Post
32577
معرفی ایران برای کارمندان سفارت آمریکا
تصویب لایحه احیای کاپیتولاسیون
وضعیت پرسنل نظامی آمریکا در ایران
گزارشی پیرامون هیئت نمایندگی نظامی و مستشاری نظامی آمریکا در ایران
جلسه توجیهی در مورد وضعیت صندوق امانی برای دولت ایران
خرید قطعات یدکی برای ایران
مصونیت سیاسی اعضاء هیئت مستشاری نظامی آمریکا در ایران
اولین ملاقات سفارت با وزیر دفاع دولت موقت
مقدمه و معرفی اسناد کتاب 62
گزارش حوادث ضدآمریکایی در تهران و اصفهان
از: سرفرماندهی نیروهای ضربتی ایالات متحده
محرمانه
به: فرماندهی آرمیش - مگ، تهران، ایران
1343-08-15- 1964-11-06
متن سند
سند شماره (34)
تاریخ: 6 نوامبر 1964 - 15 آبان 1343
از: سرفرماندهی نیروهای ضربتی ایالات متحده
به: فرماندهی آرمیش - مگ، تهران، ایران
طبقه بندی: خیلی محرمانه
جهت اطلاع: وزارت دفاع، برای مشاور کل
موضوع: وضعیت نیروهای آمریکا در ایران
عطف به:
الف - گزارش وقایع در رابطه با کاربرد کنوانسیون وین در مورد پرسنل هیئت نظامی آمریکا در
ص: 735
ایران.
ب - لایحه شماره 18/2291/2157 مورخه 15 مارس 1964 دولت شاهنشاهی ایران که به مستشاران نظامی آمریکا اجازه می دهد تا از معافیتها و مصونیتهای مندرج در کنوانسیون وین برخوردار شوند.
ج - تلگرام سفارت به شماره 495 مورخه 2 نوامبر 64، که راجع به لزوم توضیح در مورد مرجع (ب) بحث کرده است.
د - تلگرام سفارت به شماره 497 مورخه 2 نوامبر 64، که سوابق مربوط امتیازات و مصونیتهای پرسنل نظامی آمریکا در دیگر کشورها را درخواست کرده است.
1- نظر شما را در مورد تأثیر مرجع (ب) در موارد زیر را خواهانیم:
الف - آیا مفاد کنوانسیون وین راجع به وضعیت کارمندان اداری و فنی، به هیئتهای مستشاری آمریکا تعمیم داده می شود، یا ب - این تعمیم صرفا به مصونیتها و معافیتهایی که پرسنل فوق الذکر از آن برخوردارند، محدود می گردد.
2- در رابطه با شرط لغو مصونیتها، مندرج در موافقتنامه گروه مخابرات با پاکستان که در مرجع (ج) ذکر شده، توجه شما را به قضیه لغو خود به خود و اتوماتیک که به وسیله تبادل یادداشتهای 18 ژوئیه 1959 راجع به ضمیمه ب (4281 TIAS) قابل اجراء شد، جلب می کنیم.
اجراء شد، جلب می کنیم.
3- همچنان که در مرجع (د) مشخص شد، وضعیت حقوقی گروه مخابرات در پاکستان طبق یک قرارداد وضعیت نیروها (SOF) تعیین می گردد، در حالی که گروه مشاورین کمک نظامی (مگ) جزئی از سفارت بوده و پرسنل آن از «امتیازات مشابه همردیف هایشان در سفارت آمریکا برخوردارند» (2976 TIAS). تلاشهای سفارت برای یکسان نمودن برخورداری یگانهای مختلف نظامی در ایران از کنوانسیون وین به طور امیدوارکننده ای، موفق از آب درخواهد آمد. از طرف دیگر اگر دولت شاهنشاهی ایران از تعمیم مواد مندرج در مرجع (ب) به پرسنل غیرمستشاری خودداری ورزد، ضروری است که نسبت به وضعیت پرسنل گروه مشاورین کمک نظامی هیچ گونه شکی وجود نداشته باشد، علیرغم این مطلب که آنها از متن مرجع (ب) حذف شده اند، در این رابطه منطق زیر می تواند مفید باشد.
4- دولت ایران با تصویب کنوانسیون وین تمایل خود را برای تعمیم وضعیت صحیح دیپلماتیک، امتیازات و مصونیتها به پرسنلی که جزئی از سفارت هستند، نشان داد. بنابراین هیچ گونه نیاز منطقی وجود نداشت که شرطی توضیحی برای آنان در مرجع (ب) درج شود. از طرف دیگر تعمیم وضعیت کنوانسیون وین به پرسنل هیئت نظامی آمریکا در ارتش ایران (آرمیش) و پرسنل نظامی آمریکا در ژاندارمری ایران (جنمیش) که از جهتی به عنوان بخشی از سفارت محسوب نمی گردند، به لحاظ وضعیت آنها آن گونه که در موافقتنامه های فعلی آرمیش و جنمیش پیش بینی شده، ضروری و لازم بود.