در حال دریافت اطلاعات

لطفا منتظر بمانید!

اسناد مشابه

سرویس‌های اطلاعات خارجی و امنیت اسرائیل

روابط خارجی ایران؛ جنگ‌های منطقه‌ای؛ ساواک و ادارات امنیتی؛ جاسوسی افراد و ارگان‌ها؛ سایت‌های جاسوسی؛ جاسوسی از کشور های منطقه؛ جریانات مخالف شاه؛ اقلیت‌های قومی و مذهبی؛ جاسوسی رژیم صهیونیستی؛

سرویس‌های اطلاعات خارجی و امنیت اسرائیل

گزارش پیرامون گروه های مخالف آمریکا در جهان

سیاست‌های آمریکا در منطقه؛

گزارش پیرامون گروه های مخالف آمریکا در جهان

ساختار اطلاعاتی ارتش اسرائیل

جاسوسی افراد و ارگان‌ها؛ رژیم صهیونیستی؛

ساختار اطلاعاتی ارتش اسرائیل

تحلیل تشکیل دولت فلسطین مستقل

فلسطین؛

تحلیل تشکیل دولت فلسطین مستقل

گزارش وضعیت کشور عراق

گزارش سیاسی؛ کشورهای منطقه؛

گزارش وضعیت کشور عراق

آمریکا حامی اشغالگران قدس

سیاسی؛ ارتباطات با کشورهای همسایه؛ روابط خارجی ایران؛ اقتصادی؛ جاسوسی اقتصادی؛ جاسوسی از کشور های منطقه؛ فعالیت‌های جاسوسی در ایران؛ جاسوسی رژیم صهیونیستی؛

آمریکا حامی اشغالگران قدس

تحلیل احزاب سیاسی اسرائیل

رژیم صهیونیستی؛

تحلیل احزاب سیاسی اسرائیل

سیاست های آمریکا نسبت به اسرائیل

رژیم صهیونیستی؛ سیاست‌های آمریکا در منطقه؛

سیاست های آمریکا نسبت به اسرائیل

گزارش تحلیل وضعیت اسرائیل و فلسطین

رژیم صهیونیستی؛ فلسطین؛

گزارش تحلیل وضعیت اسرائیل و فلسطین

مقدمه و معرفی اسناد کتاب 36

توضیحات دانشجویان پیرو خط امام؛ فلسطین؛

مقدمه و معرفی اسناد کتاب 36

موارد مرتبط

مورد مرتبطی یافت نشد!
سند شماره 59

نفت خلیج فارس و اسرائیل

موضوع سند

نفت خلیج فارس و اسرائیل
مشخصات ارسال سند

از: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی - 1935

سری

به: مرکز جمع آوری اطلاعات، با اولویت

1358-06-01- 1979-08-23

متن سند



سند شماره 59


سری


23 اوت 1979 - 1 شهریور 1358


از: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی. سی - 1935


به: مرکز جمع آوری اطلاعات، با اولویت


موضوع: خلاصه اطلاعات 881 - 23 اوت 1979


هشدار اطلاعاتی: این سند حاوی منابع و روش های حساس اطلاعاتی غیرقابل رؤیت برای بیگانگان است. (بندهای 1 تا 7 سری - غیرقابل رؤیت برای بیگانگان است.)


1- EC-ARA وزارت امور خارجه: کنفرانس پیشنهادی: تجزیه و تحلیل سیا شامل موارد ذیل: تشکیل جلسه ای مرکب از وزیران انرژی کشورهای جامعه اروپا و چند کشور تولید کننده نفت حوزه خلیج فارس که توسط فرانسه و کویت برای پاییز جاری در نظر گرفته شده می تواند به رشد بیشتر روابط اروپای غربی و خاورمیانه منجر گردد.


2- به دنبال عدم پذیرش مداوم روند صلح کمپ دیوید از جانب اعراب و نیز فقدان هرگونه نقش سازمان آزادی بخش فلسطین در این روند، بعضی از کشورهای اروپای غربی احساس خطر کرده اند. طرز رفتار اسرائیل در لبنان و نیز حرکت های اسرائیل در جهت تأسیس یهودی نشین های جدید در سرزمین های اشغالی و نیز تلاش های اخیر ساف جهت کسب اعتبار و شهرت بیشتر، اروپاییان را در مسیری به طرفداری از ساف قرار داده است. بسیاری از آنها نیز می خواهند به اروپا نقش بیشتری ببخشند تا مکمل تلاش آمریکا در رابطه با اسرائیل باشد؛ تعدادی نیز هستند که شکاف موجود در روابط بین اعراب و غرب را که در نتیجه کناره گیری اکثر اعراب از آمریکا ایجاد شده پر می کنند.


3- انگیزه اروپاییان: برداشت اروپاییان از منافعشان بیش از همه از وابستگی عمده این قاره به نفت خاورمیانه متأثر می گردد. شش کشور حوزه خلیج فارس حدود 60 درصد واردات نفتی جامعه اروپایی را در سه ماهه اول سال 6979 تأمین کرده اند. مشکلات مربوط به عرضه ناشی از وضعیت ایران و نیز افزایش قیمت اخیر اوپک تقریباً موجب بروز عکس العمل «پاولف»ی کشورهای اروپایی گردیده و در تلاش برآمده اند تا در زمینه قیمت ها و نیز عرضه نفت تضمین های «ویژه ای» دریافت نمایند. نگرانی از تأمین هزینه خریدهای نفتی نیز از سال 1973 بسیار شدید بوده است.


4- اروپایی ها تا به حال دریافته اند که روش برخورد چند جانبه آنها با تولید کنندگان نفت


ص: 164





تأثیر و کارآیی لازم را ندارد. مذاکرات اروپایی ها و اعراب که از سال 1974 آغاز گردید تا موجب ارتقای سطح همکاری اقتصادی گردد، اکنون به حالت تعلیق درآمده است. تشکیل جلسه ای بین نمایندگان جامعه اروپا و اوپک در اواخر ماه ژوئن نیز بی نتیجه ماند.


5- شاید اروپایی ها درصدد دنبال کردن روش برخورد چند جانبه جدیدی باشند. به این طریق راهی برای کانالیزه کردن موج فعالیت های دیپلماتیک اخیر بین تک تک کشورهای اروپایی و تولید کنندگان نفتی ایجاد می شود که تاکنون منجر به انجام معاملات بین دولتین گردیده است. برخورد مشترک با اعراب، به اروپای غربی کمک می کند تا خواستار برخوردی مشترک با سیاست انرژی شوند.


6- به نظر فرانسه، شاید این کنفرانس، عراق را نیز به پیوستن به اعراب میانه رو ترغیب کند چون فرانسه شدیداً به نفت عراق وابسته بوده و در برنامه هسته ای عراق نیز مداخله شدیدی دارد. فروش تسلیحات این کشور به خاورمیانه که 60 درصد کل صادرات تسلیحاتی فرانسه را تشکیل می دهد، فرانسه را به صورت کشوری دارای منافع بسیار در این منطقه درآورده است.


7- دیگر کشورهای اروپایی مانند فرانسه فعال نیستند. آلمان غربی، گرچه به بازنگری سیاست های خود پرداخته ولی هنوز هم خود را در قبال اسرائیل و خط مشی آمریکا مسئول می داند. آلمان غربی و انگلستان هر دو اصرار داشته اند که آمریکا در جریان تلاش های جامعه اروپایی قرار داشته باشد و قبل از برگزاری اجلاس وزیران انرژی در توکیو نیز فرصت کافی برای مشورت وجود خواهد داشت. هلندی ها نیز، علیرغم شواهد اخیر که نشانگر بهبود و عادی شدن روابط با عربستان سعودی است، می توانند به عنوان حامیان دیرین اسرائیل در جامعه اروپایی، از موضع توأم با خویشتن داری بیشتری استفاده کنند.


8- (سری) منافع اعراب: اعرابی که احتمالاً شرکت می کنند عبارتند از بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و احتمالاً عراق (که بنا به گزارش های رسیده خواستار مشارکت الجزایر و لیبی نیز است). آنها خواستار مذاکره با اعضای جامعه اروپا هستند تا بتوانند حمایت آنها را در قبال موضع اعراب دربارة مذاکرات خودمختاری فلسطینی ها جلب کند. آنها احتمالاً از اروپایی ها خواهند خواست که سازمان آزادی بخش فلسطین را به رسمیت شناخته و از آمریکا نیز بخواهند همین کار را انجام دهد. آنها معتقدند که بدون حضور ساف مسئله اعراب و اسرائیل لاینحل باقی می ماند.


(بند 12 - 9 سری - غیرقابل رؤیت برای بیگانگان)


9- چشم اندازها: برگزاری کنفرانس اعراب و اروپاییان در پاییز جاری در زمینه نفت یا مسائل اقتصادی به نتیجه خاصی منجر نخواهد شد مگر آنکه با مسائل سیاسی نیز به نحوی ترکیب شود. موضع گیری مشترک اروپای غربی و اعراب در مورد مسائل نفتی آن قدر قوی نیست که به خودی خود، به نتایج جدیدی منجر شود. علاوه بر این، میزان و میدان مانور هر یک از طرفین نیز محدود است. کشورهای حوزه خلیج [فارس] از حقوق حاکمیت خود در


ص: 165




زمینه منابع نفتی دفاع خواهند کرد. اروپاییان نیز به نوبه خود با آن دسته از قراردادهای نفتی که با تعهدات بین المللی شان جور نباشد موافقتی نکرده و به هیچوجه در جهت متوقف ساختن تلاش های آمریکا در حل مسئله خاورمیانه حرکت نخواهند کرد.


10- اگر تنها به مسائل سیاسی پرداخته شود، کنفرانس فشار بسیاری به روند صلح جاری تحمیل خواهد کرد. تلاش های ویژه کنفرانس در مورد فعالیت های آمریکا نیز بیش از همه به عکس العمل های اسرائیل بستگی خواهد داشت.


11- هرگونه افزایش در عرضه نفت برای اروپایی ها، حداقل منافع کوتاه مدتی نیز برای کل کشورهای صنعتی و نیز آمریکا به همراه خواهد داشت. از طرف دیگر، «تضمین های» تولید کنندگان نفت به اروپایی ها نیز ممکن است عملاً به ضرر آمریکا و دیگران تمام شود. همکاری نزدیک اقتصادی بین اروپایی ها و اعراب حوزه خلیج [فارس] احتمالاً از دست رفتن بعضی از امتیازات بازرگانی آمریکا را نیز به دنبال خواهد داشت. تا جایی که ممکن است اروپایی ها و اعراب، دلار را از قیمت نفت و درآمدهای نفتی خویش جدا کرده، توجه و علاقه آنان به ثبات دلار کاهش خواهد یافت و هزینه واردات نفتی آمریکا حتی در صورت افزایش اسمی قیمت ها، بالا خواهد رفت.


12. این کنفرانس چه برگزار شود و چه نشود، پیشرفت حاصله از زمینه برقراری روابط نزدیک تر بین اروپایی ها و اعراب ناهمگن خواهد بود. برای هیچیک از طرفین نیل به مواضع هماهنگ آسان نخواهد بود و مذاکرات نیز بدون اشکال به پیش نخواهد رفت. اروپاییان اصولاً در پی منافع اقتصادی هستند، ولی اعراب منافع سیاسی و استراتژیک را ترجیح می دهند. با این وجود، برقراری رابطه نزدیک تر در آینده ممکن می شود. در این حال، اروپای غربی در مورد مسئله اعراب و اسرائیل به طور کلی و وضعیت فلسطینی ها به ویژه، بیشتر به جانب مواضع اعراب میانه رو سوق داده خواهد شد.(1)











1- ادامه سند خارج از موضوع بود و ترجمه نشد.


منبع: کتاب اسناد لانه جاسوسی - جلد 11 - کتاب 11 - صفحه 164
تصاویر سند