در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

سند شماره

تحریم ایران

موضوع سند

متن سند

یادداشت مشاور امنیت ملی رئیسجمهور (برژینسکی) برای رئیسجمهور کارتر[1]

واشنگتن، 18 دسامبر 1979

موضوع:

           ایران: راهبرد ما برای مرحلۀ بعدی

من صورتجلسۀ امروز کمیتۀ هماهنگی ویژه را به پیوست ارسال میکنم.[2]

همانطور که ملاحظه میکنید، در این صورتجلسه این سؤال مطرح شده که آیا ما نیروی پیشران کافی در اختیار داریم یا خیر. دیدگاه شخصی من که جودی و هارولد نیز آن را قبول دارند، این است که ما خود را در درون یک الگوی قضایی محبوس کردهایم که ممکن است کار را برای رساندن موضوع به نقطۀ بحران و اوج دشوار کند و نیز سبب شود که بهتدریج، حمایت داخلی را از دست بدهیم. ما درنهایت خودمان را در موضعی خواهیم یافت که باید تنش ایجاد کنیم، ولی مردم احتمالاً آمادۀ حمایت از ما نیستند.

این مسئله با یک سؤال بغرنجتر مرتبط است: برای اینکه به خمینی شوک وارد سازیم تا این واقعیت را تصدیق کند که آزادی گروگانها ضرورت دارد، چه کاری باید انجام بدهیم؟ با حرکت گام‌به‌گام، ما ایرانیها را در مقابل پیامدهای اقداماتمان «واکسینه» میکنیم، بدون اینکه آن‌ها را درواقع بترسانیم.

 من شک ندارم که پیام مؤثری که شما بعداز جلسۀ شورای امنیت ملی کمپ دیوید ارسال کردید، اثر موردنظر را در پی داشته است؛[3] البته از آن زمان ایرانیها ممکن است به این نتیجه رسیده باشند که ما پایبند به دستیابی به یک راهکار در قالب مذاکره هستیم که درنتیجه آن‌ها میتوانند جریان امور را برای مدتی نامعلوم به تعویق بیندازند.

درنهایت، به‌منظور جلب حمایت بینالمللی، ما نیاز داریم تا به جامعۀ جهانی یادآوری کنیم که تنها گزینۀ جایگزین ملموس برای همبستگی بینالمللی، اقدام یکجانبۀ آمریکاست [کمتر از یک سطر از طبقهبندی خارج نشده است.] ممکن است ما در جلب حمایت سازمان ملل در موضوع فصل هفتم با مشکل مواجه شویم.

 به‌دستآوردن این حمایت در صورتی محتملتر است که دوستان ما قانع شوند که تنها گزینۀ ممکن برای حمایت محسوس بینالمللی، اقدام یکجانبۀ آمریکاست که میتواند تأثیری غیرمستقیم بر آن‌ها نیز بگذارد.

ازآنجاکه هفتۀ آینده احتمالاً برخی افراد مهم به تعطیلات میروند، من پیشنهاد میکنم که یک جلسۀ تعیین راهبرد تشکیل دهید (یک جلسۀ رسمی شورای امنیت ملی) تا راهبرد ما برای دو تا سه هفتۀ آینده بررسی و تصویب گردد.[4] جلسات قبلی که شما بشخصه ریاست آن‌ها را به عهده داشتید، برای استمرار نیروی پیشران کنونی و حفظ ابتکار عمل برای ما حیاتی است.

یک نمونۀ برجسته از اتفاقاتی که وقتی رخ میدهد که ریاست شما مستقیم تصریح نشود، بیانیۀ رسمی آمریکا ـ بریتانیاست. به خاطر دارید که وقتی شما در اتاق جلسه بودید، من تلاش کردم تا کاری کنم که بریتانیا حمایت محسوسی از ما داشته باشد.[5] سپس مذاکره برای این کار به ونس و کرینگتون سپرده شد. صفحۀ دوم بیانیۀ آمریکا ـ بریتانیا که به پیوست آمده است، موارد حذف‌شده را نشان میدهد.[6]

 



[1]. Carter Library, National Security Affairs, Staff Material, Office File, Box 18, SCC Meeting #232 held 12/18/79.

به‌کلی سرّی.

[2]. نک: سند 104.

[3]. نک: سند 52.

[4]. نک: سند 104.

[5]. نک: سند 103.

[6]. پیوست نشده است. یادداشت 14 دسامبر از جیمز رنچلر (James Rentschler)، از کارکنان شورای امنیت ملی، برای آرون، دربردارندۀ پیشنویس یک متن دربارۀ ایران بود تا از آن برای یک بیانیۀ مشترک مطبوعاتی که قرار است پس‌از دیدار تاچر منتشر شود، استفاده گردد. این متن تصریح دارد که کارتر و تاچر «توافق کردند که از هر ابزار ممکن»، برای تحقق آزادی گروگانها استفاده کنند و «نیز بر نیاز برای برداشتن گامهای اقتصادی» که سبب انزوای ایران شده است و نهادهای مالی مرتبط را برای اقدام مقتضی جهتدهی میکنند، تأکید کردند.

Carter Library, National Security Affairs, Staff Material, Office File, Box 64, Outside the System File, Iran Non-Meetings Hostage Crisis 11–12/79.

برای مشاهدۀ بیانیۀ نهایی مطبوعاتی، نک: سند 104.

منبع: - جلد - - صفحه
تصاویر سند
سند قبلی سند بعدی
1947 National Security Act Article 39 مادّه 39 Article 41 FOI Resolution S/13735 TNF «اعلامیه ونیز» آمریکا آینده انقلاب آیین‌نامه‌ 662 امام خیمینی اوراق سفید اوراق سفید تاریخی درباره روابط ایران و ایالات متحده اوراق سفید درباره چین (1949) و ویتنام (1965) ایران ایرانی بحران گروگانگیری بخش 662 لایحه کمک خارجی سال 1961 بریتانیا بیانیه 27 نوامبر ایران بیانیه 9 نوامبر بیانیه رسمی آمریکا تحریم‌های مادّه 41 تحلیل تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه ایران توافق­نامه سالت 2 جیم کارتر داخل ایران سازمان سیا شوروی فرمان اجرایی 12036 فرمان اجرایی 12205 فرمان اجرایی 12211 قانون 1947 قانون آزادی اطلاعات قطعنامه 457 (1979) 4 دسامبر قطعنامه 461 (1979) قطعنامه 461 شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه 461 مصوّب 31 دسامبر 1979 قطعنامه اختیارات جنگ قطعنامه تحریم ایران قطعنامه تحریم ایران در شورای امنیت قطعنامه سازمان ملل قطعنامه شماره 457 قطعنامه شورای امنیت قطعنامه شورای امنیت به منظور تحریم ایران قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه وضع تحریم علیه ایران قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل لایحه امنیت ملّی 1947 مادّه 39 متمم فرمان اجرایی 11905 متمم هیوز رایان مذاکرات صلح خاورمیانه معاهده 1921 معاهده 1921 ایران معاهده 1921 روسی منشور سازمان ملل نامه 25 نوامبر والدهایم نامه پرکت/لینگن نجات گروگانگیری وضع تحریم‌‌های اقتصادی علیه ایران (قطعنامه اس/13735) وضعیت کشور پیمان 1921 پیمان نیروهای هسته‌ای پیمان وین گزارش گزارش گولاسینزکی