Post
36517
از: سولیوان
محرمانه
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دي. سي
1357-09-18- 1978-12-09
متن سند
سند شماره 286
خیلی محرمانه
9 دسامبر 1978 - 18 آذر 1357
از: سفارت آمریکا، تهران - 12077
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی
موضوع: گزارش سیاسی - امنیتی، 9 دسامبر 78
خلاصه: تهران در شب 8 دسامبر و صبح 9 دسامبر آرام بود. منبع سفارت گزارش می دهد تعدادی از دانشجویان سازمان دهنده در ساعات شب 6 دسامبر دستگیر شده اند. اصفهان کشته شدن شش سرباز را تأیید می کند. در صبح 9 دسامبر اصفهان آرام و در عین حال هیجان زده بوده است. کنسول در شب 8 دسامبر شاهد حمله مسلحانه به یک کلانتری بود و پس از برقراری مقررات منع عبور و مرور به سوی اتومبیل اسکورت وی از پشت سر تیراندازی شد. در صبح روز 8 دسامبر تیراندازی هایی در نزدیکی بازار تبریز روی داد و در ساعات بعدی فرماندار نظامی این شهر ساعت شروع منع عبور و مرور را از 23/00 به 21/00 افزایش داد. صبح روز 9 دسامبر نخست وزیر موافقت برای انجام راهپیمایی مذهبی روز 10 دسامبر در تهران و نیز کاهش ساعات منع عبور و مرور در تهران از ساعت 21/00 به ساعت 23/00 در روزهای 10 و 11 دسامبر را اعلام داشت. آیت الله شریعتمداری از ارتش خواست به سوی تظاهرکنندگان تیراندازی نکنند. تکرار می شود نکنند. وی همچنین از تظاهرکنندگان خواست محتاط باشند. شایعات ورود اسلحه به شهر ادامه دارد و داستانهایی شنیده می شود مبنی بر اینکه در برخی پادگانها عکسهای ولیعهد به جای عکسهای شاه نصب شده است. پایان خلاصه.
1- تهران در شب 8 دسامبر تقریباً آرام بود. کم بودن صدای شعارها تا حدی ناشی از مه ای بود که در روز 9 دسامبر نیز کاملاً سطح شهر را تیره کرده بود. یک منبع گزارش می دهد که روز 6 دسامبر ارتش تعدادی از دانشجویان سازمان دهنده را دستگیر کرده است. منبع گفت که سربازان آشکارا طبق لیست از قبل تهیه شده ای کار می کردند. (نظریه: این امر شاید توجیه کننده آرامش نسبی تظاهرات دانشجویی تهران در روز 7 دسامبر باشد). از جمله دستگیرشدگان پرتوی از رهبران دانشجویان بود که در ایالات متحده تحصیل کرده است. ارتش همچنین با بازرسیهای دفعی اتومبیل ها را در جستجوی اسلحه بازرسی می کند.
2- کنسول ایالات متحده در اصفهان شایعه مرگ شش سرباز را در شب 6 دسامبر تأیید می کند. طبق گزارشات رسیده سربازان هنگامی کشته شدند که تلاش می کردند سد آتشی (موانع) را که در وسط خیابان روشن شده بود، خاموش سازند، بمبی که در آنجا کار گذاشته شده بود منفجر شده و به مرگ آنان انجامید. هر چند اصفهان در صبح 9 دسامبر آرام بود ولی کنسول ایالات متحده در شب 8 دسامبر پس از برقراری مقررات منع عبور و مرور، شاهد حمله مسلحانه به یک کلانتری بود. کنسول همراه با اسکورت [حکومت نظامی] در حال بازگشت از حومه شهر بود و در یک کلانتری جهت تعویض اسکورت توقف کرده بود که یک گروه مسلح بمبی پرتاب کردند که آسیب چندانی وارد نساخت. آنان سپس کلانتری را با تفنگ ساچمه ای زیر آتش گرفتند. (ساچمه ها از آنچنان فاصله ای شلیک می شدند که حتی شیشه پنجره ها را نشکستند.) در ادامه مسیر تا اقامتگاه کنسول از پشت بامها به سوی اتومبیل اسکورت کنسول تک تیراندازی شد. سربازان مستقر در اتومبیل اسکورت به سوی ساختمانهای اطراف آتش گشودند ولی نتایج آن معلوم نیست. روز 5 دسامبر 15 مورد آتش سوزی عمده در اصفهان صورت گرفت و 9 اتومبیل بمب گذاری شد و ساختمان دفتر شرکت گرومن با خاک یکسان گردید که در تلگرام جداگانه ای گزارش شده است.
3- تبریز گزارش می کند که صبح روز 8 دسامبر تیراندازیهای پراکنده ای در نزدیکی بازار صورت گرفته ولی در دیگر ساعات روز شهر آرام بوده است. فرماندار نظامی شهر اعلام کرده است که از 8 دسامبر ساعت شروع مقررات منع عبور و مرور به جای ساعت 23/00 از ساعت 21/00 خواهد بود. اعلامیه فرماندار نظامی در ساعات آخر روز منتشر گردید و کنسول ایالات متحده معتقد است تعدادی از مردم در ساعات جدید برقراری مقررات منع عبور و مرور دستگیر شده اند (هیچ آمریکایی در میان ایشان نبوده است).
4- نخست وزیر ازهاری اعلام نمود که برای تظاهرات مذهبی روز 10 دسامبر در تهران اجازه صادر شده و در همین رابطه گفت در روزهای 10 و 11 دسامبر مقررات منع عبور و مرور به جای ساعت 21/00 از ساعت 23/00 برقرار خواهد شد. سفیر تلفنی با ازهاری صحبت کرد، به وی اطمینان داده شد که اقدامات لازم پیش بینی شده تا در صورت به خشونت گراییدن تظاهرات با آن مقابله شود.
5- آیت الله شریعتمداری و آیت الله های همتای او در قم پیامی منتشر ساخته اند که دارای دو محور اساسی است: سربازان نباید به سوی تظاهرکنندگان شلیک کنند و تظاهرکنندگان می بایست در روزهای تاسوعا و عاشورا محتاط و منظم باشند.
6- چندین منبع می گویند از ورود اسلحه به تهران آگاهی دارند. روز 8 دسامبر، منبع نهضت آزادی به یک مقام سفارت گفت گروههای زیرزمینی در حال تسلیح خود هستند، ولی از جزییات قضیه اطلاعی نداشت. منبع اعتقاد داشت آنان در روزهای راهپیمایی های مذهبی از توسل به خشونت خودداری خواهند کرد. تیمسار جهانبانی رئیس سابق سازمان ورزش ایران به یک مقام سفارت نیوزیلند گفت در «یکی دو» پادگان نظامی عکسهای شاه پایین آورده شده و عکسهای ولیعهد به جای آن نصب شده است.
(نظریه: احتمالاً جهانبانی خود نیز منافعی در این قضیه دارد و کاملاً قابل اعتماد نیست. ولی آنچه که مقام سفارت را شگفت زده می کرد، اشتیاق مقامات ایرانی حاضر در جلسه، به قبول این داستان بود.)
7- حاج سیدجوادی، یکی از نویسندگان اپوزیسیون، که صبح دیروز توسط مقامات حکومت نظامی بازداشت شده بود، شب گذشته آزاد شد. نقل و قولها در مورد بازداشت 50 تا 100 نویسنده دیگر (از اتحادیه نویسندگان وابسته به وی) که در یک گردهمایی غیرقانونی در منزل وی شرکت کرده بودند، متفاوت است. ظاهراً تمامی بازداشت شدگان آزاد نشده اند. انجمن دفاع از حقوق بشر اواسط بعد از ظهر امروز کنفرانس مطبوعاتی برگزار نمود تا خبرنگاران را در مورد مسیر راهپیمایی فردا توجیه کند و به آنان اطلاع دهد که گروههای سیاسی اپوزیسیون به همراه رهبران مذهبی و جبهه ملی، در سازماندهی تظاهرات فردا شرکت داشته اند و از مقامات حکومت نظامی درخواست اجازه برای برگزاری راهپیمایی ننموده اند (هر چند که دولت از پیش اعلام کرده است اجازه راهپیمایی خواهد داد).
8 - ما از دو منبع موثق (هیأت مستشاری نظامی و دفتر وابسته دفاعی) گزارشاتی دریافت داشته ایم مبنی بر اینکه آخرین نقشه دولت برای فردا (10 دسامبر) آن است که بخش جنوبی تهران را به تظاهرکنندگان واگذار کند و خطی ترسیم نماید که در بالای آن تظاهرکنندگان اجازه ورود نخواهند داشت. طبق گزارشات رسیده حد اعلام شده خیابان تخت طاووس خواهد بود و حد واقعی در نقطه ای شمالی تر خواهد بود. توجه: مجتمع سفارت و بسیاری هیأتهای نمایندگی دیگر در جنوب این خط واقع می گردند. سفارت در حال کسب اطمینان لازم نسبت به ادامه حفاظت دولت ایران از مجتمع سفارت می باشد.
سولیوان
اتفاق و وقایعی یافت نشد!
تجهیزات یافت نشد!
سایر کلمات یافت نشد!