اردلان، وزیر صنایع و معادن علینقی عالیخانی علینقی عالیخانی وزیر اقتصاد علینقی عالیخانی، وزیر اقتصاد علینقی علیجانی علینقی علیخانی عمان عملکرد دولت نطامی عملکرد مخالفین شاه عملیات اطلاعاتی شوروی علیه آمریکایی ها و تأسیسات آمریکایی عملیات ال عال عملیات سری عناصر شاه دوست عناصر ضدانقلاب عوامل ناتوانی دولت بازرگان عید فطر عید قربان عید پسه عیسی الشریفی غارت و چپاول منابع ایران غربزده ها غلام عباس آرام غلام عباس آرام سفیر ایران در جمهوری خلق چین غلام عباس فلاحی غلام فلاحی غلامحسن صدیقی غلامحسین روغنی غلامحسین صدیقی غلامرضا ازهاری غلامرضا شکوهی غلامرضا نیک پی وزیر مشاور و معاون اجرایی نخست وزیر غلامرضا نیک پی، شهردار تهران غلامعلی اویسی غلامعلی لیاقتی غلامعلی لیاقتی، مدیر مؤسسه تلویزیون و سینما غنی بلوریان غیرمتعهد ها غیرمتعهدها فارسی فارلند فتح فتح اللّه ستوده وزیر پست، تلگراف و تلفن فدائیان خلق فدائیان مارکسیست فداییان خلق فدولف فدولف از سفارت شوروی فرار بختیار فرار سرمایه های فرار شاه فرار وابستگان پهلوی فراری دادن جاسوسان کپکان فراری دادن وابستگان حکومت پهلوی فراری دادن وابستگان شاه فرازیان از روسای ساواک فراماسون فراماسونری فراماسونها فرانسه فرانسوا پونست، وزیر خارجه فرانسه فرح فرح دیبا فرخ رو پارسا وزیر آموزش و پرورش فرخ نجم آبادی- معاون وزیر اقتصاد فرخ نجم آبادی، وزیر صنایع و معادن فردوست فرقان فرقه بهائی فرمانده ناوگان خلیج فارس فرمانده نیروهای آمریکا فرمانده نیروهای آمریکایی فرمانده نیروهای محافظ سفارت فرمانده هاک فرمانده ویلیامسون فرماندهان ارتش ایران فرماندهی MIRCOM فرماندهی نیروی هوایی آمریکا فرماندهی کل قوا فرماندهی کل نیروهای زمینی ایران فرهنگ مهر فرهنگ مهر رئیس دانشگاه پهلوی فرهنگ مهر رئیس هیئت مدیره شرکت ملی بیمه فرودگاه بین المللی مهرآباد فرودگاه تهران فرودگاه تهران بعد انقلاب فرودگاه مهرآباد فروش تجهیزات فروش تسلیحات آمریکایی فروش تسلیحات به ایران فروش نفت خام فروش هواپیمای جنگی فروشگاه خمینی فروغی سفیر ایران در افغانستان فروهر فریب دولت موقت با اطلاعات دروغ فریدون افشار - پالیزبان فریدون تقی زاده متقی فریدون جم فریدون زند فرد فریدون مهدوی فریدون مهدوی وزیر بازرگانی فریدون مهدوی وزیر کشور فریدون ناصری (اس.دی.پکن/1) فریدون ناصری(اس.دی.پکن/1) فساد فساد اخلاقی فساد اداری فساد خاندان پهلوی فساد در ایران فساد در جامعه ایران فساد در زمان پهلوی ها فساد دربار فساد سیاسی ۲۵ ساله آمریکا فساد و رشوه در ایران فشار مذهبی بر دولت فضاسازی رسانه ای سفیر شوروی فضای سفیر جدید کاتلر فضای ضد آمریکایی فعالیت ها و برنامه های محمد درخشش فعالیت های انقلابی جمهوری اسلامی ایران در ایالات متحده آمریکا فعالیت های خرابکاری لیبی در ایران فعالیت های سیا در تهران فعالیت های سیاسی فعالیت های شوروی در تهران فعالیت های ضد آمریکایی فعالیت های ضد رژیم فعالیت های ضدآمریکایی فعالیتهای ضدآمریکایی فلاحی فلاحی فرمانده نیروی زمینی ایران فلسطین فلسطین اشغالی فلسطین پیروز است فلسطینی ها بعد از کمپ دیوید فهد فوت مصدق فورچون فولبرایت فیدل کاسترو فیروز بهرامپور فیروز شریفی فیصل بن علی بن فیصل آل بوسعید سفیر عمان در آمریکا فیلم های مسکو فیلیپ کلاک قائله کردستان قاسم الجمالی قاسم عمرالیاقوت دیپلمات کویتی در تهران قاسم معتمدی رئیس دانشگاه اصفهان قاسم معتمدی وزیر علوم و آموزش عالی قاسم معتمدی، وزیر علوم و آموزش عالی قاسملو قاضی یسری دویک قانون اساسی قانون اساسی ایران قانون اساسی جدید قانون انتخابات قانون جدید مطبوعات ایران قانون فدرال قانون مورفی قای. الف. فرید قایق فرماندهی کمان قبایل در استان فارس قبرس قتل استاد دانشگاه قتل تیمور بختیار قتل یک پلیس قدافی و خمینی قدرت انقلاب قدرت ایران قدرت خارجی قدرت روحانیت شیعه قذافی قذافی و امام موسی صدر قرآن و سنت قرارداد بین مصر و اسرائیل قرارداد تجاری ایران و ترکیه قرارداد تجهیزات قرارداد مستشاری قرارداد کمک نظامی آمریکا به ایران قرارداد گاز قرارداد گازی ایران و شوروی قراردادهای آمریکا قراردادهای تجاری قراردادهای جدید خریدهای نظامی خارجی و قطعات یدکی برای نیروهای مسلح ایران قراردادهای خریدهای نظامی خارجی بعد از انقلاب قراردادهای خریدهای نظامی خارجی نیروی دریایی ایران قراردادهای دفاعی قراردادهای نظامی قزوین قشقایی قصد جنگ قصر ولیعهد در آمریکا قطب زاده قطر قطع ارتباط یوگسلاوی و شوروی قطع روابط با مصر قطع هم یو. ان. ساسپند ( نیکولاس لانگ ) قطعات برای هواپیماهای 707 و 747 قطعات یدکی قطعات یدکی اف-14 قطعات یدکی مورد نیاز ایران قطعات یدکی نظامی قطعنامه جاویتس قطعنامه جاویتس، قطعنامه سازمان ملل قطعی نبودن برگشت خمینی قم قهرمانشهر قیمت نفت قیمت نفت گاز قینت نفت لئونارد. اس. دوول لاری جیل لاهوتی لاهیجی لایحه کاپیتولاسیون لبنان لبنان و فلسطینی ها لس آنجلس تایمز لطفعلی صمیمی لطیف رمضان نیا لطیف رمضانیا لغو ممنوعیت سفر لقب امام به امام خمینی لنینیست لهستان لوازم یدکی لوون پارویرویچ وارطامیان لیبرال میانه رو لیبرال های مذهبی، لیبرالیزاسیون لیبی لیست خمینی لیندستورم لینگن مأمور سیاسی استمپل مأمورین امنیتی سفارت مأمورین ساواک مؤسسه تلویزیون و سینما مؤسسه روابط بین الملل مؤسسه روابط بین المللی آمریکا مؤسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی مائوئیست مارتین اف.هرتز مارتین هرتز ماروین زونیس مارکسیست مارکسیست های اسلامی ماریان دویش (اسپید) ماشاءالله کاشانی ماشاءالله کاشانی فرمانده نیروهای محافظ سفارت ماشین گریسی مالیات مضاعف مامور ساواک مامور سیا ادوین آتکینز ماموستا مفتی زاده مانع تراشی آمریکا برای رابطه شاه با شوروی مانور بیکان کامپس مانور بیکان کامپس 79 مانور دریایی با آمریکا ماه محرم ماگومد عثمانف دبیر سوم سفارت شوروی مایسترون مبارزه با انقلاب مبارزه مستقیم مترینکو کنسول آمریکا، متمولین و زمینداران متین دفتری مجاهدین خلق مجاهدین خلق (مبارزین مردم) مجاهدین خلق ایران مجسمه شاه مجلس مجلس [شورای ملی] مجلس آزاد مجلس اسرائیل «کنست» مجلس اعلای شیعیان مجلس ایران مجلس خبرگان مجلس سنا مجلس شورا مجلس ملی عراق مجله تایم مجله فورچون مجله پیام صلح مجمع بزرگ قانون اساسی مجمع عمومی سازمان ملل مجمع عمومی سازمان ملل متحد ب مجمع عمومی ملل متحد مجوز حمل سلاح مجید تهرانیان مجید رهنما مجید مجیدی محافظه کاران مذهبی راست محاکمات و اعدام ها محدود کردن قدرت نظامی ایران محدودسازی خرید تجهیزات نطامی از آمریکا محدودیت خرید اسلحه برای شاه محدودیت مسافرت به ایران محرم محسن خواجه نوری محسن سلیم جاسوس سیا محسن سلیم ٬ اس. دی. اسلیپری / 1 محسن شیرازی محسن فروغی محسن فروغی وزیر فرهنگ و هنر محسن پزشکپور محمد امین ریاحی محمد امین سراجی محمد امین شیخ الاسلام محمد امین کاردان رایزن سفارت ایران پاریس محمد باهری محمد باهری، محمد باهری، وزیر دادگستری محمد بن مبارک الخلیفه، وزیر خارجه بحرین محمد تقی قمی محمد توسلی محمد توکلی محمد توکلی(نهضت آزادی) محمد داوود محمد درخشش محمد درخشش رئیس اتحادیه معلمان محمد درخشش رهبر پیشین حزب اتحاد ملی محمد درخشش، محمد درخشش، وزیر فرهنگ محمد رضا پهلوی محمد سام، وزیر کشور محمد مشیری یزدی محمد منتظری محمد نصیری وزیر مشاور محمد پرورش محمد یگانه محمد یگانه رئیس بانک مرکزی محمد یگانه معاون وزیر - وزارت اقتصاد محمد یگانه وزیر اقتصادی و دارایی محمد یگانه، وزیر مشاور در امور اقتصادی محمدامیر خاتمی محمدحسن مرشد وزیر بهداری و رفاه اجتماعی محمدحسین خان قشقایی محمدرضا امین محمدرضا جلالی نایینی محمدعلی العکری رهبر شیعیان بحرین محمدعلی رشتی محمدعلی مولوی محمدکاظم بجنوردی محمود ضیایی محمود طلوعی محمود فروغی محمود فروغی سفیر ایران در افغانستان محمود فروغی سفیر ایران در ایالات متحده محمود فروغی، محمود قوام صدری، وزیر مشاور و معاون پارلمانی محمود کاشفی وزیر مشاور در امور پارلمانی محمود کشفیان وزیر مشاور محمود کشفیان وزیر کشور محوی محکوم کردن اعدامهای دادگاه انقلاب محکوم کردن اعدامهای دادگاههای انقلاب محی الدین نبوی محی الدین نبوی نوری مخابرات مخارج نظامی امسال مخالفان انقلاب اسلامی مخالفان شاه مخالفان قانون اساسی مخالفت جوانان عمانی با رژیم سلطان مخالفین «میانه روِ لیبرال» مخالفین آمریکا مخالفین امام خمینی مخالفین خمینی مخالفین در فرانسه مخالفین در لندن مخالفین در پاریس مخالفین سیاسی مخالفین شاه مخالفین میانه رو مخالفین ولایت فقیه مخدره ضیایی مد لباس مجارستان مداخله آمریکا مداخله آمریکا در ایران مداخله روسیه و بریتانیا مدارس بین المللی مدارس طاغوتی مدارس عمومی ایران مدافعین عادی کردن روابط بین ایران و آمریکا مدرسه آمریکایی در تهران مدرسه جامعه بین المللی شیراز مدرسه پسر میناچی مدرنیزه مدنی مذاکرات بین بختیار و گروههای مذهبی مذاکرات خلیج فارس مذاکرات خودمختاری فلسطینی ها مذاکرات راه آهن مذاکرات سالت مذاکرات صلح خاورمیانه مذاکرات هاوانا مذاکرات وابسته دفاعی با جانشین رئیس ستاد نیروی دریایی ایران مذاکره مذاکره با یک ایرانی مذاکره برای ایجاد آرامش مذاکره برای ورود خمینی مذاکره بین آمریکا و جنبش اسلامی مذاکره درباره تدارکات نظامی مذاکره دولت موقت با آمریکا مذهب در ایران مراسم مذهبی مراغه ای (اس. دی. پروب) مراکز ساواک مراکش مرتضی بازرگان ساده لوح مرتضی صالحی مرتضی صالحی وزیر راه و ترابری مرتضی صالحی، استاندار جدید خوزستان مرتضی صالحی، وزیر راه و ترابری مرتضی موسوی مرحوم طالقانی مرد خای گازیت مردم مردم اصفهان مردم شیراز مردم قم مردم مقابل سلطنت مرز انقلابی مرز تبریز شوروی مرسدس بنز) مرعشی نجفی مرکز اطلاعات ایالات متحده مرکز فرماندهی نیروهای آمریکا مرکز فرهنگی IAS مزارت خارجه مزایای خانوادگی و مسکن مسئله حساس مسئله فلسطین مسئول امور سفارت آمریکا تهران مسائل داخلی ایران مساعدت امنیتی مساعدت های امنیتی آمریکا به ایران مساعدت های امنیتی به ایران مساعدت های نظامی آمریکا مسایل حقوق بشر در ایران مسایل خاورمیانه مسایل کردستان مستشار آمریکایی مستشار نظامی مستشار نظامی آمریکا مستشاران مستشاران آمریکای در ایران مستشاران آمریکایی مستشاران اردنی مستشاران نظامی مستشاران نظامی آمریکا مستشاران نظامی آمریکا در ایران مستشاران نظامی آمریکایی ارتش مستشاری مستشاری آمریکا مستشاری نظامی مستشاری نظامی آمریکا مستشاری نظامی آمریکا در ایران مستشاری نظامی آمریکا در دوره مصدق مستشاری نظامی امریکا مستشاری نیروی دریایی مسجد قبا مسعود بهادران مسعود مهاجر از آیندگان مسلحانه مسلمانان شیعه مسلمانان فیلیپین مسلمانان متعصب مسیحیان مشارکت ایران در خط لوله نفت اسرائیل مشروب فروشی ها مشکلات اصلی در تحولات ایران مشکلات بین ایران و آمریکا مشکلات دانشجویی مشکلات سیاسی ایران مشکلات همافران مشکلات پیش روی انقلاب اسلامی مشیر فاطمی مصاحبه مطبوعاتی مصدق مصر مصطفی درخشش مصطفی مصباح زاده مصطفی پایدار وزیر مشاور در امور اجرایی مصطفی چمران مصطفی گرگ زاده مطاع زاده مطالعات آمریکایی و فارسی مطبوعات مطبوعات آمریکا مطبوعات ایران مطبوعات روسی مظفر بقایی مظفر بقایی کرمانی معاملات تسلیحاتی معاون وزیر اینگرسل معمر قذافی مفتح مفتی زاده مفسد فی الارض مقاصد خمینی مقامات حکومت پهلوی مقامات سفارت شوروی مقامات شوروی مقاومت پارسی ها مقدم مراغه ای مقدمه و معرفی اسناد جلد11 مقررات انتقال بین المللی سلاح ملاقات با اتباع شوروی ملاقات با امیرانتظام ملاقات با خمینی ملاقات با مقام مطبوعاتی سفارت ایران ملاقات با مقامات بلوک شرق ملاقات با مقامات سفارت شوروی ملاقات با وابسته نظامی، دریایی و هوایی شوروی ملاقات با وزیر امور خارجه و وزیر دفاع ایران ملاقات نیروهای هیأت مستشاری ملالاه حبیب ملک منصور خان قشقایی ملی دفاع از انقلاب افغانستان ملی شدن نفت ملی کردن مدارس خصوصی در ایران ملی گرایی شیعه ممنوعیت نزدیک شدن به روسیه منابع مالی انقلابیون منازعه قدرت بین نصرالله معینیان و پهلبد مناطق نفتی مناطق نفتی خوزستان مناطق کردنشین منافع آریکا منافع آمریکا منافع آمریکا در ایران منافع اقتصادی فرانسه در ایران منافع بازرگانی ایالات متحده منافع بلوک شرق در ایران منافع مشترک بین دولت موقت و آمریکا منتظر منتظری منصور منصور روحانی وزیر آب و برق منصور روحانی، منصور فرهنگ منوچهر آریانا منوچهر آگاه منوچهر اقبال منوچهر اقبال رئیس شرکت ملی نفت ایران منوچهر اقبال مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منوچهر بهرون وزیر مسکن و شهرسازی منوچهر تسلیمی منوچهر داودی منوچهر شاهقلی منوچهر فرمانفرمائیان منوچهر نیک پور منوچهر پرتو وزیر دادگستری منوچهر کاظمی منوچهر کلالی، وزیر کشور منوچهر کلعلی منوچهر گنجی منوچهر گنجی وزیر آموزش و پرورش منوچهر گودرزی وزیر مشاور، مهاجرت مهاجرت یهودیان ایران مهاجمین عرب و مغول مهار قدرتگیری شاه مهدی آذر مهدی ابراهیمیان مهدی بازرکان مهدی بازرگان مهدی حائری یزدی مهدی روحانی مهدی روحانی اس. دی. التیمت / 1 مهدی روحانی جاسوس سیا مهدی روحانی و صادق روحانی جاسوسان سیا مهدی شیبانی مهدی عراقی مهدی مشایخ مهدی ممکن معاون وزارت اطلاعات مهدی میرزا محمد مهدی هادوی مهدی هروی مهدی هروی معاون دانشگاه ملی مهدی پیراسته مهرداد پهلبد وزیر فرهنگ و هنر مهری از رهبران شیعه کویت مهمانی پرخرج مهندس بازرگان مهندس حسن شریعتمداری مهندس رحمت اللّه مقدم مهندس رسولیان مهندس صفوی مهندس عبداللّه والی ناشر و مالک تهران مصور مهندس محسن فروغی مهندس محمد توکلی مهندس مهدی بازرگان مهندس هادی انتخابی مواد مخدر مواضع ایرانیان نسبت به آمریکاییان مواضع ضد آمریکایی موافقان شاه موافقان و مخالفان رفراندوم موافقت نامه کمپ دیوید موافقین شاه مورفیلد موسوی موسوی خوئینی ها موسی هاشمی موشک آی-هاوک موشک هارپون [اژدر] موشک های هارپون موشک پیشرفته هاوک موقعیت آذربایجان موقعیت جامعه بهائیان موقعیت زنان در ایران انقلابی مونا الجمالی مک گافی مکاتبات مردمی شهرستان ها مکالمه با سفیر ایران امیرانتظام میانجی گری میانجیگری میانه رو میانه رو های وابسته میخائیل ام. مید شیپمن میدان ژاله میر حسین زنگنه میزبان شلنبرگر میلانی مین جمع کن میناپی میناچی میهمانی سفیر لهستان برای نمایش فیلم میکروفیش ناآرامی ناآرامی در استان ها ناآرامی در مهاباد ناآرامی شهری در تهران ناآرامی های ایران ناآرامی های شهری در ایران ناآرامی های کردستان ناآرامیهای کارگران آمریکایی ناامیدی آمریکا نسبت به شاه نابودی اسناد سفارت آمریکا نابودی اقتصاد ملی ناتانسون ناتو ناتوانی دولت بازرگان ناتوانی های خمینی ناخدا سوم شیرر ناخدا سوم نامجویی ناخدا سوم هیگبی ناخداسوم شیرر ناراحتی های مرزی ناراضیان رژیم نارضایتی از ارتباط جمعی سوئد نارضایتی از رژیم کنونی نارضایتی روحانیت نارضایتی ملاها ناس ناسیونالیسم ایرانی ناصر مقدم رئیس ساواک ناصر میناچی ناصرخان ایلخان قشقایی ناصرخان قشقایی ناصرقلی گلسرخی وزیر منابع طبیعی نامه تهدیدآمیزی علیه سفارت نامه دولت موقت به سفارت آمریکا درباره خریدهای نظامی ناو جنگی اتمی ناو سمز ناوسروان انگلمن ناوشکن های اسپراونس ناوهای مین جمع کن ناوچه کهنموئی ناوگان نیروی دریایی نبی پور نجفی وزیر دادگستری نجیب بابائی نخبگان سیاسی نخست وزیر امین نخست وزیر امینی نخست وزیر فرانسه بار ندای ایران (ایران وُیس) نرخ بیکاری نزاع اعراب و اسرائیل نزیه نسیم شالون نشر اخبار کذب نشریات شوروی نشریه الحوادث نشریه بورس یوسف رحمتی نشریه نامه از اتحاد ملی نشها و تنازعات سیاسی در جنبش اسلامی ایران نصرالله معینیان نصرت اللّه معینیان نصرت اللّه معینیان رئیس دبیرخانه مخصوص شاه نصرت اللّه معینیان وزیر اطلاعات و جهانگردی نصیری نظامی آمریکا نظامی وابسته به غرب نظامیان ایران نظر ایرانیان در رابطه با آمریکا نظری سادات نظریات آیت الله بهشتی در مورد انقلاب و روابط خارجی نظریات دکتر شریعتی نظریات شوروی درباره ایران نعمت الله نصیری نعمت اللّه نصیری رئیس ساواک نفت نفت آذربایجان نفت ایران نفت ایران برای اسرائیل نفت ایران به اسرائیل نفت ایران در اسرائیل نفت ایران در راه اسرائیل نفت ایران در یمن نفت جنوب عمان نفت خام کویت نفت خاورمیانه نفت خلیج فارس نفت شوروی نفت عربستان سعودی نفت کویت نفتکش های خلیج فارس نفتی امارات شمالی نفنت ایرا نفوذ نفوذ از کانال افراد صاحب منصب و موجه نفوذ در ارتش نفوذ در انقلاب نفوذ در ایران نفوذ در بدنه انقلاب نفوذ در بدنه دولت موقت نفوذ در شورای انقلاب نفوذ در مرجعیت نفوذ رهبران مذهبی ایران نفوذ سیاسی نفوذ علمی فرهنگی نفوذ فرهنگی نفوذ فرهنگی با پوشش فعالیت های علمی و فرهنگی نفوذ فرهنگی در انقلاب نفوذ فروشان نفوذ فلسطین نفوذ مذهب بر سیاست انتخابات نقد بر عقاید مذهبی ایرانیان نقد جبهه ملی نقش ایران در اهداف منطقه ای آمریکا نقش عربستان سعودی در اوپک نقش نظامی آمریکا در خلیج فارس نقش یزدی در ارتباط با آمریکا نقشه آینده بدون شاه نقشه اقامت محمدرضا پهلوی در آمریکا نقشه برای اقتصاد وابستگی اقتصاد ایران نقشه حذف روحانیت از آینده انقلاب نقشه حضور شاه در آمریکا نلسن بریکهم نماز جمعه نمایشگاه اتحاد جماهیر شوروی نماینده تجاری شوروی نماینده موبیل اویل نمایندگان ایرانی شرکت های آمریکایی نمایندگان بختیار نمایندگان دولت موقت نمایندگیهای دیپلماتیک نهضت آزادی نهضت آزادی ایران نهضت تشیع نهضت رادیکال نهضت رادیکال ایران نهضت های اسلامی را در مصر نهضت های اسلامی منطقه نوذر رزم آرا نورالدین الموتی نورالدین کیانوری نورمن دیتزل نوسازی ارتش تعرفه و انتقال تکنولوژی نوسوف نوع حکومت جمهوری ایران نيروي هوايي جمهوري اسلامي ايران نگرانی های امنیتی نگرانی های ایالات متحده نگهداری برای AH1J و اف-14 نیازهای ایران به آمریکا نیروهای آمریکایی نیروهای آمریکایی در منطقه نیروهای امنیتی سفارت نیروهای خاورمیانه ای امریکا نیروهای دریایی ایران نیروهای محرک انقلاب نیروهای محرکه سیاسی نیروهای مسلح نیروهای مسلح ایران نیروهای مسلح سلطان عمان نیروهای مسلح قطر نیروهای نظامی روسی در افغانستان نیروهای هسته ای نیروهای کالینین نیروی جوان تحصیل کرده ایرانی نیروی دریایی نیروی دریایی آمریکا نیروی دریایی اسلامی ایران- نیروی دریایی امریکا نیروی دریایی ایران نیروی دریایی شاهنشاهی نیروی دریایی شاهنشاهی ایران نیروی دفاعی بحرین نیروی نظامی آمریکا نیروی هوایی نیروی هوایی آمریکا نیروی هوایی آمریکا و CMS نیروی هوایی اسلامی ایران نیروی هوایی ایالات متحده نیروی هوایی ایران نیروی هوایی ایران بعد از انقلاب نیروی هوایی شاهنشاهی ایران نیروی هوایی عربستان نیروی هوایی عمان نیروی هوایی کویت نیشابور، سبزوار و اسفراین نیوسام نیوسام معاون وزیر امور خارجه آمریکا نیکسون نیکلای ایوانویچ کلیموف، کنسول سفارت اتحاد جماهیر شوروی نیکلای میخائیلوویچ پگف نیکلای میخائیلوویچ پگف سفیر شوروی در ایران نیکلای میخائیلویچ پگف نیکلای میخائیلویچ پگف سفیر شوروی در ایران نیکلای واسیلیوچ کاماردین نیکلای کاپیشین، دبیر اول سفارت اتحاد شوروی هادی هدایتی هادی هدایتی وزیر آموزش و پرورش هارولد ساندرز هاشم صباغیان هاشم کامبخش نام رمز: اس. دی. تندرا/1 هالند هامل هاوانا هاگانا هتل اینترکنتینانتال هدایت اسلامی نیا هدایت اللّه متین دفتری هدایت متین دفتری هرالد تریبیون هرج و مرج هرمز رزم آرا هزاره ها هلاکو رامبد هلند هلیکوپترهای RH53D همافران همافران اعتصابی همافران نیروی هوایی همایون جابر انصاری همایون روشنی مقدم همایون روشنی مقدم جاسوس کرد سیا همایون صنعتی همسر علی امینی همه پرسی همه پرسی جمهوری اسلامی همه پرسی قانون اساسی همکاری امنیتی در خلیج فارس همکاری با اسرائیل همکاری هسته ای فرانسه و پاکستان همکیشان مسلمان هند هندریکس هندوستان هنری کسینجر هنری. ا. کی سینجر هواپیما اف 14 هواپیما جنگنده هواپیما جنگی هواپیماهای آر. اف-4 ای هواپیماهای اسکای هاوک هواپیماهای اف-14 هواپیماهای جنگنده اف - 14 هواپیمای آر. اف-4 ای هواپیمای جنگی هواپیمایی هواپیمایی ایران ایر هوتارک هوشنگ انصاری هوشنگ انصاری وزیر اقتصاد هوشنگ دهش هوشنگ رام هوشنگ فرخان هوشنگ نهاوندی هوشنگ نهاوندی وزیر آبادانی و مسکن هوشنگ نهاوندی، رئیس دفتر ملکه هویدا هِلمز هیأت اعزامی پن ام به تهران هیأت مستشاری هیأت نظامی آمریکا در ایران هیأت نظامی ایرانی وابسته دفاعی ایالات متحده وابسته دفاعی چین وابسته مطبوعاتی سفارت شوروی سیرویژکین وابسته نظامی وابسته نظامی شوروی وابسته هوایی آمریکا وابستگی تجهیزاتی ارتش وابستگی نظامی ایران واردات نفت واردات نفتی آمریکا واسیلی پترویچ ولکف واسیلی. ک. گورووی، دبیر اول سفارت شوروی واشنگتن واشنگتن پست واقعه قم والتر ال. کاتلر والتر ال. کاتلر سفیر آمریکا در ایران والتر کولتر وام آزاد وام به ایران واننادی کازانکین - سفارت شوروی، تهران واکنش واکنش رسانه ها نسبت به شاه واگان آروتیونویچ کرستجیان واگذاری زیر دریایی کوسه و عزیمت پرسنل ایرانی وای. کی. الکسیف، دبیر دوم سفارت شوروی، وایلی وجه تمایز نهضت اسلامی ایران ورود امام خمینی ورود قطعی خمینی ورونین، کاردار شوروی در تهران وزارت امور خارجه وزارت امور خارجه آمریکا وزارت امور خارجه ایران وزارت امور خارجه شوروی وزارت بازرگانی مرکز تجاری آمریکا در تهران وزارت خارجه آمریکا وزارت خزانه داری واداره مالیات بر درآمد در تهران وزارت دادگستری وزارت دربار وزارت دفاع آمریکا وزارت دفاع ایران وزارت دفاع شوروی وزارت دفاع ملی وزارت منابع طبیعی وزارت نفت وزارت کشاورزی آمریکا در ایران وزارتخانه شاهنشاهی وزیر ارشاد وزیر اطلاعات و ارشاد وزیر امور خارجه وزیر امور خارجه ایران وزیر امور خارجه دولت موقت یزدی وزیر امورخارجه وزیر بلومنتال وزیر خاجه وزیر خارجه وزیر خارجه آمریکا وزیر خارجه افغانستان دکتر شاه ولی وزیر خارجه دولت موقت وزیر خارجه فرانسه وزیر خارجه کویت وزیر دادگستری دولت موقت جوادی وزیر نفت وزیر کشاورزی و عمران روستایی وزیر کشور دوره پهلوی، حسن زاهدی وزیران امور خارجه خلیج فارس وزیرخارجه بلژیک هانری سیمونه وسائل مخابراتی وسایل آموزشی و سوادآموزی وسایل ارتباط جمعی وسایل ارتباطات امنیتی وسایل ضد شورش وسایل یدکی وسسه حقوقی الکساندر و گرین وسکانیان وضع دلار وضع مالی دوبی وضعیت اصفهان بعد از ورود امام خمینی وضعیت اقلیت ها اوایل انقلاب وضعیت اقلیت ها بعد از انقلاب وضعیت اقلیت ها قبل از انقلاب وضعیت امنیت وضعیت امنیتی تهران وضعیت امنیتی در تهران وضعیت انقلاب وضعیت انقلاب ایران وضعیت انقلابی ایران وضعیت ایران وضعیت ایران اردیبهشت 58 وضعیت ایران بعد از 22 بهمن وضعیت ایران بعد از انقلاب وضعیت ایران بعد از ورود امام خمینی وضعیت بعد از ورود امام خمینی وضعیت بهائی ها بعد از انقلاب وضعیت بهائیان در ایران وضعیت بهایی ها وضعیت بهایی ها بعد از انقلاب وضعیت تهران وضعیت تولید نفت دی 57 وضعیت جامعه یهودیان اوایل انقلاب وضعیت داخلی رادیو و تلویزیون ایران وضعیت روابط ایران و ترکیه وضعیت روانی شاه وضعیت سیاسی اقتصادی اسرائیل وضعیت سیاسی و اقتصادی در ایران 1343 وضعیت سیاسی پاکستان وضعیت سیاسی کویت وضعیت صندوق امانی وضعیت قراردادهای خریدهای نظامی خارجی وضعیت مذهب در شوروی وضعیت ناوگان هلیکوپترهای RH53D وضعیت نفتی ترکیه وضعیت نیروهای آمریکا در ایران وقایع تبریز وقایع کرمان ولادیمیر میخائیلویچ وینوگرادوف، سفیر شوروی در ایران ولادیمیر ولاسف، دبیر اول سفارت شوروی ولادیمیر وینوگرادف سفیر اتحاد جماهیر شوروی ولادیمیر پانکراتف ولادیمیر پانکراتف، دبیر اول سفارت شوروی ولادیمیر گولووانف ولادیمیر یاکولویچ یروفیف سفیر شوروی ولادیمیرولاسف، دبیر اول سفارت شوروی ولادیمیرولاسوف دبیر اول سفارت شوروی ولایت فقیه ولیعهد بحرین؛ شیخ حمد بن عیسی بن سلمان آل خلیفه ولیعهد رأس الخیمه ونزوئلا ونس ونس وزیر امور خارجه آمریکا ونس وزیرخارجه آمریکا وُل وی. موشویو وی.وی. کویبیشف ویاچسلاو الکساندرویچ میلیوشین ویزا وسیله جذب ویزای NIV ویزای آمریکا ویزای دانشجویی آمریکا ویزای غیر مهاجرتی به آمریکا ویشنوسکی ویلیام آ. فاستر ویلیام اچ. سولیوان ویلیام اچ. هالمن ویلیام کلارک ویلیام کورن ویلیام. ای. هلسث وینوگرادوف سفیر شوروی ویژه نیروی هوایی ویکتور کازاکف، از سفارت شوروی پارساکیا، کفیل اداره پنجم وزارت امور خارجه پارلمان پاریس پاریس مرکز مخالفین ایران پاسداران پاسداران انقلاب پاسداران در افغانستان پاسپورت شاه پاسپورتهای ایرانی پالاتینسک پان آمریکن پانکراتف، دبیر اول سفارت شوروی پاول سی - بوید آدمیرال نیروی دریایی ایالات متحده پاول گریم پاکتهای دوبل پاکروان پاکسازی رادیو و تلویزیون ملی ایران پاکستان پاگانلی پایگاه نظامی پایگاه نظامی آمریکا پایگاه نیروی هوایی کپکان پتر ایوزیفویچ آشورکویک رئیس بیمارستان صلیب سرخ شوروی پخش فیلم ضد آمریکایی در تلویزیون ملی پذیرش دولت آمریکا پرداخت حق العمل از سوی شرکت گرومن به مأموران پرداخت قرامت به آمریکا پرزیدنت حفیظ اللّه امین پرسنل نظامی آمریکا در ایران پرشت پرفسور ناصری سخنوری پرنده های نیروی دریایی پروازهای 3 - P پروازهای جاسوسی آمریکا پروازهای روزانه هواپیماهای 4-F ، 5-F و 14-F و وضعیت آماده باش پروفسور رابرت ام. کارتر، دانشگاه کالیفرنیای جنوبی پروفسور ریچارد کاتم پروژه شرکت باوون- مک لفلین- یورک (بی.ام.وای) درMIS پروژه های اقتصادی شوروی در ایران پرویز آموزگار مدیر دانشگاه مشهد پرویز حکمت وزیر نیرو پرویز رائین پرویز راجی پرویز مجتهدی پرویز و منصور لاوی پرکار اقدم جاسوس سیا پرکار اقدم جاسوس کرد سیا پزشک کرمانشاهی پزشکپور پسر شریعتمداری پشت کردن به انقلاب پشتیبانی آمریکا از شاه پشتیبانی از نیروی دریایی اسلامی ایران پشتیبانی نظامی پشتیبانی نیروی هوایی پلترو پلیس در ایران بعد از انقلاب پلیس در سنندج پلیس سعودی پلیس ملی ایران اسلامی و نیروهای نظامی پلیک پن آمریکن پناهجویان کمونیست پناهندگان افغانی پناهندگان افغانی در پاکستان پناهندگان کرد پناهندگان کرد در ایران پناهندگان کرد عراقی پناهندگان کمونیست پناهندگی شهروندان کشورهای کمونیستی پنجمین سال انقلاب الجزایر پهلوی پوسترهای ضدآمریکایی پوشش مطبوعاتی در مورد نیروهای آمریکایی و شوروی پول های بلوکه شده ایران پول های تقلبی پولهای بلوکه پکوئین مامور سیا پگف پگف سفیر شوروی در تهران پگف، سفیر شوروی در ایران پیام تبریک پیتر تویتس پیرحسینی سردبیر روزنامه انقلاب اسلامی پیروزی انقلاب پیمان سنتو پیمان وین پیمانکاران نظامی آمریکا در ایران پیمانکاران نظامیآمریکا در ایران پیگیری خریدهای تسلیحاتی چاد چارلز دبلیو. مک کاسکیل چارلز ناس کاردار آمریکا چارلز. ان. راسیاس چالز. ان. راسیاس چریک های فدایی چریک های فدایی خلق چریک های کمونیست چمران چهارچوب رژیم پهلوی چهلم مردم قم چپاول ثروت ملی چپی های رادیکال چپیها چگونگی سیاست آمریکا چگونگی قانون اساسی چگونگی همه پرسی چین ژاندارم آمریکا ژاندارمری ژاندارمری شاهنشاهی ایران (ژاشا) ژاندارمری کازرون ژاپن ژنرال بوتو ژنرال توفانیان ژنرال ح طوفانیان، معاون وزارت جنگ ژنرال خاتمی ژنرال خلیل بخشی آذر ژنرال ربیعی ژنرال رحیمی ژنرال ریاحی ژنرال سیف[سید] امیررحیمی ژنرال طوفانیان معاونت وزارت جنگ ژنرال علی اصغر رفعت ژنرال علی رفعت ژنرال علی محمد خادمی ژنرال فریدون جم ژنرال قره باغی ژنرال موشه دایان وزیر خارجه اسرائیل ژنرال هوایی ٬ گُست ژنرال پالیزبان ژنرال گاست ژنرال گریوز ژنرال گست ژوزف توینام ک گ ب ک. آل کلام کابل کابینه بختیار کابینه دولت موقت کابینه نظامی ازهرای کاربن نویسی (رمزنویسی) کارتر کارتر و شاه کارخانه های تولیدی اصفهان کاردار (لینگن) کاردار آمریکا کاردار بروس لینگن کاردار سفارت کاردار مجارستان کاردار هنری پرشت کارمندان ODC کارمندان آمریکایی کارمندان مخالف شاه کارچاق کن کارکنان بهایی کارکنان نیروی دریایی کارگران کارگران ایرانی کارگری کارگری در ایران کارگزاران پهلوی کارینگتون کاسترو کاظم خسروشاهی وزیر بازرگانی کاظم رجوی کاظم زرنگار کاظم شیوا کالینز کانال سوئز کانالهای گریز در سرتاسر اروپا کانون وکلا کاهش قیمت نفت کاپتلاسیون کاپتولاسیون کاپیتلاسیون کاپیتولاسیون کاپیتولایسون کتاب 41 کتاب هفدهم کتر حسینعلی حجازی زاده کرد کرد ایران کرد عراق کردستان کردستان ایران کردستان عراق کردنشین کردها کردهای ترکیه کردهای عراق کرسنت پترولیوم کریستوفر کریم حسامی کریم سنجابی کریم سنجابی، رهبر جبهه ملی کریم سنجانی کریم معتمدی، وزیر پست و تلگراف و تلفن کریم پاشا بهادری کریم پاشا بهادری رئیس دفتر ملکه کریم گودرزی کشاورزی کشتار مردم کشتار میدان ژاله کشتارهای ارتش در ۲۸ و ۲۹ ژانویه کشتی شوروی کشتی نظامی کشتی های CG-993 کشتی های حامل پرچم ایالات متحده کشور نمونه اسلامی کشور های جهان سوم کشورهای اسلامی کشورهای بحرانی کشورهای خلیج فارس کشورهای دموکراتیک کشورهای عرب کشورهای عرب خلیج کشورهای عربی کشورهای نفتی کشورهای همسایه ایران کشورهای کمونیستی کلاوس بولینگ کلایبورن کلیات قانون اساسی جدید کلیمیان کمال الدین میرحبیب اللهی عضو کابینه، فرمانده کل نیروی دریایی شاهنشاهی ایران کمال خرازی کمونیست کمونیستی کمپ دیوید کمک امنیتی آمریکا کمک ایران به پاکستان کمک نظامی از آمریکا کمک نظامی به ایران کمک های آمریکا به افغانستان کمک های بلاعوض کمک های نظامی آمریکا کمک کویت به ترکیه کمیته انقلاب کمیته خمینی کمیته درون آژانس متارکه گران در تهران کمیته مصادره اموال بنیاد مستضعفان کمیته ممیزی کمیته ها کمیته های انقلاب کمیته های انقلاب اسلامی کمیته های خودمختار کمیته پایگاه نظامی کمیسیون مشترک ایران و آمریکا کمیسیون مشترک بازرگانی ایران و آمریکا کنترل انقلاب کنستانتین ایوانویچ زوتف کنستانتین ایوانویچ زوتف، دبیر اول سفارت شوروی در تهران کنسرسیوم کنسرسیوم نفت کنسریوم نفت کنسول آمریکا کنسول اقتصادی سفارت کنسولگری آمریکا کنسولگری آمریکا در اصفهان کنسولگری تبریز کنسولگری شیراز کنسولگری های آمریکا کنسولی ایالات متحده کنسولی سفارت شوروی کنفرانس اسلامی کنفرانس اعراب و اروپاییان کنفرانس اوپک در ابوظبی کنفرانس ایالات متحده کنفرانس جهانی مبارزه با نژادپرستی و تبعیض نژادی کنفرانس حقوق بشر کنفرانس خلیج فارس کنفرانس سران کشورهای خلیج فارس کنفرانس طائف کنفرانس مصرف کننده / تولیدکننده کنفرانس منطقه ای خلیج فارس - جنوب آسیا کنفرانس وزرای خارجه اسلامی کنفرانس ژنو کنفرانس کشورهای غیر متعهد کنوانسیون وین کنوانسیون وین در آمریکا کنوانسیون ژنو کنگره آمریکا کنیز مراد روزنامه نگار فرانسوی کوبا کودتا کورس آموزگار، وزیر مسکن کوفریجین، وابسته سفارت اتحاد جماهیر شوروی کومله کومنیست کوپر کوپر، معاون وزیر کوچه آمریکایی کویت کپکان کیسینجر کیفیت اسناد سیا کیفیت روابط ایران و آمریکا کیل گور کیهان اینترنشنال گارد شاهنشاهی گارد کهنه گازوئیل گاست گالوپ گرانت آوانسویچ وسکانیان گردهمایی وزیران خارجه خلیج فارس گردهمایی پیش آهنگی گروه حفظ منافع آمریکا گروه فداییان خلق گروه فرقان گروه فیلیپینی گروه مجاهیدین خلق گروه های اسلامی دانشگاه گروه های راست مارکسیستی گروه های سیاسی مخالف شاه گروه های فلسطینی گروه های مارکسیستی گروه های مخالف گروه های مخالف میانه رو گروه های مسئول امنیت گروه های چپ گروه های چپ دانشگاه گروه چماق به دستان گروههای غیر روحانی و حزب اللهی در ایران گروههای مخالف شاه گروهک های مخالف انقلاب گریوز گریگوری ایلیچ اولیفیرنکو گریگوری ایلیچ اولیفیرنکو، کنسول، سفارت شوروی - تهران گریگوری تیتوویچ زایتسف گریگوری زایتسف گزارش اطلاعاتی فرماندهی نیروهای آمریکا در اروپا گزارش اعدام های دادگاه های انقلاب گزارش اقدام به قتل شاه 1343 گزارش اوضاع سیاسی گزارش تحولات انقلاب گزارش تحولات انقلاب اردیبهشت 58 گزارش تحولات انقلاب اسفند 57 گزارش تحولات انقلاب خرداد 58 گزارش تحولات انقلاب در استان فارس خرداد 58 گزارش تحولات انقلاب در اصفهان اردیبهشت 58 گزارش تحولات انقلاب در اصفهان تیر 58 گزارش تحولات انقلاب در اصفهان خرداد 58 گزارش تحولات انقلاب در تبریز گزارش تحولات انقلاب در تبریز تیر 58 گزارش تحولات انقلاب در تهران گزارش تحولات انقلاب در خرداد 58 گزارش تحولات انقلاب در شیراز اردیبهشت 58 گزارش تحولات انقلاب فروردین 58 گزارش تلفنی گزارش جاسوس الف - یو. ان. پولو / 1 گزارش جاسوسی سیا گزارش حقوق بشر گزارش سانسور مطبوعات بعد از انقلاب گزارش سیاسی از ایران گزارش عملکرد آمریکا در دوره شاه گزارش وضع سیاسی گزارش وضعیت ایران گزارش وضعیت در تهران گزارش کمبود گوشت در ایران گزارشات مطبوعات ایران گزارشتحولات انقلاب (حکومت نظامی) گزارشگری سیاسی از ایران گسترش عملیات در کردستان و خوزستان گشت های ارتش گشتی سامپسون آمریکا گلگروف گمنامی گنادی کازانکین، دبیر اول سفارت روسیه گنشر گواننادی کازانکین - سفارت شوروی، گورمن بایکف یادداشت تفاهم تسلیحاتی بین ایران و آمریکا یادداشت های نفتی - امارات شمالی یاسر عرفات یانگ یدالله سحابی یدالله سهابی یزدی یزدی وزیر امور خارجه دولت موقت یمانی وزیر نفت سعودی یمن یهودی ها یهودیان یهودیان ایران یهودیان ایران بعد از انقلاب یهودیان ایران بعد ازا انقلاب یهودیان ایرانی یهودیان شوروی یو. ان. تراوت یو. ان. تراوت/1 یو. ان. تروات یو. ان. فسیل / ا یو. ان. کمل یو. ان. کمل / ا یورش وحشیانه یوری سمنوویچ چرومکین قائم مقام یوریل لوبرانی یوسف ابراهیم یوسف العلوی یوسف العلوی معاون وزیر خارجه عمان یوسف رحمتی یوسف شیراوی یوسف هرملین رئیس هیئت اعزامی اسرائیل در ایران یونایتد ریفانینگ یوگوسلاوی یکپارچگی ایران ۲۵۰۰ سال شاهنشاهی ایرانی ۳۰ نفر کشته ۳۰۰ زخمی ۳۰۰۰ یهودی ۴۳ کشته ”دفترامورایران“ در وزارت امور خارجه آمریکا